Geberit Beach Tour: nog dynamischer, nog meer spankracht

Persconferenties zijn meestal momenten waarin uitgebreid complimenten worden uitgedeeld en de aangename samenwerking tussen de verschillende partners wordt benadrukt. Deze keer werden er terecht bloemen rondgestrooid, want vorig jaar was de samenwerking met Geberit en Eleven Sports op gebied van beachvolley een schot in de roos.

En ze willen vooruit, ze willen nog meer. Dat werd uitgebreid in beeld gebracht tijdens de bijeenkomst met de betrokken partners, een paar organisatoren, Lisa Van den Vonder als beachvolleybalspeelster. En Volleymagazine, uiteraard!

Voetbal ‘meets’ volley: Bob Peeters en Lisa Van den Vonder

Jan Mosselmans opende als gastheer van Eleven Sports het woord.

“Eleven Sports stond reeds bekend als ‘home of Belgian Football’, wij willen er daarnaast ook ‘home of Belgian Volleybal’ van maken”, vertelt de COO van de sportzender. “Volleybal zit in de lift. De bekerfinale was een unieke belevenis, de stunt van Knack Roeselare in de halve finale van de CEV Cup ging ook de hele wereld rond en binnenkort is er het EK volleybal voor vrouwen in ons land.

Als TV-zender hebben we verschillende redenen om mee in dit succesvolle en aangename verhaal te stappen.

  1. Via onze programmatie willen we mee surfen op de ‘zomervibes’ van het beachvolleybal.
  2. Het ‘urban karakter’ van de sport past perfect bij de visie en de werking van Eleven Sports.
  3. Ook de diversiteit en de gelijke behandeling van mannen en vrouwen spreekt ons aan. Ik refereer graag naar het ‘Women Empowerment Program’ dat door Volley Vlaanderen tijdens de bekerfinale werd gelanceerd.
  4. Wij staan ook achter de ambitie om van beachvolleybal een nationale sport te maken, met initiatieven in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
  5. De inspanningen die de federatie reeds leverde – denk aan de geweldige ‘Cup Finals’ – zijn voor ons een geruststelling dat we kunnen samenwerken met een professionele organisatie.”
Geert De Dobbeleer en Jan Mosselmans.

Geert De Dobbeleer nam de felicitaties met veel dankbaarheid aan.

“We werken er elke dag aan om de beste federatie van het land te worden. Dat is onze ambitie. We combineren de breedtesport met indoorvolleybal en uiteraard ook met beachvolley. Omwille van het EK krijgt de topsport veel aandacht in de zomer.  De poulefase wordt afgewerkt in de Topsporthal van Gent, vanaf de kwartfinales trekken de Belgian Yellow Tigers naar Paleis 12 in Brussel. Maar in zijn totaliteit is het een uitgebreid hybride volleyverhaal, er is plaats en aandacht voor iedereen.

We zijn zeer blij met de samenwerking door Eleven en Geberit. Alken Maes is onze nieuwe partner tijdens de ‘Geberit Beach Tour’ en op de Europese kampioenschappen. Mikasa breidt zijn aanbod – ook naar het beachvolleybal – uit, Gerolsteiner zorgt daarenboven voor gewaardeerde ondersteuning en Vogoscope is onze partner voor de kwaliteitsvolle live streaming. Op de beachterreinen van Vilvoorde heeft Janssen Fritsen onlangs een nieuwe set geplaatst. Zij gaan met uitstekend materiaal het beachvolleybal overal mee helpen ontwikkelen.”

Volleymagazine heeft de nieuwe ‘format’ van de nationale kampioenschappen beachvolleybal reeds vroeger gepubliceerd. Dries Koekelkoren, nieuwe voorzitter van Belgian Beach Volley, kwam er even op terug.

“In de hoogste categorie van de ‘Geberit Beach Tour’ wordt op twee niveaus gewerkt. De teams die op de eerste twaalf plaatsen staan, zullen de ‘Pro Tour’ spelen. De nummers 13 tot 24 zitten in de ‘Challenge Tour’ en hebben kans om te promoveren. Maar er is ook de Vlaamse Senioren Beach Tour, op divisie en provinciaal niveau en de Vlaamse Jeugd Beach Tour. We lanceren dus een aanbod voor elk spelpeil en die zijn bovendien verbonden met elkaar.

