Dankzij de noeste arbeid van Cristina Moga is Interfreight Antwerpen al enkele jaren een stevige middenmoter in de hoogste afdeling van het Belgisch vrouwenvolley en enkele jaren geleden kwam daar zelfs een leuke Europese bekerdeelname bij kijken. In het voorbije seizoen moesten enkele toppers met knikkende knieën afzakken naar de Deurnese Arena, want eens de ‘youngsters’ daar op volle toeren draaiden, was puntenverlies een reële mogelijkheid.
Een heel ander verhaal bij de mannen, want na financiële perikelen en een degradatie, kwam Brabo Antwerpen wel opnieuw aanpikken bij de top van Liga B of het huidige nationale 1. Maar de verwachte promotie kwam er niet. Thomas Rossie maakte het als bestuurder allemaal mee en hij is dus de juiste man om verleden en toekomst van zijn club onder de loep te nemen.
“Onze ambitie blijft wel degelijk om ook met de mannenploeg op het hoogste niveau mee te doen. We spreken dat ook steeds wel uit, met het gevolg dat vele ploegen tegen ons willen stunten. We eindigden een keer op de derde plaats, vorig seizoen was Guibertin te sterk. Maar we moeten toegeven dat we sportief niet in ons opzet geslaagd zijn. Dat is geen schande, maar ik denk toch wel dat we stappen in de goede richting gezet hebben,” begint Thomas Rossie.
In de Liga kijken ze al enkele jaren begerig uit naar de komst van Antwerpen…
Thomas Rossie: “We weten dat de Liga een aantal opties heeft om ploegen toe te laten tot de hoogste volleyafdeling. Ik denk dat we o.a. met de schitterende Arena zouden voldoen aan alle vereisten om een licentie te bekomen. Maar we moeten ook eerlijk zijn: we zijn er sportief en ook extra-sportief niet klaar voor om te promoveren en dus moeten we keuzes maken. Het is gelopen zoals het is.”
Wat wil je intussen veranderen om die doelstelling wel te halen?
“We willen een nieuwe wind doorheen de club laten waaien. We zullen volgend seizoen de gemiddelde leeftijd van 28 jaar terug gebracht hebben naar 22 jaar. Net zoals Cristina Moga dat al jaren doet bij de meisjes, hebben we met Raf Vekemans iemand aangetrokken die de jongere spelers kan beter maken. Wij zullen nog maar een drietal echt ervaren spelers hebben met Jeroen Oprins, Wannes De Beul en Robin Blondeel. Daarnaast beschikken we over een aantal jongere talenten, die naar ons komen, zelfs al werd het aantal trainingsdagen van drie naar vier opgetrokken. Het zegt genoeg over hun ambitie.”
Wat ontbrak nog op extra-sportief gebied bij de club?
“Zoals gezegd hebben we een prachtzaal, de samenwerking met de stad Antwerpen is optimaal en onze voorzitter en ondervoorzitter werken hard in de commerciële cel. Maar een stom voorbeeld: voor sommige matchen geraken we niet aan voldoende ballenrapers en het zijn ook altijd dezelfde mensen die instaan voor de opbouw of de afbraak van het terrein. Wij willen echter ook geen nieuw avontuur aangaan en budgettair moet alles kloppen.”
Maar jullie genieten toch jaarlijks van zo’n 125.000€ subsidie van het Antwerpse Topsportfonds…
“Voor alle duidelijkheid: het Topsportdossier is duidelijk niet verbonden met de promotie naar Liga A. Het mag natuurlijk altijd wel. Maar tegenover die subsidie staan een aantal engagementen: de stad moet de nodige ‘return’ krijgen, maar wij moeten zorgen voor een sociaal luik, de verbondenheid met enkele clubs uit de omgeving via de jeugdopleiding, een medisch luik en een fysiek programma aangepast aan de diverse leeftijden. Wij beantwoordden steeds aan die normen.
Wij willen ook niet alle jeugd uit het Antwerpse kapen, maar het is algemeen geweten dat er een samenwerking is via opleidingen en stages met Volmar, Fixit en Oxaco. We kregen b.v. ook de vraag van Mortsel of we iets konden uitwerken voor de allerkleinsten. Dat onderzoeken we ook.”
Jullie passen intussen wel wat jong talent in…
“Niet zo maar de eersten de besten. Een drietal spelers die de ganse zomer nog zullen doortrainen met de nationale jeugdploegen of die van de Topsportschool komen. Met b.v. Joppe Wolters, een middenman met aanstormend talent en enorme fysieke mogelijkheden wegens zijn gestalte (2m05). Raf Vekemans bracht ook enkele gemotiveerde jongens mee van Zoersel, terwijl spelers als opposite Fallou Mbacke nog kunnen genieten van een dubbele affiliatie en dus zeker voldoende speelkansen zullen krijgen.
De enige vrees bestaat erin dat al die Liga-clubs, die Antwerpen zo graag in de hoogste afdeling wensen, nu ook komen ‘shoppen’ in onze kern, waardoor onze eigen doelstellingen weer op de langere baan moeten geschoven worden. Wij willen geen vedettenteam zijn, maar gewoon een meerwaarde creëren op langere termijn.”
Vrouwen
Dat laatste is trouwens iets waaraan Cristina Moga al enkele jaren hard werkt.
Thomas Rossie: “Eén jaartje leverde haar manier van werken al een Europees ticket op. Het voorbije seizoen waren we een goede middenmoter en het had best nog meer kunnen zijn, mochten we Sarah Cools niet vrij vroeg in het seizoen verloren hebben met een zware blessure. Dat heeft een tijdje mentaal zwaar gewogen op de ploeg. Met haar erbij hadden we haast zeker opnieuw een Europees ticket verzameld. Maar de doelstelling is wel gebleven: stappen zetten met de andere speelsters en de jongeren werden dan ook beter naarmate het seizoen vorderde. Kijk maar naar de vooruitgang die sommigen boekten, zoals onze opposite Caitlin Van de Perre, onze libero Luna Van Peer en spelverdeelster Sara De Donder werd zelfs opgeroepen in de uitgebreide selectie van de Yellow Tigers. Zij speelde dan ook een heel constant en zuiver seizoen.”
Hoe zie je de toekomst van deze ploeg?
“Er komen zeker in de breedte weer enkele speelsters bij. Cristina vindt het ook belangrijk dat het evenwicht in de ploeg behouden blijft en dus hadden we nog een opposite nodig, zodat onze spelverdeelsters niet steeds Caitlin moesten aanspelen. Op die positie komt Lena Versteynen (Oudegem) erbij. In het midden komt Hélène Mertens van Fixit de ploeg versterken. Op receptie-hoek krijgt Britt Ruysschaert de hulp van Jade Van Deun (Limburg) en Youna Coens uit onze tweede ploeg en ook iemand met een dubbele licentie. Libero’s en spelverdelers blijven. En daarmee willen we het de topploegen van de Liga lastig maken.”
Intussen wil Interfreight Brabo Antwerpen de belangstelling voor het volley in Antwerpen aanwakkeren met een prestigieus beachtoernooi eind deze week onder de bescherming van de koepel van het Havenhuis.
Tekst: Marcel Coppens
Het vrouwenteam (trainer-coach Cristina Moga, assistenten Wim Jansen en Bram Van Herck)
- Youna Coens – hoek
- Caitlin Van de Perre – opposite
- Lena Versteynen – opposite
- Eline Fieremans – spelverdeelster
- Lynne Vandriessche – midden
- Jade Van Deun – hoek
- Britt Ruysschaert – hoek
- Sara De Donder – spelverdeelster
- Hélène Mertens – midden
- Lize Timmermans – midden
- Luna Van Peer – libero
- Kato Hillen – libero
Het mannenteam (trainer-coach Raf Vekemans, assistent Roy Van Heurck)
- Joppe Wolters – midden
- Fallou Mbacké – opposite
- Robin Blondeel – spelverdeler
- Gorik Lantsoght – libero
- Jeroen Oprins – opposite
- Vincent Jacobs – hoek
- Yarno De Leeuw (broer van Yana) – hoek
- Jef Vleugels – hoek
- Wannes De Beul – midden
- Daan Spiessens – midden
- Antony Moga (zoon van Cristina) – spelverdeler
- Jorrit Jespers – libero
- Ilian Sterckx – hoek
- Lasse Van Genechten – midden