Red Dragons U17: “Streven naar top-8 op het WK en dan iets forceren tegen toplanden”

Het wereldkampioenschap in het Bulgaarse Sofia is voor de U17 Red Dragons de kans om een eerste keer van zich te laten horen op wereldniveau. Met een vernieuwde ploeg en een sterke mix van Nederlandstalige en Franstalige talenten staat het team, onder leiding van coach Wim De Boeck, namelijk aan de vooravond van hun eerste grote avontuur.

Na het knappe brons van de Young Yellow Tigers U20 op het EK, waarin middenspeelster Yana Wouters uitblonk en een plek in het dreamteam veroverde, is de vraag, of deze talentvolle lichting dezelfde prestatie kan evenaren, des te prangender.

De garde van ervaren coach Wim De Boeck staat te trappelen van ongeduld om te schitteren op hun allereerste wereldkampioenschap. Een primeur voor deze jonge jongens die vorig jaar al indruk maakten met een vierde plaats op het EK. Een klein gelukje was wel dat Bulgarije toen tweede eindigde achter Italië. Maar omdat het organiserend land sowieso al zeker was van een plaatsje op het WK konden de Young Red Dragons zich samen met de top van de Europese competitie plaatsen. Deze leerrijke krachtmeting biedt dus in elk geval een unieke kans om zich te meten met de beste teams ter wereld. “Dit is het WK waar we naartoe hebben gewerkt”, aldus een vastberaden coach Wim De Boeck.

Coach, hoe is de voorbereiding verlopen?

Wim De Boeck: “De voorbereiding was intensief, zoals verwacht. Onze focus lag vooral op het integreren van enkele nieuwe gezichten en het finetunen van onze tactiek. We hebben bijvoorbeeld een nieuwe setter, wat altijd een uitdaging is. Het was belangrijk om hem goed te integreren in het team, want de setter is het hart van onze aanval.”

Welke tactieken hebben jullie nog verfijnd?

“We hebben vooral gewerkt aan onze receptie en eerste tempoaanvallen. Onze jongens zijn fysiek sterk en hebben een goede sprongkracht, dus daar willen we maximaal gebruik van maken. We hebben ook aandacht besteed aan onze service, met name de jumpspin. Als dat goed is, kan dat een belangrijk wapen zijn. Verder heb ik veel nadruk gelegd op verdediging en daar zit de mentaliteit goed. Ik heb hen vooral proberen bij te brengen dat ze naar elke bal moeten gaan. Ze zijn jong en soms nog wat onbezonnen, maar voor elkaar werken, dat is wel de mentaliteit die we nodig hebben.”

Wat zijn de sterke punten van deze groep?

“Deze lichting heeft iets meer hoogte en lengte dan wat we gewend zijn, eigenlijk zelfs een beetje atypisch voor de Belgische jeugdploegen. Dat biedt ons natuurlijk wel extra mogelijkheden in de aanval.  En nog interessant: we hebben een aantal Franstalige spelers in de ploeg die goed kunnen doorgroeien. Het is een interessante mix van talenten uit verschillende regio’s en dat zorgt ervoor dat er een sterke teamdynamiek heerst. Ook dat kan cruciaal worden op een toernooi zoals dit WK.”

Hoe belangrijk is de aanwezigheid van de Franstalige spelers en staf?

“Het is de eerste keer dat we zoveel Franstalige spelers in het team hebben. Er zijn er vijf bij de kern, waaronder drie spelers van Waremme. Het is belangrijk dat deze spelers goed geïntegreerd zijn in de groep. Daarnaast hebben we een Franstalige assistent-coach, die een belangrijke rol speelt in de communicatie en het teamgevoel. De samenwerking tussen de Nederlandstalige en Franstalige spelers verloopt vlot, en dat is een goed teken voor de toekomst van ons nationale volleybal.”

Wat verwacht je van de tegenstanders in de groepsfase?

