Yorick Vande Velde: “Dit toernooi moet zuurstof geven naar meer”

De U18 Young Yellow Tigers staan aan de vooravond van een cruciale fase in hun volleyballoopbaan: de EK-kwalificatie in Herentals. Aan het roer van dit jeugdige en dynamische team staat Yorick Vande Velde, een ambitieuze alleskunner die zijn opwachting maakt als hoofdcoach van de U18. Of zijn verfrissende aanpak en strategisch inzicht al meteen tot resultaten leiden? Dat is altijd de hamvraag wanneer een nationale jeugdselectie zich met tegenstanders van internationale allure mag meten.

Minstens even belangrijk om weten, is of deze talentvolle groep het in zich heeft om de opeenvolging van zware wedstrijden op een doordachte manier te verwerken en zo zaadjes te planten voor een succesvolle profcarrière. Met tegenstanders als Nederland, Portugal en Spanje in de groepsfase en nadien Italië, Frankrijk of Duitsland is de uitdaging in elk geval de moeite.

Voor de goede verstaander leggen we eerst het belang uit van deze kwalificatiecampagne, hetgeen eigenlijk een opgewaardeerd WEVZA is met – door de afwezigheid van Zwitserland – zeven West-Europese landen onderverdeeld in twee poules. In de groep van België zien we Nederland, Spanje en Portugal terug en in de tweede poule volgt er een strijd tussen Italië, Frankrijk en Duitsland. Na de groepsfase volgen er kruisfinales en de winnaars daarvan zullen onderling uitmaken wie rechtstreeks naar het EK mag. Wie niet als eerste eindigt, krijgt in april nog een tweede kans om zich te kwalificeren tegen landen uit heel Europa.

Vooraleer we dieper ingaan op de voorbereiding en het belang van deze EK-kwalificatiecampagne voor de lichting met geboortejaar 2007-2008, toch nog even een korte toelichting over hoofdcoach Yorick Vande Velde. Want zijn volleybal-cv is er eentje om ‘u’ tegen te zeggen, hoewel deze jongeman uit Kapelle-op-den-Bos nog maar 30 jaar is.

Zo werkte hij als hoofdcoach al bij de pre-jeugd, ofwel de U16, met twee verschillende lichtingen: de groep waartoe onder meer Pauline Martin behoorde, eindigde als 12de op het EK in Bulgarije (2017). De lichting nadien, met onder meer Noor Debouck en Anna Koulberg, plaatste zich zelfs rechtstreeks voor het EK in Trieste (Italië, 2019) en deed het daar een plaatsje beter. Ondertussen was Vande Velde ook nog T2 bij VDK Gent Dames (2017-2020), T2 bij Asterix Avo Beveren (2020-2022) en de Yellow Tigers tot hij volleyballes begon te geven aan het Sportkot (KU Leuven) voor zowel de trainer B- als de trainer A-opleiding. Na het hoofdstuk Asterix en Yellow Tigers is Vande Velde sinds april 2022 opnieuw vaker te zien op de Topsportschool in Vilvoorde waar hij samen met Fien Callens de Nationale 3-meisjes onder zijn hoede heeft met een voorlopige knappe tweede plek als resultaat.

Een rijk belegde boterham, Yorick. En een groot voordeel, want ondanks het feit dat je deze lichting pas voor het eerst bij elkaar ziet, zijn de meeste meisjes geen onbekenden voor je, toch?

Yorick Vande Velde: “Er zitten inderdaad bekende gezichten bij uit de Nationale 3-ploeg, in combinatie met enkele meisjes van de Nationale 1-ploeg met Robin Blondeel als coach. Aangezien wij intensief samenwerken, werpt dat wel zijn vruchten af.”

Sinds wanneer zijn jullie met de voorbereiding op deze EK-kwalificatie begonnen?

“We zijn een eerste keer samengekomen op woensdag 20 december, vlak na de examens. We mogen van de CEV veertien meisjes meenemen, dus voor acht van hen is het een blij weerzien met hun vertrouwde omgeving van de Topsportschool. De overige zes speelsters zijn, om welke reden dan ook, aangesloten bij een club uit hun regio zoals Tongeren of Roeselare. Er is ook één Waals meisje, ze is aangesloten bij Tchalou.”

