“Turbostart in Ankara gewenst voor Maaseik in Champions League”

Dat VC Greenyard Maaseik aan de grond zit na de spectaculaire uitschakeling in de halve finale van de Belgische beker bij Lindemans Aalst is een brug te ver. Algemeen directeur Dieter Leenders en headcoach Joel Banks:“We leven nog hoor. We zijn te zwak gestart in die halve finale. De teneur zat niet goed. Niet goed genoeg. Lindemans tankte vertrouwen door ons lagere niveau. Ferre Reggers bracht serverend lichtpuntjes. De tiebreak liep hoopvol naar 3-6. Het was de verdienste van Lindemans dat het de ‘remontada’ inzette voor 3-2-winst”, aldus het Maaseikse tweetal.

“Een eerste doel van het seizoen moeten we schrappen. De beker zullen we – na de laatste zege in 2012 – tien jaar later niet winnen. Niks aan te doen, we moeten verder. We pakten afgelopen weekend wel de leidersplaats in de Liga in de eerste clash tegen Knack Roeselare, de andere ‘geslagene’ in de beker. Die winst in de eerste confrontatie tegen onze aartsrivaal stuwt ons weer vooruit voor sterke teamprestaties in de Champions League.”  

“Als je het mij vraagt”, stelt Dieter Leenders, “brengen we dit moment nog te weinig. Het gaat met ups en downs. We maken prettige dingen mee, zoals 2-3 in Menen en nu 3-2 in eigen huis. Maar ook minder aangename. Kijk naar dat abrupte bekerexit bij Aalst. Al die ervaringen zullen het newlook Maaseik hopelijk sterker maken. De jongens moeten nog veel meer ‘ploeg’ worden dan nu het geval is.”

Jullie kunnen weer aanzetten in de groepsfase van de CL. Vorig jaar liep het helemaal anders.

Dieter Leenders: “Al enkele tientallen jaren is VC Greenyard Maaseik present op het hoogste Europese schouwtoneel. Dat van de landskampioenen en vice-kampioenen op het Europese continent.

In de vorige campagne werden we na wat gebakkelei over de tickets geloot in de voorronde en gingen we er uit tegen organisator Amriswil (Zwi, met coach Marko Klok) en het Wit-Russische Soligorsk. We waren helemaal niet op punt om die opdrachten te klaren.”

Maaseik mocht verder in de CEV Cup. Die bracht schitterende ervaringen, maar ook een fameuze afknapper?

Leenders: “Ja, die dekselse CEV Cup. Na het forfait van Chaumont (Fra) wegens COVID-19 in de 1/16de finales konden we doorstoten naar de achtste en de kwartfinales. In toernooivorm georganiseerd door Guaguas Las Palmas (Tenerife). We klopten er Toto Spor Ankara (met de Argentijn Nicolas Bruno) met 3-0 en gastheer Guaguas met 3-2. Dan volgde de dubbele krachtmeting met Sint-Petersburg (Rus). De afloop is bekend: de Russen wonnen thuis met 3-1. Ze incasseerden een strakke 3-0 in Maaseik in de return. Drie-drie in puntenstand. Zo volgde een dramatische beslissende ‘golden set’. Op het netvlies gebrand. Met een zestal matchballen voor Greenyard. ‘Damned’, de matchbal wilde niet vallen: exit bij 16-18. Niet te vatten. Wat een nare ervaring. Geen ticket zo voor de finales.”

***

VC Greenyard Maaseik speelt in deze campagne in groep B tegen het Turkse Ziraat Bankasi SK Ankara (Vital Heynen was er trainer), Dinamo Moskou (Rus) en het Poolse Projekt Warszawa Warschau.

Als klein land verdedigt België twee tickets tegen de grootmachten in Europa. Wat vind je ervan?

