Menen – Milaan: “Met veel respect voor Ferre Reggers”

Onze Belgische topteams in de Champions League en de CEV Cup hebben op één uitzondering na geen al te beste beurt gemaakt. Knack Roeselare moest met bijzonder weinig verschil thuis wijken (1-3) voor Ziraat Ankara (Tur), het team van de Argentijnse headcoach Daniel Castellani (ex-Maaseik). Greenyard Maaseik kreeg tegen VK Lvi Praag (Tsj) met Daniël Cech en de Canadees Schouten, een harde 0-3 rond de oren, eveneens voor eigen publiek.

 In de CEV Cup ging Caruur Gent er snel uit tegen Kladno (Tsj). Weliswaar scoorde VHL Haasrode Leuven als enig lichtpunt heen een knappe 0-3 bij de Servische landskampioen Partizan Belgrado. Maar Menen volgde dat voorbeeld niet. Ondanks 15 treffers van Marin Dukic incasseerde Decospan 3-0 cijfers bij Allianz Milaan, het team van de Belgische rijzende ster Ferre Reggers (20 jaar). De youngster werd eerder tot MVP uitgeroepen met vijftien treffers in de Superleague A 1 tegen het machtsblok uit Civitanova: 3-0. Reggers’ concurrent Petar Dirlic is uitgevallen met een lichte enkelblessure.

We bladeren even terug naar de start van het seizoen voor Menen. De grensploeg begon met verlies van de League Cup, de vroegere Supercup, tegen de buren van Knack Roeselare. Maar… in de eerste competitiematch, opnieuw via datzelfde burenduel, zette Menen zijn opponent een ferme hak: 1-3. Knack Roeselare begon meteen met een nederlaag aan de interclub. Groen-zwart reeg ook Aalst aan zijn degen: 3-0. Maar dan stokte het Ligaverhaal met verlies tegen Waremme (1-3), tegen Caruur Gent (1-3) en in Maaseik (3-0). Decospan werd in het voorbije weekend  thuis gevloerd door Axis Guibertin: 0-3.

Heel verrassend: een nieuwe nederlaag, nu tegen Axis? Heel vreemd?

Frank Depestele: “Simon Van de Voorde, Gert Van Walle en Gil Hofmans speelden outstanding bij Axis. Ik zoek geen excuses. We hadden zelden een antwoord op de doortastende druk van de Waals-Brabanders. Receptioneel liep het nog enigszins, maar aanvallend gingen we met de billen bloot. Het is wachten op onze heropstanding. We draaiden vierkant, het was niet goed,” hoopt T 1 Frank Depestele snel op beterschap.

Eerst kruisen jullie Milaan, dan Tectum Achel, team in opmars.

“Ik kan niet tevreden zijn. En de groep mag dat ook niet zijn. Ik zie de Europese return van woensdagavond als een opstapje naar een betere vormcurve, zodat we volgende zaterdag bij Tectum Achel aanspraak maken op de zege. Die trip naar Noord-Limburg staat bij mij als stip genoteerd. Een goede prestatie tegen Milaan kan een mentale ‘boost’ aanleveren. Ik hoop bovendien dat mijn ploeg zich door de Italianen niet laat intimideren. Ik heb nooit de intentie om zomaar een cadeau uit te delen aan eender welke tegenstander. Milaan zal zich moeten inspannen. In de CEV Cup kan een wedstrijd trouwens soms heel raar verlopen. Ik denk dan terug naar Horodok. Brrr… zo’n ‘golden set’ bestaat niet in de CL, maar het is altijd een valkuil. En dus voel ik nog altijd een sprankeltje hoop. Zo steek ik nu eenmaal in elkaar. Milaan zal ons nu misschien wat onderschatten en het proberen met wisselspelers. Zo moeten we knokken tot aan het gaatje.”

Het water staat Menen ondertussen een beetje aan de lippen in het klassement?

“Bwah, het is nog erg vroeg hé. Ik wil niets dramatiseren. Door een verschuiving van waardeverhoudingen moet je in de Liga elk weekend top spelen. Dat lukt niet helemaal. Het wordt een rare competitie. Vroeger waren de Belgische ploegen met een Europees ticket vrijwel outstanding in eigen land. Maar de pikorde lijkt helemaal door elkaar geschud. De ontstane gelijkwaardigheid is best boeiend voor een spannende interclub. Maar niet als je de nederlagen blijft opstapelen.”

