De beachzomer kon niet mooier afgesloten worden. Op het WK voor U19 behaalden Inés Piret en Annelore Bex een prachtige vijfde plaats. Top vijf in de wereld in hun jeugdcategorie. We vermelden het nogmaals, want deze prestatie kan niet genoeg benadrukt worden.
Het zomerseizoen is echter nog niet helemaal ten einde, want Lisa Van den Vonder neemt – terwijl u dit leest – deel aan een speciale editie van ‘Queen of the Court’ op het Jaarbeursplein in Utrecht.
Een unieke formule dat ‘The Ultimate Mashup’ wordt genoemd omdat de duo’s worden samengesteld met deelnemers uit een ander land. Dat levert verrassende combinaties op. De bedoeling van de organisatoren is om het verrassingselement en het spektakelgehalte – voor zover dat überhaupt mogelijk is – nog te verhogen.
Zo is onze Belgische kampioene Lisa Van den Vonder gekoppeld aan Margareta Kozuch, een Duitse volleybalster van Poolse afkomst die een indrukwekkende carrière heeft opgebouwd in zaal en in het zand. Sarah Cools, de vaste beachpartner van Lisa, was ook uitgenodigd, maar kon zich onmogelijk vrijmaken door haar werk.
Maar we keren met veel plezier terug naar Inés Piret en Annelore Bex, beiden van 2006, om te informeren naar hun ervaringen tijdens de wereldkampioenschappen in China. Deze zomer had het jonge tweetal een finaleplaats bereikt tijdens de Belgian Beachtour in Gent en eindigde het talentrijke duo ook als derde in Kortrijk. De vijfde plaats in de World Tour in Brussel was bijzonder opvallend. De 17de plaats op het EK U20 in Polen viel eventjes tegen voor de jonge volleybalsters. Soms loopt het niet altijd even vlot. Maar de vijfde plaats op het WK maakte veel goed.
Annelore, dit is een resultaat waar jullie vooraf nooit van droomden?
Annelore Bex: “Het was een zotte ervaring. Want de formule op zo’n WK is aartsmoeilijk. Je moet in de kwalificatieronde drie wedstrijden op rij winnen om in de hoofdtabel te geraken. Bikkelhard, want bij een verlieswedstrijd lig je er meteen uit. Dat zorgt toch wel wat voor druk, want een uitschakeling loert akelig dicht om de hoek. Tijdens de tweede wedstrijd kregen we zelfs twee matchballen tegen ons. Gelukkig konden we ons herstellen. We waren gelanceerd.”
Blijkbaar ging het in de volgende wedstrijden iets vlotter.
“Dat heeft met de continenten te maken. Ook Afrikaanse deelneemsters kunnen naar de volgende ronde doorstoten en – met alle respect – dat is toch iets makkelijker. We geraakten uiteindelijk tot in de kwartfinale tegen een team uit de USA. De eerste set wonnen we en in de tweede set stonden we op een 10-3 voorsprong. Maar na een time-out van de Amerikanen kwamen ze terug tot 10-11. Het duo Massey/Davis – notabene de latere winnaars van het WK – begonnen steeds beter te spelen en wij lieten een unieke kans liggen om tot in de halve finale te geraken. Jammer. Toch zijn we zeer tevreden, maar er zat meer in. In het slechtste scenario hadden we ginder maar één match kunnen spelen en uiteindelijk zijn we tot aan de vijfde plaats opgeklommen. Dat onthouden we en we nemen het mee als een onvergetelijke ervaring. Ongelooflijk, geweldig, amper te verwoorden.”
Veelbelovend. Dit succesverhaal wordt waarschijnlijk verder gezet?
“Maandag zijn we aangekomen vanuit China en dinsdag is Inés Piret naar Amerika vertrokken om daar te gaan studeren aan de Grand Canyon University. In het verre Phoenix, Arizona zal zij een intensief beachprogramma volgen in combinatie met haar studies. Deze winter ben ik dus mijn vaste beachpartner kwijt. Volgende zomer keert ze gelukkig terug. Ik zal ondertussen de zaalcompetitie in Genk combineren met bijkomende krachttrainingen in Leuven. Ook daar start voor mij een nieuw hoofdstuk met mijn hogere studies. Maar ik ga nog trachten om extra te trainen in het zand, want het beachvolleybal wil ik echt niet loslaten.”
Inés is de tweede beachvolleybalster die naar de USA gaat. Youna Coens is onlangs naar de Stetson University in Florida vertrokken. Deze extra stappen die door Belgische beloften gezet worden, zijn inderdaad veelbelovend voor de toekomst.
Zorgt dit uniek resultaat op een WK voor perspectieven in verband met de subsidiëring vanuit Sport Vlaanderen en Volley Vlaanderen?
“Een plaats bij de beste acht is de norm, heeft men mij verteld. Maar deze top-vijf plaats is ‘under age’ behaald, in de jeugdcategorieën dus. Ik weet niet of wij dan ook in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. Daar houden andere mensen zich mee bezig. Kris Eyckmans en de mensen van de Topsportschool zullen ongetwijfeld een dossier opstellen. Tot nu toe hebben we alle ‘Future toernooien’ zelf betaald. Voor het WK in China is er wel geld doorgeschoven omdat het WEVZA-toernooi in november wegviel. Na dit resultaat wil ik vooral positief vooruitblikken.”
Tekst: Walter Vereeck
Foto’s: archief en Jan Vanmedegael