Leenders: “Het is zo knap dat we met Roeselare kunnen aanzetten tegen de Turkse, Russische, Poolse en hopelijk ook Italiaanse top. Ik zeg altijd: elke wedstrijd moet gespeeld worden. Als we kunnen beginnen met een stunt ‘uit’ in Turkije en enkele thuiswedstrijden winnen, zal ik super tevreden zijn. Groepswinnaar zullen we wellicht niet worden. De CL winnen is trouwens geen doel voor ons. Als dat zou kunnen, dan zouden we op een uitspansel van roze wolken drijven. Neen, ik pleit voor bescheidenheid. Anderzijds ben ik trots, dat de Belgische top vertegenwoordigd blijft in deze moeilijke tijden. De CL bevat uitstekende leermomenten voor al onze jonge talenten. Ik houd lichtjes vast aan de optie om te behoren bij de ‘beste drie tweedes’. Maar dat wordt rekenwerk.”

***

T 1 Joel Banks pikt in. Hij is er weer helemaal bovenop na een confrontatie met corona. Hij hoopt op een turbostart in de Turkse hoofdstad.

Hoe gaan jullie als team om met COVID-19?

Banks: “Met alle middelen proberen we de hele tijd het virus buiten te houden. De club heeft heel veel getest. We kozen voor een korte verplichte lockdown op eigen initiatief. Spelers en staf moesten zich ver weg houden van familie en vrienden en elke dag testen, omdat de situatie in ons land zo slecht is. Ja, we dubbelchecken alles. Het zou jammer zijn dat het virus ons van de terreinen jaagt. Positief vind ik het ook, dat de ploeg niet al te gestrest of oververmoeid in Turkije zal aankomen. We staan niet voor een trip midden in de nacht, zoals dat voor Tectum Achel het geval is. De rechtstreekse vlucht naar Ankara werd helaas plots geannuleerd. We reizen via een tussenstop in Istanboel. De vlieguren vallen gunstig uit. Alleszins veel gemakkelijker dan dat voor Achel het geval is.”

Ankara, Moskou en Warschau zijn in normale tijden commercieel interessante tegenstanders. Zo vloeien er euro’s terug naar de kassa. Maar de federale regerend heeft een verbod uitgevaardigd: geen publiek in de zaal. Hoe ga je daar mee om? In het buitenland is dat verbod er vermoedelijk niet?

“Het is te vroeg om op die vraag te reageren. Wij volgen elke dag alle updates van de Europese bondsinstanties. We ontvangen Dinamo Moskou op 14 december. Dan is de sperperiode nog niet afgelopen. We hopen snel de beslissing te kennen.”

VC Greenyard heeft altijd behoorlijk gepresteerd tegen Turkse tegenstanders. In dat historisch perspectief hebben jullie winstkansen. Jullie beginnen in de Baskent-hal met een capaciteit van 7500 zitjes.

Banks en Leenders: “Ziraat Bankasi SK Ankara staat tweede in de League. Samen met Fenerbahçe. In het spoor van leider Halkbank Ankara. Hun hoofdaanvaller Wouter Ter Maat (1m99, ex-Caruur Gent) is een oude bekende. En de Turkse international Arslan Eski (35) staat er aan de pass. Een heuse topspeler. Ook de Cubaan Oreol Camejo (36) is ver van versleten. Bovendien is de Bulgaar Martin Atanasov ook een hardmeppend heerschap. Trainer is de Italiaan Roberto Santilli. Een man die door de wol is geverfd. Ankara is heel goed georganiseerd. Ze zijn te vrezen. We kijken ernaar uit wat we er tegenover kunnen stellen. Laat ons dromen van een opwindende confrontatie.”

Half december volgt de eerste gigant: Dinamo Moskou. Maar wellicht zal er gespeeld worden met gesloten deuren?

Joel Banks: “Dat zou heel spijtig zijn. Dinamo Moskou is een oude bekende. Met topspelers in de rangen: de Bulgaar Tsvetan Sokolov (2m06), Mikhail Danilov (2m02), Nikita Kuleshov (2m07) en Vadim Likhoskerstov (ex-Kazan), een toren van 2m18 in het midden. De Italiaan Matteo De Cecco is er T 2.

