Halve finales, finale en finalewinst van Belgen in Europese bekers

Ook in de Europese bekers zitten we in de eindfase en het dient gezegd: onze landgenoten in buitenlandse loondienst doen het helemaal niet slechts.

In de Champions League staat Wout D’Heer met Trentino in de halve finale bij de mannen, terwijl Laura Heyrman ook haar inbreng had om met haar ploeg Vero Volley Milaan de halve finale te halen bij de vrouwen.

In de CEV Cup zorgde een uitstekende Kaja Grobelna als aanvoerster van Chieri ervoor dat haar ploeg in de finale staat tegen het Zwitserse Neuchatel. Broer Igor Grobelny deed alvast nog beter door met Project Warschau de Challenge Cup te winnen tegen Monza.

Champions League

Mannen

In de kwart finales kregen we volgende resultaten :

Halkbank Ankara – Civitanova : 1-3 en 1-3

Recycling Berlin – Trentino : 0-3 en 0-3

Piacenza – Jastrzebski : 3-2 en 0-3

Las Palmas – Ziraat Bank Ankara : 1-3 en 3-0 , golden set 7-15

In de halve finale speelt Civitanova tegen Trentino en Ziraat Ankara tegen Jastrzebski.

Vrouwen

Lodz – Vero Volley Milano : 1-3 ( Laura Heyrman scoorde in de heenmatch 12 pt waaronder 4 kill bloks. In aanval scoorde ze 8 pt tegen 56%). Milano won de terugwedstrijd met 3-0.

Stuttgart – Fenerbahce : 3-2 en 1-3

Vakifbank – Conegliano : 1-3 en 1-3

Eczacibasi – Scandicci : 3-2 en 3-2. Scandicci kwam telkens 2-1 voor maar verloor telkens de  laatste twee sets.. Britt Herbots scoorde in de terugwedstrijd 13 op 35 werd, driemaal geconfronteerd met een kill blok en lukte 2 aces.

In de halve finales spelen dus  2 Turkse en 2 Italiaanse teams . Milano speelt tegen Fenerbahce en Conegliano tegen Eczacibasi

Finalisten gekend in de CEV Cup

Chieri van Kaja Grobelna verzekerde zich van de finale door Paris Saint Cloud met 3-2 en 3-0 te verslaan. In de andere halve finale moest een golden set uitsluitsel brengen tussen Budowlani Lodz en Neuchatel. Nadat beide ploegen met 3-1 in eigen huis verloren, won Neuchatel de golden set in Lodz met 15-13.

Bij de mannen bereikte Rzeszow de finale door tegen Fenerbahce met 3-1 en 3-0 te winnen. De andere halve finale was wel spannend. Arkas Izmir ging eerst met 0-3 winnen in Luneburg, verloor dan thuis met 3-1 en de golden set werd verloren met 15-8.

Novara en Monza winnen de Challenge Cup

In beide finales was de winnaar duidelijk sterker als de tegenstander. Bij de vrouwen versloeg Novara Nantes met 3-1 en 3-0. Bij mannen won Projekt Warszawa, de ploeg van Igor Grobelny tweemaal met 3-1 tegen Vero Volley Monza.

Trentino en Conegliano aan de leiding in Italië

In wat toch wel de strafste competitie ter wereld kan genoemd worden, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, ziet na 21 wedstrijden de stand er als volgt uit :

Bij de mannen staat Trentino van Wout D’Heer aan de leiding met 55pt, voor Perugia met 50 pt. Piacenza volgt met 40 pt op plaats drie en  Civitanova met 37 pt op plaats vier. Dan volgen Verona, Monza en Allianz Milano van Ferre Reggers met 36pt. De kloof met de volgende, Modena, bedraagt dan wel al 9 punten.

Bij de vrouwen staat Conegliano met 60 pt ruim aan de leiding. Allianz Milano van Laura Heyrman volgt met 51 pt op een tweede plaats. Novara staat derde met 50 pt, Scandicci van Britt Herbots vierde met 49 pt. Chieri van Kaja Grobelna volgt al met 10 pt achterstand op plaats vijf.

Lise Van Hecke succesvol in Japan

Lise Van Hecke speelt met Toyota Auto Beach Queenseis tegen Saitama Ageo Medici  voor het brons in de Japanse Vrouwelijke Volley Liga. Als zesde geëindigd in de competitie ging ze winnen bij haar vorige Japanse ploeg Hisamitsu Springd, dat derde eindigde in de reguliere competitie. De halve finale werd verloren, maar bij winst betekent dit voor het team van Lise het beste resultaat sinds 2017-2018. De kans dat ze ook volgend seizoen in Japan blijft spelen, is reëel.

België plaatst zich voor het EK politie vrouwen

Van 14 tot 17 februari werd een kwalificatieronde voor dit EK gespeeld in het centrum Adeps in Spa. Ons Belgisch team, genaamd de Blue Tigers, bestond uit 10 speelsters, toevallig 5 Nederlandstalige en 5 Franstalige speelsters, allen met minimale ervaring op niveau van derde nationale afdeling. Duitsland, Tsjechië en Griekenland waren rechtstreeks geplaatst voor de finale en 5 teams konden zich kwalificeren in 3 kwalificatietoernooien waarbij de eerste rechtstreeks geplaatst was evenals de twee beste tweedes.

In Spa versloegen de Blue Tigers het UK met 3-0 maar verloren met 3-1 tegen Finland. De setwinst tegen Finland bleek uiteindelijk voldoende voor kwalificatie voor het EK.

Dit EK gaat van 8 tot 15 september door in het Duitse Saarbrücken. In het vorige EK, dat in 2019 doorging in Praag, legde België beslag op een vijfde plaats. In vergelijking met 5 jaar geleden maken vijf nieuwe speelsters deel uit van het team

Bij de mannen werd dit EK gespeeld in Turijn in 2023 en eindigde België vijfde

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV en Jan Vanmedegael