Wil Marke-Webis Wevelgem (of een andere club) promoveren?

Het Noord-Limburgse Tectum Achel kroonde zich enkele keren tot kampioen in eerste nationale vooraleer het clubbestuur na veel wikken en wegen uiteindelijk de stap waagde naar de Liga. Die hoogste reeks wordt slechts bezet door negen ploegen. Een gegeven dat een beetje ‘steekt’ bij de Liga. Omdat elke speeldag verstoord wordt door het oneven aantal clubs. Dat leidt tot onduidelijke toestanden in het klassement.

Het bestuur van de Liga ijvert al langer om een uitbreiding te realiseren naar 10, 11 of zelfs 12 ploegen. Best beginnen met z’n tienen. Of het zo ver komt voor de interclub ’24-‘25, niemand die het weet. Een andere piste is dat de Belgische Liga op termijn afslankt tot zes ploegen, die nog kunnen overleven. Om dan uit noodzaak als alternatief een BeNeLiga uit te bouwen met tweemaal zes ploegen: zes Belgische en evenveel Nederlandse. Zeer verre toekomstmuziek?

In elk geval heeft de Liga een nieuw voorstel gericht aan KBVB-voorzitter Guy Juwet en de Raad van Bestuur van Volley Belgium om in dit land een aanvullende aanpassing door te voeren. Vorig seizoen werd diezelfde vraag door het KBVB aan de kant geschoven. Nu lijkt er wel interesse te zijn. Hamvraag is uiteraard: willen eerstenationalers Marke-Webis Wevelgem, Interfreight Brabo Antwerp VT of Hellvoc Hemiksem-Schelle, momenteel top drie in de reeks, die stap zetten?

We hielden een rondvraag bij leider Marke-Webis Wevelgem. Het was voorspelbaar, dat de meningen verdeeld zouden zijn. In Marke, net als in Bissegem, een deelgemeente van het grote Kortrijk, worden wel toffe ideeën ontwikkeld. Maar de uitvoering en de financiering ervan zijn een ander paar mouwen. Zoveel is duidelijk. Met topclubs Knack Roeselare en Decospan Menen op een zakdoek afstand gelegen in de onmiddellijke buurt.

De spreiding in het ruime West-Vlaanderen is niet ideaal verdeeld en klit samen in een cirkeltje met een doorsnede van 15 kilometer. Vorig seizoen stond Marke z’n topper Jasper Verhamme trouwens al af aan Decospan. Jasper werd de kans gegund om door te groeien. Er is ook de problematiek van de te kleine sporthallen. Idem trouwens voor Hemiksem-Schelle. Dus maakt Interfreight Brabo Antwerp de meeste kans op een overstap naar het hoogste niveau. Op voorwaarde dat Antwerp op de tweede plaats finisht.

Even een korte terugblik. Marke werd opgericht in 1968 onder de naam VK Kanaries Marke. Even later heette de club Albo Marke. Daarna volgde de fusie met Bissegem en vanaf 2012 werd het officieel Marke-Webis Wevelgem. Let wel: Wevelgem is een aparte gemeente, los van Kortrijk. Aspecten die het ingewikkeld maken. Maar dat is eenmaal de realiteit.

Onze eerste gesprekspartner is Johan Rigole. Hij is in Marke verantwoordelijk voor het management en de sponsoring.

Rigole: “Ja, we zijn een vaste waarde in eerste nationale. Vorig jaar grepen we de titel, nu wellicht opnieuw. Een derde titel mag nog net. Dat is het maximum. We konden vroeger top trainers als Kris Tanghe en Luc Engelschenschilt aantrekken. Dat leverde veel succes op. Nu is sportleraar L.O. Kristof Vroman – hij verlengt zijn contract – onze enige T 1, omdat de afstand voor Luc (met hem speelden we in 2023 kampioen) te belastend werd. Hij moest aanrijden vanuit Mariakerke bij Gent.

Soms gaf Jelle Sinnesael (T 2 bij Menen) een extra training. Maar Jelle is niet meer actief bij ons. Dieter Geleyn, neef van Gerdy Geleyn (Knack Roeselare), verleende tijdelijke bijstand in de coulissen. Hij heeft een verleden bij Knack Roeselare en Davo Wevelgem dames. Maar hij gaat weg. Oké, zo is Kristof Vroman uit Gullegem (deelgemeente van Wevelgem) onze headcoach. Kristof (rechts op de groepsfoto) heeft een verleden bij Marke, Lendelede en Bidavo Bissegem dames. Zo is hij helemaal op de hoogte van het reilen en zeilen in de regio. Voorzitter Dieter Vandermeersch is eveneens een kenner van de sport, als schoonbroer van Kris Tanghe.”

