Fien Callens (VCO Oudegem): “Halve finales kunnen alle kanten uit”

Tal van volleyteams draaien de laatste weken in het rond in een dwaze rollercoaster van almaar wisselende emoties. De grote schuldige, u mag één keer raden… het gevaarlijke virus COVID-19, dat alle activiteiten ‘indoor’ dreigt lam te leggen.

Kijk naar Hermes Rekkenshop Oostende en VCO Oudegem. Ze spelen zaterdag de halve finale heen van de Belgische beker. Op voorwaarde dat het lamlendige virus niet toeslaat in hun club. De andere halve finale gaat tussen Antwerp VT en VDK Gent. De returns volgen midweek op 22 december. VCO Oudegem en Hermes beleefden bizarre perikelen in de Europese CEV Cup en in de Challenge Cup.

VCO deed na 3-0-heen voor de terugwedstrijd tegen het Griekse Santorini nogal wat kosten in de sporthal van Dendermonde. Die uitgaven kan VCO na het Griekse forfait wellicht niet recupereren. Prettig is anders.

Aan het Europese front hebben zowel Hermes Rekkenshop Oostende als VCO Oudegem beslist beide wedstrijden in de volgende ronde ‘uit’ te spelen. Hermes gaat aan de slag bij het Griekse Panathinaikos Athene, VCO bij het Russische Jekaterinburg, de plaats waar de laatste Russische tsaar en zijn familie werd uitgemoord door de Bolsjewieken tijdens de revolutie in 1917.

***

Houden we eerst de situatie van VCO Oudegem onder de loep. Vooral budgettair is het een ongelijke situatie. Ten eerste tegen Santorini, nu ook tegen Jekaterinburg, Russische top, vijfde plaats op dit ogenblik in de Super Liga.

Fien Callens (T1 van VCO): “Even een terugblik op de vorige Europese confrontatie. Het Griekse Thiras Santorini is enorm kapitaalkrachtig.  Toch verliet VCO het terrein na 3-0 in de 1/16de finales van de CEV Cup met opgeheven hoofd. Tja, het verschil is groot, hé. Santorini, deel van de eilandengroep Cycladen, is een full-prof ploeg met de Amerikaanse aanvalsmachine Abbot, de atletische Servisch-Canadese Mitrovic en de sierlijke Colombiaanse springveer Yene Murillo. Het team wordt gesponsord door een schatrijke hotelmagnaat, die zijn fortuin vergaarde via toerisme, weet je wel. Hij is ‘geldschieter’ van de ploeg. De speelsters wonen elk in een eigen suite in één en hetzelfde hotel. Heerlijk toch, als je zo kan werken. Gewoon onmogelijk in ons land. Het team veroorlooft zich om naast hoofdcoach Costa Papadopoulos twee Italianen full-time in te schakelen. De ene als T2 en de andere als fysical coach. Als je naar hun middelen kijkt, dan vind ik het knap hoe VCO zich heeft verdedigd. We halen twee keer de kaap van twintig punten. Meer had gekund, maar er was geen videochallenge. En de eerste scheids, een Oekraïner, pfff…, die volgde in een vijftal zeer betwistbare beslissingen de Griekse lijnrechters. Vrijwel altijd in ons nadeel. En ach, nog erger, de return viel in het water. Totaal onverwacht meldde Santorini af, geveld door enkele coronagevallen.”

Jullie hadden voor de return al kosten gedaan?

“Ja, dat Griekse exit werd ons op de valreep meegedeeld. We hadden voor de terugwedstrijd hard gewerkt in de sporthal van Sint-Gillis in Dendermonde. Dat de Grieken niet opdaagden, is een zware tegenvaller in onze derde Europese campagne. Ach, we stoten door naar de volgende ronde. Maar biedt dat veel soelaas? Het is een dubbel venijnig duur cadeau. Ten eerste omdat we geen financiële bonus konden puren uit de geannuleerde terugwedstrijd. Ten tweede door de uitdaging die ons wacht.”

Op het menu in de 1/8ste finales staat het Russische NTMK Jekaterinburg, 1600 km of twee uur vliegen, oostwaarts voorbij de Russische hoofdstad Moskou. Dat wordt een peperdure exodus. De club heette vroeger Oeralotsjka Sverdlovsk. Het is een stad (2,1 miljoen inwoners) die de poort is naar Siberië en geografisch in Azië ligt, in de centrale Oeral. Maar die liever bij Europa behoort. De trainer Nikolaï Karpol is een apart heerschap Bij verlies begint hij iedereen in de kleedkamer uit te kafferen. Die knaap kan zo hard brullen, dat het vijftig meter verder goed te horen is.