Hoe ben je aan de slag gegaan met deze jonge groep?

“Mijn aandacht lag tijdens de eerste trainingen op het creëren van een team met goede servicedruk en controle in verdediging en receptie. We leggen de nadruk op rust en controle in ons spel, met een grote focus op techniek en tactiek. Dit is voor de nationale jeugdselecties natuurlijk niet nieuw. De afspraken zijn eigenlijk simpel: we moeten onze setter in zo goed mogelijke omstandigheden in stelling brengen zodat we ons fysieke potentieel ten volle kunnen benutten.”

Horen we dat nu goed? Beschikken we over lengte? In het verleden was daar bij de nationale jeugdselecties vaak een gebrek aan.

“Deze groep bezit best wel wat fysiek potentieel, gecombineerd met technische vaardigheden.” We hebben enkele middenspeelsters die richting 1,90 meter gaan, maar ook speelsters van 1,85 meter met de nodige sprongkracht. Ze kunnen een cruciale rol spelen als we ze in stelling krijgen.”

Naar de tegenstanders dan: jullie openen op 3 januari tegen Nederland. Zijn zij de grootste uitdager in jullie poule?

“Het wordt moeilijk in verschillende opzichten: het is de eerste wedstrijd van het toernooi, dus dan maakt het eigenlijk niet uit tegen wie je speelt.” Er zal altijd voldoende druk zijn. Maar goed, Nederland is inderdaad sterk en heeft veel lengte in de ploeg. We hebben hun EK van vorig jaar bij de pre-jeugd goed ontleed, dus we weten wat hun sterke punten zijn. Toch moeten we vooral naar onszelf kijken.”

Na Nederland volgt met Portugal een haalbare tegenstander en jullie eindigen met Spanje. Hoe moeten we hen inschatten?

“Als we ons niveau halen, moet Portugal lukken. Spanje wordt opnieuw een grote test. Ik heb afgelopen zomer het WEVZA U19 gecoacht en Spanje won dat toernooi. Ik heb er lang met de coach gesproken en hij vertelde me dat de federatie heel hard op detectie inzet. Ik zag er heel wat talent rondlopen, speelsters met enorme sprong- en aanvallende kracht en speelsters van Afrikaanse afkomst die over betere fysieke kwaliteiten beschikken, zoals we ze kennen van bij Italië.”

Met welke filosofie willen jullie het voor elkaar brengen?

“We moeten de nodige rust in ons spel bewaren om onze technische vaardigheden zo optimaal mogelijk te benutten. Als ook onze foutenlast laag blijft, zetten we zeker een stap in de goede richting.”

Stel je eens het ideale scenario voor: je eindigt eerste in de poule. Dan kom je uit tegen Frankrijk, Italië of Duitsland. Heb je een voorkeur?

“We bekijken het wedstrijd per wedstrijd, dus voorlopig denken we enkel aan Nederland. Kijk, Italië is altijd goed, ook bij de pre-jeugd zijn ze regerend Europees kampioen. Frankrijk is fysiek indrukwekkend en bij Duitsland speelt een supertalent.”

Leana Grozer, de dochter van wereldtopper Gregory Grozer die op zijn 38e nog schitterde op het OKT. Speelt ze net zoals haar vader op de opposite?

“Zo is ze destijds begonnen, maar ondertussen speelt ze receptie-hoek. Leana is amper 16 jaar en speelt al bij SSC Palmberg Schwerin. Ze was vorig jaar ook al in Herentals. Kortom, ze is een ongelooflijk talent. Eentje om naar uit te kijken, ook voor onze speelsters.”

Jullie wonnen afgelopen week nog een oefenwedstrijd tegen Michelbeke uit Nationale 1. Liet de ploeg daar zien dat ze klaar zijn voor dit toernooi?