Andere vraag: er zou een overleg aan de gang zijn in Groot-Kortrijk. Hoe staat het daarmee?

Manager Johan Rigole: “Ik zeg het meteen vooraf: ik heb niets, maar dan ook totaal niets tegen eender welke volleybalploeg. Integendeel. Maar Balti Kortrijk (tweede nationale) speelt in topsporthal De Lange Munte. Zij moeten nooit verhuizen. Dat is voor hen zeer handig. Er is in het Kortrijkse schepencollege een tendens om één groot team uit te bouwen. Dat betekent wel, dat we onze thuishaven moeten verlaten. Dat ligt erg moeilijk bij onze achterban.”

Er duikt nog een ander groot probleem op?

“Inderdaad. Het Kortrijkse stadsbestuur praat dus met ons, met Balti, maar ook met damesploegen Mardavo (Marke dames) en Bidavo Bissegem dames. Tja, met zoveel mensen aan de tafel kom je er volgens mij héél moeilijk uit. Een club M/V laten functioneren op topniveau, dat zie je nog weinig. Al is er wel een toenadering, bijv. in Roeselare. Maar Bevo Rekkenshop, vergis u niet, is een volledig aparte structuur hoor, met een ander bestuur. Het is zo al moeilijk genoeg om te overleven.

Dus ik durf echt niet voorspellen of dat idee met z’n vieren samen onder hetzelfde dak een kans heeft op levensvatbaarheid. En eigenlijk wil niemand zijn eigen accommodatie opgeven. Want daar zijn inkomsten te beuren. Balti speelt in de Lange Munte, dat ligt voor hen minder gevoelig. Ze hebben geen verhuislast. Ze zitten er al. Maar voor ons in Marke is dat wel het geval. Onze harde kern geniet zo graag van de after party’s in de bar boven in de sporthal. Mij lijkt het bijzonder moeilijk allemaal.”

Spelen met de spelverdelers van Marke

Je moet ook de financiële kant in acht nemen en de voorwaarden van de Liga?

“Klopt. Wij hebben geen grote naamsponsor, dus geen erg grote geldschieter. We moeten het hebben van de vele kleintjes. Ook de voorwaarden van de Liga zijn niet mals. Spelen met twee profs, effe later met vier profs… oeps….  Dus SBS-spelers die per seizoen minimaal 12.000 euro verdienen. Oei. Ik hoor wel dat de Liga die onhaalbare eisen enigszins wil temperen Maar details ken ik niet. Het is het alom gekende probleem dat een eerstenationaler niet zomaar de sprong naar de Liga kan overbruggen. Het gaat over de identiteit van de club, onze eigenheid in deelgemeente Marke, de vaste kern van felle aanhangers en voldoende financiële middelen.”

Het lijkt ons dus allemaal een beetje koffiedik kijken?

“Je hebt gelijk. Het hele wereldje is zoals elk seizoen weer onbegrijpelijk snel aan het vervellen. Bij Balti Kortrijk verkast Julien Lemay als trainer plots naar Decospan Menen, waar Frank Depestele na vijf jaar vertrekt en kiest voor een terugkeer naar Lennik, nu onder de naam Lindemans Aalst. Er zijn veel onzekerheden. We hebben nog tijd om alle kronkels te bestuderen, maar eenvoudig zal het in Kortrijk nooit zijn. De bezettingsgraad in De Lange Munte veroorzaakt al heel veel druk met basket en handbal aan de top. Is een nieuwe topsporthal in Kortrijk of in de randstad de oplossing? Zou mooi zijn. Maar dan zijn we wel al vijf jaar verder.”

We wenden ons tot communicatieverantwoordelijke Vincent Gaeremynk. Een oud-speler, bijzonder empathisch en heel gedreven. Hij heeft zo zijn eigen kijk op de evolutie in het nationale volleybal.

De stad Kortrijk wil de krachten bundelen. Is dat haalbaar?

Vincent Gaeremynk: “Het is een emotioneel moeilijke kwestie. Er zijn veel partners in het spel. Wijzelf hebben drie ploegen mannen: in eerste en in derde nationale en in Promo 2. Met jeugd U17 willen we starten in Promo 3. Met een instroom van een 90-tal jongeren lijkt onze toekomst verzekerd. Maar… maar…: onze sporthal is qua grootte, hoogte en capaciteit niet geschikt voor Liga-volley.

