De ‘grote verbazing’ liep als een rode draad doorheen de Volley Proms

Zowat alle laureaten reageerden hoogst verwonderd in de zalen van het evenementencomplex ‘De Montil’ in Affligem, telkens wanneer zij hun trofee mochten ontvangen tijdens de VolleyProms. Vooral wanneer de trainers van het jaar en de ‘life time achievement’ werden bekend gemaakt, vielen veel monden open van verbazing, zelfs bij de winnaars.

Moderator Tom Boudeweel ontlokte af en toe gemompel in de zaal met enkele straffe quotes tijdens zijn interviews met de winnaars. De radioreporter zorgde voor een avond vol aangename, onderhoudende amusementswaarde, met een fijn randje ‘plezant-riskant’.

Manon Stragier speelster van het jaar

Manon Stragier werd bekroond als ‘speelster van het jaar’, net voor haar clubmaatje Charlotte Krenicky. Ook bij haar was de verwondering groot.

“Het was moeilijk inschatten hoe andere speelsters en coaches over mij oordelen. Want ik weet dat ik op het veld niet altijd de vriendelijkste speelster ben”, verklaart de 25-jarige receptie-hoekspeelster van Asterix Avo doodeerlijk. “Ik ben competitief, maar ik ben wel heel blij dat mijn inzet wordt erkend. Eerlijk gezegd vond ik mijn prestaties vorig seizoen toch nog beter dan dit seizoen. Maar het blijft een teamsport. We hebben met z’n allen tenslotte toch wel een heel mooi jaar achter de rug. Met de ongeslagen reeks in de voorronde van de Champions League en met de verovering van de Belgische beker.

Hopelijk wordt dit de volgende vrijdagen bekroond met winst van het nationaal kampioenschap. Het worden twee – misschien wel drie – aartsmoeilijke confrontaties tegen Tchalou Volley. Volgend jaar begin ik aan mijn achtste seizoen bij Beveren. Ik voel mij heel goed in deze club, een buitenlands avontuur is nog niet aan de orde. Ik ben nogal een familiemens en als West-Vlaamse verhuisde ik reeds naar Herentals om dichter bij mijn vriend te zijn, die doelman is bij voetbalclub Lommel. Mogelijk stijgt hij zondag met zijn ploeg naar de hoogste afdeling.”

Noor Debouck, de altijd goedlachse libero, werd met grote voorsprong de winnares van de prijs ‘Rookie of the year’. Een mooie en terechte beloning voor de West-Vlaamse volleybalster. Ook bij haar was de eerste reactie eentje vol verbazing, niettegenstaande ze met Asterix Avo toch een grote progressie heeft gedemonstreerd.

Hoofdaanvalster Iris Vos – in Nederland spreekt men van een diagonaal – werd verkozen als MVP in het ‘dreamteam’ bij de vrouwen. De Hollandse ‘hardhitter’ van Asterix Avo zit trouwens in de voorselectie van de Oranjevrouwen. Ook middenspeelster Laura Overwater zit in de ‘longlist’ van de Nederlandse meiden. Daar vonden we ook ex-Asterix speelsters Nova Marring en Anna Buijs terug. Na lange tijd stelt de steraanvalster, momenteel werkzaam bij Igor Gorgonzola Novara, zich opnieuw beschikbaar voor het Nederlandse team. De lijst is bij de noorderburen al een tijdje bekend gemaakt. In ons land blijft het voorlopig een staatsgeheim.

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: archief, Walter Vereeck, Guy Verbraeken

Speelster van het jaar:

Manon Stragier (Asterix Avo Beveren) 69p.; Charlotte Krenicky (Asterix) 58, Zuzana Sepelova (Tchalou) 41, Thokboum Nyadholi 28, Britt Fransen (VDK Gent) 27; Charlotte Leys (Bevo Roeselare) 24; Yana De Leeuw (Bevo Roeselare) 24, Lien van Geertruyden (Tchalou) 24, Beatrix Santos (Charleroi), Iris Vos (Asterix) 23.

Rookie van het jaar:

1. Noor Debouck (Asterix) 57p ; 2. Eline van Elsen (VDK Gent) 13p; 3. Kaat Cos (Asterix) 12.

Dream Team van het jaar:

Daniela Digrinova (Tchalou), Manon Stragier (Asterix), Zuzana Sepelova, Iris Vos (Asterix), Britt Fransen (VDK Gent), Marlies Janssens (Oudegem), Yana De Leeuw (Bevo Roeselare). MVP: Iris Vos.