Beachvolley voor het eerst op de Proms

Het beachvolleybal stond meteen in de kijker, want het was de eerste keer dat de mannen en vrouwen ‘in het zand’ mochten deelnemen aan deze verkiezing. Vroeger stonden alleen de indoorvolleyballers in de spotlights.

Vandaag op de foto v.l.n.r. Louis Vandecaveye, Joppe Van Langendonck en Gilles Vandecaveye.

‘Beach referee of the year’ Maarten Ghysel betrok dan ook terecht beachvoorzitter Dries Koekelkoren in zijn dankwoord om de deugddoende erkenning en de professionele aanpak van het beachvolleybal in ons land. Uiteraard werden ook de collega’s, de spelers, de familie en de partner vernoemd. Want Maarten Ghysel is tot 7 à 10 weken per jaar onderweg voor de internationale toernooien.

Youna Coens werd verkozen tot ‘Rookie’ van het jaar. Zij vertrekt op het einde van deze zomer naar Amerika om zich daar verder te ontplooien als beachvolleybalster. Deze nieuwe sportieve stap zal gecombineerd worden met de studies psychologie aan de Universiteit van Florida.

Joppe Van Langendonck was op zijn beurt erg blij met de titel van ‘belofte van het jaar’ bij de mannen. Hij gaat niet naar de USA, maar zal zich wel – samen met zijn beachmaatje Kyan Vercauteren – voltijds op het internationale beachcircuit storten. De beide wereldkampioenen verdienen alle steun.

Het ‘beachduo van het jaar’ Britt Ruysschaert en Els Vandesteene verraste de aanwezigen met de mededeling dat zij volgende zomer met een andere beachpartner aan de slag gaan. Britt gaat samen met Isabel Van den Broek, zij waren reeds in 2022 Belgisch kampioen. Els zoekt haar maatje Maud Catry terug op. Zij hebben jarenlang een indrukwekkend palmares opgebouwd en willen, na een pauze, de draad opnieuw oppikken.

Gilles en Louis Vandecaveye werden verkozen tot ‘beste beachkoppel’ bij de mannen. Meteen een dubbele prijs voor Gilles, want hij was ook de MVP in het dreamteam tussen al die topspelers in de zaal. “Het is een primeur”, lacht de aanvaller van Decospan Menen. “Uiteraard omdat het de eerste keer is dat beachvolleyballers ook worden gekroond. Maar evenzeer een verrassing omdat ik in de prijzen val voor indoor- én outdoor volleybal. Het is een erkenning voor alle tijd die je in de sport steekt, winter en zomer. We beginnen volgende maand reeds met de ‘preliminaire fase’ van de Nations Cup van 17 tot 19 mei in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.” Terloops, de vrouwen verdedigen een week vroeger in dezelfde Europese competitie de Belgische kleuren in Bibinje (Kroatië).

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: archief en Walter Vereeck