De spanning stijgt en de adrenaline begint door de aderen van de jonge spelers te stromen, want komende woensdag openen de U18 Red Dragons hun Europees Kampioenschap tegen Roemenië in Plovdiv, Bulgarije. Onder leiding van de ervaren coach Mieke Moyaert, die aan haar tiende seizoen als nationale jeugdcoach bezig is, hebben de jonge Belgische volleyballers een intensieve voorbereiding achter de rug. Maar wat zijn nu de verwachtingen en hoe schat coach Moyaert hun kansen in?
De U18 Red Dragons staan aan de vooravond van hun belangrijkste uitdaging tot nu toe. Met de felle Bulgaarse zon die Plovdiv verlicht en de schaduwen van de Europese grootmachten die in de volleybalarena opdoemen, staan de jonge Belgen op het punt hun plek in de volleybalgeschiedenis te veroveren. Coach Mieke Moyaert, een routinier in het opleiden van talent, heeft haar team in elk geval met precisie en passie voorbereid. Tijd voor actie dus.
Ben je tevreden over de voorbereiding op dit EK?
Mieke Moyaert: “We zijn direct na de examens gestart en hebben twee weken keihard gewerkt, inclusief twee oefenwedstrijden tegen de U18 van Frankrijk. Hoewel we die wedstrijd nipt verloren met 2-3, was het een goede test voor ons. De laatste trainingsdagen hebben we vooral gefocust op onze zwakke punten die we in Kroatië nog hebben vastgesteld.”
Welke werkpunten hebben jullie dan aangepakt?
“We hebben veel aandacht besteed aan onze receptionele stabiliteit, zowel op de jump spin als de float service. Onze organisatie is ondertussen echt wel verbeterd, vooral in het blok. Verdedigend kunnen we nog meer impact hebben op soft en medium ballen, hoewel het natuurlijk spectaculair is als we een harde bal kunnen pakken. Maar ik ben tevreden als we de bal bij het net kunnen brengen. Eén van onze sterke punten is dat we makkelijk kunnen scoren, zelfs in nadelige situaties.”
Met welk gevoel zijn jullie na Kroatië naar België teruggekeerd?
“We verloren er met 3-0 van Portugal, maar het is niet dat we zijn weggespeeld. De Portugezen hebben ons wel serieus onder druk gezet. Ze hebben het slim aangepakt en we hebben daar veel van geleerd. Tegelijkertijd hebben we gewonnen van Kroatië en Noorwegen en eindigden we als beste tweede, wat ons het nodige vertrouwen heeft gegeven. Het belangrijkste is dat we tijdens de voorbereiding verder zijn blijven werken, ook aan onze sterke punten zoals onze opslagdruk en onze efficiëntie door het midden.”
Jullie zitten in de moeilijkste van de twee poules op dit EK, met toplanden als Italië, Spanje en Tsjechië als tegenstanders. Hoe schat je hun niveau in?
“Italië en Spanje zijn volgens mij de twee grote favorieten voor groepswinst, terwijl Tsjechië zeker ook een sterke ploeg heeft. Het wordt een zware poule, maar we hebben zeker mogelijkheden. We moeten wedstrijd per wedstrijd bekijken. Er kunnen altijd verrassingen gebeuren, maar als we goed kunnen starten tegen Roemenië en er ook een vervolg komt tegen Griekenland en Slovenië, kan dat ons vertrouwen een boost geven.”
Hoe zien de komende dagen eruit voor het team?
“We vertrekken maandagochtend vanuit Zaventem, vliegen via Wenen naar Sofia en reizen dan verder naar Plovdiv. Dinsdag hebben we een trainingsdag en kunnen we nog een videosessie doen. Woensdag openen we het toernooi tegen Roemenië. Ze zijn een degelijke ploeg, maar als wij ons niveau halen, hebben we zeker mogelijkheden om met een overwinning te starten.”
Hoe gaan jullie om met de fysieke belasting en het managen van rust voor de spelers? Jullie zullen minstens zeven wedstrijden spelen in amper negen dagen.
“We zorgen voor goede cooling-downs en voldoende aandacht voor herstel. Onze kinesist is er om de spelers te verzorgen, en we zullen tijdens de trainingen natuurlijk ook kijken naar de sprongbelasting. Het is belangrijk om ook mentale rust te bieden, soms doen we bijvoorbeeld een wandeling of een ontspannende activiteit.”
Wat is het doel van dit toernooi?
“We willen zo hoog mogelijk eindigen in onze groep. Enkel de eerste twee ploegen van elke poule gaan namelijk door naar de halve finales. Dat betekent onder meer dat alles onder plaats vier in het EK-eindklassement wordt bepaald op basis van het aantal punten dat je hebt verzameld in de poule. Het gevolg is hier dat je bijvoorbeeld derde kan worden in een sterke poule, maar uiteindelijk toch maar zevende eindigt op het EK, omdat er in de andere – misschien zwakkere – poule landen zijn die meer punten hebben behaald. Conclusie voor de eindafrekening: elk gewonnen punt kan van cruciaal belang zijn, want op het einde van de rit kan bijvoorbeeld een betere setratio de doorslag geven.”
En dus? Waar hopen jullie te staan op einde van het EK?
“Het is moeilijk in te schatten, maar we kunnen zeker groeien in het toernooi. Het belangrijkste is om wedstrijd per wedstrijd te kijken en elke kans te benutten.”
Tekst: Kenny Hennens
Selectie U18 Red Dragons:
Setter: André Stoliar, Ward Devoghel
Opposite: Guilhem Hubert, Jurre Lambert
Midden: Joppe Rawoens, Kyan De Rechter, Tuur Vanbroekhoven, Jules Coussens
Libero: Martin Parmentier, Raul Sophie
Receptie-hoek: Omar Aly, Daan Vermariën, Jannes Strobbe, Viktor Speltinckx
Technische staf:
Hoofdcoach: Mieke Moyaert
1e assistent: Kobe Debecker
2e assistent + teammanager: Ben Loosen
Scouter: Damien Dupont
Kinesist: Jordi De Buyser
Speelschema
10/07: Roemenië – België
11/07: België – Griekenland
12/07: Slovenië – België
Rustdag
14/07: Estland – België
15/07: België – Tsjechië
Rustdag
17/07: Italië – België
18/07: België – Spanje
Foto’s: CEV