Unieke Europese kwartfinale met Roeselare – Maaseik

Een drukke volleybalmaand voor de Belgische topploegen met liefst vier teams in de kwartfinales bij diverse Europese bekers. Mocht het in het voetbal gebeuren, dan waren er beslist bladzijden te kort om dit prachtige feit van commentaar te voorzien.

Wedden dat je van sommige kwartfinales in onze illustere kranten niet eens de uitslag zal terugvinden? Intussen kwam er wel een merkwaardige kwartfinale tot stand in de CEV Cup bij de mannen: een Belgisch duel tussen Knack Roeselare en Greenyard Maaseik!

Roeselare speelde een sterke wedstrijd in Civitanova. Bij een 1-2 voorsprong kreeg Knack zelfs uitzicht op de volgende ronde van de Champions League maar uiteindelijk werd het 3-2 verlies met setstanden 25-23, 26-28, 23-25, 25-17, 15-9. Hierdoor werden ze tweede beste derde van de poules. Maaseik kwalificeerde zich in Budejovice  door na 3-0 verlies, de ‘golden set’ met 15-9 te winnen. Hierdoor krijgen we in de kwartfinale van deze Cup een  unicum voor België. Knack Roeselare en Greenyard Maaseik zullen op 8 en 15 februari uitmaken wie halvefinalist wordt in deze Cup. Alvast één Belgische ploeg!                                                                               Menen verloor kansloos thuis haar laatste wedstrijd van de Champions League tegen Karlovarsko met 0-3. Setstanden: 24-26, 20-25, 18-25.

Programma in diverse Europese bekers

Bij de vrouwen zijn de wedstrijden om de Champions League nog volop bezig. In andere bekers zitten ze al wel in een volgende fase.

Champions League mannen kwartfinales:

Perugia tegen de winnaar van Ziraat Bank Ankara – Berlin; Halkbank – Civitanova; Jastrzewski tegen de winnaar van Tours – Friedrichshaven; Trentino tegen de winnaar van Zawiercie – Kedzierzyn.

CEV Cup mannen kwartfinales:

Montpellier – Piacenza; Ljubljana – Modena; Karlovarsko – Belchatov; Roeselare – Maaseik.

Challenge Cup mannen halve finales:

Tel Aviv – Bastardo en Olympiakos – Panathinaikos.

Challenge Cup vrouwen kwartfinales:

Lugoj – Asterix Avo Beveren; Jedintsvo – Porto; Sliedrecht – Chieri, Suhl – Prostejov.

Kwalificatietoernooien EK U17

Bij de U17 moesten zowel de jongens als de meisjes in januari de eerste ronde spelen van het kwalificatietoernooi voor het EK . Enkel de winnaar ging rechtstreeks door.

Voor de Belgische jongens was dit niet direct een succes. In hun poule met Duitsland, Portugal en Spanje eindigden ze laatste. Tegen Duitsland werd wel een 3-2 zege geboekt maar de andere wedstrijden werden verloren met 3-1. Door een 3-0 overwinning tegen Nederland eindigden ze uiteindelijk zesde op zeven landen.

Onze meisjes deden het stukken beter. In een poule met Spanje, Portugal en Nederland wonnen ze hun drie wedstrijden. In de halve finale moesten ze tegen Italië met 3-0 het onderspit delven maar de strijd voor plaats drie werd tegen Frankrijk met 3-1 gewonnen.

Vier landen hebben zich dus reeds geplaatst voor dit EK.  Bij de meisjes komen hier Servië en Hongarije bij als organisator en bij de jongens Montenegro. Dit betekent dat bij de meisjes zich nog 10 landen kunnen plaatsen tijdens de tweede ronde en 11 landen bij de jongens. Deze tweede ronde gaat door van 20 tot 24 april en de kandidaat-deelnemers zullen onderverdeeld worden in 5 poules.

Gent en Beveren succesvol in Europa Cups

Onze twee overgebleven vrouwenteams deden het schitterend in de Europa Cups.

In de CEV Cup schakelde VDK Gent het Spaanse Socuellamos uit, een team dat in de vorige ronde Oudegem kansloos liet. Na een 3-2 nederlaag in Spanje, waarbij een 2-0 voorsprong uit handen gegeven werd, veroverde Gent na verlies van de eerste set de volgende drie sets en kwalificeerde zich zo voor de volgende ronde. In de achtste finale wordt het Poolse Budowlani Lodz de tegenstander. Dit team had tegen een andere Spaanse ploeg Las Palmas, na 3-1 verlies gevolgd door 3-1 winst, een ‘golden set’ nodig, gewonnen met 15-9.

Asterix Avo Beveren won in de Challenge Cup tweemaal met 3-1 tegen het Griekse Aris  Saloniki. In de kwartfinale wordt het Roemeense Lugoj de tegenstander. Dit team schakelde in de vorige ronde het Portugese Clube  Kairos uit via tweemaal een 3-0 zege.

