Maaseik en Roeselare winnen in Champions League, maar…

Beide Belgische teams wonnen hun vierde poulewedstrijd in de Champions League met 3-2. Knack Roeselare behoudt hierdoor een waterkans op kwalificatie voor de volgende ronde. Hiervoor zal Roeselare wel haar twee wedstrijden tegen Hebar in Bulgarije moeten winnen om niet alleen tweede in de poule te worden, maar tevens bij de beste drie tweedes te horen. De winstmatchen tellen in deze ronde eerder dan de punten. In poule A staat Roeselare (met 4 punten en twee gewonnen matchen) op dit moment op de tweede plaats voor Friedrichshafen (met 6 punten en één gewonnen match).

De overwinning van Greenyard Maaseik tegen Ziraat Bankasi Ankara bezorgde Roeselare wel een waterkans om, mits twee zeges in Bulgarije, als derde beste tweede door te stoten naar de volgende ronde.

Jastrzebski, D. Moskou, Civitanova, Berlin en Perugia zijn reeds zeker van kwalificatie voor de volgende ronde. Kedzierzyn en Trentino lijken ook zeker bij de beste tweedes te horen. Voor die derde plaats zal het waarschijnlijk gaan tussen Ziraat Bankasi, Zenit St.-Petersburg en Roeselare. Wil Roeselare daarbij horen, dan moet Bankasi wel met 3-0 of 3-1 verliezen tegen Moskou en moet Zenit tweemaal verliezen tegen Berlin.

Bij de vrouwen lijken Rzeszow, Vakifbank, Novara, Fenerbahce en Conegliano reeds zeker van de kwalificatie voor de volgende ronde. Als beste tweede is de kans groot dat het D. Moskou, D. Kazan en Chemic Police worden.

Coachesdans

Blijkbaar is ook de periode van de coacheswissels aangebroken. Bij Greenyard Maaseik werd coach Banks vervangen door de Italiaan Fulvio Bertini, die al dadelijk winst boekte tegen het Turkse Bankasi.

Nog een Italiaan in Belgische loondienst wordt Emanuele Zanini, de nieuwe bondscoach van de Red Dragons. Sinds 2000 trainde en coachte hij o.a. in Italië, Oostenrijk, Slovakije, Frankrijk en Polen. Hij was ook vier jaar met succes bondscoach van Slovakije en nadien volgden drie jaar met de Turkse mannenploeg. Dit seizoen is hij tot hiertoe weinig succesvol als coach van Ravenna, dat laatste staat en nog geen enkele match won.

Zoals al eerder gemeld wordt Vital Heynen, nadat hij reeds eerder het Duitse nationale mannenteam onder zijn hoede had, nu de nieuwe bondscoach van de vrouwen. Hij vervangt  Felix Koslowski die deze functie 6 jaar uitvoerde. Zijn eerste grote uitdaging is het WK dit jaar.

Bekernieuws

  • In Italië worden de kwartfinales van de beker gespeeld door de nummers 1 tot en met 8 van de competitie na de heenronde. In deze kwartfinales kregen we toch enkele verrassende resultaten. Zo ging Milano  met 1-3 winnen in  Civitanova en verloor Modena, ook al in eigen huis,  met 1-3 tegen Piacenza. Deze laatste wedstrijd kende wel een woelig verloop. Bij een 23-23 stand in de vierde set ging de bal na een blok van Modena via het hoofd van Holt, speler van Piacenza , buiten. De scheidsrechters hadden dit niet opgemerkt en i.p.v. van 24-23 werd het 23-24. Geen video check aanwezig. Er volgde een bestorming van het terrein maar het bleef 23-24. Piacenza won deze set met 24-26 en dus de match. Perugia won  wel vlot met 3-0 tegen Padova en Trentino deed hetzelfde tegen Monza.  De halve finales Perugia – Piacenza en Trentino – Milano worden gespeeld op 5 maart.
  • In Brazilië werd  Sada Cruzeiro, de winnaar van het WK voor clubs en tevens winnaar van de laatste vier bekers in Brazilië, in de halve finale verrassend uitgeschakeld door Campinas met 3-2 (15-13 in de tiebreak). Minas, de huidige leider in de competitie versloeg in de andere halve finale Guarulhos met 3-1. In de finale had Minas geen enkele moeite om met 3-0 te winnen van Campinas., meteen haar allereerste beker. Bij de vrouwen versloeg Sesi Bauru in de finale Minas met 3-0. Hiermee veroverde de club uit Sao Paulo haar eerste Cup.
  • In Duitsland won Friedrichshafen verrassend met 3-2 in de halve finale tegen Berlin dat ongeslagen is in de competitie. De andere finalist is Luneburg dat Herrsching in de andere halve finale eveneens met 3-2 versloeg.
  • In Polen versloeg Rzeszow in de kwartfinale Zawiercie met 3-1. Sam  Deroo werd uitgeroepen tot MVP. Tomas Rousseaux verloor met Katowice in een andere kwartfinale met 3-1 tegen Gdansk. De andere kwartfinales zijn Jastrzebsski – Warschau en Kedzierzyn – Nysa. De final four wordt gespeeld op 26 en 27 februari.

