Toptalenten op zoek naar groei en bevestiging (deel 2)

De Topsportschool zendt haar zonen uit. Dat is het minste wat we kunnen stellen als we onderstaand lijstje van spelers bekijken. Vanaf volgend seizoen zeggen zij het internaat in Vilvoorde vaarwel om hun geluk te beproeven bij een ambitieuze club in Liga A of B. Van de huidige lichting zijn er namelijk niet minder dan acht spelers die deze stap wagen. ‘Dat moet toch elk seizoen de betrachting zijn?’, horen we u terecht denken. Natuurlijk is het de doelstelling van de TSV om elk schooljaar een nieuwe lichting klaar te stomen voor het grotere werk, maar tussen theorie en praktijk blijft er nog altijd een groot verschil. Gisteren las je hier al iets over vier spelers, vandaag nog vier anderen.

Ons opzet van onderstaande bijdrage is even simpel als leerrijk. Wij willen u namelijk niet alleen kort laten kennismaken met de persoon achter deze acht jonge talenten, maar ook met het potentieel van deze interessante lichting. Daarvoor gingen we in de eerste plaats aankloppen bij de spelers zelf door hen drie open vragen voor te schotelen. Ten tweede vroegen we naar het kennersoordeel van Michel Mariën die sinds 2021 als trainer in de derde graad verbonden is aan de Topsportschool in Vilvoorde. De jongens, die nu uitstromen, zit hij samen met Kris Eyckmans al twee jaar lang te pushen naar een hoger niveau.

De 42-jarige Mariën is sinds 2017 assistent-coach van de nationale junioren en trekt volgende zomer als hoofdcoach van de U21 Red Dragons naar het WK in Bahrein. Het leeuwendeel van onderstaande namen zal deel uitmaken van de U19-selectie dat met het WEVZA, EYOE en WK een enorm drukke zomer in het vooruitzicht heeft. Enkele spelers zullen nadien ook de kans krijgen om aan te sluiten bij de U21 Red Dragons waarmee Mariën dus vanaf begin juli in Bahrein vertoeft. “We proberen hen steeds een zo goed mogelijke basis mee te geven op technisch en tactisch vlak, maar ook qua topsportmentaliteit. Hopelijk beschikken ze op deze manier in hun nieuwe club over een degelijk fundament om zich als speler verder te ontwikkelen.”

Hieronder volgt een samenvatting van elke speler met in de eerste plaats enkele basisgegevens, gevolgd door een antwoord op onderstaande vragen met het oordeel van Michel Mariën als afsluiter.

  1. Waarom heb je voor deze welbepaalde club gekozen of hoe ben je daarmee in contact gekomen?
  2. Wat is jouw ambitie voor volgend seizoen bij deze club?
  3. Hoe zie jij jouw carrièreplanning op lange termijn?

Robbe Ponseele

Bijnaam: Ponsie

Leeftijd: 18 jaar

Woonplaats: Hooglede

Allereerste club: Knack Roeselare

Transfer naar: Lindemans Aalst

Positie: setter

Links- of rechtshandig: rechtshandig

Gewicht: 74 kg

Lengte: 183 cm

Lengtepredictie: 182 cm

Spronghoogte: 277 cm

Lid van nationale selectie: U19 en U21 Red Dragons

Idool uit de Belgische competitie: Stijn D’hulst

Idool uit een buitenlandse competitie: Paolo Porro (Italiaanse setter van Allianz Milano)