 Belgen en volleybal in Europa

Italië

Bij de mannen stoomt Perugia, nog overtuigender dan Knack Roeselare in België,  door de competitie. Na 17 wedstrijden heeft Perugia nog geen enkel punt verloren. De overige teams lijken bijna allemaal fel aan elkaar gewaagd. Trentino met Wout D’Heer, en  Modena – voortaan met Tomas Rousseaux – verloren reeds zeven keer ; Piacenza, Verona en Civitanova achtmaal; Monza en Milano verloren reeds negen maal. Mathijs Desmet staat met Padova met 11 nederlagen op een tiende plaats. Taranto staat twaalfde en laatste.

Tomas Rousseaux

Bij de vrouwen staat Conegliano ruim aan de leiding met 15 overwinningen in 16 wedstrijden en 44 pt. Novara  met 3 nederlagen en Scandicci, Chieri van Kaja Grobelna en Vero Volley Monza van Pauline Martin volgen met 4 nederlagen.  Firenze van Britt Herbots en Celine Van Gestel volgt al op plaats 9 met 10 nederlagen en 6 overwinningen. Toch even vermelden dat Novara met één overwinning meer  drie punten minder scoorde als Scandicci, wat dus betekent dat  drie wedstrijden meer met slechts 3-2 gewonnen werden.

Roemenië

Ilka Van de Vyver speelt niet langer voor Sigorta Ankara, maar in Roemenië voor Targoviste. Haar team won in januari nu al drie wedstrijden, de laatste met 0-3 bij Dinamo Boekarest. Targoviste staat daardoor nu met hetzelfde aantal punten als Dinamo Boekarest, waar Nathalie Lemmens het uitstekend  doet en al geselecteerd werd  voor het ‘dream team’ van de week. Haar team staat nu tweede met eveneens 31 pt maar wel een wedstrijd minder verloren.  Alba Blaj is leider met slechts één verlieswedstrijd.. Wel even vermelden dat de ene nederlaag van Alba Blaj een forfaitnederlaag was tegen Dinamo Boekarest.

Polen

Geen ‘cavalier seul’ dit jaar voor Kedzierzyn bij de mannen. Het team grossiert in de vijfsetters en leed reeds zes nederlagen. Rzeszow staat  na 22 wedstrijden aan de leiding met vier nederlagen voor Jastrzebski, Zawiercie en Kedzierzyn.  Kedzierzyn won wel haar laatste wedstrijd met 3-1 tegen Rzeszow. Projekt Warszawa van Igor Grobelny staat zevende met  13 overwinningen in 21 wedstrijden en Katowice, de ex-ploeg van Tomas Rousseaux dertiende met 8 overwinningen in 22 wedstrijden.

Bij de vrouwen lijkt de strijd voor de titel te zullen gaan tussen Rzeszow, LKS Lodz en Chemic Police. LKS  Lodz is na 11 wedstrijden nog ongeslagen, Rzeszow won 11 maal in 12 wedstrijden en Chemic Police 8 maal in 11 wedstrijden. Budowlani Lodz van Dominika Sobolska staat met 5 overwinningen in 12 wedstrijden en 14 pt op een zesde plaats.

Frankrijk

Bij de vrouwen staat Nantes – voortaan met Dominika Strumilo – met 15 overwinningen in 17 wedstrijden en 43 pt aan de leiding voor Paris met 14 overwinningen en 39 pt. Mulhouse van Silke Van Avermaet en Hélène Rousseaux staat zesde met 12 overwinningen en 33 pt.

Bij de mannen staat Tours met 15 overwinningen in 18 wedstrijden aan de leiding. Montpellier van Marin Dukic staat met 8 overwinningen op een negende plaats.

Rusland

In Rusland staat Zenit Kazan van Sam Deroo aan de leiding. Zenit St.-Petersburg en Dinamo Moskou verloren de laatste maand enkele punten. Sint-Petersburg staat tweede op drie punten van Kazan.

Duitsland

Bij de vrouwen hebben Potsdam en Stuttgart na 14 wedstrijden elk één maal verloren. Wiesbaden van Jodie Guilliams staat zevende met 6 overwinningen en 19 pt, Amber De Tant staat met Straubing op een voorlaatste plaats met 2 overwinningen en 8 pt.

Griekenland

Olympiakos verloor hier slechts eenmaal in 11 wedstrijden. Panathinaikos verloor tweemaal en PAOK van Bram Van Den Dries drie maal in 12 wedstrijden. Kevin Klinkenberg staat met Foinikas Syroy op een vijfde plaats met 6 overwinningen in 12 wedstrijden.

Beachvolley

De finale van de Beach Pro Tour in Doha (Qatar) leverde niet echt verrassingen op. De strijd om het brons werd gewonnen door de Italianen Nicolai-Cottafava, die na een spannende wedstrijd (22-20, 19-21, 16-14) onze noorderburen Brouwer-Meeuwsen versloegen. In de finale waren de Noren Mol-Sorum te sterk voor de Polen Bryl-Losiak: 21-18, 21-18.

Tekst: Fernand Walder