In 2016-2017 verloren we in Moskou met 3-1 en thuis met 2-3. Het Russische topvolley staat voor veel pk’s, massaal veel power, de grote brute kracht. Ik zou België en Limburg zo graag willen laten kennismaken met hun libero Lauri Kerminen. Dat is mijn libero in de Finse nationale ploeg. Een crème van een kerel, heel sterk. Ook set-up en lepe vos Pavel Pankov bulkt van klasse. De Russische ploeg is nauwelijks gewijzigd. Ze zijn uitstekend ingespeeld op elkaar. Uitgaand van een heel zware service. Ik ben uitermate benieuwd naar onze repliek.”

Het Poolse Projekt Warszawa Warschau wordt een weerzien met andere vrienden?

Dieter Leenders en Joel Banks: “Ja, het is ook weer een match met een speciale insteek. Projekt Warszawa Warschau wordt geleid door Andrea Anastasi, de Italiaan die één zomer bondscoach was van de Red Dragons. Hun spelverdelers zijn top. We kennen ze allebei: de Spanjaard Angel Trinidad de Haro (ex-Roeselare) en de Canadees Jay Blankenau (ex-Maaseik). Ook middenman Piotr Nowakowski en opposite Dusan Petkovic zijn spelers met een reputatie. De Belgische Pool Igor Grobelny zit er eveneens bij. We hebben met hem onderhandeld, maar hij wilde niet in de smalle Belgische competitie meedraaien. Al biedt die het voordeel dat je niet kapot wordt gespeeld. In ons land zijn de verplaatsingen korter, je slaapt ’s avonds in jouw eigen bed, er is meer tijd voor recuperatie. Maar het buitenland biedt wel uitzicht op veel meer topwedstrijden, een hoger niveau.”

De Liga heeft ook van zich laten horen. Met het uitstel van competitie en beker tot 15 december. Hopelijk blijft het daarbij?

Dieter Leenders: “Ja, de werking van de Liga loopt goed. Eindelijk op dezelfde golflengte als de federatie, er is veel collegialiteit. Nieuwe CEO Marie De Clerck brengt een gemotiveerde en goede drive in de gelederen. Met kennis van zaken. Zij is al heel goed ingewerkt. Ik vat het zo samen: clubs en federatie zitten samen aan tafel en dat is goed. Als de intentie er is te willen praten met elkaar, dan ga je altijd oplossingen vinden. Dat geen publiek wordt toegelaten zet een rem op onze activiteiten. Ik weet niet wat de CEV daarover denkt? Zeker is dat de Liga  volgend seizoen zal inspelen op de modernisering van haar website en op meer promotie via de sociale media.”

* * *

Vijf poules (20 teams) in de Champions League

Poule A: Jastrzebski Wegiel (Pol), VfB Friedrichshafen (Dui), Knack Roeselare, Pazardzhik (Bul).

Poule B: Dinamo Moskou (Rus), Ziraat Bankasi SK Ankara (Tur), VC Greenyard Maaseik, Projekt Warszawa Warschau (Pol).

Poule C: Lube Civitanova (Ita), Kedzierzyn-Kozle (Pol), Maribor (Slov), Lokomotiv Novosibirsk (Rus).

Poule D: Sint-Petersburg (Rus), RVV Berlin (Dui), Novi Sad (Ser), Benfica Lissabon (Por).

Poule E: Perugia (Ita), Fenerbahçe Istanboel (Tur), AS Cannes (Fra), Itas Trentino (Ita).

De vijf groepswinnaars en de drie ‘beste tweedes’ spelen de kwartfinales.

* * *

Wedstrijdschema van VC Greenyard Maaseik (Belgische tijd)

DATA en UREN ONDER VOORBEHOUD

1. Woe 1/12/2021: 17u00: Ziraat Bankasi SK Ankara-Maaseik

2. Di  14/12/2021: 20u30: Maaseik-Dinamo Moskou

3. Di 11/1/2022: 18u00: Projekt Warszawa Warschau-Maaseik

4. Woe 26/1/2022: 17u00: Dinamo Moskou-Maaseik

5. Di  8/2/2022: 20u30: Maaseik-Ziraat Bankasi SK Ankara

6. Woe 16/2/2022: 20u30: Maaseik-Projekt Warszawa Warschau

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke