“Eerste Belgium Beach Wintertour met volgeboekte manches”

Afgelopen weekend vonden in Anderlecht de Winterbeach Masters plaats. De apotheose van de allereerste Belgium Beach Wintertour. Enkel de top-12 gerangschikte ploegen kwalificeerden zich voor het finaletoernooi, met wildcard voor het toernooi in Haacht als prijs. De twee winnende teams mogen van start gaan in de PRO-reeks op 11 en 12 mei.

In het mannentoernooi namen Willems – Vanderaa de maat van Kermans – Van Hout. Bij de vrouwen mochten Bex (foto) – Piret zegevieren. Zij haalden het van Troshina – Van Snick.

Belgium Beach Wintertour zegt u?

Vorig najaar werd bekend gemaakt dat er voor het eerst een indoor beachvolleyseizoen zou plaatsvinden. De manches zouden plaatsvinden in Anderlecht en Leuven. Er werden 7 manches georganiseerd waarbij er steeds 9 teams of meer deelnamen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen waren de toernooien in een mum van tijd volgeboekt. Op deze manier kon de federatie samen met de twee organiserende clubs, Beach Volley Europe en Lizards Lubbeek, een jaar lang beachvolley op competitief niveau aanbieden.

Als klap op de vuurpijl wordt er dit weekend een toptoernooi georganiseerd. Daar mogen alleen de teams met de hoogste gecombineerde ranking deelnemen. Dus zowel de zomer- als de winterpunten zullen doorslaggevend zijn. Het toernooi wordt op 30 maart afgewerkt in Leuven.

Volleymagazine sprak voor de start van het seizoen met Tim Kermans, een van de drijvende krachten achter deze wintertour. Samen met hem blikken we ook terug op de afgelopen periode.

Hoe heb jij dit eerste indoorbeachseizoen beleefd?

Tim Kermans: “Het was een succes. Buiten de Masters was elke manche volzet. Het systeem voor de finales moeten we anders bekijken, of toch zeker de puntentelling want die bleek niet optimaal. De spelers en speelsters van de Topsportschool beachvolley namen ook deel en dat was zeker een meerwaarde voor hen en voor deze tour.”

Welke zaken gingen vlot en aan welke moet nog gesleuteld worden?

“Het is een uitdaging om zonder scheidsrechter te spelen. In de zomertour is er wel een scheidsrechter aanwezig. Daarom werkten we met poules van drie teams. Het duo dat niet actief was, fungeerde als scheidsrechters/scorebord.

Ook waren enkele manches zelfs overbevolkt. Ook daar moeten we volgend seizoen over nadenken. De teams waren tevreden met de prijs-kwaliteitverhouding. Voor het inschrijvingsbedrag werd er genoeg gespeeld in een mooie infrastructuur.

Een van de belangrijke punten naar volgende tour toe, is dat er op zoek gegaan moet worden naar sponsors. Nu worden de clubs betaald en niet de federatie. Een indoorbeachhal krijg je niet zomaar gerund. Er is dus zeker nood aan fondsenwerving.”

Wat vond je van het niveau van de deelnemende teams?

“Het niveau was erg gemengd. Er waren wedstrijden met grote puntenverschillen. Daardoor werden enkele toppers afgeschrikt door het in hun ogen lage niveau. Enkele lager gerangschikte teams werden op hun beurt dan weer afgeschrikt door de aanwezigheid van topteams. Maar bij aanvang van dit seizoen werd er nu eenmaal voor één niveau gekozen en niet voor verschillende reeksen. We moeten zeker eens brainstormen om dit te bekijken.

In mijn ogen moet het niveau opgesplitst worden. Op deze manier is het voor niemand waardevol genoeg. Er is natuurlijk wel een ranking van dit seizoen. Met die basis en misschien ook wel de zomerpunten kan er een nieuwe ranking opgesteld worden. Die zal de verschillende niveaus beter kunnen aangeven.”

Komt er een tweede seizoen volgende winter?

Het lijkt me wel, de tour heeft aangetoond dat er wel degelijk vraag is naar dit concept. Natuurlijk zijn er zaken die nog beter kunnen en moeten, zeker omdat er zo veel teams wilden inschrijven. Gelukkig is die marge om te verbeteren aanwezig. Conclusie is dat deze “test” geslaagd is.

Tekst: Dieter Smets

Foto’s: archief