Luc Haegemans nieuwe voorzitter van geherstructureerd Volley Vlaanderen

Al van bij de aanvang van de Algemene vergadering van Volley Vlaanderen kondigde Johan Van Riet aan dat hij niet langer voorzitter blijft en dus was het tot het einde van de – meer dan drie uren durende – bijeenkomst wachten op de eindstemming voor het geherstructureerde bestuur.

Het dient gezegd te worden dat de keuze voor het nieuwe bestuur er één was van een keuze naar de kwaliteit. Want met de 70-jarige Leuvenaar en uittredende Liga-voorzitter Luc Haegemans aan het roer, stapt er een brok  ervaring in het volley en in het zakenleven naar voren. “Het is mijn stijl om samen te werken en vooruit te gaan, zodat de reputatie van het volley opnieuw in opwaartse lijn gaat,” stelde de nieuwe voorzitter zichzelf voor.

Voeg daar nog een nieuwe financieel beheerder aan toe zoals Brabantenaar Gerrit Matthijs, een man met enorm veel ervaring als CFO van o.a. Sodexo en Pluxee, die in zijn carrière een sterke reputatie opbouwde qua financiering en aankoopbeleid, dan ziet het ernaar uit dat Volley Vlaanderen na enkele moeilijke jaren de balans weer naar de positieve zijde moet kunnen laten overhellen.

Gerrit Matthys

Want onder het oog van de nieuwe algemeen directeur Filip Buijs, schotelden  de tijdelijk waarnemende directeurs Stijn Van Kerckhove en Dries Koekelkoren weinig positieve financiële cijfers voor aan de vergadering.

Zo werd in het voorbije boekjaar een verlies genoteerd van ongeveer 533.000€. Sinds 2017 zakte het eigen vermogen van 2.363.138€ naar iets meer dan 676.000€, terwijl het auditcomité in het laatste anderhalf jaar niet meer geraadpleegd werd het dus oordeelde dat het ook geen waardig advies kon geven. Toch werd de jaarrekening 2023 goedgekeurd met 22 van de 35 stemmen. En hoewel er in het budget voor 2024 rekening gehouden werd met een verlies van 70.027€, werd ook dat goedgekeurd met 20 van de 35 stemmen. Maar het zal duidelijk zijn dat de nieuwe bestuursgroep voor een zware opdracht staat gedurende de komende jaren.

“Al waren er natuurlijk ook een aantal positieve vaststellingen te doen,” stelde Stijn Vankerckhove. “Tegenover 2019 groeide het ledenaantal met 2000 naar 41.079 aangeslotenen (ongeveer 31% mannelijke en 68% vrouwelijke leden). Er was een toename van het aantal trainers die opleidingen en bijscholingen volgden. De clubs die vriendjesdagen organiseerden, haalden daar gemiddeld 11 nieuwe leden uit. In het topsportgedeelte waren er vooral enkele opmerkelijke prestaties te noteren bij de jeugdploegen, in het beachvolley en werd er nog steeds getreurd op het nipte missen van de Olympische Spelen door de Red Dragons.

Stijn Van Kerckhove en Dries Koekelkoren

Maar hoe geraak je in het algemeen opnieuw tot een gezonde situatie bij  Volley Vlaanderen? Wie de cijfers onder ogen kreeg, deed drie vaststellingen. In de eerste plaats moesten er meer inkomsten gegenereerd worden. Een tweede voorstel is om een aantal kosten te schrappen, maar terzelfdertijd zorgen voor dezelfde dienstverlening. En mochten deze twee doelstellingen niet gehaald worden, dan zal een aanpassing van het werkingsprogramma noodzakelijk zijn.

“Het zal duidelijk zijn dat er nog heel wat werk te verrichten valt, want voor de komende vier jaren moet ook nog een nieuw beleidsplan voorgelegd worden. Maar ik denk dat wij met een vaardig, een deskundig en een gedifferentieerd bestuur deze uitdagingen kunnen aangaan,” besloot voorzitter Luc Haegemans.

Nog even meegeven dat de nieuwe raad ook bestaat uit een aantal spelers en speelsters, die redelijk recent nog actief waren op het hoogste niveau zoals Eline David (Oostende), Sarah Smits (Asterix) en Stijn Dejonckheere (Roeselare).

Werden dus gekozen voor het nieuwe bestuur van Volley Vlaanderen:

  • Voorzitter: Luc Haegemans (30 stemmen)
  • Financieel bestuurder: Gerrit Matthys (33 st.)
  • Bestuurder Antwerpen: Simon Geens (29 st.)
  • Bestuurder Limburg: Paul Lagae (29p.)
  • Bestuurder Oost-Vlaanderen: Nadine Strobbe (31 st.)
  • Bestuurder Vlaams-Brabant: Bram Lerouge (33 st.)
  • Bestuurder West-Vlaanderen: Peter Van Speybroeck (23st.)
  • Experten: Eline David
  • Experten: Sarah Smits
  • Experten: Stijn Dejonckheere

Waarna uittredend voorzitter Johan Van Riet door zijn opvolger getrakteerd werd op abdijbieren van Westmalle.

Tekst en foto’s: Marcel Coppens