Het ’thuisvoordeel’ in vrouwenfinale Tchalou – Asterix

Nog voor de wedstrijd Asterix Avo Beveren – Team E.S. Charleroi Volley begon, was het al duidelijk dat het resultaat geen belang meer zou hebben in de strijd om het ’thuisvoordeel’ in de finale, vermits concurrent Tchalou enkele uren voordien haar wedstrijd verloor bij Bevo Roeselare.

Het werd dan ook een doorsnee wedstrijd, waarbij Charleroi zich na 74 minuten gewonnen gaf tegen Asterix met 19, 18 en 17 tegenpunten. Gevolg: Asterix geniet van het thuisvoordeel in de finales om de titel. Hoewel, op vrijdag 19 april krijgt de tweede (Tchalou), in eigen zaal de kans op een eerste winst, waarna de Beverense vrouwen op vrijdag 26 april en eventueel op 1 mei in de eigen sporthal beslissen over de titel.

* * *

Het dient gezegd: in Beveren zijn ze optimistisch, want wie de sporthal betreedt, kan niet naast de spandoek kijken: ‘Proficiat kampioen Asterix Avo’. Bij nader toezien en in de kleine lettertjes staat er wel: 15x. In het beste geval moet binnen twee weken alleen het cijfertje aangepast worden.

Maar het woord ’thuisvoordeel’ viel wel meer zaterdagavond. “Wij bestellen 200 toegangskaarten voor Asterix en dan is meteen het hele Shape-zaaltje bij Tchalou uitverkocht,” grinnikten ze bij het bestuur van de Wase club.

“Het is inderdaad geen voordeel om in zulke kleine zaaltjes te gaan spelen. Door omstandigheden moesten we in onze wedstrijd tegen Bevo Roeselare in hun kleine zaaltje gaan spelen en niet in de Tomabelzaal van Knack. Er belandden in de ganse match vijftien ballen tegen het plafond. Voor ons eindigde het uiteindelijk nog goed, maar bij Tchalou kan hetzelfde gebeuren. Misschien niet in ons voordeel, want we zijn gewend om in onze zaal bij recepties de bal ook hoog in de lucht te kunnen plaatsen,” was coach Kris Vansnick niet helemaal zeker van de afloop van de finales.

Maar het was niet alleen het zaaltje dat de Asterix-coach zorgen baarde. “Tchalou is dit seizoen afgestapt van haar filosofie om het hoofdzakelijk te doen met spelers uit de lokale jeugd en ze hebben een uitstekende transferpolitiek laten zien met twee Oost-Europese speelsters met stevige referenties en een uitstekende Canadese middenvrouw, die zelfs nog kans maakt om aan de Olympische Spelen deel te nemen en die stelselmatig beter speelde bij Tchalou. Bovendien is het duidelijk dat de ‘mayonaise’ pakt in de spelersgroep en dat de ploeg stevig gesteund wordt door de ganse omgeving. Typisch Wallonië ook dat het daar allemaal kan.”

Of Vansnick in de wedstrijd zonder veel belang tegen Charleroi niet meer kon experimenteren?

“Ik was eerlijk gezegd niet helemaal tevreden van het niveau van onze ploeg tijdens de play-offs. Daarom dat een ontspannen wedstrijd zoals deze best van pas kwam met als enige doel: opnieuw ons goede niveau halen. Een ideale kans ook om Helena Gilson, na haar zware blessurelast, opnieuw een aantal speelminuten te geven. Ik vond dan ook dat er opnieuw meer frisheid in de groep stak. En dat belooft voor de komende finalematchen,’ weet Kris Vansnick, die ook volgend seizoen trainer blijft bij Asterix en binnen enkele weken ook opnieuw actief is bij de Yellow Tigers, terwijl hij weliswaar enkele functies binnen de topsportschool kwijt speelde.

Krenicki en Koulberg volgend seizoen in Duitsland

Terwijl de transfers naar volgend seizoen toe rijkelijk vloeiden bij de meeste clubs, wil Asterix Avo naar loffelijke gewoonte pas de in- en uitgaande wijzigingen in de ploeg bekend maken eens de laatste play-offwedstrijd gespeeld is, weten insiders intussen al lang wat er te gebeuren staat. Bij de Beverense ploeg verdwijnen alvast Charlotte Krenicki (naar ex-Europese tegenstander Stuttgart) en Anna Koulberg (Potsdam) naar Duitse oorden.

Terwijl Anna haar schijnbaar ontelbare fans moest te woord staan, kregen we van mama Anja Duyck, één van de beste en populairste Belgische speelsters, wél een woordje uitleg. Want was Anna toch niet toe aan een iets minder seizoen en komt de overgang dan ook niet minstens een jaartje te vroeg?

“We hebben het daar inderdaad met haar ook over gehad. Tijdens de eerste maanden van dit seizoen kende ze wel degelijk een dipje. Ze is tenslotte ook nog altijd ‘maar’ negentien jaar.

Daar komt bij dat ze ook absoluut niet weg MOEST, want er waren geen problemen met Asterix. Tja, dan moet je een keuze maken. Ikzelf ben ook mijn ganse carrière mijn ploeg trouw gebleven en ik werk intussen ook al 35 jaar bij dezelfde firma. Dat kon ze ook doen en wellicht was ze ook gelukkig gebleven bij die optie.

Maar ze kreeg liefst zeven aanbiedingen in de bus, onder wie één van een Italiaanse club. Die laatste stond snel buiten kijf, want dat was daar toch om heel het jaar op de bank te zitten. Ze heeft dan gebeld met een hele reeks Belgen in het buitenland: haar vriend Ferre Reggers, Britt Rampelberg, Britt Herbots… En zij hebben allemaal gezegd: ‘Doen’. Dat heeft toch een beetje de doorslag gegeven. Want bij Potsdam is ze hoegenaamd niet zeker van een basisplaats. Daar zal ze moeten voor strijden en dat is alvast een uitdaging. Maar daar wordt wel twee maal per dag getraind, wat haar niveau alleszins zal ten goede komen. Klikt het echter niet of voelt ze heimwee, dan kan ze altijd wel terugkomen.

Data finales play-offs vrouwen:

  • 19 april: 20u30 Tchalou – Asterix
  • 26 april: 20u30 Asterix – Tchalou
  • (eventueel) 1 mei: 18u00 Asterix – Tchalou

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: archief en Guy Verbraeken