Droomclub: Perugia

  1. Ik heb gekozen voor Lindemans Aalst, grotendeels op basis van mijn buikgevoel. Ik had de keuze tussen VHL en Aalst en dat was echt wel een dilemma. Daarom ben ik bij beide ploegen gaan trainen, maar zelfs daar ben ik niets wijzer van geworden. Uiteindelijk had ik het gevoel dat Aalst mij net iets liever wilde. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat dit een club is waarin ik kan evolueren tot een volwaardige setter in Liga A.
  2. Ik besef maar al te goed dat ik volgend jaar niet zal starten als eerste setter. Ik hoop natuurlijk mezelf te bewijzen op training om op die manier toch meer speelminuten te krijgen, al zal dat aanvankelijk misschien alleen maar via invalbeurten of wissels zijn. Mijn grootste ambitie is om veel bij te leren. Ik heb een erg goede en ervaren setter als ploegmaat (de Spanjaard Xavier Folguera) waarvan ik ongetwijfeld veel kan bijleren. Ik zal er alles aan doen om zo veel mogelijk van hem op te pikken.
  3. Ik heb een contract getekend van twee jaar met een optie op een extra seizoen. Ik droom er natuurlijk van om tijdens mijn tweede seizoen bij Aalst als een volwaardige eerste setter mee te draaien. Als alles volgens plan verloopt, dan moet Aalst de ideale springplank worden om door te groeien naar de top van België zoals Roeselare of Maaseik. Mijn ultieme keuze is natuurlijk Roeselare, omdat het de club is waar het voor mij tenslotte allemaal begonnen is. Mocht dat echt lukken, zou een transfer naar Italië op mijn verlanglijstje staan, maar ik besef maar al te goed dat er dan heel wat puzzelstukken op de juiste plaats moeten vallen. Ik ben in elk geval wel bereid om hard te werken op training en dan zie ik wel waar mij dat brengt.

Oordeel van Michel Mariën:

“Ook Robbe heeft het potentieel om op termijn deel uit te maken van de nationale ploeg. Zijn paskwaliteit vanuit de verschillende zones op het vel is de laatste tijd veel constanter geworden. Al zal hij wel moeten beseffen dat de eisen in Liga A om een bepaald en constant niveau aan te houden, veel hoger zullen liggen. Een andere kwaliteit van Robbe is zijn krachtige jump-spin opslag naar verschillende zones. Hij moet wel nog stappen zetten in verdediging.”

Eliot De Vleeschhauwer

Leeftijd: 17 jaar

Woonplaats: Dilbeek

Wanneer begonnen met volleyballen: 12 jaar

Allereerste club: VC Lennik

Transfer naar: Menen

Positie: opposite

Links- of rechtshandig: rechtshandig

Gewicht: 86,5 kg

Lengte: 191 cm

Lengtepredictie: 195 cm

Spronghoogte: 345 cm

Lid van nationale selectie: U19 en U21 Red Dragons

Idool uit de Belgische competitie: Hendrik Tuerlinckx

Idool uit een buitenlandse competitie: Stéphen Boyer (Franse opposite van Jastrzębski Węgiel)

Droomclub: Modena

  1. Ik heb gekozen voor Menen, omdat ik denk dat ik daar veel kan leren van de spelers en de coach. Ik zal de concurrentie moeten aangaan met een andere jonge speler, Basil Dermaux, dus er kunnen altijd speelkansen zijn. Menen was voor mij ook de juiste keuze om te combineren met mijn studies. De sfeer in de ploeg vond ik erg leuk en bovendien trekt ook mijn goede vriend Jasper Verhamme naar Menen en daar ben ik ook wel blij mee.
  2. Ik wil mezelf zo snel mogelijk naar een hoger niveau krijgen. Natuurlijk wil ik ook zoveel mogelijk oppikken van de spelers die al jaren in Liga A en het nationale team hebben gespeeld.
  3. Ik wil het stap voor stap doen. Mijn eerste doel is om zo goed mogelijk te presteren in Liga A en ervoor zorgen dat ik een volwaardige basisspeler word. Misschien volgt er daarna wel een transfer naar het buitenland?

Oordeel van Michel Mariën:

“Eliot is een fysiek sterke speler en dat komt vooral aanvallend, blokkerend en in zijn service tot uiting. Hij heeft de laatste zes maanden ook op verdedigend vlak vooruitgang geboekt. Eliot heeft een relatief beperkte lengte om op zijn favoriete positie, opposite, een echte topcarrière voor ogen te hebben, dus ik hoop dat hij bij zijn nieuwe club ook in receptie nog veel trainingsmogelijkheden krijgt.”

