Indra de Faudeur: “Als we niveau van vorig week halen, kunnen we winnen”

Donderdagavond proberen twee Belgische vrouwenploegen in de Europese Challenge Cup door te dringen naar de volgende ronde. Om 20u30 moet Charleroi zich tegen het Finse Kuusamo kunnen plaatsen, nadat de heenmatch al met 1-3 gewonnen werd. Maar om 20u krijgt Amigos van Pelt Zoersel het allicht veel moeilijker tegen Las Palmas, want in de heenmatch werd het een nipt 3-2 verlies.

“Toen we voor de eerste match de scouting van die Spaanse ploeg bekeken, dachten we dat het bijzonder zwaar zou worden,” bekent aanvoerster Indra de Faudeur. “Maar dan bleek dat we oplossingen vonden tegen hen en dat we ze met onze opslagen zwaar onder druk konden zetten, zodat we zelfs aan een 1-2 voorsprong geraakten. Dat we toch nog in de tiebreak verloren, zorgde niet voor een mentale dreun. Integendeel, eigenlijk wilden we zo snel mogelijk de terugmatch spelen, omdat we voelden dat er mogelijkheden waren om ons verder te kwalificeren.”

Indra vond het ook een ideale verplaatsing voor de speelsters en de supporters. “Er gingen ongeveer zestig supporters mee en zelf konden we drie, vier dagen extra (zonne)energie opdoen. Het was bovendien tof voor de groepssfeer dat we vier dagen bij mekaar konden blijven in uitstekende omstandigheden: aangepaste voeding, trainingsfaciliteiten en ook de nodige ontspanning. Vanaf de vierde set werden de thuissupporters misschien iets minder sportief en joelden ze onze speelsters uit die serveerden, terwijl ze bij ons altijd trachten de eigen ploeg aan te moedigen, zonder de tegenstander onsportief te behandelen. Maar anderzijds zochten ze na de match toch weer contact met ons, zodat het al bij al een leuke uitstap werd. Ik was ook blij dat ik mocht invallen, want dat was meteen mijn Europees debuut,” lacht de Mortselse lerares van het eerste studiejaar.

“Want ik kwam wel van ver: in februari onderging ik immers een knieoperatie en tijdens de voorbereiding moest ik het nog voorzichtig aanpakken. Nu kom ik stilaan aan meer spelen toe, maar de concurrentie op de middenpositie is groot. Goed natuurlijk voor de toekomst van de ploeg: een volgende generatie goede speelsters staat klaar.”

Indra begon te volleyen bij Mortsel, maar toen ze negentien werd, kwam ze bij Amigos, dat ze mee naar Liga A bracht. Nadien kwam ze nog bij Lint en vijf jaar bij Fixit terecht en hoewel ze er graag was blijven spelen, voelde ze dat ze misschien toch nog de stap naar de hoogste afdeling kon zetten. “En bij Amigos heerste nog steeds die fijne clubsfeer, het is er nog altijd even gezellig, de mensen zijn er bijzonder vriendelijk en het volleybal leeft er echt wel. Ik verwacht dan ook een bomvolle zaal donderdagavond. Altijd leuk om in die sfeer te kunnen spelen.” (Lees verder onder de foto.)

Wat, mocht de volgende ronde tegen het Oostenrijkse Linz niet gehaald worden? “Daar gaan we dus niet van uit. We hebben echt wel mogelijkheden om een ronde verder te bekeren, al bezit Las Palmas een veel groter budget (300.000€ werd gefluisterd) en kwam hun beste speelster er in de heenmatch pas door in de vierde en vijfde set. Wij gaan er alleszins voor en als we ons niveau uit de heenmatch halen, moet het kunnen. Halen we dat niveau en verliezen we toch van hen, dan moeten we toch met opgeheven hoofd het terrein kunnen verlaten.”

Indra de Faudeur ziet haar ploeg in de komende maanden immers nog groeien. “Luna Van Peer is nog maar zestien jaar en je ziet dat ze op enkele maanden tijd al veel vorderingen gemaakt heeft. En zo lopen er nog wel enkele jongeren rond. Vergeet niet dat we bij het begin van het seizoen met een compleet nieuwe ploeg moesten starten en dat vergde enige aanpassing. We bezitten echter de luxe dat we op de bank meisjes hebben zitten, die wel dadelijk inzetbaar zijn, mocht er één van de andere speelsters een mindere dag kennen. De laatste weken is ons niveau alvast al gestegen omdat we ook naar een soort vaste basisploeg gegroeid zijn. Ik zie ons zeker kwalitatief nog verbeteren als ploeg en we behoren minstens tot de betere middenmoot. We zien wel hoe dat verder evolueert,” blijft Indra met beide voetjes op de grond.

Tekst: Marcel Coppens

Foto: website Amigos Zoersel