Eerst hoge Europese, dan Belgische druk op VDK Gent en Asterix Avo Beveren

Deze week ligt de grote focus op de prestaties van de Belgische vrouwentop aan het Europese front. VDK Gent stuit in de CEV Cup op het Poolse Budowlani Lodz met Dominika Sobolska in de rangen.

Een dag later moet Asterix AVO Beveren eveneens thuis in het getouw tegen de niet te onderschatten Roemeense middenmoter C.M.S. Lugoj. Het wordt een hele kluif voor de Belgische tenoren om na een mooi parcours nog verder door te stoten. In elk geval worden de confrontaties met de volle concentratie voorbereid.

Coaches Stijn Morand (VDK Gent) en Kris Vansnick (Asterix AVO Beveren) zijn door de wol geverfd. Hun prijzenkast puilt uit, maar er is altijd een plekje voor een extra stunt. De twee clubs zelf grossieren ook in prijzen. Ze gaan de strijd aan op drie fronten: in Europa, in de Belgische competitie en in de Belgische beker, waarin ze elkaar in de ogen blikken op 26 februari in het Antwerpse Sportpaleis. Sensatie gegarandeerd in dat vlijmscherpe Oost-Vlaamse topduel.

Als ‘opwarmertje’ blikken we  terug op vroegere successen.

Stijn Morand (VDK Gent): “De club won vijf Supercups, eenmaal onder hoede van Jan De Brandt, de andere met mij. Op ons palmares staan vier vicetitels, twee nationale titels (2013 en 2022) en bekerwinst in 2009 tegen Asterix (3-2). VDK speelt haar zevende bekerfinale, de tweede op rij.

In 2012 pakten we brons in de CEV Challenge Cup in Baku (Aze). Onze grootste prestatie tot vandaag. De thuisorganisator Lokomotiv Baku veroverde het goud. Gevolgd voor ons door die eerste Belgische titel (2013) en als toemaatje de Champions League in 2014 tegen Vakifbank Istanboel, het Poolse Sopot (met Charlotte Leys) en Dynamo Boekarest. Europees zitten we, als ik het goed geteld heb, aan onze 56ste wedstrijd.

Ik heb een diploma L.O. en ik blijf mijn trainerstaak combineren met een opdracht bij topkinesist Lieven Maesschalck en beperkt als docent aan de universiteit Gent. Bij Lieven ben ik geboeid door biomechanische bewegingsanalyse aan de hand van 3D- en data-analyse. Een spectaculaire bijna futuristische bezigheid, die ik liefst niet loslaat.”

Kris Vansnick (Asterix AVO): “We spelen sinds 1990 in de topklasse. Met bijzonder veel succes. We totaliseren 12 Supercups, 14 nationale titels, 8 vicetitels, 16 Belgische bekers en in het totaal 23 bekerfinales.

In Aris Thessaloniki speelden we onlangs onze 150ste Europese wedstrijd. Het absolute hoogtepunt voor Asterix is goud in de Europese Top Teams Cup in 2001 met Gert Vande Broek. In en tegen Wenen. Met een ontvangst op het paleis bij koning Albert II. We pakten ook zilver in de Challenge Cup 2010.  In en tegen het Duitse Dresden.

Ik combineer Asterix AVO als hoofdtrainer sinds 2019 met de job als directeur eerste graad van de topsportschool in Leuven.”

EUROPESE BEKERS

Hoe presteerden jullie tot vandaag in de Europese beker?

Kris :”Wij waren vrijgeloot in de 1/32ste finales. In de 1/16de en de 1/8ste finale bekampten we met succes OK Herceg Novi (Mon) en Aris Thessaloniki (Gri). Mooie tegenstanders. Herceg Novi, dominant ongeslagen in eigen land, deed gerichte aankopen om in de toekomst de CL te spelen. Er ging veel fysieke kracht vanuit. Maar ze bleken zeer passief in defensie. Die zwakte hebben we handig uitgebuit.

