Gentse manager Guy Seeuws: “Wij willen binnen top-4 eindigen”

In de Edugo Arena van Oostakker wordt woensdagavond 11 oktober om 20u30 de Supercup gespeeld tussen kampioen en bekerwinnaar Asterix Avo Beveren en bekerfinalist VDK Gent. Het adagium luidt dat de winnaar de beker een mooie trofee vindt en dat de verliezer eerder terugblikt op de Supercup als een veredelde oefenmatch. Maar wat mogen we dit seizoen eigenlijk verwachten van VDK Gent, dat op het einde van de voorbije competitie compleet de mist inging?

Sportief manager Guy Seeuws beseft ook dat er binnen de club wijzigingen noodzakelijk waren, niet in het minst omdat ook de vrouwenploeg van VDK Gent getroffen werd door 40% minder budgetinbreng van de hoofdsponsor.
“Ofwel begin je dan in een hoekje te wenen, ofwel werk je aan plan-C of aan plan-B. Wij kozen voor de minst gemakkelijke oplossing: plan-B. Wij maken ons sterk dat we nog steeds 20 uur training per week kunnen aanbieden en het budget voor het huidige seizoen is intussen rond,” weet Guy, die zelf ervaring heeft met het zakenleven en met … VDK Gent vrouwen.
“Wij hebben ook intern een beetje moeten ‘rommelen’ en we moesten beseffen dat er steeds minder visjes in de vijver zwemmen. De verloning van sommigen lag buiten proporties en dat was niet langer haalbaar. Wij waren dan ook blij dat we over een aantal eigen, sterke jeugdspeelsters konden beschikken. Wij maken ons sterk dat er een aantal jongeren dit seizoen zullen doorbreken, zoals Laure Flament, die intussen opschoof van opposite naar receptie-hoekspeelster en die dat uitstekend doet. Ook anderen zoals Céline Jacquemyn en Kaat De Boeck zullen nog van zich laten spreken, want Kaat, een snelle linkshandige, kreeg b.v. in het voorbije tussenseizoen oefeningen mee om de spiermassa te vergroten en het resultaat is duidelijk.” (Lees verder onder de foto.)

“Liefst de bekerfinale spelen”

Guy Seeuws was ook bijzonder tevreden over de prestatie van zijn ploeg bij Michelbeke tijdens de openingsmatch van het seizoen. “Wij wonnen met 20-22 in de vijfde set dankzij een enthousiast spelende ploeg. We kenden een moeizame voorbereiding omdat onze buitenlanders Martina Noseleva en Céline Keysers (1m94) geblesseerd waren en alleen de eerste kon meespelen na amper drie dagen training. Het nadeel werd echter ook een voordeel omdat in de voorbereiding iedereen kon spelen en dat was ook één van de factoren waarom we op Michelbeke konden winnen. Tijdens onze eerste trainingsmatch van het seizoen verloren we nog met 4-0 tegen Michelbeke.
We hebben ook onze ploeg moeten aanpassen omdat tweede spelverdeelster Hanne De Schrijver naar de Universiteit van Californië verhuisde en ook Lise De Valkeneer andere oorden opzocht omdat ze na acht mooie jaren bij ons de trainingsintensiviteit niet meer zag zitten en bij Oostende slechts drie keer i.p.v. vijf keer moet trainen. Zij geeft nochtans les in het Gentse, maar ik begrijp haar wel.”
Guy Seeuws ziet nog wel enkele andere verschillen met vorig jaar. “In tegenstelling tot vorig jaar beschikken we momenteel wel over degelijke invalsters. Maar omdat de groep toch redelijk jong is, wilde ik daar absoluut de ervaring bij hebben van Martina Noseleva, vorig seizoen nog bij Barbar Elsene. Wij zijn ook niet over één nacht ijs gegaan toen we kozen voor Audry Frankart als coach. Harry Rumes en ikzelf hebben tien uur met hem gepraat en ik moet zeggen dat hij respect afdwingt bij de speelsters. We hadden de laatste vijf jaar te maken met vijf verschillende trainers en dat was iets te veel. Hij kan ook rekenen op een uitstekende en uitgebreide staff, die ik bijna professioneel durf noemen.
Ook nog heel belangrijk voor de ploeg is de komst van Jutta Van de Vyver (zus van Ilka), die vorig seizoen haar waarde bewees bij Oudegem en die we hier dadelijk aanvaard hebben als aanvoerster. Ze is een echte leidster en zondag – voor de match tegen Michelbeke – gaf ze elke speelster een omslag die ze slechts kort voor de match mochten open doen en waarin een motiverende zin stond over hoe we als groep naar winst in deze match moesten toegroeien. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”
Is Guy enthousiast over zijn taak in de ploeg, dan blijft hij wel realistisch qua doelstellingen. “Het zal niet makkelijk zijn, want volgens mij zijn heel wat ploegen aan mekaar gewaagd, maar we mikken op een plaats in de competitie bij de top-4. Maar vraag aan de speelsters wat ze het liefst willen spelen, dan klinkt het eensluidend: de bekerfinale. Dat is voor een vrouwenploeg het mooiste moment van het jaar. Doordat we dit jaar na de mannenfinale uitkwamen, bleven ruim 9000 toeschouwers – en dus ook vele neutrale kijkers – naar onze match kijken, terwijl we ook op tv kwamen. Dat blijft voor ons echt een hoogtepunt in het seizoen. Woensdag om 19u30 – vlak voor de Supercup – heeft de loting voor de Belgische beker plaats. Wij hopen op een beetje geluk bij die lottrekking.” (Lees verder onder de foto.)