Decospan heeft alvast nog één uitdagende focus, die Greenyard Maaseik niet meer heeft. De betrachting om  de finale van de Belgische beker te halen.

‘Ja, na zeges tegen Mendo Booischot en VBC Waremme stuit Decospan in de halve finales op het verraderlijke VHL Haasrode Leuven. Die halve eindfase werkt met een heen- en een terugwedstrijd. Moeilijk te voorspellen wie van ons beiden het ticket voor het Sportpaleis aan boord sleept en zo voor de cup mag knokken tegen de winnaar van Knack Roeselare-Lindemans Aalst. Zo ligt in de beker een boeiende eindfase in het verschiet.”

CEV Cup: twee thuiswedstrijden

“Het uitvallen van Basil Dermaux (kruisbanden) deed de Menense zaak geen goed. De grensploeg, in een vorige campagne actief in de Champions League tegen Kedzierzyn Kozle (Pol), Trentino (Ita) en Karlovarsko (Tsj), is aan herbronning en heropbouw toe. Een rist jongeren dient zich aan. De 18-jarige Eliot De Vleeschhauwer is een groot West-Vlaams talent. Hij etaleert veel stabiliteit maar hij mist ervaring. De nieuwe Kroaat Stipe Peric als opvolger van de gestopte kapitein Jelle Sinnesael (nu T 2) zorgde nog niet voor een doorbraak. Wij geven kansen aan die andere veelbelovende teenager Jasper Verhamme (19). Marin Dukic (ex-Montpellier), een Fransman met een Belgisch paspoort, trekt wel zijn streng. Ik mag van Eliot en Jasper niet verwachten dat ze de boel nu al kapot kloppen. Maar hun progressie is opvallend groot. Al is het voor hen wennen aan het Europese niveau. En laat me eerlijk zijn: we zijn met een loting tegen Milaan niet gediend.”

Jullie hadden het al bijzonder lastig in de 1/32ste finales. Met enige hulp van ‘Dame Fortuna’ lukte de kwalificatie tegen Horodok uit Oekraïne op het nippertje.

“Ja, een bizarre dubbele ontmoeting was dat. Thuis gaf het scorebord 3-1 aan. Alles oké, zou je denken. Maar in de return op Poolse bodem in Blonie, in de buurt van Warschau, lieten we ons  ei zo na inpakken door kleppers als Eemi Tervaportti (ex-Roeselare), Gijs Jorna (ex-Maaseik) en de Tsjechische hardhitter Michael Finger. Epicenter Podolyani Horodok knokte 0-3 bij elkaar, maar ging dan toch door de knieën in de golden set: 14-16. Zo bleven we op het randje present op de Europese scène.”  

Maar Allianz Milaan is heel andere koek dan Horodok?

“Ja, Allianz, vorig seizoen vierde in de Superleague A 1, veegde ons vorige week kordaat van het veld. Na drie sets van elk 24 minuten, samengeteld één uur en twaalf minuten, stond de 3-0 op het bord. Setstanden: 25-13, 25-21, 25-15. Coach Roberto Piazza kon al snel enkele wisselspelers inschakelen.”

“De wedstrijd raakte nooit in evenwicht”, vertelde de Milanese coach in zijn analyse. “We kunnen weinig kwaad. Zo denk ik erover. Twee sets winnen en we zijn geplaatst. Ik zie het in de terugwedstrijd niet tot een golden set komen. Daarvoor is de uitgangspositie van Menen op zijn minst ongunstig te noemen.”

De return in de Tomabelhal in Roeselare houdt mogelijk toch veel spektakel in petto.

Frank Depestele: “Ja, de return blijft de moeite, al was het maar om Ferre Reggers (ex-Maaseik) bij zijn nieuwe ploeg aan het werk te zien. We tonen als club veel respect. We zullen hem met de nodige egards ontvangen. Het is heel leuk, eigenlijk een primeur, dat we hem met zijn eerste buitenlandse club over de vloer krijgen. Ferre heeft zo goed als zeker een stek in de Milanese basis gevonden. Ik denk dat hij woensdag alweer in de basis zal starten. Vergeet niet dat hij pas twintig jaar jong is. Nog een pieper.

