Belgische scheidsrechters hoog aangeschreven in Europa

Het WK is zowel bij de mannen als bij de vrouwen achter de rug. In alle landen zijn de ploegencompetities begonnen en ook Europees komen deze maand de meeste geselecteerde clubs aan de beurt.

Maar Europese topmatchen moeten ook geleid worden door Europese topscheidsrechters en op dat vlak worden de Belgische refs behoorlijk hoog gekwoteerd. Wij zochten voor jullie op in welke Europese wedstrijden zij geselecteerd werden. En dan hebben we het alleen nog maar over de wedstrijden in de Champions League.

 • Wim Cambré is eerste scheidsrechter in Düren – Perugia (mannen), in Chemik Police – Targoviste (vrouwen) en als tweede scheidsrechter werd bij aangeduid voor Mulhouse – Conegliano (vrouwen) en Friedrichshafen – Montpellier (mannen)
 • Ook Koen Luts is stoelscheidsrechter in Perugia – Ljublana (mannen), Milano – Alba Blaj (vrouwen) en staat aan de lijn bij Friedrichshafen – Jastrzewski.
 • Marie-Cathérine Boulanger is de eerste ref in Le Cannet – Milano (vrouwen) en krijgt ook nog twee matchen te leiden als tweede scheidsrechter: Zawiercie – Pazardzhik en Düren – Z. B. Ankara.

Laten we intussen ook eens kijken hoe de buitenlandse ploegen met Belgische inbreng het eraf brengen in de eerste fase van de competitie tot begin november.

Frankrijk

Bij de vrouwen won Mulhouse (zonder de licht geblesseerde Silke Van Avermaet) de Supercup tegen landskampioen Le Cannet met 3 -1 o.a. dankzij 14 punten gescoord door Hélène Rousseaux. In de competitie loopt het ietsje minder. Na vier wedstrijden won Mulhouse thuis telkens met 3-0 maar op verplaatsing werd telkens verloren, waaronder wel een 3-1 nederlaag bij Le Cannet, ondanks het feit dat Hélène deze maal 16 pt scoorde.

Bij de mannen staat na zeven wedstrijden Chaumont met 6 overwinningen en 19pt aan de leiding voor Tours met eveneens 6 overwinningen maar 17pt. Marin Dukic is de enige Belg die nog speelt in liga A. Zijn team Montpellier staat met 4 overwinningen en 12pt op plaats zes.

Italië

In het weekend van Allerheiligen werd bij de mannen de Supercup gespeeld. De eerste vier van de voorbije competitie namen het tegen elkaar op. In de halve finale versloeg Perugia Trentino met 3-2 en won Civitanova met 3-0 tegen Modena.  In de finale versloeg Perugia Civitanova met 3-2 (20-25, 25-22, 23-25, 25-22, 15-8) Er was wel even paniek bij Perugia toen Leon in de vijfde set bij een aanval achter de 3m lijn uitschoof en op zijn achterhoofd terecht kwam. Hij leek even het bewustzijn te verliezen maar kon nadien wel verder spelen. Plotnytskyi werd voor zijn sterke invalsbeurten bij Perugia verkozen tot MVP.

In de competitie steekt Perugia voorlopig er met kop en schouders  boven uit.  Na 6 wedstrijden staat ze ongeslagen aan de leiding met het maximum van de punten . Bij de concurrentie blijkt ogenschijnlijk iedereen te kunnen winnen van iedereen. Zo verloor Civitanova verloor reeds drie van zeven gespeelde wedstrijden, Trentino drie van de zes en Modena verloor  vier van de zeven. De meeste teams lijken dus fel aan elkaar gewaagd. Mathijs Desmet deed het  niet zo slecht met Padova want zijn team won drie van de vijf wedstrijden, weliswaar alle drie met 3-2.

Bij de vrouwen zijn in de competitie vijf wedstrijden gespeeld. Novara en Conegliano staan op de eerste plaats met 14pt. Vero Volley Milano, waar Pauline Martin weliswaar weinig aan spelen toekomt, staat derde met 13p en Chieri van Kaja Grobelna staat met vier overwinningen en 12pt op een vierde plaats.. Il Bisonte Firenze van Britt Herbots en Celine Van Gestel heeft een slecht parcours achter de rug. Eerst werd thuis tegen Busto Arsizio met 2-3 verloren, om daarna zwaar met 3-0 onderuit te gaan in Bergamo. De volgende twee wedstrijden werden dan wel met 3-0 gewonnen maar de vijfde wedstrijd tegen Chieri werd dan weer een afgang. De 3-0 cijfers , setstanden 25-22, 25-14, 25-12 spreken voor zich . Grobelna scoorde 15 pt met efficiëntie van 35% , Herbots 12pt met een efficiëntie van 25,88% en Van Gestel 4pt met een efficiëntie van 11,11%.

Duitsland

Bij de vrouwen zijn er in de Bundesliga nog maar twee wedstrijden gespeeld. Amber De Tant won met Straubing met 0-3 in Aachen maar verloor dan thuis met 1-3 tegen Vilsbiburg. Jodie Guilliams verloor met Wiesbaden tweemaal met 3-1.

Rusland

Zenit Sint-Petersburg staat na 6 wedstrijden met 17pt ongeslagen aan de leiding. Sam Deroo staat met Zenit Kazan op de vijfde plaats. Kazan won vier van haar zes wedstrijden en grossiert in vijfsetters. Tegen Dinamo Moskou en Zenit Sint-Peterburg werd met 3-2 verloren en tegen  Novosibirsk werd  met 3-2 gewonnen.

