WK U20 meisjes in België en Nederland: “Zo blij dat jeugd de draad weer mag oppakken”

Vanaf komende vrijdag 9 juli is ons land samen met Nederland organisator van het WK U20 meisjes. Een WK, jawel! Met zestien landen, verdeeld over vier poules van vier. Het binnenhalen van het WK is alsnog een zeer knappe prestatie van de Belgische bond en Volley Vlaanderen. De Kortrijkse sporttempel ‘De Lange Munte’ fungeert als gastvrije Belgische locatie, Topsporthal Rotterdam wordt de ‘place to be”’ bij onze noorderburen. Zeker voor de eindfase. Inmiddels heeft trainer-coach Fien Callens, eega van professioneel beachvolleyballer Dries Koekelkoren, haar ploeg intensief klaargestoomd. Op wereldniveau is de opdracht voor de Belgische jeugd vanzelfsprekend geen akkefietje. Wegens heel jong en vrij onervaren. De Young Yellow Tigers willen er toch alles aan doen om een goed figuur te slaan.

Het leven van de Dentergemse Fien Callens, een Master L.O., en haar man en industrieel ingenieur Dries uit Schaffen is diep verweven met de volleybalsport. Samen is het droomkoppel resp. T1 en T2 van vrouwentopper VCO Oudegem in de Liga A. Ze vormen een ideaal gezinnetje met Jade en Jaak: een dochtertje en een zoontje. Fien begint bij VCO haar derde seizoen en ze breit met de club aan een nieuwe Europese campagne. Oudegem heeft zich versterkt met Justine D’Hondt, Lena Versteynen, Sarah Kustermans en Justine Delanotte. Callens is sinds 2012 trainer-coach volleybal via een lessenrooster van 20 uur in de derde graad van de Topsportschool in Vilvoorde. Ze bouwde eerder als speelster naarstig aan haar carrière in Tielt, Waregem, VDK Gent, Michelbeke, VC Oudegem, Hermes Oostende en Asterix Avo Beveren. Dries werkt momenteel hard mee aan het project Start2Beach: de uitbouw van het beachvolleybal in België. Zoals overal fnuikte corona maandenlang alle initiatieven. Gelukkig komt het normale volleyballeven stilaan weer op gang.

Dat het WK U20 naar België komt, is een fantastische opportuniteit.

Fien Callens: “Ja, het grote voordeel is, dat we automatisch zijn geplaatst als organisator. De voorrondes vielen weg door corona. Ander gevolg ook van dat virus: de selectiegroep meisjes 2002-2003 heeft weinig internationale toernooien kunnen spelen. Dat is geleden van 2019. Met de Belgische jeugd meisjes heb ik vroeger wel een WK geleid bij de U18. Met Britt Herbots (nu Igor Gorgonzola Novara, Ita), Silke Van Avermaet (ASPTT Mulhouse, Fra), Amber De Tant (Nawaro Straubing, Dui) en Manon Stragier (Asterix Avo Beveren) in de rangen. Toen werden we elfde van twintig landen. Nu durf ik de lat niet zo hoog te leggen. We zullen zien wat het wordt.”

Heel vervelend: corona veroorzaakt het gegeven dat Argentinië en Rusland wel mogen aankomen, dus landen in Nederland. Maar in ons land stuiten die ploegen op een inreisverbod. Ze staan op de zwarte lijst. Zo wordt Argentinië (naar poule A) in de Belgische groep B gewisseld voor de Dominicaanse Republiek. Polen in poule C verwisselt van plaats met Rusland en stapt over naar poule D. Voorts zitten in de Belgische poule het topteam uit Servië en ook Puerto Rico, dat het door corona geteisterde Cuba vervangt.

“De top twee van vier poules plaatst zich bij de laatste acht voor de kwartfinales. Dat wordt voor ons een enorme uitdaging. Servië is de nummer zes van de wereld, de Dominicaanse Republiek prijkt op de vijftiende plaats, wij staan op stek tweeëntwintig. Die ranking zegt niet alles. Alleen noteer ik in de marge dat we nog geen grote internationale toernooien hebben beleefd. Die ervaring missen we. Anderzijds krijgt onze huidige talentenlichting de kans om te ontploffen en om zich te bewijzen voor eigen publiek. Het aangename is dat het WK voor de meisjes een speciale belevenis wordt tegen een aantal niet-Europese landen. Die brengen een totaal andere manier van volleybal. Het zal minder gestructureerd zijn en vooral zeer fysiek. Het is aartsmoeilijk om daar in het blok en in lage verdediging iets tegenover te zetten. Ze teren op kracht en veel atletisch vermogen. Ik verwacht de maximale power van die landen. Ze hebben bovendien veel gestalte. Maar we gaan ons best doen. Mijn geselecteerden studeren allemaal aan de Topsportschool of volgen trainingen bij een club in de Liga A. Dat zit allemaal snor als het gaat over de kwaliteit van de oefensessies.”