Toch willen we onze bijzonder toffe supporters niet verliezen. Promotie met het A-team ligt in de weegschaal. Ik vraag de Liga om onze instap zeer zwaar te versoepelen in de huidige economische context. Men moet begrijpen dat een verhuis, in ons geval naar de Lange Munte, veel logistieke eisen stelt. Een ander probleem: begin eens te zoeken naar vrijwilligers. Ook niet eenvoudig. Het is een lastige oefening. Onze jeugdploegen en ook Mardavo dames zijn verankerd in de eigen deelgemeente.

We zullen in de volgende weken vaker samenzitten met alle betrokken Kortrijkse ploegen. Een globaal draagvlak vinden, is een zware uitdaging. Ik wil eerst afwachten, na onze smadelijke nederlaag bij Interfreight Antwerp (3-0), wat de resterende wedstrijden opleveren. We trekken nog naar outsider Vamos Stekene. En we krijgen Hemiksem-Schelle over de vloer, thuis in Marke, in onze slotwedstrijd van het seizoen. Hemiksem wil zijn eigen locatie niet opgeven, dus promotie zit er voor hen niet in.”

Libero Jelle Nagels is een andere belangrijke pion in het verhaal van Marke-Webis Wevelgem.

Jouw visie graag, beste Jelle, op de nabije toekomst? Je kent de Liga ook, vanuit je verleden.

Jelle Nagels: “Sommige ploegmaats willen ‘overgaan’ naar de Liga. Om die ervaring mee te pikken. En om dat top gevoel te cultiveren. Voor mij hoeft het niet zo nodig, tenzij de voorwaarden worden aangepast. Ik lig nu trouwens uit – nieuwsje in de marge – wegens een enkelblessure die ik opliep in de uitwedstrijd bij Interfreight Brabo Antwerp VT. Drie-nul (25-15, 25-15, 25-17. Tja, Jeroen Oprins had een uitzonderlijke dag qua service en aanvallend vermogen. En voor ons is het moeilijk spelen in die grote Arenahal in Deurne. (Lacht). Mijn blessure is niet dramatisch erg. Maar ik zal toch veertien dagen nodig hebben om er weer te staan.”

De sfeer in Marke is zo intens, dat een verhuis naar de grootstad als hinderlijk wordt ervaren?

“Dat zou best kunnen. Onze harde kern wil, denk ik, in Marke blijven. Onze quiz-avond van vorige week in Wevelgem, met Pieter Van Steenkiste van de tweede ploeg als quizmaster, leverde alweer dat specifieke Marke-sfeertje op. Volle zaal, voluit stromende tapkranen, heel veel sfeer. Toch wel apart. Onze supporters, gegroepeerd onder de naam ‘The Green Army’ worden aangedreven door speler Simon Durnez en zijn familie. Dat moet zo blijven in de toekomst. Bij een verhuis ontstaat er soms snel een soort afbouw.”

Zou Marke-Webis Wevelgem zich kunnen handhaven in de Liga?

“Mogelijk wel als wij en ook Antwerp en Hemiksem alle drie tegelijk mogen promoveren. Dan zie ik kansen. Maar dat is een utopie. De Liga wil de normen qua spelers wel verlagen, maar niet de zaaleisen. Ik denk dat de Liga best het aantal clubs verhoogt, à rato van één eerstenationaler per jaar. Om zo in seizoen 2026-2027 een reeks te creëren met twaalf clubs. Er liggen nog veel hindernissen op de weg naar een volwaardige Liga-reeks met een dozijn teams. Tja, het ‘Groot Overleg’ is bezig in Kortrijk. Maar we zijn tot vandaag nauwelijks opgeschoten in een verenigde visie hoe het nationale volleybal in Kortrijk moet verlopen. Natuurlijk is niets onmogelijk, ik denk altijd positief vooruit.”

De huidige kern van Marke-Webis Wevelgem wordt gevormd door: spelverdelers Lars Maddens en Yaro Verhoye; op de libero: Jelle Nagels, broer van Joren bij Knack Roeselare B en Lara, actief bij het Griekse Markopoulo en voorts Simon Durnez ; in het midden: Thomas Odvart , Korneel Van den Driessche (eigen jeugdproduct), Joren Debois; op de opposite: Maxim Libert, Thomas Vandenberghe op receptie-hoek: kapitein Louis Vandecaveye (beachvolleyballer en broer van Gilles en Lander), Neil Oerlemans en Gert-Jan Vermeersch).

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Vincent Gaeremynck