Roeselare 16, Asterix 18

Een zinderend Sportpaleis met alweer 10.000 kijkers voor de Belgische bekerfinales.

Menen deed beter dan de algemeen verwachte 3-0 nederlaag, won door een kleinere foutenlast en het op dat moment aanvallend talent van Marin Dukic de tweede set. In de vierde set werd het verzwakt door het uitvallen van een uitstekend spelende Eliot De Vleeschhauwer.

Het opmerkelijkste punt werd gescoord door… libero Dennis Deroey, die de bal via zijn borst net binnen het bezoekende veld zag belanden, wat tot algemene hilariteit bij zijn ploegmaats leidde.

Dennis Deroey (libero Knack Roeselare): “De eerste set verliep vlot maar in set twee deed eigen foutenlast en een efficiënt Menen ons op het eind de das om. In set drie en vier vinden we ons eigen ritme terug. Deze bekerwinst doet deugd maar het seizoen duurt nog lang, volgende doel is de play-offs als leiders ingaan.”

Bij de vrouwen zag het er aanvankelijk naar uit dat Asterix via services van Vos en Stragier, goed aangespeeld door Charlotte Krenicky, naar een gemakkelijke zege afstevende na 2-0 setwinst.

De afwezigheid van de geblesseerde Santos werd echter goed opgevangen bij Charleroi, dat langs Lise De Valkeneer en Paola Martinez en enkele geredde matchballen aan een tiebreak geraakte.

Daarin maakten de Walinnen gebruik van de Beverense foutjes om tot 4-7 uit te lopen. Maar via een gewonnen ‘challenge’ en uitblinkster Manon Stragier kwam Asterix met 9-7 opnieuw aan de leiding. Weer enkele matchballen, 14-14, maar uiteindelijk stelden Stragier, Iris Vos en een goed passende Kranicki de bekerwinst veilig. De achttiende keer voor Asterix!

Kris Vansnick (coach Asterix Avo Beveren): “Na de 2-0 voorsprong en enkele weggewerkte matchpunten doemde het scenario van vorige editie weer op. Toevallig opnieuw met Anna Koulberg aan de service. Bij 4-7 deed een gelukte challenge het tij weer keren. In plaats van 4-8 wisselen we bij 8-7 en stomen we door naar winst. Chapeau voor Charleroi, ze speelde een erg sterke wedstrijd en dwong ons tot het uiterste. Deze bekerwinst is speciaal want de beker winnen, dat went nooit.”

Nog even een ferm pak felicitaties voor de vele vrijwilligers, die het terrein na het basket weer volleyvrij maakten en daarvoor op de lokale TV-zender uitgebreid voor in de bloemetjes gezet werden. De kleine oogjes namen ze er na alweer een geslaagde organisatie graag bij.

Volleyfans kunnen het weekeinde van 1 en 2 maart 2025 alvast vrijhouden voor de volgende bekereditie in het Sportpaleis.

Tekst: Dieter Smets

Foto’s: Jan Vanmedegael en Volley Vlaanderen