De selectie werd eerst gevormd door een uitgebreide groep van 25 speelsters. Slechts een dozijn zal aantreden op het WK.

“Ja, die herleiding tot een groep van twaalf is een beetje spijtig op jeugdniveau. Je hebt als coach mogelijk meer speelsters nodig. Het is toch een hele bedoening. Vooraf speelden we enkele oefenwedstrijden thuis en in Nederland. Omdat Brazilië als oefenpartner wegvalt, spelen we nog officieus tegen Italië. Dat maakt dat we zowat tien interlands zullen afwerken op vijftien dagen. Officieel volgen dus drie wedstrijden in de poule in Kortrijk. Daar gaat het al meteen voor de knikkers. Al die matchen zijn zeer pittig, een iets ruimere kern was zeker aangewezen. Niet dus. Na de poulefase wordt in Rotterdam gestreden voor plaatsen 1 tot 8 via het stramien van kwartfinales, halve finales en finale en troosting. Plaatsen 9 tot 16 worden afgewerkt in Kortrijk. Het zou fantastisch zijn, mochten we ons kunnen plaatsen voor Rotterdam.”

Hoe is de voorbereiding verlopen? Brazilië is spijtig genoeg weggevallen.

“We openden de trainingen op 15 mei, inderdaad met een groep van vijfentwintig. Gaandeweg is de selectie uitgedund tot 17 en dan tot 14 speelsters. Ik moet nog knopen doorhakken om de toegelaten kern van 12 samen te stellen. Een tweetal dagen voor de start van het WK vallen nog twee plaatsjes weg in het team. Dat zijn in principe Pauline Martin (Charleroi) en Dorine Declat (Topsportschool Vilvoorde). Het is alleszins nooit een prettige keuze om te limiteren, maar zo luidt nu eenmaal het reglement. Al bij al ben ik blij dat we na de vreselijk lange periode van inactiviteit wegens COVID-19 weer aan het spelen zijn met onze jonge talenten. Want er dreigde een spijtige en erg lange breuk in hun ontwikkeling. Veel maanden gingen verloren, er was niets te doen. We hebben inmiddels stevig geoefend tegen Nederland. De voorziene laatste tests tegen Brazilië vallen weg, maar we oefenen een laatste keer tegen Italië op 6 juli. Prima, dat er nu een toernooi van hoog niveau zit aan te komen. Zo’n WK levert de motivatie om hard te werken. Als je ooit een echte Yellow Tiger wil worden, biedt Kortrijk een kans om op het voorplan te treden. De lichting 2004-2005 krijgt overigens ook nog mooie speelkansen eind van de maand juli onder leiding van trainer Robin De Bont in de WEVZA-competitie.”

We kennen je spreekwoordelijk enthousiasme. Ontroerend mooi om te zien. Alvast streef jij naar het maximum op zo’n WK. Met de klemtoon op de grote motivatie om er iets van te maken.

“Ja, zo steek in elkaar. Ik ben ambitieus in mijn sportieve dromen. Ik maak jacht op de beste kwaliteit in ons spel. Ik amuseer me enorm in alles wat ik doe. Ik ben ook rotsvast ervan overtuigd dat motivatie een toverwoord is. De ‘drive’ moet er altijd zijn. Die mag niet verminderen of verdwijnen. Je moet je mentaal goed voelen. Er wordt heel veel verwacht.  Je moet je leven in een goeie balans hebben. Ook in het technisch kader werken we eendrachtig. Op dat punt versta ik me heel goed met de medewerkers bij de nationale ploeg en bij Oudegem perfect met Dries en de hele background. Wij hebben geen geheimen voor elkaar. Voor mij is het een heel groot pluspunt bij Oudegem, dat ik met Dries actief ben in dezelfde sporttak.”

Door wie worden de Young Yellow Tigers geleid aan de set-up? 

“Door Luna Van Acker – ze trekt naar Asterix Avo Beveren- zij is onze teamkapitein. Spelverdeelster Ilka Van de Vyver bij de grote Yellow Tigers kan voor haar als ideaal voorbeeld dienen. Ik hoop dat Luna aanvallend erin slaagt openingen te creëren, zodat we veel rally’s kunnen aangaan. We gaan ons gooien voor elke bal en ons fysiek en mentaal voor tweehonderd procent geven. Ter info: ik zou liever niet direct een confrontatie wensen tegen Jong Oranje. Ze zijn heel sterk. Voor hen wordt het de derde deelname sinds 1977. Nu is Marko Klok de coach. Jonge Oranje trok op stage naar Milaan tegen Italië en heeft veel gestalte en extra power rond Elles Dambrink (zij speelde mee in de FIVB Volleyball Nations League) en Jolien Knollema (zij verkast naar het Italiaanse Firenze). Oranje munt uit met een goeie opslag, veel stevigheid in blok en defensie. En alertheid in de tegenaanval. (Fien lacht) Als ik voluit een beetje utopisch mag dromen, blik ik Jong Oranje liefst in de finales in de ogen. Of dat kan? Ik duim alleszins voor een mooi Belgisch resultaat.”

Stel dat er een België-Nederland onderweg in het toernooi toch inzit, wat dan: hoe pak je dat aan?

“Dan zouden we volop trachten om hun receptielijn onder vuur te nemen en te wegen op hun verdediging. Je mag niet vergeten, dat in het Belgische team speelsters zitten van de piepjonge lichting 2004-2005. Dat zijn teenagers uit het vierde en vijfde middelbaar. Spijtig genoeg is Eline Van Elsen (Asterix Avo Beveren) wegens blessureleed niet beschikbaar. Maar tot slot: ik weet zeker dat de volledige ploeg, het kader incluis, zich echt zal smijten om succes te boeken. Mijn ploeg moet overeind kunnen blijven in de heksenketel, die het elke match ongetwijfeld zal zijn. Vermoedelijk zijn Brazilië, Italië, de Verenigde Staten, Rusland, Polen en niet te vergeten Nederland zeer resolute medaillekandidaten. Ook in coronatijden. Met een streng gehanteerd protocol in de zaal en in het hotel. ‘Chapeau’ voor Sabine Neukermans en haar collega’s van Volley Vlaanderen. Ze gaat tot het uiterste om dit WK volledig coronaproof te doen verlopen. Met mondmaskers en met elk land, zonder contact met de concurrentie, in de eigen bubbel.”

De Belgische selectie (12)

Pass (2): Luna Van Acker (Asterix Avo Beveren) en Romane Neufkens (Topsportschool Vilvoorde).
Middenaanval (2): Sarah Kustermans (VC Oudegem), Anna Koulberg (Asterix Avo Beveren).
Receptie-hoek (6): Bente Deckers (Asterix Avo Beveren), Anouck Van Bouwel (Interfreight Antwerp Ladies), Dauke Vreys (VC Oudegem), Caitlin Van de Perre (Interfreight Antwerp Ladies), Lena Versteynen (VC Oudegem), Jana Thierens (Asterix Avo Beveren).
Libero (2): Marie Lambrix (Ladies Volley Limburg Genk), Noor Debouck (Asterix Avo Beveren).

Technisch kader

Headcoach: Fien Callens. Assistent-coach: Jiri Vermeulen. Scouting: Bart De Gieter. Kiné: Joran Point. Teammanager: Lara Nagels

Overzicht van de poules

Poule A in Rotterdam: Brazilië, Argentinië, Nederland, Rwanda.
Poule B in Kortrijk: België, Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Servië.
Poule C in Rotterdam: Rusland, Thailand, Turkije, Verenigde Staten.
Poule D in Kortrijk: Egypte, Italië, Polen, Wit-Rusland.

Belgisch programma in Kortrijk

Alle wedstrijden van de Young Yellow Tigers (poule B) zijn geprogrammeerd om 18.00 uur.

Vrijdag 9 juli: België-Servië.

Zaterdag 10 juli: België-Puerto Rico

Zondag 11 juli: België-Dominicaanse Republiek

Locatie: sporthal ‘De Lange Munte’, Bad Godesberglaan 22 in 8500 Kortrijk.

Tickets (geldig voor alle wedstrijden van die dag): https://www.eventbrite.be/e/fivb-volleyball-womens-u20-world-championship-tickets-161065097041

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Volley Vlaanderen