BvB – Ex-winnaar Sacha Koulberg benieuwd naar confrontatie Van de Vyver-Krenicky

De finales van de Beker van België in het Antwerpse Sportpaleis komen nu wel heel dichtbij. Bij de mannen zijn de verschillen in kracht vrij groot. Dat zien we klaar en duidelijk weerspiegeld in het verloop van de interclub in de Liga. Knack Roeselare schittert, Decospan Menen bibbert.

Bij de vrouwen liggen de kaarten totaal anders. Er is veel meer evenwicht tussen rivalen Beveren en Charleroi, één en twee in de Liga. Regerend bekerwinnaar en landskampioen Asterix AVO Beveren krijgt gegarandeerd massale tegendruk te verwerken van Euro Services Charleroi. Met die stelling is ex-winnaar Sacha Koulberg het volkomen eens. De Grimbergenaar geldt als speler en trainer aan de top als een autoriteit als het gaat over bekerfinales. Momenteel is hij trainer van dames Gembloux en van mannen Bruxelles-Est, twee clubs in tweede nationale.

Ondertussen bereikte ons het nieuws dat Charleroi mogelijk zijn headcoach Dimitri Piraux moet missen. Hij werd enkele dagen gehospitaliseerd voor een ingreep wegens verstopping van twee aders in de hartstreek. Het probleem is zo ernstig, dat hem een tweede operatie wacht. Piraux is even thuis en zal wel coachen. Mocht dat in extremis niet kunnen, dan zullen T 2’s David Deschambre en Loïc Van de Pontseele de Karolingische troepen leiden.

Bekerfinalist Charleroi 2024

Een tweede domper is de blessure van de Kaapverdische Beatriz Santos (1m95) Tegen Tchalou geveld door een kapotte knie. Wellicht is haar seizoen voorbij. Zij wordt op de opposite vervangen door de Spaanse Paola Martinez Vela. Eén geluk: de Spaanse staat garant voor nog meer kwaliteit dan Santos. Martinez scoorde tegen Tchalou 33 treffers. En Charleroi won van Asterix in competitie zonder Santos.

Asterix veroverde 13 bekers als Asterix Kieldrecht en 4 als Asterix Avo Beveren. De laatste in 2023 tegen VDK Bank Gent met 3-2. Beker nr. 18 is het grote doel. De club totaliseert 15 landstitels en streeft naar een nieuwe ‘dubbel’.

Charleroi, vroeger Dauphines en nu E.S. Euro Services, won twee bekers in 1995 en in 2012, in dat jaar tegen Kieldrecht in de Lotto Arena met 3-1 (25-20, 25-20, 16-25 en 25-20). Daarnaast pakte Charleroi twee titels: in 2006 en 2009.

Sacha: de bekerfinale heeft voor jou geen geheimen. Je verloor met Charleroi de Cup in 1993. Je won dat kleinood in 1995. Maar je was er al weg bij de tweede bekerwinst in 2012 tegen Kieldrecht. Een jaar later triomfeerde je in de beker met VCO Oudegem.

Sacha Koulberg: “Ja, als eerstejaarscoach bij de Dauphines verloor ik de bekerfinale 1993 in Aalst tegen Herentals. We hadden de arbitrage niet mee in de derde set. Eindstand 1-3. Ik herinner me namen als Lucyna Kwasniewska, de betreurde Els Rogiers, Lieve Van den Eynde, de Letse Strogonova, Inge Soete en Astrid Claes. Ik pakte mijn revanche, opnieuw tegen Herentals (3-1) in Hasselt in 1995. Met Anja Duyck, Daisy Decoen, Ulrike Deforce, Lieve Van den Eynde en ook Kwasniewska.”

Sacha (uiterst links boven) met bekerwinst in 1995.

Charleroi versierde twee titels: in 2006 en 2009.

“Ik was er alleen bij in 2006. Die titel wonnen we in en tegen Tongeren: 2-3. Na een wonderbaarlijke redding van Maja Vahen in de laatste seconden van de tiebreak. Joke Renneboogh speelde een super match. Voor de beker lukte het dat jaar niet: we verloren tegen Kieldrecht in Roeselare. In 2009 was Jana Fedotova de triomferende coach.”

We zijn vele jaren later. Hoe hoog schat je de kansen in van Charleroi en van Asterix AVO Beveren, waar je dochter Anna meedraait als middenaanvalster?

