Robin De Bont: “Met meisjes U18 op hoog niveau naar podiumplaats”

U kan toch nog volgen met al die jeugdkampioenschappen? WK U20 meisjes, EK pre-jeugd meisjes U16, EK jongens U17…

Om de zaken nog iets moeilijker te maken, beginnen de meisjes U18 dinsdag in het Spaanse Valladolid aan het Wevza-kampioenschap, wat vroeger wel eens het Achtlandentoernooi genoemd werd. Door Corona-omstandigheden – de Spaanse A- en B-ploeg werd geteisterd met zes mogelijke besmettingen en haakte af – is dat intussen een Zeslandentoernooi geworden.

En om het voor U ook nog een stuk duidelijker te maken, selecteerde coach Robin De Bont vier meisjes die uit het quarantaine-kamp van de U20 kwamen, twee meisjes die de Hongaarse vrijheid meemaakten bij de U16 en ook nog zes speelsters die dit kampioenschap in eigen land voorbereidden. U volgt nog?

“Omdat we hier met deelneemsters uit drie verschillende groepen zitten, hebben we ze vorige week woensdag pas voor het eerst weer allemaal samen kunnen brengen. Het was de bedoeling om ook nog twee oefenwedstrijden tegen het organiserende Spanje af te werken, maar dat werd dus noodgedwongen een oefenkamp met alleen onze speelsters,” beseft Robin.

“Omdat dit toernooi geen verdere kwalificaties of geen verder gevolg inhoudt, is het belangrijkste aan deze competitie om hier ons hoogste niveau te halen. Natuurlijk gaan we om te winnen, maar we moeten vooral naar onszelf kijken. Bij de eerste drie eindigen moet in dit ‘round robin-systeem’ wel kunnen, want in het verleden konden Zwitserland of Portugal enerzijds nog nooit van deze leeftijdscategorie winnen, maar met al die Coronatoestanden heb je er anderzijds weinig kijk op welke evoluties er gebeurden in die andere landen.”

Anna Koulberg

Welke meisjes mettertijd zullen doorstoten naar de Yellow Tigers, daarop wil of kan Robin nog geen antwoord geven. “In Kortrijk waren de U20-meisjes een beetje ontgoocheld omwille van het resultaat, in Hongarije speelde de U16-ploeg één match ondermaats (tegen Hongarije), waardoor ze misschien drie plaatsen lager eindigden dan er in zat. We spelen hier natuurlijk om te winnen en op ons hoogste niveau moet er minstens een derde plaats inzitten, maar intussen proberen we ook iedereen individueel sterker te maken. Wie er echter van deze groep mettertijd zal overstappen naar de Yellow Tigers, daarvoor is het nog enkele jaartjes te vroeg,” glimlacht Robin. Maar een goede verstaander heeft maar een half woord nodig.

Naast de technische staff gaat ook scheidsrechter Bjorn Willems mee naar Valladolid.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke

Het programma van de Belgische ploeg:

  • Dinsdag 27 juli, 17u: Portugal
  • Woensdag 28 juli, 18u: Duitsland
  • Donderdag 29 juli, 19u: Zwitserland
  • Vrijdag 30 juli, 18u: Frankrijk
  • Zaterdag 31 juli, 19u: Nederland

Livestream: http://www.rfevb.com/streaming-RFEVB

Samenstelling Belgische ploeg meisjes U18:

Yana Wouters en Kaat Cos (komen uit het EK U16)

Anna Koulberg, Noor Debouck, Romane Neufkens, Jana Thierens (komen uit het WK U20)

Julie Alaerts, Annelore Engels, Annelotte Everaert, Dorine Declat, Eline Van Elsen, Linne Verhaegen (deden voorbereiding in Vilvoorde).