Polen

Bij de mannen zijn acht wedstrijden gespeeld. Jastrzebski staat ongeslagen met 24 pt aan de leiding voor Rzeszow met 20 pt. Tomas Rousseaux en Igor Grobelny kenden met Katowice en Project Warszawa geen denderende start maar lijken zich herpakt te hebben. Tomas heeft  met Katowice nu vier wedstrijden gewonnen waaronder een zege met 3-2 tegen het hoger geklasseerde Suwalki:  3-2 waarin hij 10pt  scoorde tegen 50%. Igor heeft met Project Warszawa nu ook al vier wedstrijden gewonnen waaronder een echte knalprestatie in Belchatow. Zijn team won er met 0-3. Hij werd tot MVP uitgeroepen en scoorde 22pt tegen een fenomenale 81%.

Griekenland

Na drie wedstrijden staat Olympiakos ongeslagen aan de leiding met 8 pt .Vijf ploegen wonnen reeds tweemaal. PAOK van Bram Van den Dries leed zijn enige nederlaag  tegen Panathinaikos met 3-1 en Kevin Klinkenberg verloor met Foinikas Syroy  tegen Olympiakos met  3-0.

Turkije

Bij de vrouwen won Fenerbahce de Supercup door Vakifbank met 3-0 te verslaan en dit niettegenstaande de 22pt van de pas aangeworven Italiaanse superster Egonu. De competitie bij de vrouwen is gestart op 1 november. Er werden al twee wedstrijden gespeeld en Eczacibasi, de ploeg van Laura Heyrman, zorgde voor een serieuze verrassing door met 0-3 te gaan winnen bij Fenerbahce.

Bij de mannen werd de Supercup gewonnen door Ziraat Bankasi dat Arkas Spor met 3-0 versloeg. Hier zijn in competitie reeds zeven wedstrijden afgehaspeld. Halkbank staat ongeslagen aan de leiding met 20pt voor Ziraat Bankasi met 17pt.

Pre Olympische kwalificatie

Aan de Olympische Spelen in Parijs mogen zowel bij de mannen als de vrouwen 12 landen deelnemen. Frankrijk is als organisator rechtstreeks geplaatst. Drie kwalificatietoernooien grijpen plaats waarvan de eerste twee zich plaatsen voor de O.S. Nadien worden vijf plaatsen toegekend volgend de FIVB-ranking waarbij wel rekening gehouden wordt met het feit dat elk werelddeel moet vertegenwoordigd zijn. De kwalificatietoernooien bij de  vrouwen zouden doorgaan van 16/9 tot 24/9/2023 en bij de mannen van 30/9 tot 8/10/2023. Nog even vermelden dat Rusland sowieso uitgesloten is van deelname.

                                    Beach nieuws

Dubai

De Pro Tour Beach startte in Dubai in de tweede helft van oktober met twee opeenvolgende Challenge toernooien.

Het eerste ging door van 22 tot 25 oktober. Bij de vrouwen zag het podium er als volgt uit : 1. Hermanova – Stochlova (CZE)   2.  Xia – Lin (CHN)   3. Horton – Scoles (USA). Bij de mannen was dit 1. Popov – Reznik (UKR)    2. Benesh – Partain (USA)   3. Pedro Solberg – Arthur (BRA)

Het tweede greep plaats van 27 oktober tot 30 oktober. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Schneider – Sude (SUI). Het zilver was voor Anderson – Turner (USA) en het btons voor het Thaise duo met de onuitsprekelijke namen Naraphornrapat – Worapeerachaykorn. Bij de mannen wonnen poulains van Kristianson uit Zweden, Ahman – Helling. Zilver– was voor de Argentijnse Capogrosso brothers en brons voor Taylor – Lotman (USA).

Kaapstad

Van 3 tot 6 november ging in Zuid Afrika het eerste elite 16 toernooi door van de Pro Tour . Bij de vrouwen kregen we toch wel een onverwachte zege. De 40-jarige Thalita Antunes die aantrad met de 22 jarige Thamela Coradelo versloeg in de finale het Amerikaanse duo Canon Sponcil met 22-20, 21-16. Het brons ging naar een ander Braziliaans duo namelijk Duda – Ana Patricia.

Bij de mannen was de finale een Scandinavisch onderonsje. De Noren Mol – Sorum versloegen de Zweden Ahman – Hellvig met 2-0  21-19, 21-19. Het brons ging naar Cherif – Ahmed, die in de halve finale voor het eerst verloren tegen Ahman – Helling.

Allerlei

 • De gewezen Italiaanse topspeelster Francesca Piccinnini gaf een uitgebreid interview met een licht pikante foto in Playboy, het om zijn vele interessante artikels veelgelezen maandblad.
 • De gewezen Finse topspeler Tomas Sammelvuo wordt bondscoach van de nationale Canadese mannenploeg, nadat hij in het verleden zijn kwaliteiten als coach toonde in Rusland, dat hij naar zilver leidde op de O.S. van Tokio. Hij coacht momenteel ook de Poolse topploeg Zakza Kedziercyn.

Belgische ploegen in de Champions League

Interessante thuiswedstrijden met Belgische ploegen in de Champions League:

 • 10/11: Roeselare – Tours
 • 16/11: Menen – Kedziercyn
 • 30/11: Roeselare – Civitanova
 • 13/12: Roeselare – Benfica
 • 11/01: Menen – Trentino
 • 25/01: Menen – Karlovarska

Alle wedstrijden worden in Roeselare gespeeld en vangen aan om 20u30.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV e.a.