“Ik denk dat Charleroi – sorry Anna – favoriet is: dus geen verhouding van 50-50, maar van 60-40. Het team won in de Liga tegen de rivaal: 3-1. En teert op international Jutta Van de Vyver, de dynamische Lise De Valkeneer en vijf indrukwekkende buitenlanders: Monika Chrtianska (Oos), Erna Kneiflova, Veronika Jandova (beiden uit Tsjechië), Martinez Vela (Spa) en de uitgevallen Beatriz Santos (Kaapverdië). Wat me alleszins verbaast en meteen een grote ‘plus’ voor de werking: Beveren rond kapitein Manon Stragier is … ongelooflijk jong. Met Mila Vlahovic (17), Kaat Cos (16), mijn dochter Anna (19) en libero Debouck (18). Liefst negen van dertien speelsters zijn geboren in 2000 of later. Heel straf welke resultaten ze in ons land bij elkaar knallen. Het spelsysteem functioneert zonder echte ‘opposite’. Dat weet de tegenstander ook. Drie meisjes staan in receptie, er wordt veel gescoord via ‘pipe’. Ik ben benieuwd. Nog het meest naar de strategie van de spelverdeelsters: Jutta Van de Vyver (Charleroi) en Charlotte Krenicky (Beveren). Dat tweetal is het beste duo van ons land. Wie zal het pleit winnen? En via welke spelregie?”

Sacha (met dochter Anna in blauw naast zich) na bekerwinst met Oudegem in 2013.

Andere vraag: hoe stoom je jouw team optimaal klaar voor de bekerfinale?

“Ik denk niet dat iemand speciaal gemotiveerd moet worden. Ze zijn vanzelf bezig met de juiste voeding, voldoende rust, niet uitgaan, niet roken. Over seks hebben, de dag voor de wedstrijd, spreek ik me niet uit. Ze zitten allemaal op hotel, geen angst dat daar iets misgaat. Maar ik ben een gezonde man: voor mij kan dat. Geen probleem. Kijk: veel meisjes zijn gevormd op de volleybalschool, ze trainen elke dag, ze weten zelf zeer goed hoe ze hun carrière moeten managen en met welke ‘mindset’ ze de bekerfinale moeten aanpakken.”

Kan er dan geen stress opduiken? Of zware nervositeit of zelfs angst?

“De ene al meer dan de andere is gevoeliger voor stress. Het is een nerveus makende en soms verkrampende druk, die mijn dochter Anna bijvoorbeeld totaal vreemd is. Ook haar vriend Ferre Reggers (Allianz Milaan, Ita) heeft er geen last van. Het Sportpaleis speelt in het voordeel van Asterix. Ze zijn meer gewend aan grote sporthallen. Voor faalangst of ruimtelijke verwarring in zo’n grote agora (agorafobie) hoeven ze niet te vrezen.”

Je hebt een grote voorkeur om met een ‘mental coach’ te werken of beter nog: begeleiding door een sportpsycholoog.

“Ja, ik ben pro, omdat die mensen je technieken aanleren om te ontspannen, om rust in het hoofd te creëren en hoe je moet omgaan met allerlei wisselende factoren. Je moet keuzes maken in milliseconden. In mijn tijd, bij de laatste proeftrainingen in zo’n mastodonthal, mochten mijn speelsters even op de grond gaan liggen, de ogen sluiten en zich inprenten dat ze dadelijk in hun eigen (soms kleine) sporthal zouden aantreden. Een truukje dat zijn uitwerking niet miste.”

Sacha (met Luc Beke naast zich) veroverde als speler de beker in 1985 bij Lennik.

Je hecht extra belang aan een grondige analyse van het videomateriaal?

“Natuurlijk kan je beelden niet missen, dat staat buiten kijf. Wat je beter niet doet, is de hoofden echt propvol stouwen met tactische raad. Doe dat altijd met mate en bezondig je niet aan ‘overkill’. Die beelden kunnen illustreren, hoe je iemand moet viseren, de voorkeur voor slagrichtingen en hoe je het team aan de overkant onder stress kan zetten. Ook welke meest gebruikte lievelingspasses worden uitgerold aan de overzijde. Welke snit, welke hoogte? Want ik weet zeker dat iemand onder stress al snel terugvalt op dezelfde patronen. Je ziet in zo’n geval, dat de creativiteit een stukje daalt. Dat kan je afleiden uit video-analyses.”  

Ik mag niet vergeten te vragen welke ‘peptalk’ je gebruikt?

“Ik ben fan om de speelsters enthousiast en vastberaden te krijgen met slogans, uitspraken en leuzes van bekende topsporters. Het internet staat er bomvol van. Ik heb honderden voorbeelden beschikbaar. Zo toon ik illustraties van Michael Jordan of van Cristiano Ronaldo en andere groten. Hun uitspraken kan je je eigen maken: je wordt er sterker door.”

Zijn sommige speelsters bijgelovig? En speelt een portie ‘geluk’ ook mee?

“Ja, maar dat zou je hen moeten vragen. Bijgeloof, dat herken ik bij mezelf. Mijn shirtnummer was altijd nr. 7. Dan denk ik aan CR 7, de ‘brand’ van Cristiano Ronaldo, aan David Beckham en Kylian Mbappé. Het magische nummer 7 – een heilig getal – had en heeft hun voorkeur. Voor mij was het zo, dat ik bij een transfer eiste dat ik nr. 7 zou krijgen. Anders wilde ik niet tekenen. Tja, wat ‘geluk’ aangaat… hoe beter je speelt, des te vaker kan je ‘geluk’ afdwingen. Als je in elke set op zeker één netroller-ace kan tellen, dan word je – is het per geluk of toeval? – prima gediend door Dame Fortuna.”