Bij Thessaloniki pakt de mayonaise niet. Ze staan – zwaar onder hun waarde – pas negende geklasseerd. Het gaat ook weer om een bij elkaar gekochte ploeg. Met Columbianen, Brazilianen, een Bulgaarse en een Keniaanse. We hadden ginds twee sets nodig, dat liep heel vlot voor ons sterk collectief. Tactisch hebben we onze zaakjes uitstekend gemanaged.”

Stijn: “Oorspronkelijk schreven wij in voor de Champions League. Maar Vasas Boedapest verraste ons in de voorronde. Vandaar de afdaling naar de CEV Cup. We hebben het uitstekend gedaan tegen Voléro Zürich (Svetlana Ilic) en het Spaanse Socuellamos. Lodz wordt onze derde ronde. Een zeer lastige hindernis.”

Wat zijn de voor- en nadelen van Europese verplaatsingen?

Kris: “Pro: onze speelsters maken kennis met andere types van volleybal. Op verplaatsing ben je ook drie dagen samen. Het lijkt een beetje op een teambuilding. Zo’n trip schept een band. Je leert andere facetten van mensen kennen. Je hoort mij niet klagen over de drukke kalender.

Het nadeel is, dat er Europees geen ‘terugverdienmodel’ bestaat. Het is budgettair niet eenvoudig, maar gelukkig is Asterix de grootste club van het Waasland. We hebben een groot entourage aan steun.”

Stijn: “De voordelen zijn de grotere uitstraling voor de club en voor de stad Gent als topsportstad. Ook is Europa de ideale spiegel voor onze jeugdleden.

Het grootste nadeel is het onvoorspelbare financiële plaatje. Gelukkig wil onze sponsorgroep altijd een Europees extra aanleveren. In die Europese context is Peter Callant onze grote voortrekker. Zijn bedrijf vangt ook veel visibiliteit in de competitie en in de bekers.  Ook de mannen van Caruur Gent hebben nu hun Europese vuurdoop meegemaakt. We zijn aparte clubs, maar via een overkoepelende vzw is er toch overleg over de beschikbaarheid van de EDUGO-arena en het runnen van de cafetaria. Dat zit wel goed in Gent.”


Belangrijk om te weten is of al die Europese matchen geen extra belasting veroorzaken en druk zetten op de nationale competitie en Belgische beker?

Stijn: Europa is niet speciaal een enorme belasting, maar heeft ook niet onze  voorkeur. Op zeer korte termijn ligt de klemtoon op de Belgische beker. Zeker na de onverwachte nederlaag vorig jaar tegen Oudegem. Nooit eerder heb ik zo’n diepe ontgoocheling gezien in onze rangen. En dus leeft bij ons momenteel een stevig ‘revanchegevoel’. Ideaal zou zijn dat we ‘de dubbel’ pakken of met de Supercup erbij geteld zelfs ‘de triple’. Uniek voor VDK Gent, nooit eerder vertoond.”

Kris: “Met de belasting kunnen we wel overweg. Het gros bij ons is student en heeft het topsportstatuut. Ze kunnen wel schuiven met hun programma, al zie ik sommigen toch ook vaak met de neus in de cursussen op vrije momenten. We hebben werkenden. Laura Overwater is in dienst bij een Nederlands bedrijf. Maar ze mag de job vanop afstand uitoefenen. Manon Stragier is aan de slag in een koffiezaak in Antwerpen. (lacht) Ik moet bij haar nog langs gaan.”

Jullie hebben allebei versterking aangetrokken? Ook om het spelconcept een injectie te geven?

Stijn: “Dat klopt. Eline Van Elsen (Asterix), Annelotte Everaert, Dorine Declat en Eline Declercq (Topsportschool Vilvoorde) kozen voor ons. Nodig ook omdat libero Tine De Quick een tijdje in de lappenmand stak (patellapees knie). Bij het Franse Marcq-en-Baroeul konden we spelverdeelster Aziliz Divoux losweken. Aangevuld met Marlies Janssens, Julie Smeets, Els Vandesteene, Iris Vandewiele, Laure Flament, Lotte en Tine De Quick en Axelle Longval. Dit team steunt niet op één speelster die massaal veel passen krijgt zoals Nova Marring bij Asterix. Ik hanteer het concept van snel spel met een goede spreiding. Door onze grote middenvrouwen Marlies Janssens en Iris Vandewiele staan we bovendien sterk in het compartiment blok-verdediging.”

