Onze eindejaarsvragen (deel 3)

Tijdens deze periode van het jaar blikt de redactie van Volleymagazine terug naar het voorbije volleyjaar en kijkt ze ook vooruit naar de toekomst bij verschillende personen die onze sport van dichtbij volgen.

Zij beantwoordden volgende vragen:

 1. Wat vond je het hoogtepunt op volleygebied in 2023?
 2. Naar wie kijk je op in het volley en waarom?
 3. Wat wil je in 2024 zien veranderen/verbeteren in het volley?

Fien Callens (trainster van o.a. Oudegem) en kopfoto

 1. De schitterende beleving voor het publiek tijdens de sensationele finale van het EK 2023 in eigen land tussen Turkije en Servië in Paleis 12 op de Heizel in Brussel. Aan die finale ging een voortreffelijke georganiseerde poulefase vooraf voor de Yellow Tigers in de Topsporthal in Gent. Zeer mooi omkaderd in combinatie met acties en demo’s in beachvolleybal op 4 Pop-Up-terreinen. Het concept mocht veel supporters verwelkomen. Het was een zeer mooie eerste realisatie van een hybride verhaal op langere termijn.

2. Ik schuif de Chinese ‘Grande Dame’ Lang Ping naar voren. Voor mij heeft zij als vrouwelijke topcoach een schitterende en bijna unieke voorbeeldfunctie die me al vele jaren inspireert. Zij behaalde eerst als speelster en daarna als coach olympisch goud voor haar land. De autobiografische verfilming ‘Leap’ is een ongelooflijk boeiend document. Je moet dat gezien hebben. Voor mij een bron van coaching kracht. Het respect voor het harde werken, de menselijkheid die haar omringt en die ze uitademt. De vele obstakels en ontgoochelingen geven zowel het mooie als het harde van onze volleybalwereld weer.

3. Ik hoop op een zich snel ontwikkelende, hybride, kruisbestuivende wisselwerking tussen beach- en zaalvolleybal. Beide sporten moeten weliswaar functioneren binnen hun eigen waarden. Maar het doel is dat ze zich samen verder ontwikkelen op nationaal en internationaal niveau. Anderzijds hebben we meer aandacht nodig van de grote media. Ja, zowel in zaal- als in beachvolleybal. Het blijft een heikel punt. Ik durf ook de wens uitspreken voor een ruimere integratie van vrouwen op sleutelposities in beleid, coaching en scheidsrechterlijke topaanduidingen.

Hendrik Tuerlinckx (speler van VHL)

 1. Het meest memorabele moment vond ik de bijna kwalificatie van de Red Dragons voor de Olympische Spelen. Ik heb getwijfeld tussen de prestaties op het OKT en de Europese finale van Roeselare tegen Modena, maar zo kort bij de Olympische Spelen stranden, gebeurt zelden en is toch ook een duidelijk signaal dat de Dragons iets kunnen betekenen op internationaal vlak. Het is enerzijds een heel mooi moment en anderzijds ook mijn grootste ontgoocheling als Belg, omdat het net niet gelukt is. Die finale wedstrijd tegen Bulgarije om 4 uur ‘s ochtends zal ik toch niet snel vergeten.
 1. Dit vind ik een moeilijke vraag, vooral omdat ik – uit respect voor alle topsporters – nooit echt een idool heb gehad. Als ik er dan toch één moet kiezen uit het volleybal? Geef dan toch maar Georg Grozer. Als ik vroeger één opposite had als groot voorbeeld, dan was het wel de Duitser. Waarom? Ik vind hem nog steeds heel mooi om naar te kijken, want hij is de perfecte mix van technisch vernuft en kracht. Als je ziet wat hij nog altijd voor de nationale ploeg betekent, op zijn 39ste, dan kan ik alleen maar zeggen: ‘Petje af!’
 1. Ik kan alleen maar wensen dat de Belgische competitie op dit elan verdergaat. Ik vind de huidige jaargang de meest interessante sinds jaren. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de tussenstand, dan staat Roeselare met drie punten voorsprong aan de leiding, maar het verschil tussen de ploegen van plaats twee tot en met acht bedraagt amper zes punten. Meer en meer clubs dragen hun steentje bij om Liga A interessant te maken voor de neutrale supporters, dus ik hoop dat iedereen die lijn doortrekt en dat we niet meer moeten praten van de ‘Grote Twee’. Een verklaring hiervoor? Roeselare moet voor het eerst sinds lang nog eens bouwen aan een nieuwe ploeg, terwijl clubs zoals bijvoorbeeld VHL en Waremme toch duidelijk professioneler te werk gaan en ook Aalst en Menen steeds gevaarlijk blijven. Die positieve evolutie zorgt er ook voor dat jong talent niet per definitie naar Roeselare of Maaseik trekt.

Kris Eyckmans (trainer VHL, T2 Red Dragons…)

 1. Ik heb genoten van het niveau van de Red Dragons tijdens een aantal cruciale wedstrijden op het olympisch kwalificatietoernooi in Xi’an, China.

2. Ik heb enorm veel respect voor elke jeugdtrainer, op welk niveau dan ook, die met vol enthousiasme kinderen leert volleyballen.

 1. Het zou voor iedere club beter zijn als er een betere afstemming komt tussen de internationale kalender en de clubcompetities zodat spelers en trainers voldoende fysieke en mentale rust krijgen.

Linde Maertens (scheidsrechter)

 1. Ik denk in de eerste plaats aan het EK van de vrouwen in België afgelopen zomer. Ik heb genoten van heel wat toptalent en mooi volleybal. Ook de olympische campagne van de Red Dragons in China was er eentje om niet te vergeten. Jammer dat ze strandden op één setje van de kwalificatie, maar toch hebben ze heel wat toplanden het vuur aan de schenen gelegd. De zilveren medaille van Knack Roeselare in de finale van de CEV Cup hoort ook zeker thuis in dit rijtje, samen met de gouden medaille van het duo Van Langendonck en Vercauteren op het WK U21 Beachvolleybal. Heel wat hoogtepunten dus waaruit ik niet kon kiezen.
 1. Binnen het volleybal ben ik actief als scheidsrechter, dus daarom is het ook niet onlogisch dat ik opkijk naar mijn collega’s uit België die ook internationaal scheidsrechter zijn. Ik ben heel blij dat ik de kans krijg om van hen te leren, om met hen samen te werken en om zo mezelf naar een hoger niveau te tillen.
 1. Er zijn in de volleybalwereld twee dingen die ik graag wil zien verbeteren: de persaandacht en jonge/nieuwe scheidsrechters. Het verbeteren van de media-aandacht voor het Belgisch volleybal kan helpen bij het vergroten van de populariteit, het aantrekken van sponsors en het stimuleren van de betrokkenheid van de fans. Het vergroot ook de zichtbaarheid van getalenteerde spelers en draagt bij aan een positieve sportcultuur in België.

Nieuw en vers bloed in de wereld van de scheidsrechters is ook nodig om onze sport verder te laten groeien. Het biedt jongeren unieke kansen voor leiderschapsontwikkeling, diepgaand begrip van de sport, gemeenschapsbijdrage en persoonlijke groei. Het verbindt hen met de sportgemeenschap en biedt niet alleen de mogelijkheid om competities mogelijk te maken, maar ook om waardevolle vaardigheden te ontwikkelen die verder reiken dan het speelveld. Het is een kans om te leiden, te leren en een blijvende positieve impact te hebben op de sportgemeenschap.

Tekst: redactie van Volleymagazine

Foto’s: archief