“Ik zag toch wel wat spanning in het begin van de wedstrijd, want hoewel we in Vilvoorde wel tegen de U20 hebben geoefend, was dit onze eerste echte voorbereidingswedstrijd. Op zich vind ik dat niet slecht, want dan is de kop eraf. Ik vond het vooral een zeer leerrijke ervaring, omdat Michelbeke met Jasmien Biebauw aan de pas speelt en dus werd onze blok-verdediging goed aan het werk gezet. Ik heb in elk geval goede dingen gezien. Het was ideaal om de meisjes nog de nodige input mee te geven om ons spel de laatste dagen voor Nederland nog verder op punt te stellen.”

Hoe zit het met het groepsgevoel?

“In het begin was het zoeken en dat resulteerde in veel onzekerheden op het veld, niet onlogisch gezien ze als groep niet dagelijks samen trainen. Maar ondertussen zie je dat ze steeds beter aan elkaar hangen en het niveau ook verbetert. Ze bevestigen wel al het goede dat over hen verteld werd: ze zijn echt bezig met het spelletje en vooral, ze willen werken voor elkaar en ze geven veel energie, ook aan de coaches. Dat zie ik graag.”

Vind je het een voordeel dat jullie mogen spelen in Herentals, in eigen land, voor hopelijk veel bekend volk?

“Goh, dat is voor iedereen anders. De ene speelster wordt echt beter als er veel volk aanwezig is dat lawaai maakt, de andere speelster kan daardoor misschien wel onder de indruk zijn. Het is natuurlijk wel een uitgelezen kans om te laten zien aan hun ouders, familie en vrienden wat ze in hun mars hebben. Als coach vind ik het op zich wel goed hoor dat we thuis spelen. Toen we ons met de lichting 2004-2005 in januari 2019 rechtstreeks kwalificeerden voor het EK ging het kwalificatietoernooi door in Frankrijk, tegen de Belgische grens. We hadden steeds veel supporters en de zaal was van ons. Het gaf toen in elk geval een extra boost.”

Als we tussen de lijnen lezen, zal het bijzonder moeilijk worden om deze kwalificatie op jullie naam te schrijven. Maar toch, wat is nu jullie doel?

“Dit is mijn eerste toernooi met deze groep als hoofdcoach, dus ik wil ze vooral zien groeien. Niet vergeten dat de opeenvolging van wedstrijden echt zwaar zal worden, want zelfs op een EK worden er geen vijf wedstrijden na elkaar gespeeld. Het echte werk komt er dus aan, want bij de U18 kom je ook al speelsters tegen die Liga A-ervaring hebben. Uiteraard zou ik graag willen dat we al rechtstreeks plaatsen voor het EK en dat moet ook onze droom zijn. Ik vind het vooral belangrijk dat we ons als team verbeteren, ons technisch en tactisch spel kunnen uitbreiden, keihard vechten voor elkaar als ploeg en steeds dichter naar elkaar toe groeien. Dit toernooi moet zuurstof geven naar meer.”

Tekst: Kenny Hennens

Foto’s: archief

U18 Young Yellow Tigers – samenstelling

Setter: Auke Vanassche, Léa Josevski, Tracey Hemelings

Libero: Jasmine Debout, Fee De Ryck, Yentle De Pau

Midden: Flore Maes, Janne Weyers, Sam Pipeleers

Receptie-hoek: Tea Radovic, Liese Verhelst, Janne Deleu, Lune Hoste

Opposite: Mila Vlahovic

U18 – Young Yellow Tigers- Staf

Hoofdcoach: Yorick Vande Velde

Assistent-coach: Tom Claes

Kinesist: Joran Point

Scouters: Jan Diriken, Ann Van Landeghem, Matthias Dermout

Teammanager: Manon Gevaert

Programma EK-kwalificatie:

03/01 – 17u30: België – Nederland

04/01 – 17u30: België – Portugal

05/01 – 17u30: Spanje – België

06/01  

15u: 3A – 4B

17u30: 1A – 2B

20u: 1B – 2A

07/01

15u: 3A – 3B

17u30:  Plaats 3/4

20u: Plaats 1/2

De wedstrijden van de Young Yellow Tigers zijn vermoedelijk via livestream te volgen. Hou daarom goed de gelijknamige facebookpagina in de gaten omtrent de laatste updates.