Ben Schuurmans (Tectum Achel): “Graag snel eerste spadesteek voor topsporthal”

Misschien vraagt u het zich niet af, maar Volleymagazine doet dat wel. Hoe verloopt het reilen en zeilen bij topklasser Tectum Achel in zijn zesde seizoen in de Liga? Wat zijn de knelpunten, wat is het toekomstperspectief? Tectum zit geografisch een beetje verborgen, diep in Noord-Limburg op een boogscheut van de Nederlandse grens.

De balans oogt na tien wedstrijden vrij positief. Fifty-fifty. Met vijf zeges tegen resp. Waremme, Guibertin (2x), Decospan Menen en Caruur Gent. Gekoppeld aan vijf nederlagen tegen Knack Roeselare, Greenyard Maaseik, VHL Haasrode Leuven, Lindemans Aalst en afgelopen weekend in Waremme. Tectum staat zo op de zesde plaats, nog altijd op koers voor een stek in de Champions play-offs.

Maar voorzitter Ben Schuurmans beseft dat de resterende zes wedstrijden – vier uit, slechts twee thuis – loodzwaar zijn om de ambitie ‘top zes’ te realiseren. “We zullen enkele huzarenstukjes moeten opvoeren. Bijzonder lastig na het vertrek van onze Roemeense jonge opposite Alexandru Rata naar Rusland. Anderzijds heb ik aangenamer nieuws in de aanbieding: het is de bedoeling onze T 1 Jan Vanvenckenray een verlengd contract aan te bieden. Met hem kunnen we het bijzonder goed vinden.”

Ben Schuurmans krijgt weldra een nieuwe voordeur. “Met een 0 als tweede cijfer en een 6 ervoor”, grapt hij. Beroeps is hij productiemanager bij Bionerga, een bedrijf dat alle gft- en groenafval verwerkt, dat huis-aan-huis in de provincie Limburg wordt opgehaald en waarbij het afval uit alle recyclageparken ook bij de firma terechtkomt. “Zo hebben we composteerinstallaties in Pelt, Houthalen, Maasmechelen en Bilzen. De compost vindt later zijn weg naar potgrondfabrikanten, tuinaannemers en particulieren.”

Je hebt een drukke baan. Gecombineerd met jouw gezin en het voorzitterschap bij volleybalclub Tectum.

Ben Schuurmans: “Ja, het is zeer intensief. Maar ik ga ervoor. Mijn vrouw Melissa steunt me. Ook mijn dochters Lio, Yanne en mijn drie pluszonen staan helemaal achter me. Ik ben de trotse bompa van Juul, het zoontje van Lio. En Yanne vond zo haar tijd gekomen om werk maken van een nageslacht. Ze heeft net aangekondigd dat ons tweede kleinkind in juli ter wereld zal komen. Ik kijk er echt naar uit.”

Deed jij als opgroeiende jongere ook aan sport?

“O ja. Ik voetbalde van mijn zesde tot mijn twaalfde bij Achel VV, momenteel leider in eerste provinciale Limburg. In 1976 opende Achel zijn eerste sporthal en dat initiatief genoot een enorme aantrekkingskracht. Pardoes ruilde de helft van mijn Achelse voetbalteam de shoes voor het plunje van volleybalclub Avoc. Ik ook. (zie kopfoto) Via eminente jeugdtrainers als Sylvain Willekens, Gust Claes en Jacky Roymans hebben we een massa Belgische jeugdtitels aan elkaar geregen.”

Jij bezette in het team de positie van spelverdeler?

“Ja, (lacht) dat zal je niet verbazen met mijn ‘lengte’, haha. Een persoonlijk absoluut hoogtepunt was een wedstrijd midden jaren ’80 voor de Beker van België tegen het grote VC Lennik van wijlen Jo Baetens in een stampvolle hal ‘De Koekoek’. In dat duel mocht ik zowaar enkele puntjes opdraven in het achterveld. Oh nostalgie! Wat een nieuwe sporthal kan doen bewegen.”

Oké, Bionerga, je gezin, de volleybalclub. Maar bovendien stapte je in de Achelse gemeentepolitiek.

“Klopt. Van 1995 tot 2023. Van 2007 tot en met 2018 heb ik het schepenmandaat ‘Sport, toerisme, horeca en kinderopvang’ ingevuld. Met veel genoegen. In de periode dat ik schepen was, stapte ik uit het bestuur van Avoc, want mijn ambt als schepen van sport was deontologisch niet verenigbaar met een engagement in één bepaalde club. Ik heb mijn bestuursfunctie na mijn politieke afscheid terug opgenomen.”

Je bent een bezige bij. En het houdt daarmee nog niet op? Je bent in de ban van de muziek.

