U18 Yellow Tigers klaargestoomd voor EK: “Het is schipperen tussen droom en ambitie”

De U18 Young Yellow Tigers staan aan de vooravond van het EK in Roemenië, een cruciaal toernooi voor deze jonge, talentvolle groep. Het betekent niet alleen een kans om zich te meten met de top van Europa, maar ook een belangrijke stap richting hun toekomst in het internationale volleybal. Onder leiding van de gedreven coach Yorick Vande Velde moeten zij het opnemen tegen sterke tegenstanders in een uitdagende poule. Met teams als Italië, Nederland en Servië op hun pad wordt elke wedstrijd een strijd op zich. Het belang van dit EK is trouwens niet te onderschatten, want scoren de U18 goed, dan weten we uit het verleden dat de kans groot is dat ze volgend jaar present tekenen op zowel het EYOF als het WK . Hoe? Dat leest u hieronder.

Om uw geheugen even op te frissen, blikken we met plezier nog eens terug naar zondag 7 januari, een gala-avond voor de U18 Yellow Tigers. Onder leiding van coach Yorick Vande Velde werd er namelijk een knalprestatie neergezet door regerend Europees kampioen Italië met 3-1 te kloppen na een zinderende finale in de sporthal van Herentals. Een kwalificatietoernooi voor het EK winnen, dat was onverhoopt. Maar de euforie van toen heeft ondertussen alweer plaatsgemaakt voor bittere ernst.

Wie wil presteren, moet de focus op het juiste moment kunnen verleggen en dus zijn de ogen van de Young Yellow Tigers alweer gericht op een nieuwe uitdaging, het EK in Griekenland en Roemenië. De troepen van de 30-jarige Vande Velde, die al sinds de herfstvakantie met deze speelsters aan de slag is, zijn in elk geval gebrand op een nieuw exploot. Al predikt de ambitieuze coach wel voor realisme en focus.

Coach, hoe is de voorbereiding verlopen?

Yorick Vande Velde: “Die is toch best al intens geweest. We zijn vorige week vrijdag gestart met de officiële voorbereiding en het hele weekend hebben we fysieke en baltrainingen gecombineerd met videosessies. Maandag was er een rustdag voor de speelsters, want het is de voorbije weken toch best wel vermoeiend geweest door de combinatie met de examens.”

Waar lag de focus?

“We hebben ons vooral gericht op de fysiek en techniek van de speelsters. Onze fysieke trainer, Arno De Maeyer, heeft geweldige schema’s opgesteld die specifiek afgestemd zijn op de leeftijd, het profiel en de positie van de speelsters. Daarnaast hebben we veel aandacht besteed aan onze samenhang als team en onze automatismen, iets wat tijdens onze oefenwedstrijd in Nederland op 1 juni nog ontbrak.”

Over die prestatie was je blijkbaar niet tevreden? Nochtans hadden jullie Nederland enkele maanden voordien nog verslagen tijdens het kwalificatietoernooi in Herentals.

“Dat klopt. Maar Nederland was daar zonder haar beste hoekspeelster en zij was er nu wel bij, waardoor we eigenlijk tegen een compleet andere ploeg speelden. Op zich is het goed dat we daar fouten hebben gemaakt, zodat we daaruit kunnen leren. Ondertussen benaderen we weer het niveau van begin dit jaar. Onze service was tegen Nederland bijvoorbeeld echt niet goed, maar nu begint het weer een wapen te worden. We hebben ons spel intussen fel verbeterd.”

Zou de ploeg eigenlijk al niet verder moeten staan in plaats van dat ze nu op hetzelfde niveau staan als een paar maanden geleden?

“Ik begrijp uw vraag, maar zo simpel of zwart-wit is het natuurlijk niet. Er zijn namelijk toch wel wat wijzigingen in de kern. Kaat Peeters (libero) komt erbij nadat ze voor Herentals nog geblesseerd moest afhaken. En helaas zullen we het in Roemenië ook zonder onze hoofdaanvalster Mila Vlahovic moeten doen. Zij heeft een kruisbandblessure opgelopen. Ook Auke Vanassche (setter) en Lune Hoste (receptie-hoek) kregen te maken met blessures, maar zijn ondertussen wel fit. Samengevat: we hebben even wat stappen terug moeten nemen, maar ondertussen staan we terug waar we moeten staan.”

Hoe heeft het team gereageerd op de veranderingen?

“De speelsters hebben de nieuwe rollen goed opgepakt. We hebben hard gewerkt om de automatismen binnen het team te versterken. De bereidheid van de meiden om te leren en zich aan te passen is sowieso bewonderenswaardig.”

