Europese dubbelslag voor familie Grobelny

In de Champions League zijn de halve finales afgehaspeld, in de overige twee Europese Cups zijn de finales reeds gespeeld. En met enkele opvallende Belgische resultaten.

Terwijl broer Igor Grobelny de Challenge Cup won bij Project Warszawa, wilde zus Kaja Grobelna (foto) niet achter blijven en met haar club Chieri won zij op haar beurt de CEV Cup.

Nog merkwaardig is dat Allianz Milano  in de Champions League bij de vrouwen voor het eerst de finale haalde, dankzij o.a. het sterke blokwerk van Laura Heyrman.

Te noteren dat tot hiertoe vier Europese titels behaald werden door twee Italiaanse en door twee Poolse teams.

Champions League

Bij de mannen versloeg Trentino (de ploeg van Wout D’Heer) in de thuiswedstrijd van de halve finale Civitanova met 3-1. In de terugwedstrijd had Trentino genoeg aan twee winnende sets. Daar slaagden ze in bij 1-2 en dus had het resultaat verder geen belang meer: 3-2 voor Civitanova. 

Jastrzebski won zijn thuiswedstrijd tegen Ziraat Bankasi Ankara met 3-0. Het Poolse team won in Ankara daarna de eerste twee sets en was dus toen al zeker van de kwalificatie; De volgende twee sets werden dan wel verloren maar in de tiebreak wist Jastrzebski toch nog de overwinning binnen te halen.

Het wordt dus een finale Jastrzewski – Trentino.

Bij de vrouwen kregen we in elke halve finale een heroïsche strijd. 

Allianz Vero Volley Milano van Laura Heyrman (foto) kwalificeerde zich tegen Fenerbahce  voor het eerst voor de finale. Na 3-0 winst thuis werd wel met 3-1 verloren in Turkije maar de golden set werd met 11-15 gewonnen. Paola Egonu zal dus voor de vijfde maal deelnemen aan de finale die ze reeds drie maal won. In de terug wedstrijd werd ze uitgeroepen tot MVP en scoorde ze niet minder dan 35 punten, namelijk 33 in aanval, 1 ace en 1 blok. Laura Heyrman bleek een muur  aan het net met 3 kill bloks.

In de wedstrijd tussen Conegliano en Eczacibasi leidde het Turkse team na een 0-2 voorsprong. Uiteindelijk won Conegliano toch nog met 3-2. Onder impuls  van Isabelle Haak die 25pt tegen 57% scoorde in Istanbul verzekerde Conegliano zich via een 1-3 overwinning van een plaats in de finale.

We krijgen dus een Italiaanse finale tussen Allianz Milano en Conegliano

CEV Cup

Bij de mannen  versloeg Rzeszow in de halve finale het Turkse Fenerbahce tweemaal namelijk met 3-1 en  3-0. De wedstrijd tussen Izmir en Luneburg  was spannender en werd beslist in een golden set. Luneburg verloor eerst met 3-0, won dan met 3-1 en daarna de  golden set met 15-8 .

De finale werd dus gespeeld  tussen Rzeszow en Luneburg. Rzeszow won tweemaal vlot met 3-0.

Bij de vrouwen schakelde  Kaja Grobelna met Chieri in de halve finale Paris St Cloud uit met 3-2 en 3-0.  De wedstrijd tussen Lodz en Neuchatel was heel wat spannender. Neuchatel won de eerste wedstrijd in Lodz met 3-1, verloor dan in eigen huis met 3-1 maar won de golden set met 15-13.

De finale werd dus beslist tussen Chieri en Neuchatel. Chieri ging eerst met 0-3 winnen in Neuchatel. Kaja Grobelna scoorde 17 pt en verzekerde zich hierna van de titel door thuis met 3-1 de terugwedstrijd te winnen. Kaja scoorde 16 punten, 12 in aanval tegen 60%, 1 kill blok en 3 aces. Ze werd daarmee ook uitgeroepen tot mvp van deze Europese finalematch.

Challenge Cup

Hier werd zowel bij de mannen als de vrouwen de finale reeds  gespeeld einde februari. Bij de mannen versloeg Warszawa (de ploeg van Igor Grobelny) Monza tweemaal met 3-1 en won Novara bij de vrouwen tegen Nantes met 3-0 en 3-1.

Boermans en De Groot winnen Elite 16 in Doha

De Nederlanders Boermans en De Groot die vorig jaar wegens blessures niet konden deelnemen aan een aantal toernooien, pakten uit met een schitterende prestatie in het eerste elite 16 toernooi van Doha (Qatar). In de halve finale versloegen ze de nrs 1 van de wereld, de Noren Anders Mol en Christian Sorum en in de finale werden de poulains van Anders Kristiansson,  tevens de nrs 2 van de wereld, David Ahman en Jonathan Hellvig (foto) volledig weggespeeld. De score 21-11, 21-10 zegt genoeg. In de strijd voor het brons versloegen Mol- Sorum de Duitsers Ehlers – Wickler met 21-18, 21-17.                                     

Bij de vrouwen stonden geen Europese vrouwen op het podium. Graudina – Samoilova uit Letland eindigden op plaats vier. Het volgende elite 16 toernooi grijpt plaats in Tepic (Mexico) van 17 tot 21 april  Hiervoor grijpen wel nog drie Challenge-toernooien plaats waarvan het eerste van 21 tot 24 maart doorgaat in Recife (BRA).

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV