Robin Blondeel: “Niet naar het EK? Dat zou een gemiste kans zijn”

Met een plek in het zomerse EK op het spel liggen de verwachtingen hoog bij de U20 vrouwen. De voorbereidingen zijn tot in de puntjes afgestemd om de strijd aan te gaan met enkele van de sterkste jeugdteams van Europa.

Het is een tijd waarin talent, voorbereiding en mentaliteit op de proef worden gesteld. Met gedetailleerde inzichten van coaches en spelers kijken we naar de kansen, uitdagingen en de spirit van hun team.

 Vertrekken gebeurt woensdagochtend om 6u50 op de luchthaven van Zaventem. Dan volgt een tussenlanding in Wenen waar de Young Yellow Tigers nog een vlucht naar Belgrado voor de kiezen krijgen om af te sluiten met een busreis van 2,5 uur..

We zoomen in op de U20 Yellow Tigers, onder leiding van coach Robin Blondeel, die sinds afgelopen zomer eveneens debuteerde als coach in de derde graad van de Topsportschool.

De heenreis lijkt meteen de eerste grote test voor jouw groep?

Robin Blondeel: “Onze reis begint inderdaad vroeg en ons schema is strak, met de eerste wedstrijd al op donderdag. We zullen die eerste dag gebruiken voor rust en een lichte training, want we mogen toch ook al even proeven van onze zaal. Niet onbelangrijk om ons aan te passen aan de omgeving en de sfeer.”

Met welke tegenstanders worden jullie geconfronteerd en hoe schat je hun sterkte in?

“Servië is de torenhoge favoriet, een natie met een rijke volleybalhistorie. We erkennen hun fysieke kracht, maar we zijn ook voorbereid op de uitdagingen die Roemenië en Oostenrijk bieden. Elke tegenstander vereist een unieke strategische benadering. Zeker Roemenië valt niet te onderschatten. Zij organiseren deze zomer ook het EK U18, dus hun selectie bestaat ook voor een groot deel uit hun beste jonge talenten, aangezien zij dit kwalificatietoernooi zien als een voorbereiding op het EK in hun land.”

Aanvoerster Kaat Cos

Vanzelfsprekend lijkt ons de kwalificatie voor het EK het belangrijkste doel van dit toernooi?

“Onze blik is inderdaad vastberaden gericht op kwalificatie voor het EK. We streven naar minstens een tweede plaats, maar zijn ons ervan bewust dat de marges klein zijn. De groepswinnaar is automatisch gekwalificeerd voor het EK en ook de vier beste tweedes van alle andere kwalificatiegroepen mogen door. Onze prestaties zullen dus tot in de details moeten kloppen, want één gewonnen set meer zou weleens het verschil kunnen maken. Niet naar het EK? Dat zou een gemiste kans zijn, vooral ook omdat er in de zomer geen WEVZA meer staat en de meisjes dan helemaal zouden stilvallen.”

Je beschikt over een diverse groep van 14 speelsters. Hoeveel van hen zijn aangesloten bij de Topsportschool?

“Tien van de veertien speelsters zitten op de Topsportschool. De mix van ‘internen’ van de TSV en de zogenaamde externen vereist echter wel bijzondere aandacht in functie van onze groepscohesie. Het is essentieel dat alle speelsters, ongeacht hun achtergrond, zich één team voelen. De focus ligt op het verduidelijken van rollen, verwachtingen en het smeden van een hechte groep.”

Hoe belangrijk is deze periode van gewenning en het bouwen aan teamcohesie?

“Deze voorbereidingsfase is cruciaal. We besteden veel tijd aan het versterken van de banden binnen de ploeg en het verfijnen van onze tactieken. We merkten in januari al op, tijdens het WEVZA in Italië waar we derde werden, dat dit het grootste werkpunt was. De selectie was toen ook niet echt in balans met bijvoorbeeld vier setters. Dat is nu helemaal anders. We kunnen bijvoorbeeld rekenen op twee volwaardige libero’s.”

Hoe zit het met de fysieke paraatheid?

“De groep is gemotiveerd en traint hard en gedisciplineerd. Meer kan ik als coach niet wensen. Het is wel nog even kijken of ons middencompartiment, met Yana Wouters en Jasmijn Vanhoecke, helemaal fit geraakt. Op zich zou dat al onze grootste winst zijn.”

Annelore Engels

Wie is de jongste telg uit jouw groep?

“Dat is Flore Maes en ze is amper 15 jaar. Ze speelt als opposite en hoewel ze de benjamin van de ploeg is, kan ze echt wel een meerwaarde betekenen.”

Daarnaast heb je al de meer ervaren speelsters zoals Noor Debouck, Kaat Cos, Yana Wouters, Romane Neufkens, Annelore Engels en Tea Radovic. Zij spelen allemaal in Liga A. Is dat een grote meerwaarde t.o.v. jullie tegenstanders?

“Dit is zeker een meerwaarde voor het team, maar via scouting weten we dat ook Servië, Roemenië en Oostenrijk over speelsters beschikken die op het hoogste niveau in hun land spelen.”

Scouting, data, blessurepreventie, omkadering… Vertel eens wie jou allemaal ondersteunt in deze cruciale week?

“Onze staf speelt een uiterst belangrijke rol in zowel de technische voorbereiding als de mentale begeleiding van het team. Met specialisten op elk gebied streven we naar een omgeving waarin elke speelster zich optimaal kan ontwikkelen en voorbereiden op de uitdagingen die komen. In de Topsportschool sta je er als coach alleen voor, maar nu heb ik veel kwaliteit naast mij staan zoals assistent-coach Jonas Maes (Zandhoven), scouter Maarten Adriaensen (Asterix Beveren), kinesiste Emma Verschraegen (Amigos Zoersel) en teammanager Björn Torfs (jeugd Asterix Beveren, teammanager Berlare-Zele).”

Ploeg: Michelle Joosen, Pauline Luyten, Flore Maes, Saar Bertels, Kaat Cos (kap.), Sarah Hauben, Romane Neufkens, Jasmijn Vanhoecke, Annelore Engels, Julie Maes, Jasmine Debout, Yana Wouters, Noor Debouck, Tea Radovic.

Technische staf:

  • Coach: Robin Blondeel
  • Assistent-coach Jonas Maes
  • Scouter Maarten Adriaensen
  • Kinesist: Emma Verschraegen
  • Teammanager: Björn Torfs

Wedstrijdschema:

04/04/2024 – 16u30 – Roemenië vs België

05/04/2024 – 16u30 – België vs Oostenrijk

06/04/2024 – 19u00 – België vs Servië

Tekst: Kenny Hennens

Foto’s: archief