Overzicht buitenlandse competities

Door corona moeten we er rekening mee houden dat niet alle teams evenveel wedstrijden gespeeld hebben en het daardoor in de meeste gevallen  relevant is te kijken naar het aantal verloren wedstrijden.

Italië

Bij de mannen hebben we volgende top vier na ongeveer 2/3de van de competitie. Perugia heeft 2 verlieswedstrijden op 20, Citanova en Modena hebben er  3, Civitanova op 17 en Modena  op 16 wedstrijden. Trentino van Wout D’Heer heeft 6 verlieswedstrijden op 18 waaronder wel verschillende vijfsetters.

Bij de vrouwen lijkt er een nivellering te zijn aan de top, vermits Monza van Lise Van Hecke de laatste wedstrijd met 1-3 ging winnen in Conegliano.  Conegliano verloor nu  2x in 15 wedstrijden, Novara van Britt Herbots 2x in 13 wedstrijden, Scandicci 3x in 17 wedstrijden en Monza 3x in 16 wedstrijden. Chieri van Kaja Grobelna won 10 van zijn 15 wedstrijden en Firenze van Celine Van Gestel 7 van de 14.

Polen

Bij de mannen is Kedzierzyn na 16 wedstrijden van de 26 nog altijd ongeslagen. Jastrzebski verloor 3x in 17 wedstrijden, Zawiercie 5x in 19 wedstrijden en Belchatow 5 x in 18 wedstrijden. Igor Grobelny staat met Warszawa na 17 wedstrijden en 7 nederlagen op een vijfde plaats, Tomas Rousseaux met Katowice na 17 wedstrijden en 10 nederlagen op een negende plaats en Kevin Klinkenberg met Suwalki na 18 wedstrijden en 13 nederlagen op een elfde plaats.

Bij de vrouwen staat na 17 van de 22 wedstrijden Rzeszow met 16 overwinningen en 44 pt aan de leiding. De twee naaste achtervolgers zijn Chemic Police en Legionowo die allebei reeds viermaal verloren. Chemic Police speelde wel een wedstrijd minder en scoorde 38 pt,  Legionowo scoorde in die 17 wedstrijden slechts 34 pt..

Duitsland

Bij de mannen spelen de eerste vier van de reguliere competitie de winnaarsronde. Bij aanvang hiervan kreeg nummer 1 Berlin 9 pt, nr. 2 Frankfurt 6 pt,  nr. 3 Duren 3 pt en nr4 Friedrichshaven 0 pt.. In deze ronde  won Berlin reeds driemaal.  Friedrichshaven won tegen Frankfurt maar verloor zijn andere twee wedstrijden.

Bij de vrouwen is Stuttgart van Ilka Vandevijver na 14 van de 22 wedstrijden nog altijd ongeslagen. De naaste achtervolger is Dresdner SC dat wel al vier maal verloor. Potsdam en Aachen verloren ook vier maal maar speelden wel nog maar 12  wedstrijden.

Frankrijk

Bij de mannen moeten er in de reguliere competitie 26 wedstrijden gespeeld worden. Tours staat ruim aan de leiding  met slechts 1 verlieswedstrijd in 17 wedstrijden. De naaste achtervolgers zijn Montpellier dat vier maal verloor in 18 wedstrijden en Narbonne, Sète en   Chaumont die alle drie vijf maal verloren maar weliswaar in respectievelijk 20, 18 en 19 wedstrijden. Nice van Jelle Ribbens en Marin Dukic verloor tien maal in 19 wedstrijden.           

Bij de vrouwen spelen er ook 14 teams in de hoogste afdeling. Mulhouse van Silke Van Avermaet en Le Cannet voeren de rangschikking aan met 13 overwinningen in 15 wedstrijden.  Nantes is de naaste achtervolger met  13 overwinningen in 17 wedstrijden. Marcq-en-Baroeul van Aziliz Divoux won 7 maal in 16 wedstrijden.

Turkije

Bij de vrouwen staat de top nog vrij dicht bij elkaar. Vakifbank presteert voorlopig het best met 2 nederlagen in 16 wedstrijden. Eczacibasi van Laura Heyrman en Fenerbahce zijn de naaste achtervolgers met respectievelijk 3 nederlagen in 17 en 3 nederlagen in 16 wedstrijden. PTT Ankara van Hélène Rousseaux verloor 5 maal in 16 wedstrijden. Yesilyurt Istanbul van Dominika Strumilo staat veertiende en laatste met slechts 1 overwinning in 18 wedstrijden.

Bij de mannen staat Halkbank Ankara na 17 van de 26 wedstrijden ongeslagen aan de leiding. Ziraat Bankasi staat tweede met drie nederlagen en Arkas Spor derde met reeds vijf nederlagen.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke