Opnieuw Belgische beachkampioenschappen aan de kust

Volleybalmagazine wil eventjes starten met een knipoog naar de recente berichten rond het beachvolleybal. Voor diegenen die het zich nog kunnen herinneren: de Spaanse wielrenner Alberto Contador verdedigde zich in september 2010 tijdens een legendarische persconferentie met de argumentatie dat er na een positieve dopingtest slechts een minimale concentratie – cero, cero, cero – van het verboden middel clenbuterol in zijn bloed was teruggevonden. Tien jaar later werden de eerste signalen van het Corona-virus ontdekt.

Laat ons duidelijk zijn, deze twee feiten hebben niets te maken met ‘Corona Cero’, de nieuwe partner van de Belgian Beach Tour 2024. Het alcoholvrije bier van de brouwerij AB InBev zal deze zomer zelfs synoniem worden van geluksmomentjes, samen met vrienden en bovendien in de gezonde buitenlucht. ‘Corona Cero’ wordt een evenwaardige partner met ‘Gerolsteiner’.

Beachvoorzitter Dries Koekelkoren had nog meer positief nieuws te melden, naast de bekendmaking van de nieuwe blikvanger van het ‘Belgian Beachvolley Championship’. Hij publiceerde de nieuwe beachkalenders, zowel op divisie en provinciaal vlak, als voor de jeugd. De nationale kalender werd vlak daarna gelanceerd. Daarin zitten wat nieuwkomers bij, maar er haakten ook een paar organisatoren af.

De verschillende niveaus in het beachvolleybal – een thema dat je vorig jaar reeds lanceerde – werd enthousiast onthaald, maar het bleek niet voor iedereen even haalbaar.

Dries Koekelkoren: “De opsplitsing naar de verschillende categorieën werkte voor iedereen motiverend en werd als een duidelijke meerwaarde beschouwd. Zowel de spelers als de organisatoren konden – ieder op hun eigen tempo en niveau – het beachvolleybal uitstippelen in hun zomerplanning. Er zijn inderdaad een paar organisaties die niet meer in de hoogste categorie zitten. Maar ik ben heel blij dat bijvoorbeeld Ieper, Waregem, Kinrooi en Hechtel-Eksel nog verder doen bij de jeugd en divisie. Ze stoppen er niet mee. Dat is een fijne vaststelling. Iedereen neemt het beachvolleybal mee binnen de mogelijkheden die zij hebben.

Daartegenover zijn er nieuwe locaties bijgekomen. Ik ontving vorig jaar verschillende signalen dat andere organisatoren wilden aansluiten bij het nationaal beachcircuit. We verwelkomen met veel plezier Dendermonde, Hemiksem, Vilvoorde en Nieuwpoort. We geven iedereen de tijd om te groeien. We trachten om niet al te grote stappen te zetten in verband met de voorwaarden die verbonden zijn aan zo’n grote organisatie. Maar er zijn wel een aantal normen die moeten gehaald worden. Dat is evident.

Ik ben tevreden dat de nieuwkomers willen meewerken aan de uitstraling van het Belgisch beachvolleybal. Het ‘Belgian Beachvolley Championship’ blijft het uithangbord. Ik stel opgetogen vast dat de activiteiten rond het kampioenschap steeds meer uitbreiden. Met het inpassen van nevensporten, zelfs de opleiding van beachtrainers wordt aan zo’n manche toegevoegd. Ik ontdek met veel plezier de stijgende collegialiteit en goede wil bij verschillende clubs. Ook de medewerkers hier bij Volley Vlaanderen passen de werkzaamheden van het beachvolleybal in hun schema.”

Opnieuw beach aan de kust

“Iedereen wou al een hele tijd dolgraag terug naar zee. Dat hoorde ik aan de vele reacties. Aan de kust wordt – rekening houdend met de wind en de weersomstandigheden – het échte beachvolleybal gespeeld. Ik ben superblij dat de Masterfinales in Nieuwpoort zullen plaats vinden.

