Vakifbank en Kedzierzyn Europese kampioenen

Het einde van het zaalvolleyseizoen voor clubs werd afgesloten met de finales in de Champions League in een uitverkochte hal in Turijn met 10.500 toeschouwers. Bij de vrouwen een Turks duel, bij de mannen een finale tussen twee Poolse topploegen.

Vakifbank van succescoach Giovanni Guidetti en van superster Paola Egonu haalde het met 3-1 winst tegen Eczacibasi met de ingevallen Laura Heyrman. Bij de mannen haalde Kedzierzyn het in een bijzonder spannende wedstrijd tegen Pools kampioen Jastrzewski met 3-2 en meteen de derde Europese titel op rij voor de ploeg van coach Sammelvuo.

Eczacibasi verloor na de finale van het kampioenschap in Turkije nu ook de superfinale van de Champions League. Vakifbank won immers met 3-1 (setstanden 27-25, 25-17, 23-25, 25-17). Deze wedstrijd kan beschreven worden als een one woman show van Paola Egonu. Haar aanvalscijfers maken dit duidelijk. De vijf aanvalsters van haar team vielen 113 maal aan. Egonu alleen viel 57 maal aan wat dus meer was dan de andere vier aanvalsters samen Zij scoorde 37 op 57 of 65%. Ter illustratie de cijfers van de Servische top opposite Tijana Boskovic van Eczacibasi. Die viel 41 maal aan en scoorde slechts 15 maal of 37%.  Voor trainer Guidetti was dit de gedroomde revanche op de uitschakeling door Fenerbahce in de halve finale van de play-offs in Turkije. Laura Heyrman viel in bij Eczacibasi en kwam nog aan acht punten.

Laura Heyrman probeert Egonu te blokken.

Bij de mannen slaagde Kedzierzyn erin revanche te nemen op Jastrzebski voor de drie nederlagen tegen dit team in de finale van de play-offs in Polen. Het werd een uiterst spannende wedstrijd met regelmatig verrassende wendingen. Zo stond Jastrzebski de eerste set continu aan de  leiding en liep uit tot 24-21. Toch kreeg Kedzierzyn bij 25-26 een setbal maar verloor met 28-26.

De tweede set liep Jastrzebski uit tot 14-12 om dan plots volledig stil te vallen. Zo werd het 15-20 voor Kedzierzyn en uiteindelijk 22-25.De derde set kon Jastrzebski geen vuist maken en verloor dit team met 25-15. De vierde set was opnieuw evenwichtig . Op het einde hiervan leek Kedzierzyn aardig op weg te match te winnen maar 4 matchballen volstonden niet. Via 30-28 dwong Jastrzebski een beslissende vijfde set af die met 15-12 verloren werd. Na goud op de Olympische Spelen voor de Fransen Toniutti, Boyer en Clevenot geen zege in de Champions League met Jastrzebski. Kedzierzyn won  voor de derde maal op rij de Champions League en de daarbij horende checque van 500 000 euro.

Paola Egonu en David Smith werden uitgeroepen tot mvp’s van deze finales.

Ook landstitels voor Sam Deroo en Wout D’Heer

Een overzicht van de eindstrijd in verschillende Europese landen.

Polen

De strijd tussen de twee teams die later ook de finale in Turijn speelden van de Champions Leaque werd vlot gewonnen door Jastrzebski. In deze finale gespeeld naar the best of five kreeg Kedzierzyn geen enkele kans. Jastrzebski won opeenvolgend met 3-0, 3-1 en 3-0.

Bij de vrouwen ging de titel naar LKS Lodz dat na een 3-1 nederlaag op de eerste speeldag tegen Rzeszow daarna met 3-2, 3-1 en 3-2 drie opeenvolgende zeges boekte.

Frankrijk

Hier werd zowel bij de mannen als de vrouwen een speciale formule gehanteerd om te  bepalen wie kampioen werd. De kwartfinale tussen de eerste acht werd gespeeld naar the best of five, de halve finale naar the best of three en de finale werd afgehaspeld in twee wedstrijden met eventueel een golden set.

Bij de mannen werd de finale gespeeld tussen Tours en Chaumont. Chaumont won thuis met 3-0, verloor daarna in Tours met 3-0 en de golden set 15-10. Tours werd dus kampioen.         Geen titel voor Hélène Rousseaux en Silke Van Avermaet met Mulhouse. Zowel in Le Cannet als thuis verloor Mulhouse met 3-1.

Duitsland

Zowel bij de mannen als de vrouwen werd de finale gespeeld naar the best of five.

Bij de mannen klaarde Berlin de klus na drie wedstrijden. Het werd achtereenvolgens 3-1, 3-0 en 3-1 tegen Friedrichshafen.  Bij de vrouwen had Stuttgart tegen Potsdam 4 wedstrijden nodig. De resultaten in deze wedstrijden waren 3-1, 3-0, 1-3 en 3-1.

Italië

Zowel bij de mannen als de vrouwen werd de finale gespeeld naar the best of five en telkens kwam het tot een beslissende vijfde wedstrijd.

Trentino en Civitanova wonnen telkens hun thuiswedstrijd, Trentino met 3-1 en 3-0, Civitanova met 3-2 en 3-1. De vijfde wedstrijd in Trentino was dus beslissend    en werd door de thuisploeg met 3-0 gewonnen. Wout D’Heer speelde de volledige wedsstrijd en mocht dus pronken met de scudetto.

Bij de vrouwen won Conegliano de eerste wedstrijd tegen Vero Volley met 3-2, verloor daarna met 3-0 en 3-2 om de vierde wedstrijd in Monza te winnen met 3-0.. De beslissende vijfde wedstrijd in Conegliano werd gewonnen door de thuisploeg met 3-1.

Nederland

Bij de mannen had Draisma Dynamo zich reeds via drie zeges einde april tot kampioen gekroond tegen Orion met Liam McCluskey.

Bij de vrouwen was de strijd heel wat spannender en waren er vijf wedstrijden nodig. Het thuisvoordeel van Sneek gaf uiteindelijk de doorslag. Het scoreverloop van Sneek – Utrecht zag er als volgt uit : 3-0, 1-3, 3-2, 2-3, 3-1.

Turkije

Bij de vrouwen werd de halve finale gespeeld in twee wedstrijden. Eczacibasi won tweemaal tegen THY namelijk met 3-2 en 3-1. In de andere halve finale tussen Fenerbahce en Vakifbank kwam het tot een golden set met 15-11 gewonnen door Fenerbahce. In de finale, gespeeld naar the best of five, won Fenerbahce driemaal opeenvolgend tegen Eczacibasi. Het werd 3-1, 3-2 en 3-2.

Bij de mannen was er in de finale tussen Halkbank en Ziraat Bankasi een vijfde en beslissende wedstrijd nodig. Halkbank won de eerste wedstrijd met 3-1, verloor daarna met 3-0en 3-1 om in Ziraat Bankasi via een 3-1 zege een beslissende vijfde wedstrijd in eigen huis af te dwingen. Vital Heynen eindigde met Nilufer Bursa op een vijfde plaats.

Rusland

Sam Deroo had in de finale tegen Dinamo Moskou met Zenit Kazan slechts drie wedstrijden nodig om het kampioenschap te winnen. Na een 3-0 en 3-1 zege in Kazan werd de derde wedstrijd met 3-2 gewonnen in Moskou.

Bij vrouwen ging de titel naar Dinamo Moskou dat hiervoor in de finale tegen Kalingrad vier wedstrijden nodig had.

Tekst: Fernand Walder