“In 1975 hoorde ik als 11-jarige voor het eerst de songs van het muzikale genie Bob Dylan. Die trad op in de disco WHA in Greenwich Village in New York. Hij gooide mijn wereld door elkaar. Even later kreeg ik mijn eerste gitaar en in 1981 richtte ik een band op, die vandaag nog altijd optreedt: ‘The New Fools’. In de beginjaren speelden we o.a. ‘skiffle’. Tot volleyballer en bandlid ‘Muddy Jack’ Roymans (speelde wasbord/percussie) heel jong overleed. Vanaf 2006 zijn met ‘The New Fools’ als ‘Bob Dylan Tribute band’ verdergegaan. We hebben optredens in Duitsland, Ierland, Nederland en Italië. Ook in vele culturele centra in eigen land. Onze wekelijkse vrijdagavondrepetitie in ‘de kelder’ van drummer Ivo Soogen is altijd iets om naar uit te kijken. Beetje stoom afblazen, gezellig met kameraden muziek maken en bij een glas anekdotes ophalen.”

Ben Schuurmans is voorzitter sinds april 2023. Joos Gysen kreeg het na vijf jaar te druk als zaakvoerder van zijn bedrijf Mondea. Hij heeft de club structuur gegeven, een professioneler gezicht en Liga-waardig gemaakt. De club debuteerde Europees in de Challenge Cup in volle COVID-pandemie (Tim Verschueren en Brecht Campforts moesten in quarantaine) tegen het Spaanse Teruel. Achel speelde eerst drie keer kampioen in Liga B vooraleer het de sprong waagde naar de topklasse. Waar het bijna een vaste waarde is. Weliswaar meestal in de buik van het peloton. Het ene seizoen hoger in die buik, het andere seizoen wat lager. Schuurmans besliste in maart 2023 uit de politiek te stappen. Zo was hij beschikbaar. Hij werd door het bestuur met algemene consensus verkozen tot de nieuwe leidsman.  

De jonge Roemeense belofte Alexandru Rata heeft Achel verlaten. Hoe konden jullie hem strikken?

Ben Schuurmans: “Scouting en geluk hebben, zo noemen ze dat. Hij was ongelukkig bij het Roemeense Galati in het prille voorjaar van 2023 toen we hem contacteerden. Nadien heeft hij dan toch een geweldige play-off en dito Europees kampioenschap gespeeld, maar we hadden hem al vroeger aan ons gebonden. Soms moet het een beetje meezitten, al heeft zijn verhaal helaas maar tot het einde van de heenronde geduurd.”

Hoe beoordeel je de drie maanden van Rata bij Tectum?

“Zeer gunstig voor ons. Dat hij een aanwinst bleek voor de Belgische competitie, was ook Dominique Baeyens al opgevallen na de eerste speeldag. Ik denk dat er in de Lotto Volley League weinig opposites rondlopen van hetzelfde kaliber.”

Heeft Rata jou persoonlijk thuis bezocht of gewoon gebeld om te zeggen dat hij zou vertrekken?

“Zijn stem heb ik niet gehoord. Tijdens de kerstperiode vertrekken de buitenlandse spelers naar traditie een weekje naar hun heimat. Helaas voor ons is voor Rata toen alles in een stroomversnelling gekomen. Sint-Petersburg heeft hem een ‘offer you can’t refuse’ voorgelegd. Hij heeft me wel een berichtje gestuurd. Ik citeer letterlijk de inhoud: “Thank you for welcoming me so nicely to your team. The people and the atmosphere were very nice. Thanks for everything.”

Heeft de club boos gereageerd?

“Neen, zijn exit hing al bij de competitiestart in de lucht. Maar toch ben je dan verrast op het moment van de beslissing. Maar kwaad kunnen we niet zijn. Hoe zou je zelf reageren, als je zo’n kans krijgt. In ieder geval wensen we hem alle succes bij Zenit Sint-Petersburg. Hij kan gedijen en groeien bij een topclub in een topcompetitie.”

De overgang heeft wel gevolgen. Jullie vragen een compensatie aan de Russen, ja?

“Inderdaad. De transfer zal administratief eerstdaags in orde komen. De compensatie is de regulier geldende regel: met name de uitbetaling van het resterende bedrag vanaf 1/1/2024, zoals bedongen in zijn contract van het huidige seizoen. Tot hiertoe is de compensatie nog niet tot in Achel geraakt. Rata’s manager heeft me wel laten weten, dat het allemaal in orde zal komen. Maar dat weet je nooit vooraf. En zeker niet met Rusland, dat uitgesloten is voor alle internationale competities. Daarom geven we de speler niet vrij bij de FIVB. Dat doen we meteen als de contractuele afkoopsom op onze rekening staat.”

Waarom wordt geen nieuwe speler aangetrokken? Want nu moeten jullie het rooien met een mannetje minder.

