Kris Van Snick: “Asterix favoriet, ja! Maar wat ben je ermee?

Na twee mooie halve finales staat het intussen vast dat zondag om 18 uur in Roeselare zal gestreden worden om de landstitel bij de vrouwen tussen Asterix Avo Beveren en LVL Limburg.

De Waaslanders starten als absoluut favoriet. Kijk maar naar de cijfers: overtuigend competitieleider na de reguliere strijd, slechts twee keer verloren: thuis tegen VDK Gent en op Charleroi, telkens na een tiebreak. Buiten die zes verliessets, verloor Asterix slechts twee sets tegen Oudegem, één tegen Oostende en één tegen Antwerp.

Sterker nog: sinds 5 december 2020 verloor de ploeg van coach Kris Van Snick geen enkele match meer! En nog straffer: tegen finalist LVL Limburg won Asterix begin februari met 0-3 (20-25, 19-25,23-25) en deed dat begin deze maand nog eens over: 27-25, 25-21, 25-15.

Maar de Asterix-coach maakt het allemaal niks uit. “Natuurlijk is het leuk om die cijfers te horen en uiteraard ben je dan topfavoriet, maar daar koop je niks mee,” vindt Van Snick. “We moeten niet naar het verleden kijken, maar naar het nu. En bij de start zondag staan beide ploegen nu éénmaal allebei opnieuw met nul punten.”

Was je niet verrast dat LVL Limburg de finale haalde en niet VDK Gent?

Kris Van Snick: “Eigenlijk niet, al vond ik wel dat de kijkers twee mooie halve finales zagen en dat dit toch wel promotie was voor het vrouwenvolley. Maar bij de meeste voorbeschouwingen op het nieuwe seizoen werden wij en Limburg als favorieten getipt voor de eindstrijd. LVL Limburg kondigde het trouwens zelf aan.”

Het was donderdagavond toch wel een heel sterk Limburg met enkele onverwacht sterke speelsters…

“Klopt. Met Charlotte Krenicky hebben ze een spelverdeelster, die ook in de ruime selectie van de Yellow Tigers zit, die gestalte bezit en die dus goed kan helpen bij het blok. Ik vind hun blok trouwens één van hun sterkste punten.”

En het was aanvallend ook niet alleen Lore Gillis, die voor de punten zorgde…

“Zelfs met een goede scouting, slaagt Lore erin zich te ontpoppen tot sterkste speelster van de ploeg. Ze komt steeds af met verschillende opties en ze is iemand die uitstekend weet wat ze doet. Maar in hun concept hebben ze in de driehoek Gillis-Gilson-Hawinkel bijzonder veel aanvalskracht. Zelfs als ze in een nul-situatie staan, kunnen ze onverwacht en sterk uit de hoek komen. Gilson heeft ook al selecties met de Yellow Tigers meegemaakt en Sofie Hawinkel is misschien wel één van de meest onderschatte speelsters.”

Vroeger kroop Asterix wel eens graag in de underdogrol, maar dat kan je deze keer moeilijk waar maken…

“Wij wentelen ons zeker niet in de rol van underdog. Als wij ons stabiel spel kunnen handhaven, dan kunnen we wel degelijk een tegenstander domineren. Het is echter een afwegen van onze sterktes tegenover hun sterke punten. Dat Limburg zich plaatste voor de finale is voor hen een grote stap in de clubevolutie en zij zullen door die zege gegroeid zijn en een pak meer zelfvertrouwen hebben opgestoken. Ik voorzie een heel mooie wedstrijd.”

Speelt het feit dat over de titel beslist wordt in één enkele wedstrijd niet in jullie nadeel? Waar is jullie voordeel naartoe nadat je eerste eindigde na de reguliere competitie?

“Het is nu éénmaal het ‘format’ dat we kenden. Door Corona was het niet meer mogelijk om nog play-offs af te handelen zoals gewoonlijk. Daarom werd voor deze formule gekozen, te meer omdat de finalewedstrijd door de nationale zender rechtstreeks kan uitgezonden worden. Normaal is dergelijke formule niet helemaal logisch, maar het is een toegeving om het vrouwenvolley meer bekend te maken en onze sponsors uiteindelijk nog een goede ‘return’ te bieden voor hun bijdrage in deze toch wel ongewone competitie. Ik ben blij dat ook de federatie haar schouders gezet heeft achter dit systeem.”

Hoe zag je jouw eigen ploeg evolueren gedurende de competitie?

“Ik ben eigenlijk wel heel trots op hetgeen de speelsters realiseerden in de competitie na een redelijk moeilijke start. We moesten even zoeken naar de juiste balans en dat is uiteindelijk goed uitgedraaid. Wij konden onze stabiliteit steeds meer tonen en dat was een factor waarop we konden bogen. Dat we meer dan vier maanden ongeslagen bleven en dus favoriet zijn, is een cliché. Daar zijn we echt niet veel mee. Wij zijn ons bewust van het feit dat we een sterk Limburg tegenover ons zullen krijgen. Alles wordt in één match beslist, zoals een bekerfinale. En in de bekerfinale eerder dit seizoen bewezen we dat we ons niveau ook kunnen handhaven in zulke wedstrijden. Dat moet zondag ook mogelijk zijn.”

Zullen sommigen niet extra-gemotiveerd zijn omdat het hun laatste match voor Asterix zal zijn?

“Afscheid nemen met een dubbel: beker en titel. Wie wil dat niet? Maar ook de ‘blijvers’ zijn echt wel gemotiveerd om deze match zegevierend af te sluiten. Hendrik Tuerlinckx heeft eerder deze week getoond hoe het moet.”

Samen met nog twee speelsters ben je ook nog gemotiveerd om maandag uitgeroepen te worden als laureaat op de Proms…

“Mensen die me heel goed kennen, weten dat ik daar in de voorbije week geen seconde mee bezig was. Natuurlijk zijn zulke bekroningen leuk, en zeker als er verschillende mensen van Asterix bij betrokken zijn, maar het enige, ultieme doel is: kampioen worden. En al het andere is gewoon mooi meegenomen.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke

  • Vrouwenfinale Asterix Avo Beveren – LVL Limburg om 18u in Roeselare. Ook te volgen op Play Sports Telenet, Proximus, Sporza livestream.

Kandidaat-laureaten voor de Proms in deze finale:

Silke Van Avermaet

Lore Gillis

Libero Rampelberg

Charlotte Krenicky

Coach Julien Van de Vyver

Coach Kris Van Snick