BvB – Beatriz Santos is “the new kid in town”

Volleymagazine stelt graag nieuwe, spraakmakende volleybalsters voor. Sommige speelsters zijn momenteel nog niet zo bekend. Beatriz Santos is zo iemand: 28 jaar, groot, sterk en huidige hoofdaanvalster bij Charleroi Volley. De Kaapverdische bracht haar club – uiteraard in samenwerking met haar team – naar de leiding van onze Ligacompetitie en dankzij de exotische topaanvalster staat de Waalse club ook in de ‘Belgian Cupfinals’.

Binnenkort kan iedereen haar geweldige slagkracht bewonderen – live in het Antwerpse sportpaleis of op televisie. Voor de entourage van Charleroi is ze reeds maanden ‘the new kid in Town’. ‘Le discours de la ville’.

De 1.95 meter lange volleybalster was reeds actief in Portugal bij Boavista, Leixoës en Porto. Daarna speelde ze bij Istres Provence in de Franse competitie.

De Eagles zongen een fijne song in 1980, met de toepasselijke titel: ‘A new kid in Town’. We halen graag de tekst van de eerste strofe erbij. Zoek het maar op in YouTube.

There’s talk on the street, it sounds so familiar

Great expectations, everybody’s watching you

People you meet, they all seem to know you

Even your old friends treat you like you’re something new

‘There’s talk on the street’. Er wordt over jou gesproken. Misschien na de bekerfinale nog meer, want je bent een opvallende figuur. Bovendien scoor je ontzettend veel voor Charleroi. Dan loop je automatisch in de kijker.

“Beatriz Santos: “We merken inderdaad dat de belangstelling voor het volleybal overal in de streek begint te groeien. Het bestuur, de supporters, zowat iedereen heeft het over de mooie resultaten en uiteraard over de bekerfinale. Dat voelt goed aan, dat stimuleert.”

‘Great expectations, everybody’s watching you’. Dat zal je ondervinden tijdens de bekerfinale in het Antwerpse sportpaleis. Zorgen de speciale omstandigheden voor extra druk?

“De spanning hoort erbij. Op dit niveau is het normaal dat er druk is. Ik vind dat we zelfs die extra stimulans nodig hebben om maximaal te kunnen presteren.”

Je bent van Kaapverdië – Cabo Verde – een eiland ten westen van Senegal. Acht uur vliegen, en uitsluitend communicatie in het Portugees of het Creools (Criolo). Gelukkig spreek je ook een beetje Frans. Was het een cultuurschok om naar Europa te komen volleyballen?

“Mijn eerste buitenlands avontuur heb ik in Portugal meegemaakt. Ik heb geen enkele cultuurschok ondervonden. De stap, om mijn carrière in Europa verder te zetten, was eigenlijk niet zo groot.”

Merk je verschillen in de Belgische competitie tegenover de Portugese of Franse competitie?

“De Belgische en de Portugese competitie zijn van eenzelfde niveau. De Franse competitie is daartegenover toch wel sterker. Het spelpeil bij de topteams in Frankrijk ligt zonder twijfel hoger. Ik zou zelfs durven beweren dat het niveau van de beste teams in de B-Liga van Frankrijk vergelijkbaar is met Portugal en België.”

Je hebt ervaring met ‘Final de Copa’, zowel in Portugal met Porto en in Frankrijk met Istres Provence. Je speelde zelfs een paar jaar geleden de Franse bekerfinale tegen Mulhouse, momenteel met Silke Van Avermaet. Denk je dat je deze momenten kunt gebruiken tijdens de ‘Cup Finals’ in België?

“Die ervaringen zullen me ongetwijfeld helpen. De druk, waarover we het daarjuist hadden en de atmosfeer heb ik in Portugal en Frankrijk meegemaakt. Ik ga trachten om het vertrouwen in ons team te vergroten door hen zo veel mogelijk te helpen, want het blijven speciale omstandigheden.”

Jij bent niet de enige oorzaak dat Charleroi koploper is in de huidige competitie en de bekerfinale speelt. Wat maakt deze club zo speciaal?

“Het team is zeer solidair. Alle meisjes hebben een goed contact met elkaar en de verstandhouding met de coaching-staff verloopt ook uitstekend. Wanneer we problemen hebben, blijven we ‘verenigd’. De speelsters verstaan en helpen elkaar zo correct mogelijk. Dat is onze grote kracht. Daardoor zijn de resultaten zo goed.

Ik heb me tijdens de eerste en de tweede maand moeten aanpassen. Er waren toch veel veranderingen in het team. De sponsors, de supporters, het bestuur en iedereen die betrokken is bij Charleroi Volley is zeer vriendelijk. Ik ervaar veel warmte. Er is ‘beaucoup d’amour’ rondom ons. Het is doorslaggevend voor buitenlandse speelsters, dat ze die ‘sentiment chaleureux’ aanvoelen en dat ze zich goed voelen. De stad is niet de meest uitnodigende plek in België. Charleroi is geen mooie stad, maar de gastvrijheid van de mensen maakt veel goed. Dat is heel belangrijk.”

Wat zou je het liefst willen winnen: titel of beker?

“Tijdens de teambuilding in augustus, bij de start van de voorbereiding op het seizoen, heeft coach Piraux mij dezelfde vraag gesteld. Ik heb toen geantwoord dat ik ze allebei wil winnen en dat blijft zo. We gaan er hard voor werken om de twee doelstellingen te realiseren.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Lmtd Photography en Volley Vlaanderen (rv)