Maaseiks duo Bartos-Polak gebrand op zege tegen Tsjechische vrienden

VC Greenyard Maaseik is nog altijd een grote naam in het volleybal op het Europese continent. Een reden voor de Tsjechen Josef Polak (eerste seizoen) en Adam Bartos (tweede seizoen) om te geloven in de ambities van de Maaslandse topclub. Maar de tijd van de grote successen, zoals twee maal zilver en één maal brons in de Champions League en één maal zilver en dubbel brons in de CEV Cup, liggen al een heel eind ver weg.

De laatste Belgische titel dateert van 2019 onder Joel Banks en de laatste Belgische beker werd opgetekend in 2012. En dus probeert VC Greenyard nog eens alles op alles te zetten in de Liga en aan het Europese front.

De Belgische beker zullen ze dit seizoen niet winnen na de spetter van VHL Haasrode Leuven. Maar het siert de Maaslanders dat ze de moed niet bij voorbaat laten zakken.

Zo starten ze morgen woensdag hun verhaal in een nieuwe Champions League-campagne tegen VK Lvi Praag, de landskampioen uit de Tsjechische hoofdstad. Net daarom knoopte Volleymagazine een gesprek aan met Josef Polak en Adam Bartos in Maaseikse loondienst.

Adam Bartos

Na 33 jaar sponsorship van (Scana)-Noliko heeft Maaseik nog iets te vieren in 2023: het vijfjarige sponsorship sinds 2018 door Greenyard, wereldspeler in de sector van verse, ingevroren en bereide groenten en fruit. Een kleine hulde bij die gelegenheid zou woensdag tegen VK Lvi Praag best gepast zijn. De andere CL-matchen nadien gaan tegen  C.S. Arcadi Galati (Roe) met coach Sergiu Stancu (ex-Knack) en de Iraanse spelmaker Javad Karisouchelmaei (ex-Maaseik). Meest boeiend is de dubbele krachtmeting met de Italiaanse reus Cucine Lube Civitanova met ronkende namen als set-up Luciano De Cecco, de tot Italiaan genaturaliseerde Rus Ivan Zaytsev, de Bulgaar Aleksander Nikolov en de Turk Adis Lumbadzjia. De kalender oogt voor Maaseik zeker niet mis. Het publiek zal zich kunnen vermaken met veel decibels.

Een weetje: de Maaseikse Tsjechen Josef Polak (24 jaar, 2m02, mid) en Adam Bartos (31 jaar, 1m98, receptie-hoek) komen niet uit Praag. Al kennen ze uiteraard alle volley-inside in eigen land. Ze hebben bij Maaseik getekend tot einde dit seizoen. Bartos blikt terug op een lange loopbaan, de zeven jaar jongere Polak staat aan het begin van zijn opgang.

Adam Bartos, MVP tegen Menen: “Ik maak mijn tweede seizoen vol in Maaseik. Op aanraden van mijn Servische manager Branislav Mitrovic. Ik ben al elf jaar weg uit Tsjechië. Mijn broer Pavel speelt al vele jaren in de Oostenrijkse Liga. Van origine kom ik uit Zlin, een stad (75.000 inwoners), 50 km ten oosten van Brno, niet zo ver van de Slovaakse en Poolse grens. Zlin behoort tot Moravië, een grote regio, naast de andere twee grote regio’s Bohemen en Silezië. Zlin is ook de stad van Pavel Tresnak, een bekende oud-trainer in België. Ik ben nog altijd single. Ik heb al mooie jaren achter de kiezen. Van Zlin trok ik drie seizoenen naar de Franse topclub Tours VB. Twee seizoenen met Kevin Klinkenberg en Nunho Pinheiro. Bekroond met een titel en een beker. In het derde seizoen werd ik derde onder T 1 Vital Heynen. Dan verhuisde ik één seizoen naar BBTS Bielsko-Biala in Zuid-Polen in de buurt van Krakau. Gevolgd door vier campagnes in Nice (Fra), met Jelle Ribbens en Robin Overbeeke. Heerlijke zonnige tijden aan de Azurenkust. Ik keerde terug naar Tours VB. Met Timo Tammemaa, Nathan Wounembaina (beiden ex-Maaseik) en Angel Trinidad de Haro (ex-Knack). Ik deed er bij Nantes nog twee Franse seizoenen bij. Het eerste onder onze huidige T 1 Fulvio Bertini, het tweede onder de bekende Franse libero Hubert Henno. Fulvio Bertini leerde ik kennen als T 2 van de nationale ploeg van Tsjechië. Hij is de link voor mijn overstap naar Belgie.

Josef Polak

Josef Polak: “Ik kom uit Trebic, 40 km ten westen van Brno. Maar ik groeide op in Budejovice, waar ik mijn carrière bij Jihostroy Ceske Budejovice begon. Ik heb een jongere zus Ludmilla. Ik speelde eventjes bij VC Pribram, tot ik naar Ceske terugkeerde. Vandaar ging het dan dit seizoen naar Maaseik. Mijn eerste buitenlandse club. Dat is aanpassen, maar het lukt wel. Deze week krijg ik het bezoek van mijn vriendin Denisa. Ik kijk er naar uit. Mijn overstap naar Maaseik is tot stand gekomen op aanraden van mijn makelaar Ales Holubec. Hij is de laatste van vier landgenoten die eerder voor de Maaseikse kleuren kozen. Ales (2006-2009) trad in de voetsporen van legende Martin Lebl (1999-2002), van Jiri Popelka (2000-2002) en Peter Platenik (2002-2004).”