Hoe kijk je terug op de confrontatie met Santorini?

“Ik vind die afmelding heel spijtig. Hadden we dat vooraf geweten. Ik zeg niet dat we de return konden winnen. Maar het was toch een grote affiche, hoor. De fans hadden er veel plezier aan kunnen beleven. We deden het bij hen soms heel goed. Hoewel we onze kiné Laure Lauwerys moesten thuislaten wegens corona. Gelukkig kon set-up Lara Nagels, kiné in opleiding, bijspringen. Ook mijn man Dries Koekelkoren (T2) neemt altijd een uitgebreide verzorgingskit mee. Dat leerde hij door ervaring in het internationale beachvolleybalcircuit. En onze clubfotograaf moest op Griekse bodem nablijven in quarantaine. Hij kon pas later terugkeren. Opnieuw door corona. Santorini is best wel een mooie en elegante ploeg, met veel talent in de rangen. Ik had graag gezien wat we nog hadden kunnen bereiken in de terugwedstrijd. Niet dus. We wilden door de gang van zaken de achtste finale zelfs aan Santorini gunnen. Maar de Europese federatie CEV ging met ons voorstel niet akkoord.”

En dus reizen jullie nu diep in Rusland naar Jekaterinburg.

“Ja, we zijn volop bezig met de planning. We doen de trip van 12 tot 17 december. Vijf dagen dus. Met beide wedstrijden daar ter plaatse op 14 en 15 december. Dat komt ons budgettair beter uit. Ook omdat we geen fans kunnen ontvangen. We zitten wel met de rompslomp van visa en internationale paspoorten. Het is een race tegen de tijd. Niet zo eenvoudig. Gelukkig is Jekaterinburg zo attent om ons te helpen bij het boeken van de juiste vluchten.”

Twee keer ‘uit’, dan is de kwalificatie een onhaalbare zaak?

“Ja, maar we hebben nauwelijks keuze. Mijn man Dries (werk en gezin) is er niet bij. Ook scouter Bart De Gieter niet. Tja, die mannen moeten werken hé. Buiten mezelf reizen teammanager Jeroen Devey en kiné Laure Lauwerys mee. Ik ben mijn eigen werkgever Volley Vlaanderen dankbaar voor hun ‘goodwill’, dat het allemaal geregeld kan worden. Wat de wedstrijd betreft: ik zie zo graag dat mijn team de strijd aangaat. En er vol voor gaat. Ik wil een ‘killermentaliteit’ ervaren na de tegenvaller met Santorini. Het wordt een enorme ervaring voor de groep. Ons beste niveau moet aan de oppervlakte komen. Ik speel altijd om te winnen, mijn team ook. Dat we de trip naar Rusland rond krijgen, vind ik fantastisch. Ongelooflijk hoe al onze vrijwilligers van VCO in de weer zijn om naar goede oplossingen te schakelen. Weet je, deze ronde was eigenlijk niet ingerekend, omdat Santorini zo sterk is. Toch zal de club er alles tegenaan gooien om alles piekfijn af te werken. Het wordt alleszins wel zwaar, omdat Jekaterinburg de wedstrijden heeft uitbesteed op een locatie, die twee uur autobus extra vergt. Dat komt er ook nog bij.”

Zaterdag spelen jullie eerst in de beker heen bij kustploeg Hermes.

“Dat wordt een gevecht tussen ervaring en jong enthousiasme. Hermes houdt serieuze wapens achter de hand. We wonnen in competitie (3-1), maar Charlotte Leys was er toen niet bij. Nu wel. Dat verandert veel. En het viertal De Leeuw, Baasdam, libero Vanden Berghe en Swaanswijk hebben bakken ervaring. Ze zijn zeer stressbestendig. Wel houden we de terugmatch achter de hand. Zeg nooit nooit: in 2013 won ik de beker als speelster onder hoede van headcoach Sacha Koulberg. Altijd speciaal om dat exploot als T1 over te doen.”

Bij Oudegem staan jullie als echtpaar aan het trainersroer. Dat lijkt me vrij uniek.

