Vuurproef voor Robin Blondeel bij Young Yellow Tigers

Als je in de hoogste regionen van het Belgisch volleybal praat over “de spelverdeler met zijn krullen” weet iedereen over wie het gaat. Een parcours bij Amigos Zoersel leidde hem naar Volley Haasrode Leuven. In zijn eerste seizoen bij Volley Interfreight Antwerp kreeg hij onlangs af te rekenen met een lastige knieblessure. We spreken natuurlijk over Robin Blondeel (kopfoto en 36 jaar).

Sinds augustus nam hij de fakkel over van Robin De Bont en staat hij bij Topsportschool Vilvoorde naast de lijnen bij het vrouwenteam in Nationale 1. Daarnaast is hij bondscoach van de Young Yellow Tigers U20. Zij starten op 3 januari aan het WEVZA-toernooi in Sicilië.

Voor de mensen die jou niet kennen, hoe kwam je bij TSV en de nationale jeugdteams terecht?

Robin Blondeel: “Robin De Bont is al langer een goede vriend van me en vertelde al eerder over zijn vertrek naar Zürich. Zo heb ik me via een spontane sollicitatie aangeboden bij de federatie. Ik was vroeger al actief als coach in de club en ik wou dit nu terug oppikken. Zeker nu mijn actieve carrière er in de Liga op zit. Door deze opportuniteit is dat allemaal in een stroomversnelling gekomen en sta ik dus nu als trainer naast de lijnen.”

Hoe verliep de start van het schooljaar/seizoen? Bevalt deze positie als trainer je?
“De start verliep vlot. Mede door de hulp van alle collega’s. Zij zorgden voor een mooie start van het seizoen. Het is fijn om in dit coachteam te stappen en het is erg leuk werken met deze gemotiveerde jongeren.”

Jullie lijken wel in de “poule des doods” ingedeeld met Duitsland, Frankrijk en Italië. Wat weet je over deze teams?

“Op basis van het laatste WEVZA-toernooi afgelopen zomer is de ranking gemaakt. Daar waren Italië en Zwitserland nog niet bij. Zij zijn op basis van hun CEC-ranking toegevoegd en verdeeld over de beide poules.

Van elk landenteam heb ik meer dan één wedstrijd gezien, uiteraard die van de afgelopen WEVZA tegen het Belgische team. Afgelopen WK werd Italië derde in deze leeftijdsgroep en van dat WK bekeek ik alvast enkele wedstrijden. Alle landen in onze poule hebben natuurlijk veel fysieke mogelijkheden. Maar als je je wil kwalificeren moet je sowieso van deze toplanden kunnen winnen. Ongeacht of dat in de poulefase of in de eindfase is.”

Wat is de kracht van de Young Yellow Tigers?
“Ons team speelt slim en snel. Combineer daarbij de handigheid met de bal en we kunnen de tegenstanders het vuur aan de schenen leggen. Ook in moeilijke momenten weet het team goed wanneer ze welke oplossingen voor de dag moeten komen.”

Wat zijn de ambities die je stelt voor deze groep? Op korte en op lange termijn?

“In de eerste plaats is dat de kwalificatie voor het EK deze zomer. Op korte termijn hopen we dat natuurlijk nu al te verwezenlijken. In april is er via de tweede ronde nog een herkansing. We bekijken wedstrijd per wedstrijd in het komende toernooi.”

Tekst: Dieter Smets

Foto: archief

Selectie:
Staff: Robin Blondeel (Coach), Jonas Maes (assistant), Maarten Adriaensen (scouter), Emma Verschraegen (Kiné), Björn Torfs (teammanager)

Speelsters: Romane Neufkens, Annelore Engels, Julie Maes, Jolien Melis, Saar Bertels, Kaat Cos (zie foto), Michelle Joosen, Pauline Luyten, Annelotte Everaert, Yana Wouters, Sarah Hauben, Jasmijn Verhoeven, Clara Naticchi, Noor Debouck.

Speelschema:

3 januari, 16u: Duitsland
4 januari, 19u: Italië
5 januari, 16u: Frankrijk

Plaatsing: 6 en 7 januari

Link: https://www.cev.eu/national-team/age-group-championships/u20w-2024/zonal-1st-round/#wevza

Meer info over de nationale jeugdploegen ook op www.TopvolleyBelgium.be