Gert van Walle wil laatste keer pieken in slotseizoen bij Guibertin

“Speciaal voor onze opgroeiende drie zonen doe ik een allerlaatste ‘effort-ke’. Het grote slotakkoord. Ja, een derde seizoen erbij in Guibertin. De kids worden iets groter, zo kunnen ze herinneringen opbouwen aan papa als actieve sportman”, lacht Gert van Walle (36), al 21 jaren bezig met veel succes aan de nationale en internationale top. Met een prachtig clubverleden, gespreid over vijf landen.

“Ik ben mijn vrouw Hanne dankbaar voor al de kansen die ze me graag heeft gegund. Alleen in mijn drie seizoenen in Italië is ze met me meegereisd. De andere tijd bleef ze in België. En dat was niet altijd even gemakkelijk. Net daarom ben ik blij dat ik nog kan spelen in mijn achtertuin bij Guibertin. Zo zie ik mijn kinderen elke dag. Er is niets mooiers dan dat. We voelen ons al gezin super goed in Kortenberg (regio Leuven), ons krijgen ze hier nooit meer weg.”

Niets mooiers, ja, we begrijpen het al te goed. Uithuizigheid is niet altijd eenvoudig. Voor alle partijen: partner, kinderen en voor de afwezige zelf. Je moet een offer brengen.

Voor een goed begrip: Gert is de ene helft van een tweeling. De andere helft heeft dikke strepen verdiend in het beachvolleybal. “Ja, die etappe ligt achter de rug. Tom is trainer-coach bij Fixit Kalmthout. Hij is leerkracht L.O. en sporadisch speelt hij beachvolley als tweede man, ter vervanging van een speler die vakantie neemt.”

Met Gert maken we een wandeling doorheen zijn carrière. Aan de hand van het ABC. “Die drie seizoenen in Italië waren absoluut ‘de max’: onvergetelijke hoogtepunten in mijn loopbaan.”

A

We beginnen met de A van atletiek. “Ik was goed in hoogspringen en de loopnummers op korte afstand. Tom was meer fan van duurlopen. Ook de A van Tectum Achel komt te berde. Met het multinationale dakwerkbedrijf Tectum zit Avoc voor vele jaren goed. Als de bouw van de nieuwe sporthal eindelijk een beetje wil vlotten.”

B

Beauvais Oise UC, in het Franse Picardië, werd twee jaar Gerts biotoop: 75 km ten noorden van Parijs. Spelverdeler Frank Depestele was er ook bij. “We reden samen op en af naar België. Top ervaring. De Franse competitie vond ik uitdagender dan gedacht. Ja, heel stevig. Elke match gaat tot op het scherp van de snee. We haalden de bekerfinale tegen het oppermachtige Tours VB.”

C

De C van het Italiaanse Citta di Castello, ten noorden van Perugia. Een fantastische tijd. Met Hanne aan mijn zijde. Het eerste jaar was Gherardi de sponsor, we speelden kampioen in  A2. Dan werd Altovevere de sponsor. Helemaal top, met de Duitser Christian Fromme en Matteo Piano, nu de kapitein van Allianz Milaan (team van Ferre Reggers), uitgeschakeld voor de titel. Echt alles was perfect in orde.”

D

“Die letter link ik aan Dries Koekelkoren en mijn broer Tom in het beachvolley. Ik heb hun exploten gevolgd. Ze zouden het BK nog domineren, maar Dries mag niet meer meedoen door zijn functie bij Volley Vlaanderen.”

E

“Ik verwijs naar VC Warsco Units Eisden-Maasmechelen, gesteund door het bedrijf Warsco van de betreurde Willy Warson, wiens hart klopte voor de volleybalsport. Zonen Marc en Steven hebben de fakkel overgenomen. Warsco Units was in die tijd een satellietploeg van Maaseik. Mijn broer Tom was erbij, Vlijtingenaar Thomas Nassen, Nenad Jakovlevic (die kon over een kast springen), politieman Wim Deville, Maarten Sampermans, Daan Van den Eynde, Bourgondiër Bart Stulens, Robert Parisi, Steven Warson en Thomas Roex. Een héél kleurrijk gezelschap vol fratsen, (lacht), dat zeg ik heel voorzichtig. Het Maaseikse trainersduo Anders Kristiansson en Vital Heynen… die twee, dat was een zegen. Niet te schatten hoeveel ik aan die twee te danken heb.”

F

“Ik zeg spontaan: Fixit Kalmthout. Waar het ooit voor mij begon. Een mooie club in de nationale reeksen. Ik had er geen last van FOMO: ‘Fear Of Missing Out’. Neen, Fixit staat op mijn netvlies gebrand. Met die enorme inzet van het bestuur.”

G

“Hoeft niet te verbazen: alle focus op nog één jaar Guibertin. Met de G van volle goesting. Die club draait zonder veel middelen toch al vele jaren mee in de hogere regionen van dit land. Ik voel me gevleid, dat ik er nog een laatste seizoen mag aan toevoegen. Of ik ooit trainer word? Wie weet? Wie weet ook niet? Stof voor later.”

