Belgische volleyers en refs aan de eer in Europese finalefase

Vanaf volgende dinsdag worden de eindrondes gespeeld in verschillende Europese bekers. Waarom daar redelijk wat aandacht aan besteden?

Gewoon omdat niet minder dan vijf Belgische volleyers er nog in betrokken zijn: Wout D’Heer, Igor Grobelny, Laura Heyrman, Britt Herbots en Kaja Grobelna.

Maar dat is niet het enige pluspunt, want ook de Belgische arbitrage staat momenteel hoog aangeschreven in Europa. Het gevolg is dan ook dat niet minder dan vier toprefs hun opwachting maken in deze beslissende Europese finalefase: Wim Cambré, Marie-Cathérine Boulanger en Koen Luts in de Champions League, Björn Willems in de CEV Cup. Mag ook eens vermeld worden!

Champions League

Mannen

Bij de mannen waren na de poulefase vijf deelnemers rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales na de poulefase en er moesten nog zes teams in een rechtstreekse confrontatie strijden voor de overige drie plaatsen. Berlin had hier weinig moeite met Tours en won met 3-1 en 3-0. De strijd tussen Kedzierzyn en Halkbank Ankara was al iets spannender. De Polen wonnen thuis mat 3-2 maar verloren in Turkije met 3-0. Het spannendste was de strijd tussen Las Palmas en Praha. Hier viel de beslissing in een golden set, met 15 – 8 gewonnen door Las Palmas in Praag.

Wout D’Heer (Trentino)

De kwartfinales (21-28/02) zien er als volgt uit :

Halkbank Ankara – Civitanova (terugmatch met Wim Cambré als ref), ,Recycling Berlin – Trentino (met Wout D’Heer), Piacenza – Jastrzebski (terugmatch met Marie-Cathérine Boulanger als ref) en Ziraat Bankasi Ankara – Las Palmas.

Vrouwen

Zelfde scenario bij de vrouwen als bij de mannen.

In de play-offs won Vakifbank tweemaal vlot tegen Rzeszow met 3-0. Ook in de andere twee  wedstrijden kwam er een overtuigend  resultaat. Eczacibasi won met 3-0 en 3-1 tegen Dnipro en Stuttgart tweemaal tegen Potsdam met  3-0.

De kwartfinales (20 en 29/02) zien er als volgt uit :

Lodz – Vero Volley Milano (met Laura Heyrman), Stuttgart – Fenerbahce, Vakifbank – Conegliano (heenmatch met Koen Luts) en Eczacibasi – Scandicci (met Britt Herbots).

CEV Cup

Mannen

Maaseik kon zich in de kwartfinale tegen Fenerbahce niet kwalificeren voor de halve finale  In de andere kwartfinales kwalificeerde Luneburg zich tegen Athens met 3-0 en 3-2, schakelde Arkas Izmir het Griekse Olympiakos Piraeus uit met 2-3 en 3-0 en schakelde Rzeszow de andere Poolse ploeg Zawiercie uit door na 3-0 en 0-3 de golden set met 15-11 te winnen.

Halve finales (21-29/02): Luneburg – Izmir, Rzeszow – Fenerbahce (met Björn Willems in de terugmatch).

Wim Cambré (rechts) ref op wereldniveau.

Vrouwen

Kaja Grobelna won met Chieri tweemaal met 3-2 tegen Le Cannet. Budowlani Lodz won met 3-1 en 3-2 tegen Béziers, Paris St Cloud won met 3-1 en 3-2 tegen Budapest en het Servische Stara Pazova werd door Neuchâtel uitgeschakeld in de tiebreak met 13-15 nadat elke thuiswedstrijd op 3-1 geëindigd was.

Halve finales: (21-29/02): B. Lodz – Neuchâtel, Chieri – Paris St.-Cloud (met Kaja Grobelna).

Finalisten gekend in Challenge Cup

Mannen

In de halve finales won Projekt Warszawa  met 3-1 en 3-0 tegen het Finse Akaa en won Vero Volley Monza  met 3-0 en 3-2 tegen Galatasaray.

Finales: (21-27/02): Projekt Warszawa – Vero Volley Monza (met Igor Grobelna).

Vrouwen

Hier won Novara tweemaal met 3-1 tegen Wiesbaden en won Nantes tweemaal met 3-0 tegen het Bursa van coach Vital Heynen in de halve finales.

Finales: (21-28/02): Novara – Nantes.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: FIVB, Jan Vanmedegael, Jürgen Sabarz