Hebben jullie gestudeerd? Hoe zien jullie naar de toekomst na jullie carrière?

Bartos: “Ik heb een studie pedagogie geprobeerd aan de unief in Zlin. Maar ik ben halfweg afgehaakt. Ik heb nu mijn zinnen gezet op de oprichting van een zaak, ook in Zlin, die ik vanop afstand kan aansturen. Het idee is nog pril, ik kan er nog niets over kwijt in de media.”

Polak: “Ik studeerde economie en IT aan de universiteit in Budejovice. Hopelijk kan ik dat diploma later te gelde maken.”

Volleymagazine hengelt graag naar jullie geliefde muziek- en filmgenre, naar de culinaire top en naar hobby’s buiten het volleybal.

Polak: “Geef mij bij voorkeur de beste muziek uit een hele variatie van stijlen. Ik ben fan van Lord of the Rings. Ik heb graag dumplings op de tafel. Origineel een Chinees gerecht, een soort gebakje gemaakt van tarwemeel en gevuld met vlees of groentjes. Voor mij is het vergelijkbaar met gevuld brood. Mijn grootste andere hobby’s zijn koken en skiën.”

Bartos: “Ik houd van Rock Pop. Van rockbands als Red Hot Chili Peppers en Linkin Park. Ik kick ook op fantasy en op dumplings. Tennis is mijn favoriete andere sport. Ik bewonder Petra Kvitova bij de vrouwen en Tomas Berdych, die stopte in 2019 en in Zlin woont. Zo ken ik hem privé een beetje. We slaan sporadisch een praatje.”

Adam Bartos

Hebben jullie ooit samengespeeld in teamverband?

Bartos: “Tot dit seizoen nooit in een club. Alleen in de nationale ploeg. Maar ik ben een pak ouder dan Josef. Zo won ik brons (2013) en zilver (2018) in de European League. Ik werd tien jaar geleden (2013) gelauwerd als beste receptiespeler. Een lacune is dat ik in eigen land geen enkele titel of beker won. Met Tours VB speelde ik in alle Europese bekers. Ook drie keer Champions League, met als beste resultaat de kwartfinales.”

Polak: “Ik won twee bekers en een titel met Budejovice. Zo kwam ik in een Europese confrontatie op de radar van Maaseik. Ales Holubec heeft mijn transfer gestimuleerd. Ik ben nog maar twee jaar internationaal. Mijn hoogste glorie bereikte ik in 2022 met winst van de European Golden League in een finale tegen Turkije. Maar Adam was er niet bij, omdat hij gekapt heeft met de nationale ploeg.”

Je vaderland verlaten, is dat moeilijk?

Polak: “Ja, toch wel. Maar als ik iets wil bereiken, moet ik dit eerste buitenlandse project doorzetten. Ik moet er gewoon doorheen. Ik kon ook naar Grizzlys TSV Giesen in de Duitse Bundesliga. Michiel Ahyi (ex-Maaseik, ex-Knack Roeselare) speelt er. Maar Maaseik leek me de beste optie.”

Bartos: “Ik ben het buitenland snel gewoon geraakt. Geen probleem. Ik ben al zo lang ‘onderweg’. Ik kan me overal aanpassen.”

Jullie hadden zich de start van de interclub en de beker wellicht iets leuker voorgesteld?

Bartos: “Ik wil geen excuses zoeken, maar onze voorbereiding is mank verlopen. We kampten met allerlei kwalen. Elias Thys viel uit met rugklachten, onze Spanjaarden Fornes (hamstrings, nog altijd niet fit) en Iribarne (probleem met krampen) hadden kopzorgen. Net als onze Kroaat Timo Hanzic (kuit). Ons middencompartiment raakte volledig ontwricht. Maar oké: ik geef toe dat Knack Roeselare (Mexicaan Diago Castaneda en Seppe Rotty) en Decospan Menen (Basil Dermaux) evenmin werden ontzien door de blessureduivel. De kalender is gewoon overbelast.”

Polak: “Natuurlijk zat het zwaar tegen. Wie verwacht zoiets: nederlagen in Guibertin (een uitschuiver), ook in Roeselare en dubbel verlies in eigen huis tegen VHL Haasrode Leuven (competitie en exit beker). We zijn profs: die feiten zijn hard aangekomen. We hadden nochtans goede intenties. We wonnen daarna wel tegen Waremme en Tectum Achel en afgelopen weekend tegen Decospan Menen. Ik hoop dat we de knop hebben omgedraaid. Een verklaring zie ik in het gegeven dat Maaseik pas een week voor de competitiestart ‘au grand complet’ kon trainen. Eén week! Je draagt dan enige vermoeidheid mee van het EK en de olympische kwalificatie die ik persoonlijk met Tsjechië in Rio de Janeiro (Bra) afwerkte. We werden zesde op acht teams.”