De stad Nieuwpoort was al langer geïnteresseerd en gaat voluit voor twee organisaties. In augustus combineren ze de laatste manche van de ‘Belgian Beach Tour’ met het finaleweekend. Dat kan je op de kalender zien. Zodoende blijft de accommodatie de hele tijd ter beschikking en kunnen de teams aan de kust trainen. Bovendien kunnen ondertussen de jeugdfinales georganiseerd worden, en zo veel meer. Het wordt een nieuw beachfeest aan de zee. Echt iets om naar uit te kijken. Wie weet zorgt deze combinatie eveneens voor een ideaal signaal, een uitstekend duwtje in de rug. Ik hoop werkelijk dat er in de toekomst nog meer steden het voorbeeld van Nieuwpoort volgen en een manche aan de kust willen organiseren.”

Tevens werd bekend gemaakt dat Joppe Van Langendonck en Kyan Vercauteren zich voltijds zullen smijten in het internationale beachvolleybal. Een logisch gevolg na hun memorabele wereldtitel bij de U21, vorig jaar in Thailand?

“Sport Vlaanderen ondersteunt sinds een aantal jaren ook onze beachprogramma’s. Enerzijds via de Topsportschool beachvolleybal in Leuven, met de 2de en de 3de graad. Daar studeren ieder jaar leerlingen af. Die jongeren hebben ambitie om in het internationaal beachcircuit te stappen. Coens-Van Deun – onze West-Europese kampioenen U 21 – en Bex-Piret of Daan Hendrikx en Alexy Humblet, hebben al spraakmakende prestaties laten noteren in het internationaal beachcircuit.

Anderzijds heb je het beloftentraject, waar Joppe en Kyan bij horen. Hun resultaten en hun gouden medaille op het WK hebben uiteraard voor een ideale impuls gezorgd. Zij zetten vanaf deze zomer alles in functie van het beachvolleybal. Met financiële steun van Sport Vlaanderen.

De ondersteuning zal stapsgewijs gaan, in functie van het traject dat zij zullen afleggen. De bedoeling is dat zij in de toekomst top-8 resultaten kunnen voorleggen. Wij zullen hen begeleiden in hun kalenderplanning. Ik denk bijvoorbeeld aan de grote internationale FIVB-manche in Gstaad. De echte topteams zullen het risico niet willen nemen om daaraan deel te nemen, want dat is vlak voor de Olympische Spelen in Parijs. Dat wordt een uitstekend moment voor onze Belgische beloften om er net dàn bij te zijn. Dan kunnen ze gigantisch veel punten scoren.

Momenteel zijn er geen middelen voor programma’s op seniorenniveau, maar we streven ernaar om deze in de komende jaren uit te breiden. Voorbeelden zoals Cools-Van den Vonder – eveneens prachtige winst en eerste maal goud tijdens het CEV-Future toernooi van Mallorca – of de gebroeders Vandecaveye, die de voorbije jaren ook op internationaal vlak knappe prestaties neergezet hebben, tonen dat we ook op seniorenniveau over potentieel beschikken.”

Op de kalender zien we prestigieuze CEV-toernooien staan. In Brussel en in Leuven en er zijn daarbovenop nog organisaties van de spectaculaire beachformat ‘Queen and King of the Court’.

“Zo’n internationale toernooien in eigen land, dat is uitstekend nieuws voor onze Belgische beachers. Voor Brussel moet de goedkeuring van de CEV nog volgen. Maar onze hoofdstad is zeer geïnteresseerd in dit groot Europees evenement. Dat heeft natuurlijk te maken met de internationale uitstraling. Leuven organiseert in juli voor de vierde keer een CEV Future toernooi. Prachtig.

Wat de twee sessies ‘Queen and King’ betreft, het is uiteraard zeer interessant om deze bijzondere variant van het beachvolleybal in Haacht en Berlare te organiseren. Maar het is te weinig om daar een apart kampioenschap van te maken. Ik hoop dat dit bijzonder aantrekkelijk circuit tijdens de volgende zomers uitgebreid wordt. Ik droom er stiekem van om eventueel in de toekomst – in samenwerking met Wilco Nijland van ‘Sportworkx’ – een groot internationaal toernooi ‘Queen and King of the Court’ in België te organiseren met al die wereldtoppers. Je ziet, er zijn veel plannen. Laat de zomer maar beginnen.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: archief en Rudy Pollé