“Om een heel simpele maar weldoordachte reden. De opposites die nu worden aangeboden zijn enerzijds ‘op overschot’ bij hun huidige club. Dat is argument één. Anderzijds vergt het voor een nieuwkomer een maand van inpassen en aanpassen aan het huidige team. Op dat moment is de reguliere competitie al bijna ten einde. En bovenal geloven wij sterk in de kwaliteiten van youngsters Michiel Fransen en Jippe Schroeven die hun kans schoon zien. Die jongens zijn aan het openbloeien. Ze passen in de Achelse aanpak om meer jonge Belgen over een langere termijn onderdak te bieden. Een filosofie, een ambitie en een visie die trainer Jan Vanvenckenray ten volle ondersteunt. Het is wel een probleem om genoeg jongeren te vinden. Wij liggen in een grensregio. Dus kijken we ook over de grenzen. Zo zijn we zeer tevreden over onze Duitsers Schmidgall (pass) en Goralik (mid) en onze nieuwe libero Bouvier. Mathous Drahonovsky (Tsj) behoort op technisch vlak bij de beteren in de competitie.”

Voorzitter Schuurmans over het thema: ‘nieuw sportcomplex’

“Een heikel gegeven. De eerste ideeën voor een nieuw sportcomplex dateren van 2009. Verscheidene pistes werden bewandeld. Van volledige renovatie van de huidige hal over renovatie met gedeeltelijke uitbreiding naar het concept van een volledig nieuwe topsporthal. Normaal zal eind deze maand de vraag terug terechtkomen bij het CBS van de stad (College van Burgemeester en Schepenen) om de vergunning goed te keuren.”

Hoe is dit dossier geëvolueerd? Ik meen te weten dat er voortdurend geschrapt of aangepast werd?

“Ja, maar we zijn nu lang genoeg onderweg om de finale beslissing af te kloppen. Je kan geen twintig jaar moeilijk blijven doen, zo denk ik erover. De standpunten zijn vaker veranderd omdat in de gemeente Hamont-Achel een tussentijdse coalitiewissel is doorgevoerd. Maar ik wil mijn mening in de context van dit interview niet ventileren. De rust bewaren, lijkt me de aangewezen piste.”

Dus het nieuwe topsportcomplex gaat er komen?

“Ik mag hopen dat de eerste spadesteek in 2024 zal volgen. Het wordt een topsporthal, die alle mogelijkheden biedt om zowel op sportief als extra-sportief vlak de noodzakelijke stap vooruit te kunnen zetten. De ontwerpplannen ogen professioneel. Ze voldoen aan de noden van alle sportclubs die momenteel de huidige hal gebruiken. Het is geen complex dat alleen voor Tectum Achel wordt gebouwd. Ook judo, turnen en een rist andere sporten vinden er onderdak.”

Is er genoeg ruimte voor voorzien. Ook hoogte?

“Jazeker. De bestaande hal heeft als afmetingen: L 42 m, B 24 m, H 7 meter. Voor het nieuwe complex, pal naast de oude hal (wordt afgebroken), gaan we naar L 72 m, B 34 m en H 9 meter. Zo voldoet het complex aan alle Belgische en Europese normen voor competitiewedstrijden. (Lacht) Voor de organisatie van de finale van de Europese Champions League zouden we moeten uitwijken. Maar dat nemen we er met plezier bij. Ik heb geen glazen bol, maar ik hoop dat de definitieve vergunning tegen de zomer door alle instanties wordt verleend en bekrachtigd.”

Over die glazen bol gesproken… heb jij ideeën hoe de club wil evolueren van 2024 naar 2030?

“Voor dit seizoen wil ik de top zes ambiëren. Ook vechten voor een tweede act in de Europese competities. Ondanks het wegvallen van Rata wil ik er volle bak voor gaan. Tegen 2026 verwacht ik de officiële inwijding van de nieuwe Achelse sporttempel. Pas daarna kunnen we jaar na jaar groeien, zowel qua structuur als qua budget. Grote bokkensprongen kunnen wel eens voorvallen bij een opportuniteit, maar dan enkel en alleen als het op alle manieren verantwoord is. De grootste randvoorwaarde voor toekomstig succes is de bouw van die nieuwe sporthal.

Wij botsen op onze limieten, als het gaat om wedstrijdvoorwaarden voor al onze leden. Niet alleen moet onze Ligaploeg op verschillende locaties trainen omdat het team niet altijd kan beschikken over voldoende ruimte. Daar komt bovenop dat we op dit eigenste ogenblik helaas verplicht zijn een ledenstop in te voeren. Zeker voor de allerkleinsten, omdat we simpelweg niet genoeg plaats en niet genoeg uren ter beschikking hebben in de kleine verouderde hal De Koekoek.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Ben Schuurmans