Familie Nagels: onblusbare passie voor volleybal

Je kan nagels of spijkers slaan met of zonder koppen. Nagels met koppen moeten de lat of de plank waarin die nagels gedreven zijn sterker maken dan een lat of een plank zonder spijkers. Nagels of spijkers? We kiezen voor ‘nagels’. Het doet denken aan vroegere  satirische tv-programma’s:  de ‘Nagel op de Kop’. Een mooiere omkaderende titel voor een politiek geïnspireerde debatshow vind je niet. Maar in onderstaand interview merk je meteen dat het over iets totaal anders gaat.

Over de familie Nagels in het volleybal. Die familie slaat inderdaad nagels met koppen. Ze krijgen een ruim ‘uitmuntend’ op hun sportrapport achter hun familienaam. Met als frontvrouw dochter Lara Nagels (26). Maar pa Jan Nagels (64) en ma Hilde Blomme (58) hebben nog andere volleyballende kinderen. Zonen Jelle (35) en Joren (24). En ook dochter Silke (33), zopas mama geworden. Zo is ze dus gestopt. Maakt ze nog een comeback? Misschien, you never know.

Het verhaal van de clan Nagels leest als een trein en wordt nog meer bizar, omdat de aanverwanten van de familie ook bijna allemaal verknocht zijn aan het volleybal. Eén brok pure en onblusbare passie voor de volleybalsport. Met als specialiteit de liberopositie.

Wie zijn Jan Nagels en Hilde Blomme?

De Oostendse ‘stammoeder’ Hilde Blomme speelde in Promo 1 bij VC De Haan en hoofdzakelijk nog een beetje recreatief volleybal. Zo leerde zij ‘stamvader’ Jan Nagels trouwens kennen. Die woont nu in Diksmuide. Hij begon pas op latere leeftijd met volleybal als multifunctionele speler bij Jumpers Middelkerke. Hij maakte als trainer de gloriejaren mee van Hermes Oostende. Hij reeg vele zeges (Jeugd Champions League en Vlaamse bekerfinales) aan elkaar. Onder meer in 2010 toen hij met Hermes-jeugd een historisch eerste West-Vlaamse beker pakte in de rijke geschiedenis van de club.

In dat team draaide dochter Lara mee aan de pass. Jan laat zich met zijn enorme ‘drive’ niet onbetuigd in andere sporten als tennis en padel en in zijn jonge jaren in squash, snooker en tafeltennis. Momenteel is hij trainer van het uitstekend gestructureerde VC Poperinge dames in Promo 1 en bij de Poperingse U13. Voorheen trainde Jan bij Brugge (ongeslagen kampioen Promo 2 en 4), Lendelede, Oostkamp en Diksmuide.

De laatste weken tekende Jan voor mooie prestaties in de interfederale beker tegen Amigos Zoersel (N3), het te sterke Interfreight Antwerp B (N2) en daarnaast tegen Ingelmunster in de achtste finales van de West-Vlaamse beker. Met VC Poperinge A wil hij top 5 halen in een reeks waarin Torhout B en Lendelede als titelfavorieten gelden. Jan Nagels vond vorig seizoen de tijd om drie keer zijn volleyballende dochter Lara te bezoeken in Griekenland.

Jan, hoe krijg je het allemaal gefikst?

Jan Nagels: “Ja, ik steek de maximale energie in mijn activiteiten in de sport. Ook als directeur van woonzorgnetwerk Dunecluze in Koksijde met een 120-tal personeelsleden. Met vele voorzieningen: rusthuisbedden, thuisverpleging, assistentiewoningen, dagopvang (samen met Familiehulp), maaltijdservice voor senioren, twee palliatieve hospices, een dementieloket en twee kleinschalige leefgroepen voor 2×8 personen met dementie.

Je begrijpt dat ik het ontzettend druk heb, gecombineerd met een vijftal wekelijkse volleybaltrainingen, plus wedstrijden. VC Poperinge werkt in de kerstvakantie met U13 twee toernooien af in Ingelmunster en Lendelede en een oefenmatch tegen Diksmuide. Via dat programma willen we goed voorbereid zijn op de nakende topper tegen Heuvelland. Voor Poperinge A is het eveneens druk met de knaller tegen Lendelede als opener van het nieuwe jaar.”

Wie zijn Lara Nagels en vriend Jeroen Devey?

Lara behaalde een Master in de kinesitherapie, won met VC Oudegem de Belgische beker in 2022, speelde bij Hermes Oostende en maakt haar tweede seizoen vol als spelverdeelster bij AO Markopoulou (kortweg AOM) in de hoogste Griekse Liga 1. De Griekse club speelt onder leiding van voorzitter Paris Evangeliou, een echte familieman, sinds 2000 als enige onafgebroken in hoogste afdeling. De club beschikt echter niet over de budgetten van de top drie. Die top besteedt vaak een enorme smak geld aan één topspeelster. Een bedrag waarmee je in ons land een hele ploeg kan onderhouden. Vorig seizoen haalde Lara de kwartfinales van de play-offs tegen AEK Athene. AOM is met U20 geregeld nationaal Grieks kampioen. Die meisjes van U20 vormen quasi de volledige bank van het A-team.

Kan je nog iets meer vertellen over jouw club?

Lara Nagels: “AOM is een team uit voorstad Markopoulou in de grote Atheense agglomeratie, op een 30-tal km ten zuiden van de hoofdstad. Ik woon in een mooie omgeving – alles naar wens (appartement met zonneterras en auto Fiat 500) – heel charmant. Het mooie weer is een enorme troef. Het is een fijne ervaring, anders zou ik niet gebleven zijn. Ik voelde me snel thuis.”

Het Griekse spelniveau lijkt hoger dan het Belgische?

“Of Belgische ploegen hier zouden meekunnen? Dat antwoord laat ik in het midden. Het niveau ligt wel hoger en het spel is fysieker en krachtiger. De omkadering is zeer professioneel. We beschikken over de Italiaanse trainer-coach Pasqualino Giangrossi, de Griekse assistent-trainster Elena Kanellopoulou, ook hoofdcoach van U20, en een fantastische Griekse fysical coach Panagiotis Roxanas. De play-offs 1-8, in een formule ‘best of 3’, zijn een must. De bekercompetitie begint pas na Nieuwjaar.”

Het huidige seizoen loopt moeizamer? Hoe komt dat?

“Ondanks een serietje nederlagen blijft de sfeer nochtans gemoedelijk. Het bestuur beseft dat het team sterk is gewijzigd. Van vier ging het naar drie buitenlanders. We boetten in aan gestalte: een Canadese middenaanvalster verkaste naar andere oorden. We runnen de interclub nu met drie buitenlanders. Naast mij speelt de Puerto Ricaanse Sharlissa De Jesus (24 j., R/H, 1m76) die bij AOM een tweede passage doet. Verder de Amerikaanse Rebecca Latham uit Denver (26 j., opposite, 1m92). Zij deed ervaring op bij Busto Arsizio (Ita) en in Zuid-Korea. We konden op 23 december wel winnen in Lamia (1-3) en prijken zo op een gedeelde achtste plaats. We zullen ons moeten reppen om de play-offs 1-8 te halen. De top drie wordt na elf confrontaties gevormd door Panathinaikos Athene, Olympiacos en Thira Santorini.”

Jij bent samen met Jeroen Devey. Een rasechte volleybalfreak. Bijna bezeten door het spelletje.

“Klopt. Jeroen is een bezige bij. Hij woont in Middelkerke en is van beroep accountmanager in Kortrijk. Hij speelt in Tievolley Tielt (Nat 3), beheert de ‘social media’ voor de Lotto Volley League Women en voor VC Oudegem, waar hij ook teammanager is (T 1 Fien Callens). Jeroen zet zich bovendien in als rechterhand van Dries Koekelkoren in de Belgian Beachtour. Hij tracht alle mogelijke problemen in goede banen te leiden.”

Wie zijn Jelle Nagels en Liesbet Tack?

Jelle is de oudste zoon in de familie. Hij speelt als libero bij Marke-Webis in Nat.1. Kristof Vroman is de T 1. Eerder was Jelle actief sedert 2009 – vijf seizoenen – bij Optima Lendelede (Nat 1/Liga B, titel in 2012) en daarna drie seizoenen bij VDK Gent in de Liga A. Trainers waren Luc Engelschenschilt (twee termijnen) en één seizoen Marko Klok.

Jelle Nagels: “Bij VDK speelde ik samen met Wouter Ter Maat, Jorge Luis Quiñones, Lowie Stuer, Jens Christiaens, Laszlo De Paepe, de gebroeders Lander & Louis Vandecaveye, Tim Degruyter en Lienert Cosemans. Mijn beste resultaat: met de Nederlandse klasbak Ter Maat haalde ik in de play-offs in 2015-2016. We speelden helaas net geen Europees. Een minder leuke anekdote is dat we in mijn laatste jaar in Gent op één punt van de play-offs zijn gestrand. We wonnen thuis met 3-2 van Antwerpen. Maar omdat VHL Haasrode Leuven totaal onverwacht won van VC Greenyard Maaseik (dat met een veredelde B-ploeg aantrad), gingen we uiteindelijk nipt niet door.”

Je hebt ook herinneringen aan de Mexicaan Quiñones? Ludiek dan?

“Aha, ik herinner me een grotesk akkefietje. In mijn eerste Gentse jaar werd half seizoen de Mexicaanse internationaal Jorge Luis Quiñones aangetrokken. Na één van zijn laatste matchen proefden we net iets te veel van zijn Mexicaanse sterke drank, Tequila. Daar hebben we allemaal een serieuze kater aan overgehouden. Maar in het algemeen zijn die drie seizoenen in Liga A een zeer mooie herinnering. Ik kon tegen alle reeksgenoten op zijn minst één keer winnen.”

Je werkt in de IT-sector en je woont met Liesbet Tack in Kortrijk. Liesbet is ook een libero. Een heerlijk gemeenschappelijk gespreksonderwerp. Zij is aangesloten bij Bidavo Bissegem in Liga B. Jij koos zeven jaar geleden voor de buren van VT Marke-Webis. Een bewuste keuze?

“Ja, ik opteerde voor een club dichter bij huis in combinatie met mijn full-time job. Marke-Webis voelde toen en nu nog altijd als thuiskomen aan. Ik trof een geweldig toffe vriendengroep, een familiale club ook. Met bij momenten een dampende sfeer in de sporthal. Met uiteindelijk het belangrijke doel… blijven meedraaien bij de top van Nat. 1. De middelen en de accommodatie zijn niet passend voor de Liga A. Op zich geen drama. Vorig seizoen realiseerden we een unieke ‘dubbel’: kampioen en winst in de Beker van West-Vlaanderen. Zo speelde ik voor de tweede keer kampioen in Liga B: eenmaal met Lendelede en in de vorige campagne met Marke-Webis. Ook dit seizoen staan we mee bovenaan en knokken we voor de titel. Nu we vier punten los staan, wil ik die eerste plaats vasthouden tot het einde. Ook de Beker van West-Vlaanderen is een nieuw doel.”

Het is bekend dat het in de sporthal van Marke kan spoken?

“Zeg dat wel. In 2017 botsten we in de Beker van België op Decospan Menen. Een burenduel op het scherp van de snee. Na 2-0 hadden we de derde set kunnen pakken. TV-Focus was erbij voor een reportage: https://focus-wtv.be/sport/menen-wipt-marke-webis. De sporthal heeft nog nooit emotioneel zo gevonkt, echt spectaculair,  zowel tijdens als na de match. 

Ander memorabel feit: ik won in 2018 de Beker van Vlaanderen, maar ook Liesbet deed dat met Bidavo Bissegem. Die avond gingen we met twee gouden medailles naar huis. Kortom: we beleven fantastische tijden. Ik amuseer me kostelijk. Ik ben de oudste van de ploeg. Maar ik kan nog altijd mee en zo wil ik mijn steentje bijdragen aan de successen van de ploeg. Het is bovendien leuk dat onze dochter Isolde (4) en zoontje Viktor (2) regelmatig meegaan naar de wedstrijden. Ze kennen alle hoeken van de sporthal. Na afloop van de match klappen ze intens mee. En ze zingen mee met onze supporters. Komt helemaal goed.”

Wie zijn Joren Nagels en Emma Strobbe?

Joren is de jongste van de Nagels-brothers. Hij is actief als receptie-hoek bij Knack Roeselare B in Nat.2B. Zijn eerste seizoen in een jonge ploeg. Hij woont in Gent en is net zoals broer Jelle werkzaam in de IT-sector als software engineer bij Realo, een vastgoed dataplatform. Hij trad in het verleden aan voor Hermes Oostende, Koekelare en Tievolley Tielt. En … je kan het al raden. Zijn partner Emma Strobbe, laatstejaars Master in Management en Beleid in de gezondheidszorg, speelt volleybal als libero bij VC Lochristi-Wachtebeke in Promo 2 in Oost-Vlaanderen. Maar Emma blesseerde zich begin dit seizoen aan haar linker enkel, onderging een ingreep en werkt aan haar revalidatie.

Joren: “We prijken onder hoede van coach Nyk Verbruggen op de tweede plaats. Lichtjes geteisterd door blessureleed. Onze achterstand op leider Balti Kortrijk Spurs bedraagt één luttel punt. We hebben in Kortrijk 3-2 nipt verloren. Een bewijs dat we in onze eigen Tomabel-burcht een kanshebber blijven voor de titel. Ik zou graag in eerste nationale willen aantreden. En als het kan zelfs hogerop.”

Wie is Silke Nagels? En ra-ra: speelt haar partner ook volleybal? Je kan even raden zonder al verder te lezen, ja of neen?

Silke is de oudere zus in het gezin. Zij was tot vorig jaar aangesloten als libero bij VC Diksmuide. Ze werkt als kleuterleidster, woont in Bredene en ze is mama geworden van dochtertje Odette (4 maanden). Of ze nog een comeback maakt? Dat is niet uitgesloten. Haar partner Sam Kenens, technisch beambte bij ‘De Lijn’, is absoluut de ‘unieke eend in de Nagels-bijt’, hij is … geen volleyballer. Zijn passies zijn surfen en snowboarden.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: archief, Jeroen Devey, familie Nagels.