Alleen Greenyard Maaseik bekert Europees verder

Werd vorig jaar het Europees bekerseizoen bij de clubs nog afgesloten met enige euforie omwille van het behalen van de finale in de CEV Cup door Knack Roeselare, dan staan we na het beëindigen van de laatste rondes in de Champions League deze keer met beteuterde gezichten te kijken naar de Belgische resultaten.

Conclusie is dat alleen Greenyard Maaseik de eer hoog hield en als enige Europees mag verder bekeren in de kwartfinales van de CEV beker. Of hadden ze misschien in Limburg toch ook iets meer verwacht?

Bij de vrouwen kon Asterix Beveren na een zware nederlaag (25-14, 25-13, 25-16) bij Stuttgart de laatste plaats niet ontlopen in een zware poule met Conegliano, Rzeszow en Stuttgart. Alleen tegen de Poolse vrouwen zat er twee keer één setwinst in.

Van de 11 teams die in de running blijven stoten de drie Italiaanse teams rechtstreeks door naar de kwartfinale.  Conegliano speelt hier tegen de winnaar van Rzeszow – Vakifbank, Scandicci van Britt Herbots tegen de winnaar van Dnipro – Eczacibasi en Milano van Laura Heyrman tegen Com. Lodz.  Even vermelden dat Milano de strijd voor de eerste plaats in de poule won door met 2-3 te gaan winnen bij het Vakifbank van coach Guidetti. Laura scoorde  10 punten. De vierde kwartfinale gaat tussen Fenerbahce en de  winnaar van Stuttgart – Potsdam.  

Bij de mannen wisselde Knack Roeselare sterke prestaties met mindere prestaties af. Verschillende malen was het nét niet en werd telkens met 3-2 verloren. Daardoor kon een laatste plaats in de poule niet ontlopen worden zodat ze niet opgevist werden voor de CEV Cup.

Greenyard Maaseik bleef lang in de running voor de tweede plaats in de poule  maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een derde plaats en kan dus haar avontuur verder zetten in de CEV Cup. Hier wordt het Turkse Fenerbahce de tegenstander. Maaseik speelt eerst thuis op 31 januari of 1 februari. De terugwedstrijd is de week nadien.

Eindfase in de diverse Europese bekers

Nog even vaststellen dat naast Britt Herbots en Laura Heyrman nog enkele andere landgenoten betrokken zijn in de eindfase van verschillende Europese beker. Kaja Grobelna, uitblinkster bij Chieri (19p – 52%) op bezoek bij Chemik Police, staat in de kwartfinale van de CEV Cup. Wout D’Heer speelt met Trentino de kwartfinale van de Champions League, terwijl in de Challenge Cup ons land vertegenwoordigd is door Igor Grobelna bij Pr. Warschau en Vital Heynen als coach bij de vrouwen van Nilufer Bursa.

Champions League mannen: rechtstreeks in kwartfinale: Trentino, Civitanova, Piacenza, Jastrzewski, Z. Ankara. Play-offs: Berlin – Tours, Kedzierzyn – Halkbank, Las Palmas – Praha.

Champions League vrouwen: rechtstreeks in kwartfinale: Milano, Scandicci, Fenerbache, Com. Lodz, Conegliano. Play-offs: Rzeszow – Vakifbank, Dnipro (Oek) – Eczacibasi, Stuttgart – Potsdam.     

CEV Cup mannen: kwartfinales: Lüneburg – Milon Athene, Ol. Piraeus – A. Izmir, Rzeszow – Zawiercie, Maaseik – Fenerbahce.

CEV Cup vrouwen: kwartfinales: Chieri – Volero Le Cannet, Stara Pazova (Ser) – Neuchâtel, V. Boedapest – Levallois, GB Lodz – Béziers.

Challenge Cup mannen: ½ finale: AKAA (Fin) – Pr. Warschau, Monza – Galatasaray.

Challenge Cup vrouwen: ½ finale: Nantes – Nilufer Bursa, Wiesbaden – Novara.

Jeugdploegen succesvol in WEVZA-toernooien

De eerste ronde van de kwalificatietoernooien voor het EK in de verschillende jeugd categorieën leverde een rechtstreekse plaats op in het EK. Deelnemers waren naast België:  Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal en Spanje.

Bij de UK 18 meisjes werd het toernooi georganiseerd in Herentals en deden onze meisjes het schitterend. Na eerste geëindigd te zijn in hun groep versloegen ze in de halve finale Duitsland met 3-1 en in de finale topfavoriet Italië eveneens met 3-1 waardoor ze zich dus rechtstreeks plaatsten voor het EK. Polen en Finland zijn ook al geplaatst voor dit EK.

In de UK20 mogen onze meisjes ook terugblikken op een uitstekend parcours. In de halve finale moesten ze wel met 3-2 het onderspit delven tegen Spanje . In de strijd voor de derde plaats wonnen ze met 3-1 tegen Nederland. In de finale versloeg Italië Spanje met 3-2.

Bij de U18 moesten onze jongens zich in Frankfurt tevreden stellen met een vijfde plaats.

Bij de U20 leken onze jongens in ditzelfde Frankfurt  op weg naar eenzelfde scenario. In de poule was de start immers  vrij desastreus. Na 3-2 verlies tegen Duitsland en 3-0 verlies tegen Italië leek een tweede plaats voor het bereiken van de halve finale onhaalbaar. Uiteindelijk konden ze dit exploot toch realiseren door na de 3-2 overwinning van Portugal tegen Duitsland de Portugezen met 3-0 te verslaan. In de andere poule won Frankrijn vrij vlot al zijn wedstrijden en was Zwitserland tweede.  In de halve finale bleek Frankrijk een maatje te groot. De regerende wereldkampioen pakte uit met een enorme opslagdruk en bleek ook te beschikken over meer aanvallende power. In de strijd voor het brons hadden onze Young Red Dragons geen enkel probleem met Zwitserland. De finale tussen Frankrijk en Italië bleef spannend tot het einde zeker omdat Frankrijk in de eerste set een 20-15 voorsprong niet kon verzilveren en deze set nog met 27-29 verloor. De wedstrijd werd uiteindelijk beslist in de tiebreak toen Italië bij een 13-14 achterstand de bal out serveerde.

Beker van Italië (kwartfinales): Trentino – Verona 3-0, Monza – Civitanova 3-1, Perugia – Modena 3-0, Piacenza – Milano (Ferre Reggers 18p.) 2-3.

In de halve finale speelt Milano tegen Perugia en Monza neemt het op tegen Trentino.

Beachvolley

  • Net als in 2018 wordt het EK beachvolley in Nederland gespeeld, meer bepaald in Den Haag, Apeldoorn en Arnhem. Er wordt gestreden van 13 tot 18 augustus, net na de Olympische Spelen.
  • Van 13 tot 16 juni wordt in Jurnala (Letland) het olympisch kwalificatietoernooi beach gespeeld met 12 deelnemende landen, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. De winnaar krijgt alsnog een olympisch ticket toegekend.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Jürgen Sabarz en CEV