Anna Koulberg

Slotvraag: je dochter Anna onderhoudt een langeafstandsrelatie met Ferre in Milaan. Zal zij weldra naar Italië verkassen?

“Dat weet ik niet. Dat moet je manager Wout Wijsmans vragen. Anna zit nu op kot in Leuven en studeert ‘sociaal werk’. Ik denk dat ze droomt van een internationale carrière. Ik laat haar volledig vrij in haar keuze. Voor mij is er maar één ding van belang, dat ze een gelukkig persoon is.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Sacha Koulberg

==

Randanimatie

Waarnemend algemeen directeur Stijn Van Kerckhove van Volley Vlaanderen is de nieuwe organisator van de bekerfinales in het Antwerpse Sportpaleis. “Ik nam de taken over van de vorige algemeen directeur Geert De Dobbeleer. Ik had een beetje schrik toen ik gevraagd werd. Ik aanvaardde toch de uitdaging om dat gigantische Sportpaleis te vullen. En ja, oké, ik voelde me al snel gerustgesteld”, aldus Van Kerckhove. “De Antwerpse sporttempel is echt wel geschikt die via een mooi omkaderde formule de aansluiting vindt bij het grotere publiek. Via een combinatie van topvolleybal en projecten van breedtesport en sportpromotie zetten we het succes van de vorige edities verder. We rekenen op een 10.000-tal. Voor u staat een blij man.”

  1. Apotheose Jeugdsportfonds en Kids-Line-Up

Naar jaarlijkse gewoonte worden alle jeugdvriendelijke clubs van het afgelopen seizoen in de bloemetjes gezet. Zo mogen daarom twee kinderen U13 en twee vrijwilligers uit de club gratis naar de bekerfinales komen. De kinderen zullen daarenboven mee oplopen met de bekerhelden van de finaledag. Tussen de twee wedstrijden worden de vrijwilligers getrakteerd op een glaasje in de backstagelounge. Daar krijgen ze het fysieke label mee naar huis om in hun clublokaal op te hangen.

  • Trainersclinic

THEMA – Breed motorisch opleiden: een belangrijke basis voor levenslang volleybalplezier

Doelgroep: jeugdtrainers

Spreker: Kristof De Loose

Inhoud: de Vlaamse Trainersschool heeft met de Coach 4 Skills een nieuwe sporttakoverschrijdende opleiding in het leven geroepen. Hoe kunnen we dit in een volleybalsausje gieten?

PRAKTISCHE INFO
Zaterdag 10 februari van 12u45u tot 14u45.

  • Promotie Urban Volley Games (Promobus en smashcourt)

De club- en leercoaches entertainen jong en oud, met de gekende inflatables van de promobus. Mede ondersteund door de leerlingen van de topsportschool. In de aanloop naar de bekerfinales zjn er initiatieven in de buurt van het Centraal Station en de Antwerpse Zoo om de ‘Urban Volley Games’ te promoten bij het grote publiek.


Björn Torfs geeft meer toelichting: “Volleybal is vandaag weinig in het straatbeeld terug te vinden. Daar willen we graag op inspelen door een reeks ‘Urban Volley Games’ aan te bieden aan iedereen, ongeacht leeftijd, ervaring of voorkennis van de sport. De Urban Volley Games werden speciaal zo ontwikkeld, dat iedereen ze kan spelen met weinig materiaal, door een ruime mix van leeftijden en ongeacht het aantal deelnemers.”

Smashcourt

“In grote lijnen kan je zeggen dat het een spel is waarbij je volleybal speelt, maximaal 3 tegen 3, en waarbij het net vervangen is door een ronde of rechthoekige mat. Het is de bedoeling dat je de bal op de mat slaat. Deze matten tonen we ook in onze promobus.”

Promobus

Torfs: “Het materiaal kan worden opgehaald in het EuroVolley Center in Vilvoorde (Beneluxlaan 22) met de Promobus van Volley Vlaanderen. We beschikken over drie verschillende inflatables. Je kan duiken op een mat, net zoals onze voormalige nationale beachtoppers Koekelkoren en Van Walle. Je kan meten hoe hard je kan smashen en je kan controleren hoe hoog je kan springen in vergelijking met de Yellow Tigers en de Red Dragons.”

  • Demowedstrijd zitvolleybal

Tussen de twee finales zal een demo zitvolleybal gespeeld worden. Door gemengde ploegen. Present zijn Zitvolley Waregem, Zitvolley Kruikenburg Ternat en Scabazoe Zoersel. (LP)