Gert van Walle wil zich extra tonen in Katowice

 

“Vooral mentaal moet je goed zitten”

 

Vrijdagavond beginnen de Red Dragons in Katowice aan het EK volley voor mannen. Hoofdaanvallers van dienst zijn er allicht afwisselend Bram van den Dries en Gert van Walle. Vooral de 30-jarige Kalmthoutenaar is gebrand op een topprestatie in Polen, want hij speelde het voorbije seizoen (weinig) bij… Katowice.

 

“Ik moet toegeven dat ik daar een minder goed seizoen meemaakte,” bekent Gert. “Maar dat had veel te maken met een knieblessure, waar ik maar moeilijk van verlost geraakte. Het is de eerste maal in mijn carrière dat ik dat meemaakte. Ik kreeg er wel goede medische begeleiding, maar eigenlijk had ik beter nog een kleine maand langer gerevalideerd. Dat is natuurlijk achteraf altijd gemakkelijk gezegd, want je bent aangeworven en je wil zo snel mogelijk presteren.”

 

Wat was de ambitie van de club uit Katowice?

Van Walle: “De ploeg was net gepromoveerd uit tweede afdeling en haalde soms een goed niveau in de toch sterke Poolse competitie, maar ze miste stabiliteit. Te veel hoogtes en laagten. Een onervaren trainer ook op dat niveau en dus ook een zoeken naar het juiste evenwicht in de ploeg. Uiteindelijk eindigde Katowice op de tiende plaats. Dat was zowat het klassement waarop ze gerekend hadden en dus waren ze als bestuur content, maar ikzelf was er niet tevreden over. Ik had er een contract voor één jaar en ik besefte dus ook wel dat ze meer van mij verwacht hadden.”

 

Nadien een toch wat onverwachte overstap naar Lindemans Aalst…

“Ja, ik vond het nodig om wegens familiale redenen wat dichter bij huis te zitten. En dan heb je bij de professionele Belgische clubs weinig keuze. Roeselare speelt verder met Tuerlinckx, Maaseik koos voor Cox en dus werd het Aalst, toch een club met veel ambitie, dicht bij huis en ik kijk er naar uit om het er sportief waar te maken. Ja, ik wilde vooral echt mijn kinderen zien opgroeien, want als je in het buitenland zit, mis je ze toch veel. Mijn vrouw heeft ook haar job en die wil ze graag behouden. Dus werd het een beetje een compromis tussen ons beiden, maar ik sluit in de volgende jaren niks uit. Het kan best zijn dat ik toch nog uitkom voor een buitenlandse club onder bepaalde voorwaarden.”

 

Je ontmoet bij Aalst ook een ‘oude bekende’ met Frank Depestele als spelverdeler…

“Ik kom er inderdaad terecht in een toffe ploeg met veel potentieel, met veel Belgen en met behoorlijk wat ervaring. Frank Depestele hoort daar zeker bij zo lang hij lichamelijk fit blijft en dat lijkt nog steeds in orde te zijn. Wij speelden samen in Beauvais en we voelden mekaar uitstekend aan. In dat seizoen speelden we trouwens de bekerfinale in Frankrijk. Het zou leuk zijn dat nog eens te herhalen met Aalst.”

 

Intussen ben je allicht uit op een sportieve revanche in Katowice?

“Niet absoluut uit op revanche. Ik wil gewoon het beste van mezelf geven en ik hoef niks te bewijzen. Ik wil tegelijkertijd natuurlijk ook wel tonen dat ik beter kan dan hetgeen ik vorig seizoen in Katowice liet zien. Ik wil gewoon een goede prestatie neerzetten voor de Red Dragons en voor mezelf. Tja, het is een harde business: als je goed speelt, willen ze je overal, maar in het andere geval ben je minder gewild.”

 

Is het eigenlijk aangenaam toeven in Katowice?

“Bwa, ze hebben er een mooie sporthal, in het midden van de stad, waarin ongeveer 10.000 kijkers kunnen. De zaal dient ook als evenementenhall in deze vrij grote stad, die wel gedomineerd wordt door een aantal mijntorens. In sommige steenkoolmijnen zou trouwens nog gewerkt worden, vertelde men mij. Er zijn ook een aantal modernere wijken, maar algemeen genomen is het meer een grauwe stad, waarover dikwijls een soort smoglucht hangt.”

 

Ook een volleybalstad?

“De mensen zijn er niet echt uitbundig, tenzij de Poolse nationale ploeg er speelt. Volleybal is er een nationale sport en tijdens de competitie is bijna elke dag volley te zien op tv. Het competitieprogramma wordt trouwens regelmatig overhoop gegooid, de tv ter wille.”

 

De tegenstanders van de Red Dragons dan. Om te beginnen Europees kampioen Frankrijk.

