
Darta Bevo Roeselare liet bij de start van de competitie een mooie combinatie van realisme en ambitie horen. De West-Vlaamse club maakte tot nu toe de verwachtingen waar. Slechts vier nederlagen en een koppositie in de reguliere competitie en ook tijdens de Champions Play-Offs staat het team van trainer-coach Bram Van den Hove momenteel erg gunstig geklasseerd.
Met nog een paar wedstrijden te gaan, komen de finales van de play-offs almaar dichterbij. De recente clash tussen Darta Bevo Roeselare en Asterix Avo Beveren was een spektakelstuk met erg hoogstaand volleybal en doet vele volleyballiefhebbers dromen van een zinderende titelstrijd. Het is duidelijk dat bij deze twee toonaangevende topteams deugdelijkheid en niveau voorop staan. De Griekse filosoof Aristoteles verklaarde reeds eeuwen geleden: “Kwaliteit is geen daad, het is een gewoonte.”

Bram Van den Hove, psycholoog van opleiding, is fulltime met volleybal bezig. Het hele jaar door is hij intensief betrokken bij een flinke optelsom aan activiteiten. Jeugdcoördinator van de U15 tot en met het tweede team bij Knack Roeselare, gecombineerd met de vele taken als hoofdcoach bij de vrouwen.
Bovendien is hij assistent-trainer bij het nationale mannenteam en rechterhand van Red Dragon-coach Zanini. De passie is groot, want vrouwlief doceert aan de universiteit van Hasselt en zij pendelde daardoor twee jaar lang van Limburg helemaal tot in West-Vlaanderen. “Ik ben mijn vrouw heel dankbaar dat ze dat zo lang volgehouden heeft”, getuigt de Roeselaarse trainer-coach. Nu verblijven ze samen in de Rodenbachstad.
De ambitie vertaalt zich ook in een buitenlands projectje, jaren geleden, waarbij hij de volleybalschool in het Italiaanse Conegliano nauwgezet bestudeerde en tegelijkertijd de het team van de U18 selectie in deze topclub assisteerde.
Bram begon zijn trainersloopbaan bij de vrouwen van Haasrode-Leuven. Daarna werkte hij jarenlang samen met Steven Vanmedegael bij Knack Roeselare. Dit seizoen maakte Bram Van den Hove de overstap naar het vrouwenteam. Als hoofdcoach, met volle verantwoordelijkheid.

Bram, jij kan de lezers van Volleymagazine haarfijn uitleggen op welke manier de opeenvolgende successen van het vrouwenteam van Roeselare tot stand komen.
Bram Van Den Hove: “Ik mag stellen dat we vanuit een duidelijk concept en een gestructureerde planning vertrekken. In Roeselare werken de vrouwen semi-professioneel en de mannen zijn full-profs. Daaronder bestond reeds een volledige jeugdwerking met ruimte voor uitgebreide trainingsprogramma’s. Alles is gebaseerd op een lange termijn politiek. We bieden onze jonge talenten vooral technische oefeningen aan in combinatie met kracht, zodat ze kunnen opklimmen naar nationale 2 of nationale 1 en misschien nog hogerop.
Alles is georganiseerd met heldere en vaste afspraken waarbij onze meest begaafde volleyballers/sters kunnen meetrainen met een sterker team en zij toekomstgericht kunnen evolueren naar een duidelijke professionalisering. Onze hoogst gerangschikte teams trainen voortdurend in ideale omstandigheden. We bieden uitstekende topcondities aan met onder meer snelheidsmeters op training en herhalingen op grote schermen. De grote REO-Arena van Roeselare (nieuwe naam voor de Tomabelhal, red.) biedt alle faciliteiten om kwalitatief te trainen. Het vergroot de mogelijkheden en het zorgt ervoor dat de progressie steeds zichtbaarder wordt.
Er wordt zowel bij Knack als bij Bevo met een equipe van 40 trainers gewerkt.

Nick Audooren (ex-Caruur Gent en Vlavo Michelbeke) vertaalt mee met mij de samenwerking tussen beide clubs, want hij wordt trainer van Knack B en daarnaast zal hij een wekelijkse talenttraining geven aan de vrouwenliga en de ploegen van Bevo in de nationale reeksen. Ook Matthijs Verhanneman (Knack Roeselare) assisteerde reeds dit seizoen op vrijdag bij de vrouwen van de Liga. Volgend seizoen werk ik voor alle trainingen met een extra vaste man, die naast Elias Cornelis mee zal assisteren op de wedstrijden. Zijn naam is Otto Rosseel, ik ken hem van bij de jeugdwerking in Knack.
We organiseren regelmatig kleine vergaderingen en evaluatiegesprekken met iedereen die betrokken is bij de nationale-, de promo- en de jeugdreeksen. We gaan volgend jaar met onze meisjes nog meer stappen zetten. Trainer Aaron Beernaert, coach bij het team uit Nationale 1, assisteert mij tweemaal per week. En ik ben bijzonder blij dat ik Elias Cornelis – terug gezond en wel na zijn klaplong – opnieuw aan mijn zijde heb. Hij pendelt driemaal per week van Leuven naar Roeselare. Hij is echt een meerwaarde. Alles opgeteld trachten we een kwalitatieve opleiding te geven en dat resulteert in mooie resultaten.”

Dat wordt inderdaad duidelijker. Vijf meisjesteams spelen de bekerfinale in West-Vlaanderen en er staan nog Darta Bevo teams aan de kop van de rangschikking. Niettemin blijft de eerste ploeg de blikvanger van de vereniging.
“We hebben eigenlijk nooit over de titel gesproken. Onze eerste en voornaamste doelstelling in het begin van het seizoen, was een Europees ticket behalen. We willen dat internationaal verhaal absoluut meemaken volgend jaar, want dat zorgt voor echte volleybalfeesten. Het is een belangrijke voedingsbodem voor een sneller groeipotentieel.
Na onze recente resultaten in de play-offs stijgt ons vertrouwen en merken we dat er meer inzit dan een plaats bij de top-4. De finales van de play-offs zijn plots mogelijk. We bekijken het week na week. Met het oog op de toekomst zijn we blij dat Nikita De Paepe besloten heeft om zich bij ons nog een jaar langer in de kijker te spelen, vooraleer zij zich aan een buitenlands avontuur zal wagen. De jonge talenten Janne Deleu, Emma Vanderschommen, Jasmijn Vanhoecke en Pauline Luyten (komt van VC Oudegem), plus Yana Wouters (komt van Asterix Avo) staan volgend seizoen garant voor de toekomst. We moeten daartegenover de beslissing van onze topper Tea Radovic respecteren. Zij verhuist naar Tchalou Volley. En dat spelverdeelster Yana De Leeuw er ook nog een seizoentje bijdoet, is uiteraard uitstekend nieuws voor het team.”
Tekst: Walter Vereeck
Foto’s: archief en Jan Vanmedegael