Kris: “Wij bouwen verder op de sterk vernieuwde kern van vorig seizoen. Met Nova Marring, Laura Overwater, Anna Koulberg, Jana Thierens, Britt Rampelberg, Helena Gilson en Noor Debouck. Een beetje spijtig vonden we het verlies van Pauline Martin: zij tekende bij Monza (Ita). Nieuwkomers zijn Charlotte Krenicky (pass) en de jongeren Kaat Cos, Romane Neufkens en Yana Wouters.  Krenicky is een certitude, de andere drie zijn in volle opleiding. Elke dag zetten ze stappen vooruit. Ons concept is geënt op de aanvalsdriehoek Gilson, sterkhoudster Marring en Stragier. Na het exit van Martin hebben we geen echte hoofdaanvalster. We gaan uit van veel fysieke kwaliteit. Die hebben we nodig om de Gentse coryfeeën Janssens, Smeets, Flament en Divoux aan banden te leggen.”

Wikken en wegen jullie even de kansen op winst in Europa.

Stijn: “Lodz kan ik zo niet meteen taxeren op kracht en talent. Wel hoort de 31-jarige Yellow Tiger en middenaanvalster Dominika Sobolska-Tarasova bij de kern en ik vermoed dat het een ‘full prof’ ploeg is. Ze staan zesde in de Poolse Liga. We spelen eerst thuis, dat vind ik een beetje link. Bij Gentse thuiswinst kan Lodz de zaak immers nog rechttrekken, mocht het duel in Polen uitdraaien op een beslissende ‘golden set’.”

Kris: “Lugoj is geen habbekrats. Momenteel vijfde in de stand. Met een pleiade van vedetten. Met de Servische libero Silvija Popovic (beste libero op WK’s en beste libero op de O.S. 2016 in Rio), de Servische passeur Tanja Grbic, familie van grootheid Nikola Grbic. Zij maakte furore bij Racing Cannes, Saint-Raphaël en Venelles (Franse Pro A). Je hebt de Bulgaarse Bezhandolska (mid, 1m90), hoekaanvalster Samadova-Ruban (Oekraïense en Azeri) en opposite Martiniuc uit Moldavië. Ik heb acht wedstrijden van Lugoj gescout. Ze hebben Ankara uitgeschakeld. We moeten op onze hoede zijn. Het zal nodig zijn om thuis zo ruim mogelijk te winnen. De return wordt een zwaar karwei. We moeten midden in de nacht – zeer vermoeiend – vanuit Charleroi naar Timisoara vliegen en dan nog 70 km verderop met de bus.”

Wie zit er nog in en wat is jullie Europese ambitie. Is dit de echte kwartfinale en hoe loopt het verder?

Kris: “De kwartfinales  in de Challenge Cup zijn Asterix-Lugoj, Suhl Thüringen (Dui)-Prostejov (Tsj), Pazova (Ser)-Porto (Por) en Sliedrecht (Ned)-Chieri (Ita, Kaja Grobelna).  Als we het halen, spelen we in de halve finales tegen Pazova of Porto. Ook de finale werkt met heen en terug. Spijtig dat het systeem van Final 4 is verdwenen.”

Stijn: “We spelen in de CEV Cup, conform zoals de formule bij de mannen, nu tegen Lodz eerst de kwartfinales van de zgn. play-offs. Ook Busto Arsizio (Ita), Scandicci (Ita), Olympiacos Piraeus (Gri), Schwerin (Dui), Thy Istanboel (Tur) en Liberec (Tsj) doen dat. Van die acht worden er vier uitgeschakeld. Bij de vier overlevers komen vier dalers uit de CL-poules, dan gaat het om de beste vier derdes. Die acht spelen de effectieve kwartfinales met heen en terug.”

NATIONALE COMPETITIE EN BELGISCHE BEKER

Na een vraagje over de nationale competitie schakelen we over naar de Belgische beker.

De competitie gaat stilaan de beslissende fase in? Tevreden of niet?