“Mijn man Dries ondersteunt me nu al het tweede seizoen. Dries adviseert vooral de spelverdeling, omdat hij zelf een setter is. Ikzelf was altijd receptie-hoek, dus op een andere positie. En scouter Bart verdiende zijn strepen bij Knack Roeselare bij Emile Rousseaux, bij Asse-Lennik, bij het Franse Tourcoing en sporadisch ook in de federatie. Maar nu is hij bij ons actief. Hij is opgeleid als middenman. Een heel nuttige insteek. Ieder van ons ziet de dingen in zijn vakdomein. We werken zeer complementair. Ik focus op wat het blok van de tegenpartij doet. We werken samen in een open klimaat – Dries kent mijn visie – de structuur staat er bij VCO. Onze speelsters weten dat ook. Zij krijgen trouwens de kans om ‘input’ aan te brengen.”

Vraagje nog aan Dries. Je loopbaan gaat een andere richting uit.

Dries Koekelkoren: “Ja, mijn actieve carrière als speler is afgesloten in het internationale beachcircuit. Ik vind het fijn dat mijn maat Tom van Walle, de tweelingbroer van Gert (Tectum Achel) een job heeft gevonden als leerkracht L.O. in het onderwijs. Zelf ben ik lector aan de Hogeschool PXL in Hasselt. Ik doceer het vak onderhoudsmanagement in de opleiding bachelor. Ik ga ook aan de slag bij Volley Vlaanderen als coördinator voor beachvolleybal. Dat circuit loopt in ons land van begin mei tot augustus. Door de klimaaatverandering zie ik kansen om op termijn een herfst- en wintercompetitie op te starten. Vanaf oktober tot maart hoop ik een campagne aan te bieden, in- en outdoor. Andere taak is de opleiding van trainers.”

VM geeft ook manager Lieven Louagie van Hermes een plaatsje op het forum. Als overkoepelende organisator van de heenmatch.

De wedstrijd in VDK Gent werd uitgesteld. Is alles op dit moment oké?

Lieven Louagie: “Hout vasthouden, ik hoop het. De competitieleider besliste dat uitstel in VDK Gent na een contact bij ons met hoog risico. Maar PCR-tests achteraf wezen geen groot besmettingsgevaar aan. Alles is in orde. Wij handelden volledig volgens wat het systeem van contacttracing ons voorschrijft. Wij hebben alles adequaat opgevolgd in samenspraak met de competitieleiding. Onze Europese tegenstander LVL Genk kreeg niet tijdig de testresultaten binnen. Ik vind dat zo jammer. Maar de wet is de wet volgens de CEV. Daarom stoten wij door en verloor LVL de return in eigen huis zonder te spelen met 0-3.”

Jullie kiezen voor twee wedstrijden bij Panathinaikos Athene.

“Klopt. Omdat in Oostende geen publiek is toegelaten, spelen we beide wedstrijden op 14 en 15 december in de Griekse hoofdstad. Tegen Sliedrecht konden we nog 170 VIP-etens aan de man brengen. Dat kan nu niet meer. Inkomsten vallen weg. Toch heb ik ook goed nieuws. Onze T1 Koen Devos en zijn assistent Koen Remaut krijgen nu al een contractverlenging. Wat de beker betreft: we wonnen de Cup in 2019 tegen Michelbeke en in 2020 tegen Asterix Avo Beveren. Dat smaakt naar meer. Voor mij is de beker winnen nog mooier dan de titel pakken.”

Die finale is nog niet binnen?

“Neen, dat besef ik. Het wordt een dubbeltje op zijn kant. Oudegem is lichtjes favoriet, omdat ze de return als back-up kunnen inzetten. In competitie verloren we met 3-1. Maar dat was zonder Charlotte Leys. Een heel groot verschil. Zij is volledig terug, vandaar onze 3-0-zege tegen Charleroi. Hermes speelt het tweede seizoen samen: de automatismen rond Yana De Leeuw werken prima. Opposite Merle Baasdam draait geweldig. Reken maar dat iedereen gebrand is om opnieuw in het Sportpaleis te staan. Ik vind dat we vaak onderschat worden. We staan nu tweede… wij kunnen in België van iedereen winnen. Op een mindere dag kunnen we van iedereen verliezen. Zo eenvoudig is dat. Top vier is het doel, dan is veel mogelijk. Graag willen we in de eindfase 2022 VDK Gent het vuur aan de schenen leggen.”

BvB Halve finales vrouwen (heen)

Za 4 december (20u00): Hermes Rekkenshop Oostende-VC Oudegem

Zo 5 december (18u00) Interfreight Brabo Antwerp VT-VDK Gent

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke