Greenyard Maaseik bijna bij Europese top-12.

In verschillende Europese competities zijn de teerlingen al geworpen voor 2024 haar intrede doet. We bekijken hoe onze Belgische deelnemers het er vanaf gebracht hebben. En we merken dat Knack Roeselare de goede en de mindere prestaties afwisselt, maar dat uiteindelijk Greenyard Maaseik met Adam Bartos als mvp (zie foto) het dichtste bij een plaats staat bij de Europese top-12 in de Champions League.

Champions League

Bij de mannen waren Knack Roeselare en Greenyard Maaseik rechtstreeks geplaatst voor de vierde ronde waaraan 20 teams deelnamen onderverdeeld in 5 poules van 4. De 5 nrs 1 van elke poule gaan rechtstreeks door naar de kwartfinale. De 5 nrs 2 en de beste nr3 gaan dan na loting in een rechtstreekse confrontatie in strijd voor de laatste drie tickets. Van de zes poule wedstrijden zijn er reeds vier wedstrijden afgewerkt. Roeselare bleek na zijn 0 – 3 winst in Olympiakos kanshebber op een tweede of een beste derde plaats maar de 0 -3 nederlaag in eigen huis maakte dat alle ambities hieromtrent opgeborgen mochten worden.

Maaseik staat er wel beter voor. Na een zware 0-3 nederlaag thuis tegen Praha volgden immers twee overwinningen tegen het Roemeense Galati en een 3-0 nederlaag thuis tegen Civitanova na nochtans hard betwiste sets. Praag en Galati wonnen echter tot nu toe slechts 1 wedstrijd zodat Maaseik bij winst in Praag praktisch zeker is van de tweede plaats en kwalificatie voor één van de drie testwedstrijden voor deelname aan de kwartfinales.

Bij de vrouwen wist Asterix Avo Beveren zich na een mooi parcours vrij vlot te plaatsen voor de vierde ronde. In de poule waren Conegliano, Rzeszow en Stuttgart hun tegenstanders. Met vier nederlagen op rij lijkt een vierde plaats in de poule onvermijdelijk.

Allianz Vero Milano van Laura Heyrman staat in de poule na 4 wedstrijden ongeslagen aan de leiding. Milano ging met 0-3 winnen bij Vakifbank en is mits winst thuis tegen ditzelfde team zeker van rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinale. Idem voor Scandicci van Britt Herbots. Haar team is na vier wedstrijden eveneens ongeslagen. Scandicci won thuis met 3-1 tegen Eczacibasi. De wedstrijd in Istanbul zal waarschijnlijk eveneens beslissend zijn voor groepswinst.

CEV Cup

Bij de mannen werden in de vorige rondes achtereenvolgens Gent, VHL en Menen uitgeschakeld.  De acht overblijvende team waaronder Allianz Milano van Ferre Reggers spelen in januari voor vier plaatsen in de kwartfinale waarna ze geconfronteerd worden met  één van de  teams, die zich niet konden kwalificeren voor de kwartfinale  van  de Champions League.

Bij de vrouwen werd VDK Gent in de 1/16de finale uitgeschakeld door Mladost Zagreb en VC Oudegem door FC Porto. Kaja Grobelna kan zich met Chieri  plaatsen voor de kwartfinale mits winst in januari tegen Chemic Police.  Idem voor Nathalie Lemmens mits winst van Dresdner SC tegen Neuchatel.

Challenge Cup

Er namen geen Belgische mannen deel aan de Challenge Cup. Bij de vrouwen werd Charleroi al in de 1/32 ste finale uitgeschakeld door Obrenovac. Bevo Roeslare raakte een ronde verder waar Wiesbaden het eindpunt betekende.

De poulains van Kristiansson winnen finale Pro Tour in Doha

De Zweden Ahman – Hellvig, poulains van ex-Maaseiktrainer Anders Kristiansson, versloegen in de finale van de Pro Tour de Noren Mol – Sorum met 2-0. In de halve finale hadden ze Cherif – Ahmed met 2-1 verslagen. De Noren hadden hierin de Brazilianen George – Andre met 2-1 geklopt.

Bij de vrouwen versloegen de Amerikaanse dames in de finale het Duitse paar Müller – Tilmann met 2-0. Het brons ging naar het Braziliaanse duo Ana Patricia – Duda.

Perugia wereldkampioen mannen

Dit WK ging van 6 tot 10 december door in het Indische Bengaluru. In de halve finale versloeg Perugia Halkbank met 3-0. De andere halve finale werd door het Braziliaanse Minas met 3-2 gewonnen tegen het Japanse Suntory Sunbirds.

Pl 3 & 4 : Halkbank – Suntory: 2-3. Bij Halkbank was N’Gapeth topsorer in aanval met 17/34. Bij Suntory was het Muserskiy met 29/53.

Pl 1 & 2 : Perugia – Minas: 3-0  (25-18, 26-24, 25-22 ) Het verschil tussen beide teams was vooral te vinden in de blokkracht. Perugia scoorde immers 12 kill bloks tegen slechts 4 voor Minas.

Eczacibasi wereldkampioen vrouwen

Dit WK ging van 13 tot 17 december door in het Chinese Hangzhou. De topteams uit Istanbul bleken hier outstanding. In de halve finale versloeg Eczacibasi Praia Clube met 3-1. Vakifbank won tegen Tianjing met 3-0.

Brons was voor het Chinese Tianjing dat met 3-1 won tegen Praia Clube. In de strijd voor het goud versloeg Eczacibasi – Vakifbank met 3-2. Nog even de cijfers vermelden in aanval van de beste aanvalsters van beide teams. Bij Eczacibasi: Boskovic 25/59, Hande 17/39 en Gray 16/35.  Bij Vakifbank: Thompson 31/62 , Gabi 13/39 en Ogbogu 10/18.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV en FIVB.