H

“Hanne, Hanne, Hanne… Mijn schat van een vrouw. Ze is een Zaventemse, werkt op de FOD Financiën in Leuven, dienst controle BTW. Ze speelt recreatief bij VC Nossegem. De H is onlosmakelijk ook gekoppeld aan Vital Heynen, de unieke discipel van de Zweedse super topper Anders Kristiansson, door wijlen preses Mathi Raedschelders naar Maaseik gehaald. Vital en Anders benaderden de perfectie. Twee mensen met een ongelooflijke gedrevenheid. Schitterend dat dit legendarische duo mijn wegen heeft gekruist.”

I

“De I, dat is het mooie bedrijf Infano, mijn werkgever. Infano is een privéspeler van kindercrèches. Ze organiseren voor- en naschoolse opvang van oudere kinderen en crèches voor kids tussen 0 en 2,5 jaar. Tim Verschueren (Servantes Noorderkempen) werkt ook voor Infano. Ik zit part time op de technische dienst en ik doe het tuinonderhoud in Vlaams-Brabant. Via een job van zestig procent. Plus dan 40 procent bij de club.”

J

“Jeugd, jeugd, jeugd: tegenwoordig het toverwoord. Waar vindt het Belgisch volleybal jonge zuurstof?Geen enkele Ligaploeg kan opeens zes jongeren opstellen. Ik hoop dus, samen met Roman Abinet (ex-Waremme), de ploeg ruggensteun te bieden. Eerste verjonging is Michiel Debaus (Haacht) en ook Remi De Smet, tweede setter van VHL Haasrode-Leuven.”

K

“Kalmthout is ‘the place to be’. Ik ben geboren in Ekeren, maar opgegroeid in Kalmthout. Iedereen kent de Kalmthoutse Heide. Het is hèt moment om daar de openbloeiende natuur naar waarde te schatten. De K refereert ook naar het Poolse GKS Katowice met vedette Stelmach. Voor mij een zeer nare ervaring. In Katowice zijn twee voetbalploegen, die elkaar rauw lusten. De groenen tegen de blauwen. Hoe het is gekomen, ik weet het niet. Ik liep er in trainingskleren rond, wellicht met de verkeerde kleuren. Ik werd in elkaar geslagen door enkele dolle hooligans. Vergeet ik nooit: ze hebben fysieke last veroorzaakt.”

L

“Lindemans Aalst, een joekel van een ploeg. Met Colson, Deroey, Staszewski, Van Hoyweghen, Depestele, Gertjan Claes, Laszlo De Paepe en coach Johan Devoghel.  Was bedoeld voor een langer verblijf, maar toen kwam dat aanbod uit Turkije.”

M

“Topteam Macerata (Ita) was een belevenis op zich. Ik zat er twee jaar, speelde niet veel. Maar het was heel leerrijk. Met winst van de Italiaanse titel en een bekerfinale. Met toppers als Stankovic, Podrascanin en de Argentijn Conte.”

N

“Ik kan er niet onderuit: Noliko Maaseik. Met hoofdletters. Drie campagnes. Met Georg Wiebel, Jo Van Decraen, libero Derkoningen, Jelte Maan, Tom Schrijvers, Nuno Pinheiro, Kay Van Dijck en de Braziliaan Aranha. Toppie, dat verblijf. Jo Van Decraen heeft mij als jonge gast veel geholpen.”

O

“De O van de Olympische Spelen. Is het Murphy? Hoe is het mogelijk dat de Dragons die beslissende bal niet konden omzetten om naar Parijs 2024 te trekken? Niet te geloven. De O is ook omega, de laatste letter van het Griekse alfabet. Ja, nog één seizoen ga ik door. Dan is het ‘omega’.”

P

“Prijzen? Ja, ik heb er wel enkele ontvangen. Als beste jongere en beste serveerder van de Liga.”

Q

‘Quo vadis’, waar naartoe? Toch een ‘item’ in die rotperiode van corona. Ik kon naar Achel, met trainer Jan Meertens en maats Tim Verschueren, Tim Smit, Koen Brouns en Ward Van Dyck. Achel was tof, altijd een fijn weerzien. Met straffe vrijwilligers die door het vuur gaan. Ik speelde Europees in Teruel (Spa): herinner u dat Tim Verschueren (corona) niet mocht spelen en moeizaam terug in België raakte.”

R

“Met de Red Dragons deel ik aangename ervaringen. Absoluut. Om door te stoten naar de World League wordt het elk jaar moeilijker. Het is te hopen dat er een nieuwe schitterende lichting zit aan te komen.”

S

“De S van Schelde-natie Kapellen, één van mijn zeven Belgische teams. Ik speelde er één jaar met broer Tom, Eric Van Drom, Michel Haesevoets, Sven Sophie en Thomas De Picker.  Ik trainde mee als jonge gast in eerste divisie. Het ging er hard aan toe, door het net en terug. (Lacht) Soms met speeksel. Toen waren er nog geen camera’s.”