Stijn: “Toch wel. Het klassement geeft een vertekend beeld. De topvier haalt de titelplay-offs, dat moet lukken. We beklagen het ons wel, dat al onze wedstrijden in 2022 uitmatchen waren. Dus nooit in eigen zaal. Dat was in principe heel gevaarlijk, maar we hebben de schade kunnen beperken. We waren initieel niet te spreken over de kalenderopmaak. Oké, we hebben nu enorm vaak het thuisvoordeel. Maar toch verliezen we inkomsten, omdat we niet elke week een VIP kunnen organiseren. Dan zou de lol er te vlug af zijn.”

Kris: “We staan op de tweede plaats na leider Oudegem. Ik vind het prima. De tweede stek is een goede uitgangspositie. De reguliere eerste start met zes punten, de tweede met vier, de derde met twee en de vierde op nul. Eén en twee stoten na een ronde van zes wedstrijden door naar de titelfinales in een ‘best of three’.”

We wenden ons al even naar de finale van de Belgische beker op 26 februari in het Antwerpse Sportpaleis. Wie hebben jullie in de beker uitgeschakeld?

Stijn: “Op een rijtje waren dat Zoersel, Charleroi en Hermes Oostende. We hebben nu echt onze zinnen op de beker gezet. Zeker na de ontgoocheling in 2022 toen Oudegem verrassend won met 3-1. We proclameren ons liever niet tot favoriet. Dat waren we te uitgesproken in de vorige editie.

Maar die druk heeft tegen ons gewerkt. Favoriet zijn, is geen evidentie en geen garantie op winst. Net daarom leeft in het Gentse een sterk gevoel van weerwraak door de onverwachte verwikkelingen tegen Oudegem. In vorige editie  stond het bij de bookmakers 80 tegen 20 in ons voordeel. Ik praat een jaar later liever over 50-50.”

Kris: “Wij wipten Tchalou, Oudegem en VH Leuven. Tchalou was begin seizoen geen ‘makkie’. Ook Oudegem werd een pittige verplaatsing.: 2-3 voor ons, in slechts één wedstrijd. Met Haasrode hadden we niet veel moeite.”

Het wordt de zevende bekerclash tussen VDK en Asterix.

Stijn: “Correct. Ik coachte twee van de zes eerdere finales. Het eerste gevecht wonnen we met 3-2. Het jaar daarna verloren we met dezelfde cijfers. Tegen Asterix AVO staat het 1-1 voor mij persoonlijk. Ik hoop de desillusie van 2022 naar de vergeethoek te verdringen.”

Kris: “De zevende finale tussen Asterix en VDK Gent biedt een prachtige affiche. Van zes vorige bekerclashes tegen Gent wonnen wij er vijf: winst in 2007 (3-0), in 2008 (3-1), in 2011 (3-2), in 2015 (3-0) en in 2017 (3-1). VDK Gent won één finale tegen ons: in 2009 met 2-3.”

Hoe goed kennen jullie elkaar persoonlijk? Jullie hebben een verleden van wedstrijden tegen elkaar.

Stijn: “Ik kom uit Herne in de buurt van Gooik en Lennik. Ik ben een buurman van Emile Rousseaux, Jan De Brandt en Dominique Baeyens. In mijn jeugd speelde ik bij Hemelveerdegem. Ik kon hard slaan op de hoek en ik ging expressief-emotioneel soms hevig tekeer. Kris speelde als libero mee bij Michelbeke, dat destijds een mannenploeg in de running had.”

Kris: “We hebben elkaar als speler vaker ontmoet. Maar dat is heel lang geleden. Verdwenen bijna in de nevelen van de tijd. Wij kennen elkaar niet echt. Maar Asterix heeft uiteraard tientallen keer tegen VDK gespeeld.Zo’n bekerfinale is een snoeiharde prestigeslag. (lacht) Ik wil absoluut winnen, maar Stijn natuurlijk ook.”

  • Dinsdag 31 januari 20u30 VDK Gent – Budowlani Lodz (Pol) – CEV Cup
  • Woensdag 1 februari 19u30 Asterix Avo Beveren – CSM Lugoj (Roe) – Challenge Cup

Tekst: Leo Peeters