“Die speelden in de World League-wedstrijden in Antwerpen schitterend. De Fransen voelen zich momenteel goed met hun sterke opslagen, hun verdediging, hun tegenaanval… Moeilijk om hen in zulke situaties te ontwrichten. Zij behoren bij de beste teams van Europa, al hoorden we dat sterspeler Ngapeth rugproblemen zou kennen. Maar in Antwerpen wonnen ze ook alles zonder hem in de ploeg. Daar staat tegenover dat ook wij met een goed gevoel zitten na onze WK-kwalificatie. Er is goed getraind, er is zowel tegen Bulgarije als tegen Duitsland een beetje geëxperimenteerd, maar we voerden wel datgene goed uit wat ons specifiek gevraagd werd. We moeten nog een tikkeltje groeien naar ons niveau in Kortrijk, maar halen we dat, dan is er veel mogelijk.”

 

Maar dan zijn er nog Turkije en Nederland…

“Het is lang geleden dat we nog tegen de Turken speelden, maar ik ben ervan overtuigd dat Vital wel klaar zal zijn om ons met videobeelden te demonstreren wat hun sterke en zwakkere punten zijn.

Nederland kennen we natuurlijk heel goed. In het begin van onze oefencampagne speelden we in Aalst nog tegen hen. Wij zaten toen ver van ons beste niveau, maar allicht zullen alle landenteams intussen wel gegroeid zijn. Ik vond wel dat Nederland beter geworden was als ploeg tegenover enkele jaren geleden. Maar ze kunnen ofwel ontzettend goed, ofwel ontzettend slecht spelen. Niet echt constant.”

 

Jijzelf kan blijkbaar altijd iets meer als het om de nationale ploeg gaat…

“Dat klopt, maar ik heb daar ook geen echte verklaring voor. Al is er natuurlijk wel steeds een goede ‘click’ onder de spelers. Het is er altijd leuk om mee te doen. Op de één of andere manier speel je daardoor misschien ook wel beter.”

 

Een groot verschil tussen Dominique Baeyens en Vital Heynen als coaches?

“Ach, het belangrijkste is dat je zelf mentaal goed moet zijn. Dominique liet ons misschien iets meer naar huis gaan dan Vital. Het zijn gewoon twee andere mensen. Dominique liet ons ook iets vrijer. Hij is zelf ook rustiger, bedachtzaam en bekijkt het spelletje dikwijls op een andere manier. Vital is dan weer veel temperamentvoller. Hij is nog niets veranderd tegen vroeger bij Maaseik of Eisden. Met zijn manier van werken hebben we intussen toch de WK-kwalificatie afgedwongen en dus zitten we met de Red Dragons eigenlijk op schema.”

 

Na die WK-kwalificatie sprak Vital jullie in de kleedkamer toe en vroeg hij zich af of een plaats in de halve finale van dit EK niet tot de mogelijkheden behoorde…

“Altijd gevaarlijk om zoiets te zeggen voor een toernooi begint. Zeker voor aanvang van de groepsfase. Het is niet omdat het er op papier gunstig uit ziet, dat het resultaat ook zo goed zal zijn. Vital zal daar wel lang over gedacht hebben en natuurlijk droomt iedereen ervan dat het EK zo zou kunnen eindigen, maar dan moeten we nog verder groeien tijdens het toernooi zelf. Op het vorige EK in Bulgarije eindigden we tiende en werden we uitgeschakeld door Duitsland (met Vital als coach). Ik denk dat we zeker beter moeten kunnen doen dan dat. Het zou zelfs een zware teleurstelling zijn, mocht dat niet het geval zijn, want we staan ondertussen toch wel een stukje verder dan toen.”

 

Hoe lang blijft Gert van Walle nog bij de nationale ploeg?

“Vital stelde me al diezelfde vraag. Ik werd zopas 30 jaar, maar ik zie het tot nu toe allemaal nog wel zitten. Zeker als ik – zoals dit jaar – twee weekjes kan uitrusten tijdens de World League-campagne. Volgend jaar staan de EK-kwalificatie en het WK op het programma en als ik lichamelijk fit blijf, zou ik daar zeker nog graag aan deelnemen. Het is natuurlijk de droom van iedere speler om de Olympische Spelen 2020 in Tokio te halen en ik denk eigenlijk ook wel dat we daarvoor de ploeg bezitten, maar dan zal ik toch nog een woordje moeten ‘klappen’ met moeder de vrouw om aan al de voorbereidingen daartoe te kunnen meedoen. (lacht)

 

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke

 

De Belgische selectie bestaat uit:

Stijn D’Hulst, Matthias Valkiers, Jelle Ribbens, Lowie Stuer, Bram van den Dries, Gert Van Walle, Pieter Verhees, Simon Van de Voorde, Arno Van de Velde, Sam Deroo, Kevin Klinkenberg, François Lecat, Tomas Rousseaux, Ruben Van Hirtum.

 

Programma Red Dragons:

  • vrijdag 25/08: 20u30 België – Frankrijk
  • zondag 27/08: 17u30 België – Turkije
  • maandag 28/08: 17u30 België – Nederland

 

Alle wedstrijden van de Red Dragons worden uitgezonden door Sporza TV.