Gwendoline Horemans: “Nog steeds speciaals tegen ex-ploeg”

Met haar 30 jaar is middenspeelster Gwendoline Horemans ook één van de meer ervaren speelsters bij VDK Gent, met een verleden bij Asterix… “Het blijft voor mij dan ook nog altijd een speciale match, omdat ik als ‘jonkie’ in Kieldrecht de kans kreeg om te leren en beter te worden. In principe zijn wij de ‘underdog’, maar in het begin van het seizoen weet je maar nooit: wij hadden af te rekenen met enkele blessures en bij Asterix waren er vele afwezigen wegens de nationale ploeg. Ik denk dat de conditie van de dag belangrijk kan zijn.
Altijd leuk om een wedstrijd te spelen waaraan een ‘prijs’ verbonden is. Ook het moment om te zien waar we staan en waar we nog beter kunnen worden. Van een thuisvoordeel zou ik niet spreken omdat de supporters nogal ver van het terrein verwijderd zitten. Trouwens, Asterix heeft hier ook al verschillende keren gespeeld. Maar ik wil me toch tonen in deze match, want het zou wel eens mijn laatste seizoen op hoog niveau kunnen zijn, hoewel ik momenteel dankzij een flexibel uurrooster en een begripvolle werkgever mijn job kan combineren met mijn favoriete hobby.”

Kris Vansnick: “Goede voorbereiding op Champions League”

En hoe kijken ze bij Asterix Avo Beveren tegen de Supercup aan? Assistent-trainer Kris Vansnick is duidelijk. “Het blijft hoe dan ook één van de drie trofeeën die je in één seizoen kan winnen. Eigenlijk is de deelname een beloning voor het werk van het vorige seizoen, maar het is voor onze jonge groep een goede gelegenheid om weer meer ervaring op te doen in een wedstrijd met inzet. We kunnen er als ploeg beter van worden en aan vertrouwen winnen. Zeker met het oog op de Champions League-wedstrijd van volgende dinsdag tegen het Nederlandse Sliedrecht. Bovendien is het een leuke meenemer dat we al aan zaalgewenning kunnen doen in het vooruitzicht van de terugmatch tegen Sliedrecht (zaterdag 21 oktover), die in dezelfde zaal in Oostakker zal gespeeld worden.”

Tekst: Marcel Coppens
Foto: Bart Vandenbroucke, website VDK Gent Dames