Wie kroont zich dit seizoen tot beachvolley royalty?

Reikhalzend kijken vele volleybalfans uit naar de start van het nationale beachvolleybalseizoen. Terwijl er afgelopen weekeindes al provinciale toernooien plaatsvonden, is het donderdag 9 mei de beurt aan de Belgische toppers. Zij trappen het seizoen af met een King en Queen Of The Beach toernooi.

 Maar hoe gaat een King/Queen Of The Court wedstrijd er aan toe?  Voor we met Dries Koekelkoren praten legt VolleyMagazine het je graag uit.

Een wedstrijdsessie bestaat uit vijf teams. Zij trekken alle vijf een speelkaart. De ploeg die de koningskaart bij de mannen of de Koningin bij de vrouwen  trekt, start aan de koningszijde. In de volksmond ook wel “de puntenkant” genoemd. De andere vier teams gaan aan de opslagzijde staan.

De ploeg aan de koningszijde serveert nooit. Zij spelen altijd de side-out. Opslagmissers tellen niet mee en elk team mag kiezen wie er serveert. Punten scoren doe je enkel aan de koningszijde. Heb je na 15 minuten de minste punten? Dan val je af. Zo wordt er ook een tweede ronde in de sessie gespeeld. In de finale wordt er met drie teams gespeeld naar 15 minuten of 15 gescoorde punten aan de overzijde. Verschillende van deze wedstrijdsessies vormen zo een toernooi.

Afgelopen weekend wonnen Cools – Van den Vonder (kopfoto) het King & Queen Of The Court openingsweekend in Hilversum, Nederland.

Benieuwd wie er in Haacht deelneemt aan de start van het Belgische seizoen? Dat lees je hier: https://www.belgiumbeachvolley.be/nl/calendar/528_2024/#Teams

Ook Dries Koekelkoren (Hoofd Beachvolleybal Volley Belgium) is tevreden dat het beachvolleyseizoen start. Hoeveel KOTC/QOTC toernooien worden er dit jaar georganiseerd?

Dries Koekelkoren: “Voorlopig vinden er twee toernooien plaats. Komende donderdag (9 mei) in Haacht en op 6 juli in Berlare. Als er nog meer toernooien zouden bijkomen gaan we dit natuurlijk op de verschillende sociale mediakanalen en websites van de federatie delen.”

Wat is de meerwaarde van dit format in de huidige tour?

“Veel spelers en mensen in het beachvolley zijn fan van dit concept, ikzelf ook. Maar we moeten het wel rustig aanpakken. We hebben de KOTC National Series in onze structuur vervat omdat we stap per stap willen groeien. De International Series van Sportworx (internationale organisator en eigenaar van het format) wordt steeds uitgebreider en die boot willen we natuurlijk niet missen. Daarom willen we, in samenwerking met Sportworx, KOTC en QOTC meer en meer in ons aanbod integreren.

Voor de spelers is het vaak een ideaal trainingsmoment om hun side-out te trainen. Voor de lokale organisatoren is het een manier om de andere dagen, buiten de weekendmanche, op te vullen. Deze dynamische en attractieve manier van beachvolley lokt bij hen ook veel supporters.”

Wat zijn de nieuwe zaken die we dit zomerseizoen mogen verwachten?

“Eerst en vooral hebben we geluisterd naar de feedback van de organisatoren en de atleten. Zij gaven als voorbeeld aan dat er soms maar 1 challenge wedstrijd op zondag plaatsvond. Dan is de afstand soms wat gek. In mijn visie vinden de beste wedstrijden plaats op zaterdagnamiddag/avond en zondagnamiddag. De kwartfinales van de pro-tour zijn vaak erg spectaculair. Om die op zondagochtend te spelen, met weinig publiek vind ik dan wat jammer. We kiezen bewust om de attractiviteit van de sport te tonen.

Om tegemoet te komen op de vraag van de challenge teams en zondag meer waarde te geven, komen daar vanaf nu plaatsingswedstrijden voor plaats 5-7 bij. Zo speelt iedereen op zondag minstens twee, maximaal drie wedstrijden.

Zowel bij pro als challenge wordt er vanaf dit seizoen ook voor brons gespeeld, er komt dus opnieuw een “bronze medal match”. Dat maakt dat er minder wachttijden zijn en de zondag dus mooi gevuld is met allemaal topwedstrijden.

Tussen de verschillende reeksen was er veel doorstroming, veel tie-breaks, een mooi en spannend niveau. Die lijn proberen we dit jaar door te trekken.”

Zijn er nieuwe duo’s dit seizoen? Nemen de TSSB teams deel?

Er zijn wel enkele nieuwe duo’s. Wereldkampioenen U21 Joppe Van Langendonck en Kyan Vercauteren spelen vanaf nu samen. Dat was vorig seizoen niet het geval, dan speelden zij apart. Daar kijk ik naar uit, ik verwacht dat de huidige kampioenen Colson-Deroey meteen op punt moeten zijn. Kyan en Joppe nemen niet elke manche deel, ze focussen ook op het internationale circuit. Hendrikx – Witvrouwen wordt ook een team om in de gaten te houden.

Bij de vrouwen keert Isabel Van den Broeck terug naast Britt Ruysschaert, een erg sterk duo. Els Vandesteene en Maud Catry staan ook weer naast elkaar in het zand. De comeback van Cools – Van den Vonder zal ik ook in de gaten houden.

Alle teams van de topsportschool Beachvolley (TSSB) nemen deel aan de tour. De jongste teams starten in de divisietoernooien doorheen Vlaanderen. Jonge en getalenteerde teams kunnen zo punten sprokkelen om door te stromen naar de Challenge tour.”

Wie verwacht je dat met de prijzen gaan lopen dit jaar?

“Bij de vrouwen verwacht ik dat Van den Broeck – Ruysschaert, Cools – Van den Vonder, Coens – Van Deun en Bex – Piret de vier topteams zullen zijn. Er zijn natuurlijk altijd outsiders die kunnen verrassen, denk maar aan Stelma – Pas die een hele winter hebben doorgetraind en nu al veel trainingsuren konden maken.

Bij de mannen zullen de broers Vandecaveye, Van Langendonck – Vercauteren en de huidige kampioenen Colson – Deroey hoogstwaarschijnlijk de prijzen verdelen. Tom van Walle staat ook enkele keren ingeschreven, benieuwd of zijn linkerschouder nog steeds zo hard slaat als in onze tijd,” sluit Koekelkoren met een knipoog en lach af.

Kalender:


Tekst: Dieter Smets

Foto’s: Pim Waslander en archief