Seppe Van Hooghten

Leeftijd: 17 jaar

Woonplaats: Vorselaar

Wanneer begonnen met volleyballen: 5 jaar

Allereerste club: Volak Vorselaar

Transfer naar: VC Zoersel

Positie: Setter

Links- of rechtshandig: Rechtshandig

Gewicht: 79 kg

Lengte: 191 cm

Lengtepredictie: 196 cm

Spronghoogte: 326 cm  

Lid van nationale selectie (zo ja, welke?): U19 Red Dragons

Idool uit de Belgische competitie: Seppe Van Hoyweghen (Belgische setter van Menen)

Idool uit een buitenlandse competitie: Riccardo Sbertoli (Italiaanse setter van Trentino)

Droomclub: Itas Trentino

  1. Ik heb gekozen voor VC Zoersel uit Nationale 1, omdat dit voor mij de perfecte combinatie lijkt om in het volleybal verder te evolueren in combinatie met mijn studies. Ik vind het namelijk erg belangrijk om een diploma op zak te hebben en een alternatief ter beschikking te hebben naast het volleybal.
  2. Op persoonlijk vlak wil ik veel speelkansen verzamelen om te groeien en ervaring op te doen. In ploegverband hoop ik toch dat we zullen meedraaien in de top van de competitie waardoor ik nog veel plezier zal beleven binnen de club.
  3. Ik droom ervan om ooit aan de slag te gaan in Liga A om daar uiteindelijk een basisplek te veroveren. Het zou top zijn, mocht ik vanuit mijn uit de hand gelopen hobby uiteindelijk mijn beroep kunnen maken. Het ultieme doel is om ooit landskampioen te spelen en om de beker in het Antwerpse Sportpaleis in de lucht te kunnen steken.

Oordeel van Michel Mariën:

“Seppe heeft op technisch vlak werk gemaakt van zijn pasprecisie en het verbergen van zijn pas. Op deze twee aspecten heeft hij een mooie vooruitgang geboekt. Hij heeft vooral de laatste maanden een goede en constante vooruitgang geboekt. Als setter beschikt hij over fysieke mogelijkheden wat onder meer tot uiting komt in een goede jumpfloat service en een sterk blok. Hij kan zeker nog stappen zetten op verdedigend vlak.”

Fallou Mbacké

Leeftijd: 19 jaar

Woonplaats: Borgerhout

Wanneer begonnen met volleyballen: 12 jaar

Allereerste club: OXACO BVC Antwerpen

Positie: Receptie-hoekspeler/Opposite

Links- of rechtshandig: linkshandig

Gewicht: 71 kg

Lengte: 191 cm

Lengtepredictie: 195 – 200 cm

Spronghoogte: 285 cm

Idool uit de Belgische competitie: Michiel Ahyi (Nederlandse opposite van Roeselare)

Idool uit een buitenlandse competitie: Wilfredo Leon (Cubaans-Poolse hoekspeler van

Sir Safety Susa Perugia)

Droomclub: Perugia

  1. Ik heb voor Antwerpen gekozen, omdat het gewoon heel dicht bij mijn thuis ligt. Ik kan gewoon met mijn fiets naar de training en wedstrijden gaan en het valt goed te combineren met mijn studies. Ik zal hopelijk mogelijkheden krijgen om te groeien.
  2. Mijn ambitie voor volgend seizoen is om bij Antwerpen een basisspeler te worden en hopelijk te promoveren naar Liga A.
  3. Mijn allergrootste droom is om ooit op de Olympische Spelen te staan met België of Senegal.

Oordeel van Michel Mariën:

“Fallou valt op in zijn aanvallende rol dankzij zijn sterke sprongkracht en lange armen. Hij heeft veel potentieel op fysiek vlak, maar dat wordt nog niet altijd even efficiënt benut, voornamelijk in blok. Hij kent nog te veel pieken en dalen in zijn spel, voornamelijk in het achterveld. Daartegenover is Fallou het laatste jaar enorm gegroeid en als hij dat op deze manier kan blijven doen, dan ligt er zeker een mooie toekomst voor hem weggelegd op volleybalgebied.”

Tekst: Kenny Hennens

Foto’s: archief