Liesbet Van Breedam is terug

De eerste manches van het Belgian Beachvolley Championship zitten erop. Bij de vrouwen greep het duo Liesbeth Mouha en Katrien Gielen meteen de macht, terwijl de topfavorieten bij de mannen, Dries Koekelkoren en Tom Van Walle, de zege al éénmaal verrassend aan de tegenstand moesten laten.

Het Brusselse Ter Kamerenbos mocht het BK openen onder een mooi zonnetje. Alle ogen waren gericht op de professionele teams, Koekelkoren – Van Walle en Mouha – Gielen. Wat dat betreft, geen verrassingen in het openingsweekend, waarin de eindwinst ging naar beide voorgenoemde duo’s. Koekelkoren en Van Walle haalden het in de finale vlot in twee sets (21-13 en 21-16) van Aljosa Urnaut en Dennis Deroey. Mouha en Gielen kenden weinig problemen tegen Stephanie Van Bree en Lisa Van den Vonder (21-13 en 21-12).

Top 20 van de wereld

Gent, een week na Brussel, zorgde meteen voor de eerste verrassing van het seizoen.
Geen Koekelkoren en Van Walle op het eerste trapje, wel hun tegenstanders in de finale, Bob Douwen en Joppe Paulides, (1-2: 16-21, 21- 14, 16-18). “Ja, we hebben het veel mogen horen. ‘Hoe kan het nu dat de profs hier verliezen?’”, aldus Dries Koekelkoren. “Natuurlijk zijn we ontgoocheld, we nemen nooit genoegen met verlies. Anderzijds tillen we er ook niet al te zwaar aan. In België willen we in principe elke wedstrijd winnen, maar het zijn voor ons tegelijk uitgelezen extra trainingsmomenten, waarop we allerlei zaken kunnen uittesten. Daarom vindt onze trainer Michiel (van der Kuip, nvdr) de manches van het BK net zo interessant. Je hebt wedstrijddruk, het is een officieel gebeuren met een scheidsrechter, er zit publiek … allemaal omstandigheden die je tijdens een gewone training niet kunt creëren. We starten elke match en set met een bepaalde opdracht, zodat we specifieke zaken kunnen inoefenen. Dreigen we te verliezen, dan vervalt de opdracht. Het gaat nooit ten koste van het resultaat.”

Het topteam zoekt echter geen excuses voor hun verlies. “Onze tegenstanders hebben voor heel wat opslagdruk gezorgd en risico ingebouwd. Wij hebben dan weer kansen laten liggen en uiteindelijk met het kleinste verschil verloren. You win some, you lose some. Het is misschien ook wel een goede zaak dat we eens onder druk worden gezet. Bovendien vindt het publiek het altijd leuk als de underdog met de prijzen gaat lopen”, glimlacht Koekelkoren.

Het profduo kon oorspronkelijk slechts weinig manches in haar programma integreren, maar daar is intussen wat verandering in gekomen. “Doordat een paar World Tour toernooien zijn weggevallen en verplaatst, kunnen we een extra stage in Spanje inlassen én ook deelnemen in Kortrijk en Ieper. Ook de Masters in Knokke hoeven we niet te missen, aangezien het toernooi in Hamburg niet doorgaat. Onze Belgische titel verlengen, is één van de doelen dit jaar. Het staat met rood aangestipt, maar als we eerlijk zijn, liggen onze ambities toch het meest op internationaal vlak”, vertelt Koekelkoren.

“Alles loopt prima momenteel. We werken sinds dit jaar met een nieuwe trainer; dat was aanvankelijk een beetje zoeken, langs twee kanten. Intussen is de inloopperiode voorbij en nu is het vooral heel intensief en gericht trainen om een paar aanpassingen in ons spel te krijgen. En hard werken om zo snel mogelijk door te stoten naar de top 20 van de wereld. Nu er een aantal FIVB World Tours wegvallen, is dat misschien niet haalbaar in één seizoen. We moeten 10 plaatsen vooruit. Daarvoor hebben we goede resultaten nodig, maar minder toernooien betekent natuurlijk minder ruimte voor misstappen. We zullen elke kans die we krijgen, moeten grijpen. We bekijken het toernooi per toernooi: hoe ziet het deelnemersveld eruit? Op basis van de bezetting stellen we ons een doel. In de 3-, 4- en 5-sterrentoernooien zouden we toch moeten kunnen mikken op een plaats in de kwartfinale”, besluit hij.