Woensdag gaat VC Greenyard Maaseik van start in de Champions League. Wat zijn de kansen? Ik weet dat jullie niet willen pronostikeren.

Polak: “Liever niet, neen. Net als Adam hoop ik VK Lvi Praag in de tang te nemen. Lvi betekent ‘lions’, leeuwen dus. De leeuw is de koning van de jungle. Grapje. Voer voor sprookjes. In eigen land zijn ze het beste team. Fysiek zeer krachtig. Ik ben benieuwd wat ze kunnen bereiken op het hogere Europese niveau.”

Bartos: “Ik ken Lvi helemaal niet. Ik weet dat het een fysiek taai gezelschap is. Ik hoop dat videobeelden me snel leren hoe we deze gevaarlijke eerste tegenstander moeten aanpakken. Onderschatting is uit den boze. We moeten de campagne in de poule heel concreet ‘match per match’ bekijken. Zonder veel te panikeren. Ik heb één zekerheid: om te winnen, moeten we met ons beste spel voor de dag komen. We openen thuis, dat mag in principe niet mislopen.”

Jullie kenden Praag en Civitanova al eerder als tegenstander. A.S. Arcadi Galati is er bijgekomen met vanuit de kwalificaties.

Polak en Bartos:Klopt. Wij stuiten op de Roemenen: Galati – onze eerste uitwedstrijd volgende week – mogen we niet licht opvatten. De Roemenen zijn landskampioen, dat geeft duidelijk aan dat ze een stevig imago hebben. Moeilijk wordt ook de verplaatsing. We zijn zowat twaalf uur onderweg om vanuit Charleroi en via Boekarest ter plaatste te geraken. Vanuit de Roemeense hoofdstad hebben we een rit van vier uur voor de boeg met de autocar. Het zal maar in jouw kleren kruipen. Lube Cucine Civitanova is uiteraard de grootste kanshebber op poulewinst. Er hoeft geen tekening bij: zij spelen aan de top in één van de sterkste liga’s ter wereld. Mooi zou zijn als we het kwintet van vijf beste tweedes halen of finishen als beste derde. Dan staan we in in de play-offs. Dat zou geweldig zijn voor onszelf en onze fans.”

Kunnen jullie aangeven wie de gevaarlijkste mannetjes zijn bij VK Lvi Praag?

Bartos: “Ik ken alleen Jakub Janouch, dat is de eerste set-up van de nationale ploeg. Een super sympathieke speler die van wanten weet.”

Polak: “VK Lvi trekt de kaart van de jeugd. Ze hebben een jonge Cubaan aangeworven (2m05): Louis Elian Estrada Mazorra uit Havana. Ik ken wel de andere jongens. Daniel Cech (sterke fysiek) en Jan Vodicka (technische meerwaarde) liggen in de weegschaal voor een basisplaats. Jan Krca verwacht ik op de bank. Milan Monik is een internationaal. Martin Tibitanzl (mid) is een degelijke speler van Budejovice. De Duitser Stefan Thiel is de back-up voor setter Janouch. David Kollator is een beloftevolle jonge opposite. En middenblokker Jan Cerny is ‘a big boy’, een kleine wolkenkrabber: gestalte 2m10. Lvi Praag steunt naast die kersverse Cubaan op een hele rist buitenlanders: de Canadezen Casey Adam Schouten uit Winnipeg en Fynnian Mc Carthy uit British Columbia. Voorts draaien de Argentijn Damian Pablo Crer en de Deen Oskar Kjerstein Madsen uit Kopenhagen mee. De kracht van de ploeg is hun service en hun defensie. We mogen heel zwaar weerwerk verwachten.”

Het format

Vijf poules van vier ploegen zijn geloot in een ‘round robin’: zes wedstrijden per poule.

De vijf poulewinnaars stoten rechtstreeks door naar de kwartfinales. De vijf beste tweedes en de beste derde (zes ploegen) spelen play-offs matchen in drie duels met heen en terug. De drie winnaars maken het contingent van acht teams vol voor de kwartfinales.

Programma Champions League poule E

Wie ‘live’ de matchen wil volgen, kan alleen terecht bij EUROVOLLEY TV (betalend)

Woe 22 nov/20u30: VC Greenyard Maaseik-VK Lvi Praag (Tsj)

Woe 29 nov/18u00 (Belgische tijd 17u00): C.S. Arcadi Galati (Roe)-VC Greenyard Maaseik

Din 12 dec/20u30: VC Greenyard Maaseik-Cucine Lube Civitanova (Ita)

Don 21 dec/20u30: VC Greenyard Maaseik-C.S. Arcadi Galati (Roe)

Don 11 jan/18u00: VK Lvi Praag (Tsj)-VC Greenyard Maaseik

Woe 17 jan/20u30: Cucine Lube Civitanova (Ita)-VC Greenyard Maaseik

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Maaseik en Bart Vandenbroucke