We zetten vooral in op beleving op en naast het veld. De apotheose zal opnieuw in het centrum van Brussel – op het Muntplein en het De Brouckèreplein – georganiseerd worden. En we zijn zeer fier dat de derde editie van de ‘World Beach Pro Tour’ alweer op het Ladeuzeplein van Leuven zal plaats vinden. Noteer de datum alvast: 13 tot 16 juli, dan komen internationale beachtoppers naar België.”

José Wyns, afgevaardigd bestuurder van Geberit, zette ook de fijne samenwerking in de spotlights.

“Waarom doen we dit? We willen op een duurzame manier de sanitaire installaties en de handhygiëne in de scholen verbeteren. De link met deze beachpartners was snel gelegd. We zijn tevreden dat we het Belgisch kampioenschap mogen ondersteunen en we kijken nu al uit naar de Masterfinales in Brussel.”

Jan Rummens, commentator bij Eleven Sports, benadrukte het dynamisch en catchy karakter van het beachvolleybal en wil dit volgende zomer nog uitvergroten.

“Vorig jaar stapte Eleven Sports voor de eerste keer in het beachvolleybal circuit. Het was een aangename, erg plezante ervaring waaruit we veel dingen hebben geleerd. We gaan meer brengen, maar op een andere manier. Beachvolleybal is spektakel, een geweldige combinatie van emotie en enthousiasme. Dat willen we in beeld brengen. We willen dat laten zien aan de kijkers, zodat zij uitgenodigd worden om de volgende keer live te komen kijken.

We gaan de samenvattingen een beetje inkorten, maximum 35 minuten maar wel sneller, flashy en met een grotere intensiteit monteren en demonstreren. De sensatie en de gevoelens van de winnaar, maar ook de bewogenheid en het sentiment van de verliezer laten we bewonderen. Vorig jaar was er geen druppel champagne te zien. De kampioenenviering zal voortaan wel in beeld gebracht worden. De dramatiek gaan we in ‘slow motions’ groter en levendiger maken. Er komen interviews bij, zodat de toppers een gezicht krijgen. Zij verdienen het om in de schijnwerpers te staan.

We willen de mediakanalen en de sociale media nog meer integreren in het beachvolleybal om de interesse warm te houden. We ambiëren een totaalbeleving, met het ‘highlight’ magazine niet op maandag, maar waarschijnlijk een dag later in het programma. Dat geeft meer kansen om de ‘Geberit Beach Tour’ de gepaste ruimte en aandacht te geven.

De finales worden live uitgezonden met ondersteuning van zes camera’s. Onze betrachting is om met zo veel mogelijk middelen en zo weinig mogelijk vervuiling in het midden van de stad onze reportages te brengen. Het wordt een ecologisch verantwoorde uitdaging. Maar het worden tevens – door emoties gedreven – captaties van deze kampioenschappen, waaraan Eleven Sports graag wil meewerken.”

Lisa Van den Vonder was op de persconferentie aanwezig. Helaas zonder haar beachpartner Sarah Cools, want de onfortuinlijke volleybalster kwetste zich woensdagavond opnieuw aan haar pols.

Dit is een echte klap, een enorme tegenslag want we hadden opnieuw ambitieuze plannen . Ik kan niet veel vertellen, want ik heb het nieuws ook nog maar een paar uur geleden vernomen. Hoelang Sarah onbeschikbaar zal zijn, is dus voorlopig een groot vraagteken. Wij komen ongelooflijk goed overeen. Dat is heel belangrijk in het beachvolleybal, waarbij je voortdurend op elkaar moet afgestemd zijn. Het wordt moeilijk om een nieuwe partner te vinden, waarbij het even goed zal klikken. Deze tegenvaller moet eerst verwerkt worden. Het wordt bang uitkijken naar de mogelijkheden en de oplossingen.”

Dries Koekelkoren was in zijn sas met de duidelijk vergrote belangstelling voor het beachvolleybal, maar beseft dat er nog een grote progressiemarge is.

Omwille van plaatsgebrek konden niet alle Waalse organisatoren aansluiten bij het Belgisch beachcircuit. In Borgworm (Waremme), Charleroi en Guibertin kan men slechts twee volwaardige beachterreinen opbouwen. Dat wordt op sommige plaatsen – ook in Hemiksem waarschijnlijk en in Hasselt – opgelost met sessies ‘King of the Court’. U kunt dit terugvinden in de nieuwe kalender. Nieuwpoort organiseert de Vlaamse jeugdkampioenschappen, dus het beachvolleybal komt opnieuw dichter naar de kust. We zijn op de goede weg.”

Tekst: Walter Vereeck