Ambitieus Limburgs duo

Bij de vrouwen hebben Liesbeth Mouha en Katrien Gielen elkaar terug gevonden en de Limburgsen toonden meteen hoe sterk ze zijn. Ze moesten tot nu toe nog maar één set prijsgeven. Ook in Gent haalde het profteam de zege makkelijk binnen tegen Maud Catry en Kim Lieckens (21-16 en 21-9). De tegenstand is meteen gewaarschuwd. “Laten we het hopen, dat is de bedoeling”, lacht Liesbeth Mouha. “We zijn erop gebrand om elke manche binnen te halen.”

Opnieuw starten in het BK na een afwezigheid van vier jaar was voor Mouha wel even wennen. “In Brussel moesten Katrien en ik sinds lang opnieuw via de kwalificaties passeren. En niet iedereen was even blij om ons weer te zien. Velen dachten ‘laat nu maar eens zien wat jullie waard zijn’. Ik snap het wel, want het is een extra concurrent erbij. En mensen scharen zich nu eenmaal liever achter de niet-favoriet.”

De Belgische titel staat op het verlanglijstje, al was het niet het oorspronkelijke hoofddoel van het herenigde duo, dat net als Koekelkoren en Van Walle een gooi wil doen naar de Spelen van Tokio in 2020. “Kampioen worden is altijd leuk. Dus als we die kans krijgen, willen we die zeker verzilveren. Maar eigenlijk is het voor ons vooral van belang om internationaal punten te pakken. Spijtig genoeg heeft de FIVB wat roet in het eten gegooid door enkele dingen te veranderen in verband met het entrysysteem en door toernooien te schrappen. Zo zullen we veel minder op buitenlandse bodem vertoeven dat we hadden gewild. Door omstandigheden ligt onze focus dus weer iets meer op het BK”, aldus Mouha.

Ondanks de kalenderwijzigingen van FIVB proberen Mouha en Gielen zo veel mogelijk internationale afspraken mee te pikken. “We zetten vooral in op de regionale en satelliettoernooien. Maar ook daar wordt het vechten voor onze plek. Pas twee weken voor de start van het toernooi weten we pas of we geselecteerd zijn voor de kwalificaties. Een stevig basis leggen,technischedingenverbeteren en fysiek aan kracht winnen, punten sprokkelen en op lange termijn denken, dat is de boodschap. Dit jaar moeten we het vooral hebben van die kwalificaties, meteen op een internationale hoofdtabel geraken zal er door al die kalenderverschuivingen niet inzitten. Dat is een domper, ja”, knikt Mouha, die merkt hoezeer ze geniet van haar internationale wederoptreden. “Het was heel fijn om vertrouwde gezichten terug te zien. En om te merken hoe enthousiast ze waren over ons project. Dat doet me veel deugd en het schenkt vertrouwen.”

Liesbet Van Breedam is beachcoördinator Volley Vlaanderen

Terwijl het nationale strijdtoneel verder door Vlaanderen trekt en de profteams internationaal in het oog willen springen, zit ook Volley Vlaanderen niet stil op het gebied van beachvolleybal. Sinds kort is ex-olympisch beachspeelster Liesbet Van Breedam aan de slag als beachvolleycoördinator. Haar taak? Het beachvolleybal in Vlaanderen verder ontwikkelen en steviger op de kaart zetten. Dat betekent vooral meer leden aantrekken en warm maken voor de beachsport, één van de focuspunten in het beleid van Volley Vlaanderen de komende vier jaar. Het is aan Van Breedam om onder andere verschillende lokale initiatieven samen te brengen, ervoor te zorgen dat er nieuwe beachclubs kunnen ontstaan en een poule van beachtrainers op te zetten.

Daarnaast gaat ook het initiatief ‘Start to Beach’ van start. Het is de bedoeling om plaatselijke trainers te motiveren om trainingsinitiatievormen op te stellen. Zeer lokaal, gratis en laagdrempelig, zodat iedereen er terecht kan. “Onze beachcoördinator gaat dit leiden. We nemen contact op met al onze gediplomeerde trainers, dat zijn er zo’n 2800, en vragen hen om tegen een vergoeding een vijftal lokale beachinitiaties te geven en er een apotheose in de vorm van deelname aan een beachtoernooi te organiseren. We weten immers dat er traditioneel tussen half mei en half augustus weinig activiteit is. Heel wat trainers willen ook in die periode iets in beweging krijgen”, licht Wim Backaert, jeugdconsulent Volley Vlaanderen, toe. “Het idee achter dit initiatief is niet alleen om nieuwe leden aan te trekken, maar specifiek ook de mogelijkheid te bieden om beachvolleybalspeler te (leren) worden. Momenteel tellen we ongeveer 120 beachspelers en we willen dat aantal op termijn omhoog krijgen.”