Een tussenstand

Terwijl de Europese bekerwedstrijden zich in razendsnel tempo opvolgen, blijven we ook even stilstaan bij de huidige stand van zaken in de voornaamste competities waar de Belgische spelers en speelsters in betrokken zijn.

Onze medewerker bleef ook even stilstaan bij enkele merkwaardige anekdotes van de voorbije weken.

Italië

Ferre Reggers kende een moeizame start bij Allianz Milano. De eerste  wedstrijden moest hij zich beperken tot enkele invalbeurten en was zijn rendement in aanval vrij laag. Milano verloor driemaal op rij. Ondertussen is er wel een  kentering ingetreden.  Tegen topploeg Civitanova mocht hij starten in de basis.  Hij pakte uit met een glansprestatie. In aanval scoorde hij 65% en Milano behaalde tegen deze topploeg zijn eerste overwinning met straffe 3-0 cijfers. Onbetwiste basisspeler is hij wel nog niet. Hij ligt voor die plaats in de clinch met de 26-jarige 2,05m grote Kroaat Petar Dirlic. Hij scoorde in het totaal 61 pt in aanval tegen 48%.

Trentino van Wout D’Heer staat na 7 wedstrijden ongeslagen aan de leiding . Wout D’Heer zit wel bijna constant op de bank.

Mathijs Desmet won met Padova 3 van de 8 wedstrijden. Zijn team staat hiermee op een achtste plaats Matthijs speelde regelmatig en scoorde 65 op 135.

Bij de vrouwen staat Conegliano na 9 wedstrijden ongeslagen met het maximum van de punten aan de leiding. Novara volgt op plaats 2 met 24 pt. Vero Volley Milano van Laura Heyrman volgt op plaats 3 met 23 pt. Laura scoorde in aanval 32 op 67. Scandicci van Britt Herbots (foto) volgt op plaats 4 met 21pt . Britt scoorde 76 op 183 in aanval. Chieri van Kaja Grobelna volgt op plaats 5 maar wel al 6 pt achter Scandicci. Kaya miste twee wedstrijden. In de overige zeven wedstrijden scoorde ze 66 op 200. Busto Arsizio van Dominika Sobolska staat met 2 overwinningen op een twaalfde plaats. Dominika was geen vaste basisspeelster. Bij invalbeurten scoorde zij 15 op 35.

Griekenland

Na 5 wedstrijden staan Olympiakos en Panathinaikos ongeslagen aan de leiding. PAOK, het team van Bram Van den Dries en Tomas Rousseaux, kende een slechte start met 3 verlieswedstrijden op rij. Tomas is wel nog altijd herstellend van zijn hernia operatie. Bij de verlieswedstrijden zat wel een confrontatie met Olympiakos en Panathinaikos. In de vierde wedstrijd behaalde PAOK zijn eerste en tot nu toe enige zege.

Duitsland

Bij de vrouwen staat Schwerin na 7 speeldagen met 20 pt ongeslagen aan de leiding. Nathalie Lemmens staat met Dresdner SC met 1 nederlaag en 17 pt op een derde plaats. Pauline Martin staat met Vilsbiburg met 3 overwinningen, 4 nederlagen en 8 pt op een zevende plaats.                                                                                                                                            Celine Van Gestel doet het niet zo best met Ladies in Black Aachen. Haar team staat samen met Neuwied puntenloos laatste.

…Interessante anekdotes

  • De wedstrijd tussen Civitanova en Perugia in de superliga van Italië schreef  geschiedenis in de annalen van het volleybal. Civitanova nam hier revanche van de 3-2 nederlaag in de finale van de Supercoppa. Met een duurtijd van 2u39’ was het één van de langste wedstrijden ooit,  de vierde set set was zelfs één van de langste sets ooit. Civitanova won deze met 35-33 na 42’ . Ook de tiebreak was zeer lang en werd uiteindelijk na 30’ met 22-20 gewonnen door Civitanova.
  • Toch even opmerken dat enkele weken later in de Belgische topper tussen VHL en Knack Roeselare een nog langere set gespeeld werd, die door VHL met 40-38 gewonnen werd. De voorbije week bleek zelfs in de A1 van Italië bij de vrouwen nog een langere set gespeeld. Novara won deze tegen Florence met 44-42
  • Bij de vrouwen werden we op de zevende speeldag in A1  ook wel met een redelijk uniek feit geconfronteerd. De wedstrijd tussen Chieri van Kaja Grobelna en Bergamo werd beslist in een tiebreak. Hier wist Chieri een 6-11 achterstand om te toveren in een 15-11 overwinning. Grobelna stond toen wel nog niet op het wedstrijdblad.
  • De vrouwen van het Duitse Stuttgart (foto Krystal Rivers) kwamen hun Champions League-wedstrijd bij Asterix Avo Beveren spelen met twee Nederlandse speelsters, een Finse libero, een Spaanse aanvoerster, twee Amerikaanse en één Kroatische speelster. En o ja, de coach was een Duitser. Die heette dan ook toepasselijk: Bitter.

World Elite 16-toernooi beach

Het jonge duo David Ahman & Joathan Helvig, dat vorig jaar wereldkampioen werd bij de U21 en getraind wordt door Anders Kristiansson (ex-Maaseik) won het elite 16-toernooi in Joaa Pessoa (BRA). Zij zijn nu in de world ranking genaderd tot op 400 punten van de nummers 1 op de world ranking,  Anders Mol & Christian Sorum uit Noorwegen. Na in de halve finale de Brazilianen George & Andre met 2-0 verslagen te hebben met twee maal 21-18, versloegen ze in de finale het Italiaanse duo Cottafava  & Nicolai eveneens met 2-0 (21-11, 21-18).M

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV, archief.