T

“Letter T herinnert me aan Turkije, ook aan de T van tegenvaller: Inegöl Belediyesi Bursa. Het team haalde geen resultaat. Neen, dit was niet de grote switch in mijn carrière. Ik heb het contract na enkele weken afgebroken.”

U

“Doet me denken aan ‘uithuizigheid’ (internationaal dan) en aan ‘uithoek’, bij Tectum Achel. Een heel aangename ploeg, maar de verplaatsing vanuit Kortenberg, vier tot vijf keer per week, was moeilijk te harden. Ook omdat ik de ochtend nadien weer moest werken.”

“De V van verhuizen. Dat heb ik met Hanne vrij veel gedaan. Verhuizen gaat ook over het gewissel van spelers. Wannes Rosiers wordt trainer bij Hemiksem-Schelle en opgevolgd door Audrey Frankart. Scouter Sven Govers wordt T 2 in Waremme. Simon Van de Voorde stopt. Florian Malisse (bezig aan een doctoraat op het sportkot) en Gil Hofmans (kiné in Louvain-La-Neuve) keren terug naar VHL Haasrode Leuven. Ik blijf voor een derde en laatste seizoen. Het spelplezier primeert. Dat is de keuze van het bestuur. Drie trainingen per week is te weinig om top te spelen. Vrijwel alle spelers hebben een dagtaak. Dat zijn geen profs. Ik ook niet.”

W

“Het WK met de Red Dragons in Polen (2014) vergeet ik nooit. Ook niet de mooie ervaringen op een viertal EK’s in Rusland 2007, Denemarken 2013, Bulgarije/Italië 2015 en Polen 2027.”   

X

“Met de x  van ‘wat nu’ worstelde ik na die slechte ervaring in Turkije. En voilà, VHL Haasrode Leuven trad als redder op. Ik kon tekenen voor drie jaar. Kris Eyckmans en Frank Depestele werkten als trainers. VHL belde me: we hebben een plekje voor u. Ik heb geen seconde spijt. Met Laszlo De Paepe, Simon Peeters, Berre Peters, Thomas Pardon, Iwan Verhelst en Niels Huysegoms. Er was de meerwaarde van mijn gezin in Kortenberg. De club gaat nu stilaan naar meer professionalisering. ”

Y  

“YOLO… You Only Live Once. Ja, ik heb altijd alles gegeven. Ik hoop op een piek in mijn ultieme seizoen. Nu is al zeker, dat ik kan terugblikken op prachtige jaren.”

Z  

“Ik heb met Hanne drie zonen. Drie oogappels: Thijs 11, Stan 9 en Wout 6. Grappig, ze zijn alle drie verknocht aan basket. Onverwacht. Oké, ze beoefenen een teamsport. Ik en Hanne juichen dat toe.”

De sportieve prestaties van Gert Van Walle: mooi opgelijst door hemzelf

SeizoenClubPrijzenNational team Ranking
1990-2003Fixit Kalmthout 2007European Championship10
2003-2005Kapellen 2009European League5
2005-2006Eisden Maasmechelen 2011European Championship13
2006-2007Eisden Maasmechelen 2013European League1
2007-2008Noliko Maaseik (BE)Belgian supercup: silverEuropean Championship7
Belgian cup: gold2014World league11
Belgian Liga A: 1stWorld Championship14
Belgian Liga A: Beste jongere2015World League12
CEV Cup: silverEuropean Championship10
2008-2009Noliko Maaseik (BE)Belgian supercup: gold2016World League9
Belgian cup: gold2017World League7
Belgian Liga A: 1stEuropean Championship4
2009-2010Noliko Maaseik (BE)Belgian supercup: gold
Belgian cup: gold
Belgian Liga A: 2nd
CEV Cup: bronze
2010-2011Lube Banca Marcha Macerata (IT)Italian Cup: bronse
Challenge Cup: gold
Italian Serie A1: 3rd
2011-2012Lube Banca Marcha Macerata (IT)Italian Cup: silver
Italian Serie A1: 1st
2012-2013Altotevere Città di Castello (IT)Italian cup: silver
Italian Serie A2: 1st
2013-2014Altotevere Città di Castello (IT) 
2014-2015Beauvais Oise UC (FR)French Cup: silver
2015-2016Beauvais Oise UC (FR) 
2016-2017GKS Katowice (PL) 
2017-2018Lindemans Aalst (BE)Belgian Liga A: 3rd
2018-2019Inegöl Belediyesi (TR) (tot en met december ’18) 
2018-2019BDO Haasrode Leuven (BE) 
2019-2020BDO Haasrode Leuven (BE)Belgian Liga A: Best server
Belgian cup: bronze
2020-2021BDO Haasrode Leuven (BE) 
2021-2022Tectum Achel (BE) 

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Gert Van Walle