“We zitten in een interessante poule, daar bestaat geen twijfel over. Oezbekistan en Chili zijn zeker tegenstanders waar we van moeten winnen. Brazilië is een ander verhaal, dat is een topland in het volleybal, en het wordt leuk voor de spelers om zich met hen te meten. Het doel is om de vierde plaats in de poule te vermijden, want dat zou ons in een lastige positie brengen voor de volgende rondes. Het systeem is namelijk dat elke ploeg doorstoot naar de volgende ronde, maar wie zich als laatste in de poule kwalificeert komt wel uit tegen de eerste van de kruispoule. Eindigen we eerste, tweede of derde, dan is de kans op een Afrikaans land groot en dat opent dan weer perspectieven om door te stoten naar de kwartfinales.”

Hoe bereid je je voor op teams waar je weinig informatie over hebt, want je vertelt ons dat er nauwelijks wedstrijdbeelden ter beschikking zijn.

“Het is altijd een uitdaging om tegen teams te spelen waarvan je weinig beelden hebt. Gelukkig kunnen we terugvallen op onze eigen sterktes. We moeten ons eigen spel spelen en niet te veel aanpassen aan de tegenstander. Dit WK is ook een kwestie van ervaring opdoen en leren omgaan met onvoorziene situaties. Als technische staf zullen we tussendoor wat extra werk moeten leveren door onze tegenstanders tijdens het toernooi te scouten en analyseren, maar dat komt wel goed.”

Wat zijn de doelen voor dit WK?

“Onze ambitie is duidelijk: we willen bij de beste acht landen eindigen. Dat is een haalbare kaart als we onze taken goed uitvoeren. Daarna hopen we in de kwartfinales iets te kunnen forceren tegen de toplanden. Het zou mooi zijn als we, net als de Young Yellow Tigers, met een medaille naar huis kunnen komen, maar laten we stap voor stap denken.”

Hoe belangrijk is het om het WK te zien als een springplank voor de toekomst?

“Zeer belangrijk natuurlijk! Dit WK is een unieke ervaring voor deze jonge spelers. Het gaat niet alleen om dit toernooi, maar ook om de ontwikkeling die ze doormaken en de ervaring die ze opdoen. Het is een investering in de toekomst van het Belgisch volleybal, want eerlijk: deze groep kent toch wel spelers die het potentieel hebben om absolute toppers te worden.

Tot slot eindigen we nog met een persoonlijke noot: wat motiveert jou om met deze jonge groep te werken?

“De energie en passie van deze jonge spelers is aanstekelijk. Ze hebben een enorme drive om zichzelf te verbeteren en dat is voor mij als coach de grootste motivatie. Ik zie het als mijn taak om hen te begeleiden, niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Volleybal is een teamsport, en het is belangrijk dat ze leren om samen te werken, elkaar te vertrouwen en hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.”

Tekst: Kenny Hennens

Foto’s: archief

Spelers:

Setter:

Absil, Hugo (8/09/2008 – Volley Waremme)

Van Esbroeck, Viktor (5/02/2009 – Topsportschool Vilvoorde)

Receptie-hoek:

Coppieters, Niels (18/02/2008 – Topsportschool Vilvoorde)

Di Martino, Diego (9/01/2008 – Guibertin)

Dubru, Evan (8/12/2009 – Volley Waremme)

Strobbe, Jannes (5/06/2009 – Topsportschool Vilvoorde)

Hoofdaanvaller:

Paridaens, Akos (29/08/2008            – Topsportschool Vilvoorde)

Middenman:

De Rechter, Kyan (3/06/2008 -Topsportschool Vilvoorde)

Rauwoens, Joppe (2/07/2009 – Topsportschool Vilvoorde)

Vanbroekhoven, Tuur (22/04/2008 – Achel)

Libero:

Perin, Nathan (8/06/2009 – Volley Waremme)

Sophie, Raul (22/06/2008 – Topsportschool Vilvoorde)

Technische staf:

Coach: Wim De Boeck

Assistent: Pieterjan Deprest             

Assistent: Geoffrey Mauroy (assistent Liga A Dames Tchalou)                 

Scouter: Elien van der Burgt (scouter Liga A Heren Antwerpen)               

Kiné: Toontje Kunnen