Fien Callens, Red Dragons, Bex-Beauve en Anders Kristiansson met internationale successen

Tijdens de voorbije maanden werden allerlei internationale toernooien gespeeld, waarin een kat soms haar jongen niet meer herkent.

Volleymagazine probeert daaraan te verhelpen en met een bijzondere terugblik op de prestaties van de Belgen kijken we naar hun prestaties in juli en augustus. Enkele uitschieters: het schitterende afscheid van Fien Callens met een zege van de U17 meisjes, de kwalificatie voor het EK 2023 van de Red Dragons. Maar ook op beachgebied beginnen onze jongeren zich te tonen. In het Wevza-toernooi voor U19 haalt het meisjesduo Bex-Beauve goud na een finale tegen onze landgenoten Piret-Coens. En wat te denken van oorlogsveteraan Anders Kristiansson, ex-succestrainer bij Maaseik, die zijn jarenlange werk met Zweedse beachvolleyers bekroond zag met een Europese titel voor het sublieme duo Ahman-Hellvig.

Een overzicht.

Volley Nations League

Vrouwen

USA eindigde na 12 wedstrijden eerste met 11 overwinningen en 32 pt, Brazilië tweede met 10 overwinningen en 29 pt en Italië derde met eveneens 10 overwinningen en 29 pt. De nummers 1 tot en met 8 speelden dan voor de eindzege met rechtstreekse uitschakeling.    In de kwartfinales kregen we volgende resultaten : USA – SRB 2-3, BRA – JPN 3-1, ITA – CHN  3-1, TUR – THA  3-1. Halve finales : SRB – BRA  1-3, ITA – TUR 3-0. Het goud ging uiteindelijk naar Italië dat Brazilië in de finale met 3-0 versloeg. Het brons was voor Servië  dat met 3-0 won tegen Turkije.

Mannen

Italië eindigde hier op de eerste plaats met 10 overwinningen en 31 pt, even veel als Polen dat echter een slechter setgemiddelde had. USA haalde eveneens 10 overwinningen maar slechts 27 pt. Australië eindigde laatste met 1 overwinning en 2 pt na Canada met 2 .overwinningen en 6 pt. In de eindronde met de eerste acht kregen we volgende resultaten :  Kwartfinale ITA – NED  3-1, FRA – JPN  3-0, POL – IRI  3-2, USA – BRA 3-1. Halve finales : ITA – FRA  0-3, POL – USA  0-3.  In de strijd voor het goud versloeg FRA de  USA met 3-2. Het brons was voor Polen dat Italië met 3-0 versloeg

FIVB Challenger Cup

Zowel bij de mannen als de vrouwen kregen acht landen de kans om zich via dit toernooi te plaatsen voor de Nations League volgend jaar. Alleen de winnaar van deze Challenger Cup kreeg een plaats toegewezen in dit prestigieus toernooi.

Onze Yellow Tigers mogen terugblikken op een uitstekend toernooi met 3-0 winst in de kwartfinale tegen Tsjechië  en 3-1 winst in de halve finale tegen Colombia dat totaal onverwacht het Frankrijk van Emile Rousseaux met 3-2 had verslagen in de kwartfinale. Spijtig genoeg bleek Kroatië, dat in de andere halve finale Puerto Rico met 3-1 had verslagen, in de finale te sterk. De Yellow Tigers verloren met 3-1 (25-20, 21-25, 25-22, 25-21). Britt Herbots was topscorer in deze wedstrijd met 23 punten.

Bij de mannen versloeg Cuba in de finale Turkije met 3-1.

European Golden League

Onze Red Dragons namen met een fel verjongde ploeg deel aan deze competitie gecreëerd als mogelijke aanloop naar de Nations League. Hieraan namen elf teams deel onderverdeeld in 3 poules. Onze Red Dragons mochten in hun poule niet echt terug kijken op een succesvol resultaat. Tegen Estland en Tsjechië werd immers tweemaal verloren. Enkel Letland moest tweemaal voor de bijl. In de halve finale versloeg Tsjechië Oekraïne met 3-2 en won Turkije tegen Kroatië met 3-1. In de finale versloeg Tsjechië Turkije met 3-1.

Red Dragons naar het EK 2023 mannen

Enkele maanden meer samen trainen, de aanwezigheid van enkele routiniers zoals François Lecat en Tomas Rousseaux, en de Red Dragons van coach Emanuele Zanini plaatsten zich voor het EK 2023 na een verrassende dubbele zege tegen ‘zwart beest’ Estland en twee gemakkelijke zeges tegen het zwakke Faröer.

Met als België werden Turkije, Finland, Portugal, Griekenland, Spanje en Roemenië reekswinnaars in de andere kwalificatiepoules. Ook de beste tweedes plaatsten zich: Zwitserland, Denemarken, Montenegro, Estland en Kroatië. Slovakije en Letland misten de afspraak. De gekwalificeerden komen samen met de organisatoren van het EK 2023 in actie (Italië, Bulgarije, Macedonië, Israël), net als acht ploegen van het EK 2021: Slovenië, Polen, Servië, Nederland, Duitsland, Tsjechië, Oekraïne en Frankrijk.

U18 M kwalificeren zich voor het WK

Onze U18 M mogen dit jaar terugblikken op een mooi parcours. Het begon in januari met een rechtstreekse kwalificatie voor het EK door in Italië  in de halve finale van het kwalificatietoernooi  het thuisland te verslaan en daarna de finale te winnen tegen Frankrijk. Op het WEVZA-toernooi einde juni  in Frankrijk pakten ze zilver  na Frankrijk.. Op het EK realiseerden ze dan hun doelstelling, namelijk kwalificatie voor het WK. Een plaats bij de top vier zat er lang in. De 3-2 nederlaag tegen Servië maakte uiteindelijk dat ze derde werden in hun poule waardoor moest gestreden worden voor plaats vijf tot acht. Hun eerste wedstrijd tegen Polen was dan ook beslissend of deelname aan het volgend WK een feit was. Polen werd met duidelijke 3 – 0 cijfers geklopt zodat kwalificatie voor het WK een feit was en de initiële doelstelling bereikt werd.

U 20 M terugval na sterke start in EYOF

Onze Young Red Dragons begonnen ijzersterk aan dit European Youth Olympic festival via een 3-2 overwinning tegen Polen, regerend wereldkampioen in deze categorie. Helaas kon aan deze overwinning geen vervolg gebreid worden. In de poule verloren ze daarna met 3-1 tegen Tsjechië en 3-0 tegen Turkije waardoor ze uiteindelijk nog laatste van de poule eindigden en moesten spelen voor plaats 5 tot 8. In de eerste wedstrijd werd dan tegen Duitsland met 3-2 verloren. De strijd voor de zevende plaats werd tegen Slovakije met 3-0 gewonnen.

Onze U17 meisjes winnen WEVZA toernooi in Chiusi

Fien Callens (zie kopfoto) sloot haar carrière als internationaal coach van de U17 meisjes af met een schitterende overwinning in dit WEVZA-toernooi dat doorging in Italië. Haar team bleef ongeslagen tegen Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië en Portugal. In de beslissende wedstrijd voor toernooiwinst tegen Frankrijk wisten onze jonge Yellow Tigers een 0-2 achterstand om te buigen in een 3-2 zege. Fien straalde!

Nieuws uit Nederland

Maret Grothues stopt na 14 jaar als international bij het  Nederlandse volleybalteam. In 2008 maakte zij als 19-jarige haar debuut tegen Cuba in de Montreux Masters. Op het WK 2010 werd zij verkozen tot beste serveerster. Dit zou de voorbode zijn van een lange en prachtige carrière. Zij won met Nederland drie keer zilver op het EK 2009, 2015 en 2017 en brons op de World Grand Prix 2016. Zij speelde 392 keer voor Oranje. Zij blijft nog wel actief als clubvolleybalster bij Panathinaikos

Beach

EK beach voor Ahman/Hellvig, poulains van Anders Kristiansson

Schitterende wedstrijden op het EK beach in München met nog oud-bekenden aan de zijlijn. Anders Kristiansson, de Zweedse ex-coach van Maaseik, werkt al jaren met de beachers uit zijn geboorteland en deze keer had hij een bijzonder sterk duo voorbereid. Ongelooflijke verdedigingen van de blonde Ahman, schitterende bloks van Hellvig, doorzicht en geplaatste opslagen zorgden ervoor dat ze in de halve finale al voor een eerste stunt zorgden door de wereldkampioenen Sorum-Mol in drie sets (31-33 in de tweede !) te verslaan. In de finale waren de Tsjechen Perusic-Schweiner geen partij voor het overdonderende Zweedse duo.

Bij de vrouwen ging de Europese titel naar het Letse duo Kravcenoka-Grandina ( in 2019 al Europees kampioen). Zij versloegen in de halve finale het Nederlandse duo Stam-Schoon van coach Marco Klok in drie sets en in de finale waren ze te sterk voor Hüberli-Brünner (Zwi).

Het soms slechte weer in München beviel Anders Kristiansson niet…

Belgium Futures

In Leuven werd door de Lizzards opnieuw een toernooi georganiseerd in het kader van de World Tour Beach. Het betrof een Future event, het voormalige 1 sterrentoernooi.

Bij de mannen hadden Koekelkoren – van Walle zich opgesplitst en speelden ze elk met één van de spelers van ons jong veelbelovend duo Vercauteren – De Hert. Dit was voor dit team belangrijk om zo punten te verzamelen om rechtstreeks geplaatst te worden voor de hoofdtabel in het komende EK voor de jeugd. Koekelkoren wist met Vercauteren door te stoten naar de kwartfinale waarin met 0–2  verloren werd tegen de Duitsers Huster – Sagstetter die later de finale verloren met 1–2 tegen het Argentijnse duo Amieva – Aveiro.   Bij de vrouwen was de kwartfinale het eindstadium voor Cools – Van den Vonder. Ze verloren tegen Davidova – Lumina met 2–0. Dit duo verloor later de finale met 2-1 tegen het Chinese paar Xia – Lin.

Elite

Voor de elite werd in juli in Gstaad een toernooi georganiseerd en in augustus eentje  in Hamburg. De podia zagen er wel telkens anders uit.

 Bij de mannen versloegen in Gstaad de gebroeders Grimalt (CHI) in de finale Perusic – Schweiner (CZE) met 2-0. Het brons ging naar onze noorderburen Varenhorst – Vandevelde  die Bruno Schmidt – Saymon (BRA) met 2-1 versloegen. Bij de vrouwen was het een pure Braziliaanse finale waarin Duda – Ana Patricia hun landgenoten Barbara – Carol versloegen met 2-1. Het brons was voor het Australische duo Clancy – Mariafe.

Bij de mannen verloren Brouwer – Meeuwsen in Hamburg de finale tegen de Polen Bryll – Losiak na een marathon met  1-2. In de tiebreak werd het 27-29. In de strijd voor het brons versloegen Ehlers – Wickler (GER) Boermans – Immers (NED) met 2-0. Bij de vrouwen versloegen Borger – Sude (GER) in de finale Barbara – Carol (BRA) met 2-1. In de strijd voor het brons wonnen Cheng – Flint (USA) met 2-0 tegen Brünner – Hüberli (SUI).

King of the court in Hasselt

Tussen de negen toernooien van de Geberit Beach Tour en de masters finale werd in Hasselt nog een ‘King of the court’ georganiseerd waaraan werd deelgenomen door 12 teams bij de mannen en even veel bij de vrouwen. Bij de mannen kwam Oprins – Blondeel als winnaars uit de bus. Peters – Nuyttens waren tweede  en  Koekelkoren – van Walle eindigden op een derde plaats. Bij de vrouwen ging in afwezigheid van Cools – Van den Vonder de overwinning naar Vandesteene – Longeval. Thys – Simons waren tweede en Ruysschaert – Van den Broeck derde.

Belgische successen op WEVZA beach U19

Dat de Belgische jongeren stilaan ook evolueren in het internationale beachvolley werd bewezen op het WEVZA U19 kampioenschap in Portugal. Bij de meisjes was er immers goud weggelegd voor onze landgenoten Annelore Bex-Marion Beauve, die in de finale wonnen van … een ander Belgisch duo, Ines Piret-Youna Coens. Brons was er bij de jongens voor Kyan Vercauteren en Jelle de Hert.

Tekst: Fernand Walder