Wat kun je zeggen over de tegenstanders op het EK?

“We zitten in een zware poule met onder andere Slovenië, Spanje, Servië, Italië, Nederland, Roemenië en Kroatië. Slovenië en Italië zijn sterke tegenstanders, Kroatië was derde op het vorige EK en Nederland zal zeker een uitdaging zijn, vooral nu ze op hun sterkst zullen staan. En, naar wat ik heb vernomen, is voor Nederland de voorbereiding op dit EK al sinds 1 juni begonnen. Wij zijn begin mei gestart met wekelijkse trainingen, maar de combinatie met school en examens is niet evident. Kijk naar Italië en hun traject voor het toernooi in Herentals. Ook zij hadden slechts zeven dagen voorbereiding achter de rug en dat heeft een impact gehad op hun presteren. Kortom, we verwachten deze keer veel meer tegenstand. En Italië kennende… ze gaan zich geen tweede keer laten ringeloren. Servië is dan weer een echte volleybalnatie en Roemenië is het gastland. Moet ik er een tekening bij maken?”

Het eerste drieluik tegen Slovenië, Spanje en Servië moet er dus boenk op zijn… “Eerlijk, we kijken niet verder dan onze eerstvolgende wedstrijd. Natuurlijk zou ik kunnen zeggen dat het ons doel is om bij de eerste twee van de poule te eindigen zodat we doorgaan naar de halve finale (die worden kruiselings gespeeld tegen de eerste twee van de poule in Griekenland), maar we moeten realistisch en objectief blijven. We pakken het EK aan als een nieuw leermoment en bekijken het als een nieuwe waardemeter.”

Sinds de toernooiwinst in Herentals is jullie status natuurlijk wel veranderd?

“Inderdaad, geen enkele ploeg zal ons nog onderschatten. Daarnaast moeten we wel leren omgaan met de druk die bij een bepaalde status hoort. Als coach probeer ik hen daar mentaal op voor te bereiden. Hoe? Door vooral de focus te leggen op ons eigen spel en niet te veel bezig te zijn met de rangschikking. De meisjes zijn zich bewust van de verwachtingen en de druk, maar we proberen hen te motiveren door te benadrukken dat elk punt en elke set telt.”

Hoe leer je de speelsters omgaan met de druk en verwachtingen?

“Druk hoort bij topsport, zeker op dit niveau. Het belangrijkste is dat we elke wedstrijd beter spelen dan de vorige en dat we ons als team blijven ontwikkelen. Daarnaast zorg ik voor voldoende gesprekken en stel ik de speelsters veel vragen zodat ze niet verrast zijn en weten hoe ze moeten reageren op bepaalde spelfases. Soms ben ik hard, soms ben ik ondersteunend… Het is natuurlijk mijn taak als coach om hierin een juiste balans te vinden en te zorgen dat de speelsters zich goed voelen, ook in stressvolle situaties.”

Aan dit EK is eigenlijk ook nog wel een hoger doel verbonden?

Zeg eens eerlijk: Hoe schat je nu de kansen in voor dit toernooi?

“Kijk, tijdens ons vorige EK met deze ploeg eindigden we op de zevende plaats en dat zou ik graag willen evenaren. Natuurlijk wil iedereen een medaille pakken, maar het zal loodzwaar worden. We gaan er in elk geval alles aan doen om België trots te maken. Het is dus schipperen tussen droom en ambitie.”

Tekst: Kenny Hennens

U18 Young Yellow Tigers – samenstelling kern

Setter: Auke Vanassche, Léa Josevski, Tracey Hemelings

Libero: Kaat Peeters, Jasmine Debout, Fee De Ryck

Midden: Flore Maes, Janne Weyers, Sam Pipeleers, Iza Timmermans

Receptie-hoek: Tea Radovic, Janne Deleu, Lune Hoste

Opposite: Liese Verhelst

U18 – Young Yellow Tigers – Staf

Hoofdcoach: Yorick Vande Velde

Assistent-coach: Tom Claes

Kinesist: Joran Point

Scouters: Maarten Adriaensen

Teammanager: Justine D’Hondt

Programma EK:

01/07: Slovenië – België

02/07: Spanje – België

03/07: België – Servië

rustdag

05/07: Italië – België

06/07: Nederland – België

rustdag

08/07: België – Roemenië

09/07: België – Kroatië

Wil je de wedstrijden op de voet volgen via livestream? Hou dan de Instagram en de Facebook van de Belgian Young Yellow Tigers in de gaten.