Toch haalt hij ‘Italiaans’ niveau, bijna op zijn sokken, zo vlot gaat het. Ik vind Ferre één van de grootste talenten in de wereld. Ja, versta me niet verkeerd: in de wereld. Ons land mag trots op hem zijn. Ook hij moet door een leerproces. Maar Ik voorspel hem een zeer grote toekomst. Hij zal over enkele jaren uitgroeien tot de vaandeldrager van de Red Dragons. Ferre is ook heel goed omringd door andere vedetten: de 39-jarige Bulgaar Matey Kaziyski (ex-Trentino), de Cubaanse receptie-hoek Osniel Mergarejo, de Kroatische hoofdaanvaller Petar Dirlic, de Japanse international Yuki Ishikawa, en Argentijnse middenman Agustín Loser (ex-Tourcoing).” 

Reggers (23) vorig weekeinde tegen Mathijs (10)

Voor de statistici: Milaan opende de Italiaanse competitie met 3-2-verlies in Modena, verloor tegen Piacenza en Cisterna telkens in drie sets en liet dan de 3-0 stunt optekenen, thuis tegen Civitanova. Trentino was daarna een maatje te groot (1-3). In Catania volgde de tweede zege van het seizoen (1-3). Op zondag 26/11 won Milaan thuis op de zevende speeldag tegen Padova (met Mathijs Desmet). Eindstand: 3-0. Setstanden: 25-17, 26-24, 25-19. Het was de derde zege voor Milaan in zeven wedstrijden. Het team bezet de zevende plaats en totaliseert tien punten. Bij Padova speelde Mathijs Desmet als wissel in de eerste set en vast in de ploeg in de tweede en derde fase. Hij scoorde negen punten. Ferre Reggers was in zijn team alweer de topscorer. Met 13 punten: 10 op 22 (45%) in de aanval, plus twee blokpunten en een ace. Het grote verschil: Padova maakte 23 fouten, Milaan slechts 15. “En die lage foutenlast is nu net de sterkte en het handelsmerk van Allianz”, constateerde  Frank Depestele al in de heenwedstrijd.

“Allianz speelt het allemaal heel slim, met enorm veel controle. Ik hoorde uit de mond van Roberto Piazza dat ze tegen ons één van de beste matchen van het seizoen uit hun mouw hebben geschud. Wij van onze kant hadden te veel moeite om een rally af te maken. De enige weg voor ons is om woensdag de druk op de Italianen maximaal hoog te zetten. Hopelijk bieden we een goede respons. Met een hoopgevende prestatie voor onze fans.”

Champions League: twee uitwedstrijden

In de Champions League hopen Knack Roeselare (met Seppe Rotty op de opposite) bij Oympiacos Piraeus (Gri) en VC Greenyard Maaseik bij C.S. Arcada Galati (Roe) hun eerste dip – respectievelijk thuisverlies tegen Ziraat Ankara en VK Lvi Praag – om te buigen naar een eerste overwinning. Galati – vijf landstitels op een rij – wordt geleid door T 1 en Roemeense bondscoach Sergiu Stancu (ex-Roeselare).

De Maaseikse formatie stuit op een bijzonder gestalterijke tegenstander. Met jongens van 2m16 en 2m08. Aan de pass speelt de Iraniër Javad Karimisouchelmai (2m04, ex-Maaseik). Ook de verplaatsing is bijzonder zwaar: Maaseik is twaalf uur onderweg: eerst een ochtendvlucht van Charleroi naar Boekarest. Daarna een rit van vier uur met de autocar.

Europees programma 29/11:

Champions League

18u00 (Belg. tijd): Olympiacos Piraeus-Knack Roeselare

17u00 (Belg. tijd): C.S. Arcada Galati-VC Greenyard Maaseik

CEV Cup (returns 1/16 finales)

20u30: VH Haasrode Leuven-Partizan Belgrado (Sportoase Philipssite Leuven)

20u30: Decospan Menen-Allianz Milaan (Tomabelhal Roeselare)

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: archief