Onze eindejaarsvragen (deel 2)

Zoals gebruikelijk in deze periode van het jaar, wilden we met een aantal mensen uit het volley terug kijken op het voorbije seizoen en ook vooruitblikken naar de toekomst.

We legden onze gesprekspartners volgende vragen voor.

 1. Wat vond je het hoogtepunt van 2023 op volleygebied?
 2. Naar wie kijk je op in het volleybal en waarom?
 3. Wat wil je in 2024 zien veranderen/verbeteren in het volley?

Dries KOEKELKOREN (beachverantwoordelijke) bij kopfoto

 1. Uiteraard de wereldtitel beachvolleybal voor U21 van Joppe Van Langendonck en Kyan Vercauteren. De manier waarop – en vooral de aanloop naar het WK in Thailand – is gewoonweg bewonderenswaardig. Bovendien zijn de prestaties die zij ginder neergezet hebben fenomenaal.
 2. Ik heb eigenlijk nooit met idolen gewerkt. Ik kijk wel op naar landen die erin slagen om het beachvolleybal naar een hoger peil te brengen. In Nederland, Zwitserland, Zweden of Noorwegen bijvoorbeeld is er een geweldige beachcultuur ontstaan. Dat is geleidelijk aan gegroeid, maar het is wel sterk aanwezig in die landen – die je wegens hun ligging eigenlijk niet met het beachvolleybal zou associëren. Hun doelgerichte werking levert wel prachtige kampioenen op.
 3. Ik zou graag meer positivisme in het volleybal wensen. De goesting en de opbouwende kijk op de sport moet terugkeren. En laat iedereen alstublieft terug in oplossingen denken, niet bezig zijn met afkraken. Vorig jaar werd te weinig vooruit gekeken, het ging altijd maar over het verleden.

Charlotte KRENICKY (spelverdeelster bij Asterix Avo Beveren)

 1. De bekerwinst met Asterix Avo, en daarna de kampioenstitel er nog bovenop, zijn uiteraard geweldige hoogtepunten. De campagne met de Yellow Tigers op het EK in Brussel en de sfeer daarrond zorgden ook voor prachtige momenten.
 2. Joanna Wolosz, spelverdeelster van het nationale team van Polen en het Italiaanse clubteam van Conegliano (in januari komt ze naar Beveren, red.), is volgens mij de beste van de wereld. Ook Maja Ognjenović, de setter van Servië en momenteel ploegmaatje van Britt Herbots bij Scandicci, speelt heel mooi volleybal. Naar hen kijk ik toch een beetje op.
 3. Wanneer er een video-challenge systeem in alle sporthallen van de Liga zou aanwezig zijn, dan zou dat een hele grote verbetering zijn. Er gebeurt zo veel. Bal binnen of buiten, de handen van het blok geraakt of niet, netfout of voetfout, het raken van de antenne… Het zou veel frustraties vermijden wanneer het bij elke ploeg in de hoogste volleybalreeks kon toegepast worden.

Lien Van Geertruyden (spelverdeelster bij Tchalou)

 1. Hoort afstuderen ook bij de hoogtepunten? Dan is dat alvast eentje om te onthouden. Op volleybalgebied heb ik veel plezier gehad met Dauke Vreys, één van mijn beste vriendinnen, tijdens de Geberit Beach Tour. En de kwartfinale van de Belgische beker in de zaal met Tchalou mag ik zeker niet vergeten. We stonden – in Gent notabene – 2-0 achter en we wonnen nog met 2-3.
 2. De Servische Maja Ognjenovic is mijn idool. Voor de rust die zij uitstraalt en de kwaliteit die zij reeds meer dan 20 jaar brengt. Zij heeft een enorm palmares. Volgend jaar begint ze aan haar derde Olympische Spelen in Parijs.
 3. Wat wil ik beter zien in 2024? De resultaten, want ik wil voortaan het ‘net-niet’ verhaal ombuigen in ‘net-wel’. Ik refereer dan naar de halve finale voor de ‘Belgian Cup’ tegen Charleroi, waarbij we in de ‘golden set’ op twee puntjes van de finale stonden.

Teksten: verzameld door de redactie van Volleymagazine

Foto’s: archief